This version of the page http://pfl.ua/president.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-11-30. The original page over time could change.
Професіональна футбольна ліга України
  • ПФЛ
    • Про ПФЛ
    • Документи
    • Партнери
    • Акції
    • Інформаційні партнери
  • Перша ліга
    • Турнірна таблиця
    • Календар
  • Друга ліга «А»
    • Турнірна таблиця
    • Календар
  • Друга ліга «Б»
    • Турнірна таблиця
    • Календар
  • Кубок України
    • Календар
  1 ліга
2л «А»
2л «Б»
Новини
Розклад трансляцій
Відео
Форум
Зворотний зв'язок
Корисні посилання
Профі Футбол
Колонка президента
Методичний розділ
Контакти

Генеральний спонсор
Офіційна вода ПФЛ
Партнер
футбольная обувь, футбольная форма, экипировка для футбола, тенниса, легкой атлетики, волейбола, баскетбола и гандбола компании Joma
shadow
Колонка президента
25 березня 2010 р.

       Вітаю вас, шановні відвідувачі сайту, на моїй персональній сторінці!

       В цьому розділі ви маєте змогу щотижня ознайомлюватися з усіма новинами, коментарями та новаціями, що стосуються діяльності Ліги безпосередньо від мене. У вас є можливість поставити запитання, на які буде надано конструктивну відповідь або пояснення щодо ваших зауважень.

       З повагою
       М. Бальчос

        Починаючи з 4 березня 2010 року, дати проведення позачергової звітно-виборної Конференції, в ПФЛ відбулося достатньо позитивних змін, які дають підставу сказати, що Ліга функціонує, виконує всі завдання у відповідності до статутних, регламентних норм та вимог сьогодення українського футболу.

        Я щиро сподіваюсь, що жоден з футбольних клубів ПФЛ не зніметься з весняної частини змагань 2009-2010 років, а Професіональна футбольна ліга не тільки утримає першість України з футболу на високому рівні, а й розпочне поступове розширення географії змагань. Так, на мій погляд, у цьому контексті, важливою була зустріч з головою Нововолинської міської ради Волинської області Віктором Борисовичем Сапожніковим і футбольним активом міста з приводу можливої участі в змаганнях серед команд другої ліги футбольної команди з Нововолинська. Результатом візиту є домовленість про вирішення організаційних питань щодо участі команди міста в змаганнях серед команд другої ліги. При цьому, ми готові надати відповідну методичну допомогу Нововолинську. Хочу зауважити, що всупереч фінансово-економічній кризі, яка насправді заважає впроваджувати в життя всі ідеї та задуми, керівництво області робить усе можливе задля розвитку та розбудови спортивної інфраструктури міста. Зокрема, повертаючись до питання можливого приєднання до сім’ї футбольних клубів ПФЛ команди з Нововолинська, можу запевнити: спортивна інфраструктура футбольного клубу відповідає регламентним вимогам, встановленим для клубів другої ліги. Є надія, що вже з наступного сезону нова команда поповнить ряд клубів другої ліги та порадує вболівальників першими перемогами.

        Не менш значимою стала зустріч з керівниками обласної, міських та районних федерацій футболу та засобами масової інформації Волинської області. Розмова вийшла досить конструктивною, цікавою, було багато запитань, що стосуються розвитку професіонального, аматорського та дитячо-юнацького футболу в регіонах України, насамперед, у Волинській області. Я глибоко переконаний, що перспективою розвитку футболу в Україні, професіонального зокрема, є тісна співпраця структур професіонального футболу з регіональними федераціями футболу та спільне вирішення питань, пов’язаних з розбудовою футбольного господарства України. Надає оптимізму втілення задумів щодо стану та перспективи розвитку арбітражу в Волинській області, зокрема, організація курсів для молодих арбітрів Волинською обласною федерацією футболу.

        На превеликий жаль, через певні обставини, нам не вдалося зберегти у складі ПФЛ ФК «Дніпро-75» Дніпропетровськ. Цей факт важко коментувати, втім, на мій погляд, дотримання статутних і регламентних норм є безперечною вимогою як для клубів ПФЛ, так і для самої Адміністрації Ліги.

        Хочу висловити надію, що, подолавши всі фінансово-економічні перепони, команда все ж таки повернеться до ПФЛ та ще неодноразово порадує відданих вболівальників яскравою грою.

