This version of the page http://svit.ukrinform.ua/Sweden/sweden.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-12-16. The original page over time could change.
Країни світу — Швеція, Європа

ПОДІЄВИЙ МОНІТОР


НАШІ ПАРТНЕРИ








ВИБРАНЕ





ЛІЧИЛЬНИКИ







 


Офіційна назва - Королівство Швеція (Konungariket Sverige - швед. мова; Kingdom of Sweden - анг. мова).

Географічне положення - розташована в Північній Європі, у східній і південній  частині Скандинавського півострова, островах Готланд і Еланд в Балтійському морі

Площа території - 449, 8 тис. кв. км.

Населення -9,340 млн. осіб(2009 р.).

Столиця - Стокгольм (Stockholm) - 829,417 тис. осіб.

Адміністративний поділ
- 21 лен (lan - губернія), які поділяються на 288 комун. Стокгольм виділений у самостійну адміністративну одиницю, прирівняну до лену.

Офіційна мова
- шведська.

Релігія -
переважає лютеранство; до євангелічно-лютеранської церкви належить 6,9 млн. чол. (75% населення ); крім того в Швеції налічується 500 тис. послідовників інших релігій.

Грошова одиниця
- шведська крона = 100 ейре.

Національне свято
- 30 квітня - День народження короля (1946 р.); 6 червня - День шведського прапора (1523 р.,1809 р.). Офіційно як національне свято відзначається з 1983 р.

Державний прапор

Точний вік шведського прапора невідомий, але найстаріші зображення синього полотнища з жовтим хрестом датуються XVI століттям. Згідно з королівським указом 1569 року, на шведських бойових штандартах і прапорах повинен був зображатися жовтий хрест, оскільки гербом Швеції був синій щит, поділений на чотири частини золотим хрестом. Можливо, взірцем для шведського прапора був датський прапор, а синій і жовтий кольори взято з герба. Лише з 1620-х років, тобто з часів правління Ґустава II Адольфа, існують переконливі свідчення того, що синій прапор із жовтим хрестом був на шведських кораблях. Відповідно до найдавнішого в Швеції указу від 1663 року про прапор на кораблі, на всіх суднах, за винятком торговельних, мав бути трикутний прапор, а на торгових - квадратний. Нині трикутний прапор використовують тільки на суднах королівської родини і на військових кораблях. На вимпелі королівської родини в центрі хреста може бути зображений Малий або Великий герб Швеції.
Починаючи з 1916 року 6 червня святкують як День Шведського Прапора. У 1983 році цей день оголошено також Національним Днем Швеції. Таке рішення пояснюється двома причинами: 6 червня 1523 року Ґустава Васу було обрано королем Швеції, що поклало початок Швеції як незалежної держави, і цього ж дня 1809 року Швеція ухвалила нову Конституцію, яка визначала права громадян і надавала їм значну свободу.
Від 1 березня по 31 жовтня прапор піднімають о 8.00 , в останні дні - о 9.00. Опускають прапор із заходом сонця. В офіційні дати (їх близько 15), наприклад, урочистості в житті королівської родини, Травневе Свято, День Виборів, День ООН (24 жовтня) і Нобелівський День (10 грудня), прапори вивішують скрізь. Прапори можуть вивішувати також на честь місцевих свят або ж урочистих подій у якійсь родині.

Герби Королівства Швеція
Як визначено в Акті про національні герби 1982 року, Швеція має два національні герби - Великий і Малий.
Малий Герб, який використовують частіше, є синім щитом з трьома золотими коронами, дві вгорі, одна внизу. Зверху щит увінчує корона, іноді щит облямовує золотий ланцюг Ордена Серафима (Орден Серафима, заснований у 1748 році, є найпочеснішою нагородою у Швеції). Зображення трьох корон використовувалося як емблема Швеції приблизно з 1336 року, коли три корони були вже відомі як символ "Трьох мудрих королів". Згідно з іншою теорією, король Маґнус Ерікссон (1319-1364) затвердив емблему трьох корон як символ свого титулу - "Король Швеції, Норвегії та Сканії".
Великий Герб - це герб монарха, який використовують в особливих випадках уряд і ріксдаг. Герб бере початок від 1440-х років, коли служив печаткою короля Карла Кнутссона Бонде і відколи почав використовуватися. Щит на цьому гербі поділений на чотири частини, на ньому зображені три корони і "лев Фолькунґів" (тобто герб королівської династії, яка правила в Швеції від 1250-го по 1364 рік). У центрі міститься герб нинішньої королівської династії. На початку XIX ст. цей герб ухвалив щойно обраний наступником шведського трону французький маршал Жан-Батист Бернадот, який почав правити як король Карл XIV Юган. Герб складається з "мантії Васи", уособлення королівської династії Вас (1523-1654), мосту, що символізує князівство Понте-Корво в Італії (дароване Бернадотові імператором Наполеоном 1806 року), Наполеонового орла та семи зірок.

Національний гімн - текст "О давня, О вільна" написав дослідник фольклору і автор балад Ріхард Дибек (1811-1877) і поклав на народну мелодію, відому в провінції Вестманланд з середини ХІХ століття. Наприкінці минулого століття ця пісня стала дуже популярною, і з часом почала сприйматися як національний гімн Швеції.

Членство в міжнародних організаціях: ООН, ЄС (з 1995 року), ОБСЄ, РЄ(1949), МВФ, ЄБРР, МБРР, Міжнародна організація праці, Організація економічного співробітництва та розвитку(1960), ПР(1952), ЗЄС(Н), Європейська організація вільної торгівлі.

Інтернет-домен - .se

 

 

 

 

23.05.12





  На головну сторінку | Зробити стартовою сторінкою | Додати до вибраного | Наші банери | Форум | Контакти | RSS  | Про Укрінформ 

Всі права застережені. © Ukrinform 2012.
При використанні матеріалів посилання на Країни світу є обов'язковим.
З усіх питань звертайтесь за тел.: (044) 594-28-05
E-mail: svit@ukrinform.ua