This version of the page http://www.pohlyad.com/news/n/5755 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-12-24. The original page over time could change.
“Представники УПЦ МП вважають, що музейний простір Десятинної церкви – це трибуна для їхньої пропаганди”, - екс-працівниця Музею
Новий Погляд, інтернет-видання
Колеснікова до уряду не взяли. Зате знайшли місце у Дніпропетровську•  Вбивцю харківського судді шукають серед колекціонерів•  Україна отримала нових міністрів•  8 січня трамваї у центрі Львова не курсуватимуть кілька годин •  Арбузов став правою рукою Азарова•  Кернес довів Ярославського: во ім'я «Металіста» олігарх самоусунувся•  13-річну Христинку, що вижила після харківського вибуху, чекають численні операції•  Можна довго кепкувати з поганої української Азарова, але в Раду обирають не для стьобу, - Балога •  Позашляховик зіткнувся з автобусом. Є жертви•  На Львівщині через газову колонку госпіталізували тримісячну дитину•  
28.11.2012    

“Представники УПЦ МП вважають, що музейний простір Десятинної церкви – це трибуна для їхньої пропаганди”, - екс-працівниця Музею

“На базі міністерства культури був створений музей Десятинної церкви. Я опікувалася цим музеєм з квітня цього року, писала концепцію цього музею, вимоги до музейного комплексу, готувала документи, які належать при створенні музею. Коли прийшло фінансування, до музею запросили на роботу провідних археологів, мистецтвознавців, науковців. Всього 20 осіб.
Я працюю в Інституті фольклористики, мистецтвознавства етнології НАН України на посаді старшого наукового співробітника. В музеї спочатку була на громадських засадах, а коли почалося фінансування, то займала посаду провідного наукового аналітика, і виконувала обов’язки заступника директора з наукової роботи”, - розповіла “Погляду” Лариса Ганзенко.

За її словами, конфлікт почався, коли директор музею православний священик московського патріархату Павло Дорошенко, привів у музей представників церковної общини монастиря московського патріархату, що розташований поруч із залишками Десятинної церкви. За словами Лариси Ганзенко, священики намагалися надати роботі науковців заідеологізованого релігійного характеру.

“Виникло протистояння між науковою спільнотою і представниками церкви московського патріархату. Проблема полягала в тому, що по-різному усвідомлювалися питання музеєфікації. Представники церкви вважають, що музейний простір – це трибуна, майданчик для релігійної пропаганди. Зовсім інакше бачать ситуацію наукові представники музею. Представники церкви , які обіймали провідні наукові посади в науково-дослідницькому відділі, вимагати, щоб вся наукова продукція, яка створюється в музею віддавалася їх на експертизу. Потім вони вимагали від мене особисто зміни термінології. Наприклад не треба казати “релігія”, а треба казати “віра”, не “культ”, а “пошанування”.

Були спроби організовувати молитви перед початком робочого дня. Були досить некоректні висловлювання антисемітського спрямування. На що я висловила протест директорові і сказала, що вимагаю, щоб він тримав ситуацію під контролем. Або звільнив представників церкви. Тому, що це все ж таки музейний простір, державний музей і повинні виконуватися завдання наукової музеєфікації”, - каже мистецтвознавець пані Гензенко.

За її словами, приводом до написання заяви про звільнення, була необгрунтовано винесена їй догана, ніби-то за неналежне виконування своїх обов'язків.

“В один з понеділків я була на круглому столі і запізнилася на роботу в музей на одну годину. Про що попередила директора. Він знав, що я на тому круглому столі. Коли я вже прийшла на роботу, там відбувалося засідання завідувачів відділу і на них мені було оголошено догану. І я не стала висловлювати будь-які спростування і написала сама заяву про звільнення. Це було 12 листопада”, - зазначила Лариса Ганзенко.

За словами пані Лариси, ситуація дійшла до крайньої межі, відтак потрібно було щось зробити, щоб зрушити з місця. Тому провідні науковці та археологи після звільнення Лариси Ганзенко написали листа на ім'я міністра культури Михайла Кулиняка з вимогою розібратися із ситуацією, що виникла навколо музею Десятинної церкви і звільнити чинного директора.

У листі археологи стверджують, що Павло Дорошенко, він же ієродиякон Ярослав, був призначений без оголошення конкурсу на заміщення посади керівника музею Десятинної церкви, а монастир Різдва Пресвятої Богородиці УПЦ МП, служителем , якого є Павло Дорошенко, діє незаконно на території Національного історичного музею України.

Фото: pamjatky.org.ua