        Адміністрацією ПФЛ зроблено перші суттєві кроки назустріч клубам першої та другої ліг. Зокрема, це стосується збереження клубів у складі ПФЛ через зменшення витрат, які часом стають важким тягарем, особливо зараз, в умовах боротьби з наслідками фінансово-економічної кризи.

       Таким чином, ми активно розпочали впровадження антикризових заходів, спрямованих на відродження професіонального футболу в Україні. Важливим рішенням стало зменшення фінансового навантаження на футбольні клуби – скасування сплати 50% ІІІ частини заявкового внеску сезону 2009-2010 років. А дефіцит бюджету планується покрити за рахунок надходжень з інших джерел.

        В минулому році було започатковано новий турнір – кубок Ліги, в якому беруть участь як професіональні, так і аматорські футбольні команди. Але, через фінансові негаразди подальша участь деяких команд під сумнівом. Проте, збереження Кубка стало питанням іміджу, адже вміння дотримуватися взятих зобов'язань високого цінується у футбольному товаристві. Кубку Ліги – бути!

        Вирішальною стала домовленість з компанією «Umbro», що отримала статус спортивного партнера і дала змогу сформувати призовий фонд. До речі, компанія «Umbro» стала титульним спонсором Кубка ліги і вже найближчим часом змагання отримає нову назву – «Umbro Кубок Ліги». Як і планувалося, ми докладаємо всіх зусиль, аби максимально розширити коло вболівальників – на стадіонах, під час Інтернет-трансляцій та, зокрема, телетрансляцій. Досягнуто попередню домовленість з телеканалом «Футбол» в особі директора каналу Олександром Денисовим. В результаті переговорів ми дійшли згоди стосовно трансляції на телеканалі «Футбол» найбільш цікавих матчів першої ліги, починаючи з третьої декади квітня 2010 року. Розпочато процес вирішення організаційних та процедурних питань, пов’язаних з підготовкою проекту та підписанням відповідного договору з телеканалом «Футбол».

        Ми продовжуємо проведення прямих відеотрансляцій матчів на нашому офіційному сайті – запрошую приєднатися до вже достатньо широкого кола глядачів та отримати задоволення від яскравої гри. А про офіційний огляд подій у Лізі, новин європейського футболу та важливої інформації з клубів ви можете дізнатися у нашому щомісячному виданні – Дайджест ПФЛ України.

       Відданий вам

       М. Бальчос
       Президент

Прокоментувати на форумі

27 квітня 2010 р.

Шановні друзі!

Минуло 55 днів з моменту початку нового етапу розвитку діяльності Професіональної футбольної ліги України. Цей час відзначився досить напруженим графіком: проведення екстрених нарад з членами Центральної Ради, відвідування міст-осередків футбольних клубів Ліги та вирішення нагальних питань, що стосуються упорядкування календаря змагань команд першої ліги.

В цілому змагання проходили в ритмі, визначеному календарем. Виключенням став перенос матчів 23-го туру першої ліги, викликаний форс-мажорною обставиною. Так, згідно з Указом Президента України № 538/2010 «Про оголошення в Україні дня жалоби» у зв’язку із трагічною загибеллю 10 квітня 2010 року ряду високопосадових осіб уряду Республіки Польща та осіб, які їх супроводжували, проведення спортивних змагань 12 квітня 2010 року було відмінено. Таким чином, в екстреному порядку було проведено нараду з членами Центральної Ради та затверджено Постанову від 11 квітня 2010 року № 10 про перенесення шести матчів 23-го туру першості серед команд першої ліги з 12 на 13 квітня 2010 року. Глибоко переконаний, що подібні трагедії ніколи не залишають байдужим жодну людину та щиро сподіваюся, що клуби з порозумінням поставилися до такого вимушеного заходу.

Протягом місяця з калейдоскопічною швидкістю відбувалися зміни в розташуванні команд у верхній частині турнірних таблиць. Це викликало загострення спортивної боротьби та зацікавленість з боку вболівальників.

Матчі першості проходили у чесній захоплюючій боротьбі. Незважаючи на це, у деяких зустрічах клуби мають претензії до арбітражу. Усі скарги клубів будуть розглянуті Експертно-консультативною комісією ПФЛ, висновки якої направлятимуться до Комітету арбітрів ФФУ.

