This version of the page http://www.lawngo.net/index.php?itemid=1809 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-12-01. The original page over time could change.
Юрист НГО
Громадські організації Благодійні організації Профспілки Релігійні організації Господарські асоціації Органи студентського самоврядування
На контролі

1. Моніторинг порушення права на об'єднання, прав організацій громадського сектору в Україні
2. Право на місцевий референдум: процедурні та процесуальні «диверсії»
Сайт кампанії адвокатування проекту Закону "Про ГО... Консультації щодо діяльності НУО on linе! Переклади Рішень Європейського Суду з прав людини ... усе про легалізацію, державну реєстрацію громадських організацій, релігійних організацій, професійних спілок, благодійних організацій
Пошук:  
АктуальноНОВИНИ/2012НОРМОТВОРЧІСТЬСТАТТІНОВИНИ/2007-2012КОНСУЛЬТАЦІЇ ЩОДО ДОСТУПУ ДО ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ newКонтакти програмиПублікаціїOn-line бібліотека перекладів Рішень Європейського Суду
щодо статті 11ПОРУШЕННЯ ПРАВ НУОПравова допомога НУОТИПОВІ КОНСУЛЬТАЦІЇ ДЕРЖАВНА РЕЄСТРАЦІЯ ЗРАЗКИ ДОКУМЕНТІВЗапитання юристуБази законодавства ГРОМАДСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇБЛАГОДІЙНІ ОРГАНІЗАЦІЇІНШІ НУОУЧАСТЬ У ПРИЙНЯТТІ РІШЕНЬРОЗ'ЯСНЕННЯ ОРГАНІВ ВЛАДИЕлектронна бібліотекаПРАВОВІ ВИДАННЯ РІШЕННЯ СУДІВ КАТАЛОГ ПОРТАЛІВ Доступ НУО до інформації ДОСТУП ДО ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ НА КОНТРОЛІ НУОІніціативи програми "ЧИ ГОТОВІ ОПВ ВИКОНУВАТИ ЗАКОН?"ЗаконодавствоПро програму НОВИНИ ПРОГРАМИThe program of legal support of organizations of civic sector Портал “Юрист НГОПрограма правової підтримки організацій громадського сектору України Держфінансування НУОСТАН ФІНАНСУВАННЯПОСТАНОВА №1049: ЗАСТОСУВАННЯАРХІВЗаконодавствоАрхів публікаційЗахист прав громадян
Актуально -> НОВИНИ/2007-2012

Право на місцевий референдум: процедурні та процесуальні «диверсії»

 

Практика відмов у реєстрації ініціативи місцевого референдуму надалі є поширеною. Члени громад із перемінним успіхом оскаржують відмови у національних судах.

 Цього разу стикнулись із процедурними та процесуальними «диверсіями» на шляху реалізації права на місцевий референдум у Чернівцях.
Мешканці міста впродовж кількох місяців намагаються зареєструвати ініціативну групу з проведення місцевого референдуму для збору підписів. Вже чотири рази збиралися збори мешканців, голосували «за» проведення місцевого референдуму, обирали ініціативну групу, подавали документи на її реєстрацію в міську раду. Як і в інших випадках, коли виникали труднощі із реалізацією права на місцевий референдум, причиною є те, що на референдум виноситься питання про дострокове припинення повноважень ради.
22 липня 2011 р. Чернівецький окружний адміністративний суд прийняв ухвалу про передачу справи на розгляд місцевого районного суду м. Чернівці, мотивуючи, що позивач представник ініціативної групи не має право на позов, справа не стосується референдуму і не має процесуальних особливостей щодо строку і порядку розгляду.
28 липня 2011 р. Вінницький апеляційний адміністративний суд скасував вищезазначену ухвалу Чернівецького окружного адміністративного суду, вказавши, що ініціативна група має право на звернення до суду з вказаним позовом, який повинен розглядатися по скороченій процедурі протягом 2 днів окружним адмінсудом.
Як зазначає представник позивачів, голова Центру громадської адвокатури Леонід Тарасенко: «Вражає «непослідовність» окружного адміністративного суду – з інтервалом в два місяці приймались два протилежних рішення в аналогічній ситуації у справах між тими ж сторонами. Розгляд справи у не адміністративному процесі, дозволив би  її «поховати», в тому числі вона б не розглядалась по скороченій процедурі. Вінницький апеляційний адміністративний суд визнав право представника ініціативної групи місцевого референдуму оскаржувати відмову місцевої влади в адміністративному процесі.»
Позиції судів змінюються, проблема - залишається: громади змушені за допомогою судів добиватися реалізації права на проведення місцевого референдуму. Жодній громаді в Україні за останні роки не вдалося довести до кінця процес проведення місцевого референдуму, оскільки можливостей процедурних «диверсій» збоку влади – більш ніж достатньо. Натомість не завжди справи про оскарження відмов місцевої влади в реєстрації ініціативи суди готові розглядати за скороченою процедурою, в результаті чого такі справи можуть розглядатись роками, втративши свою актуальність.
 
Леонід Тарасенко, Центр громадської адвокатури, 0974865593
 
Див. інші
Ще одна громада на Львівщині захистила право на місцевий референдум в судах
Громада сіл Муроване та Сороки Львівські відстоює право на референдум

  Версія для друку

  Лінк на e-mail
Голосування
Чи потрібно зберегти державний контроль і перевірки д-сті ГО?
так
ні
не знаю
обмежити
розширити
 
Дайджест
№  10
№  9

Всі дайджести >>>
 
Партнери та друзі








веб-дизайн та хостинг
[ Andriy_BURDYK ]
© Портал "Юрист НГО". Програма правової підтримки організацій громадського сектору Центру громадської адвокатури, 2008.
Всі права застережені. Передрук матеріалів сайту вітається за умови гіперпосилання на Портал "Юрист НГО" http://www.lawngo.net