Важливою подією стало підписання офіційного договору про взаємовигідну співпрацю та партнерство з компанією «Umbro». Це перший партнер Професіональної футбольної ліги за останні роки існування ПФЛ. За цим договором ТОВ «АВМ СПОРТ УА» (офіційний представник компанії «Umbro» в Україні) отримує ексклюзивне право іменуватися як «Титульний партнер Кубка Ліги» у весняній частині проведення змагання «Кубок Ліги». Крім того, змагання «Кубок Ліги» отримує назву «Umbro Кубок Ліги» на термін до 15 червня 2010 року. Цілком зрозуміло, що якісний та надійний партнер у сфері футболу дозволить реалізувати завдання: зменшення фінансового навантаження на клуби та підвищення ефективності стандартів управління футбольним господарством.

В середині квітня відбувся ряд ділових зустрічей з очільниками футбольних клубів і
керівниками міст та областей України з обговорюванням питань щодо подальших перспектив розвитку професіонального футболу в регіонах нашої країни.

Під час відвідання міста Рівне відбулась зустріч з міським головою. Обговорювалися нагальні питання, пов’язані з процедурою проходження клубом «Верес» Рівне атестування та подальшим існуванням клубу на футбольних теренах України. Діяльність клубу фінансується переважно за рахунок місцевого бюджету і, на жаль, нестача фінансових коштів відбивається на становищі клубу. Керівництво міста запропонувало невдовзі провести зустріч з підприємцями та обговорити механізми залучення коштів для розвитку футболу в місті та області.

Хочу зазначити, що стан та наявність спортивної інфраструктури футбольних клубів, що фінансуються за рахунок державних коштів – це справа міської влади. Міська та обласна ради Рівненщини з розумінням ставляться до цієї проблеми та готові, об’єднавши зусилля, сісти за стіл переговорів і вжити необхідних заходів. Також під час зустрічі заступник голови Рівненської облдержадміністрації Олексій Губанов висунув ідею звернутися до Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту України з пропозицією провести в Рівненській області Чемпіонат Європи з футболу серед уболівальників, в рамках проведення Євро-2012, з попереднім залученням коштів на розбудову та відновлення відповідної спортивної інфраструктури в регіоні.

Проблеми проходження процедури атестування також торкнулися ФК «Нива» Тернопіль. Так, під час зустрічі з міським головою Тернополя Романом Заставним були порушені питання подальшого існування клубу та ліквідації його заборгованостей. У ході переговорів мер відмітив, що до складу ІІ ліги ПФЛ має бажання увійти футбольний клуб «Тернопіль» і, що досить суттєво, фінансування клубу буде покладено на міську раду. Хоча, певний досвід засвідчує, що фінансування клубів за рахунок місцевих бюджетів – справа малоперспективна.

Критична ситуація з проходження процедури атестування для участі у змаганнях – наріжний камінь ФК «Суми», тому основною метою відвідування Сумщини стало з’ясування фінансового становища клубу, а також пошук шляхів вирішення проблем його подальшого існування. В ході поїздки відбулася зустріч з головою Сумської обласної державної адміністрації Юрієм Чмирем, міським головою міста Суми Геннадієм Мінаєвим та першим заступником міського голови Миколою Трофименком. Під час зустрічі відбулося конструктивне обговорення ситуації, що склалася в клубі. Керівники місцевої влади запевнили, що найближчим часом буде вжито дієвих заходів для стабілізації фінансового становища клубу та ліквідації недоліків за фінансовим критерієм, визначеним Положенням про атестацію футбольних клубів України.

Також відбулася зустріч із заступником Федерації футболу Сумщини Володимиром Гончаренком і футбольним активом міста. Було обговорено питання вдосконалення проведення змагань серед представників команд ІІ ліги ПФЛ. Представники Федерації футболу Сумщини відмітили, що до складу ІІ ліги мають бажання увійти футбольні клуби міст Ромни та Конотоп. Після цього відбулися переговори з керівництвом футбольного клубу, міським та районним головами міста Ромни, які підтвердили, що дійсно налаштовані увійти до складу ІІ ліги ПФЛ. Наразі вони зазначили, що працюють над складанням кошторису участі у цих змаганнях.

Позитивним моментом цих зустрічей стала готовність та відкритість з боку міських та обласних рад співпрацювати та, об’єднавши зусилля, колегіально вирішувати проблемні питання розвитку футболу.

Також досить важливою подією стала зустріч з Першим віце-президентом Асоціації аматорського футболу України Олександром Каденком. Приводом зустрічі стала двостороння зацікавленість у вдосконаленні змагань серед професіональних та аматорських команд. Ми дійшли до висновку, що ділова та конструктивна співпраця з пошуку найбільш прогресивного формату змагань із залученням широкого кола учасників є суттєво необхідною. У результаті переговорів вирішено утворити спільну Робочу групу для розроблення протягом травня-липня 2010 року проекту нового формату змагань за участі аматорських та професіональних команд. Цей проект буде подано на розгляд до органів управління ААФУ, ПФЛ та ФФУ.

Для отримання більш оперативної інформації про хід матчів команд ПФЛ запроваджено самостійну текстову он-лайн трансляцію матчів, за рахунок чого відвідуваність нашого сайту в ігрові дні збільшилася з 3000 до 6000 користувачів. Прямі відеотрансляції матчів здійснюються за підтримки сайту Football-ua – найбільш популярного порталу на футбольну тематику в українському сегменті Інтернету. Найближчим часом із цим Інтернет-ресурсом буде укладено офіційний договір на взаємовигідних умовах.

У контексті попередньої інформації про організацію трансляції матчів на телеканалі «Футбол» слід відмітити, що права на це, згідно зі Статутом ФФУ, належать Федерації. Ми ввійшли в переговорний процес з її керівництвом. У зв’язку з цим, підготовлено відповідний проект договору з ФФУ щодо передачі ПФЛ прав на телетрансляції матчів. Водночас ми ведемо пошук з можливим маркетинговим партнером найбільш ефективної моделі управління маркетинговими та комерційними правами, у тому числі на телетрансляцію матчів.

Впевнений, що тільки при тісній співпраці та взаєморозумінні можливі позитивні зрушення в українському футболі.

 

30 липня 2010 р.

ДОПОВІДЬ
Президента ПФЛ на ХІХ Конференції 
Професіональної футбольної ліги України
 
Шановні колеги!
 
Минуло більше 100 днів з моменту, коли ви довірили мені та новій команді керівництво діяльністю Професіональною футбольною лігою, і вже сьогодні ми звітуємо перед футбольною спільнотою про виконану роботу. Хочеться вірити, що наша спільна робота з розбудови та становлення українського футболу є корисною і що, об’єднавши зусилля, ми зробили перші кроки задля розвитку професіонального футболу. 
Вважаю доцільним розпочати доповідь з підсумків змагань, що проводилися під егідою ПФЛ. 
Ми приступили до роботи з удосконалення системи управління ПФЛ шляхом перегляду штатної структури, оптимізації складу Центральної Ради, надання Адміністрації ПФЛ повноважень органу оперативного управління змаганнями.
Право оперативного органу управління змаганнями передано Центральною Радою Адміністрації ПФЛ, що значно поліпшило вирішення оперативних питань під час проведення змагань, пов’язаних, насамперед, з переносами матчів у зв’язку з форс-мажорними обставинами, що затверджувалися Центральною Радою, а також рядом інших нагальних питань, пов’язаних із процесом заявки футболістів і команд, а також підготовки різних матеріалів на розгляд органів управління. 
 
У першості України з футболу серед команд клубів першої ліги проведено 304 матчі. Переможцем змагань цього сезону став ПФК «Севастополь», друге місце посіла луцька «Волинь», третє – алчевська «Сталь». Перейшли з першої ліги до другої ФК «Харків» та «Нива» Тернопіль. Зросла середня результативність у матчах – 2,56 м’ячів за матч (у сезоні 2008-2009 років – 2,47). Зросла відвідуваність матчів – 16,5 відсотків (в середньому на кожному матчі свої команди підтримували 2087 глядачів, тоді як в сезоні 2008-2009 років – 1791).
Луцька «Волинь» у рік 50-річчя клубу порадувала своїх уболівальників не тільки завоюванням путівки до Прем’єр-ліги, а й вдалим виступом у змаганні «Датагруп Кубок України». Підопічні Віталія Кварцяного дійшли до півфіналу національного Кубка, де поступилися майбутньому переможцю – сімферопольській «Таврії». 
У групі «А» старт взяли 12 команд, але після п’яти перших турів зі змагань знявся ФК «ЦСКА» Київ. За підсумками 110 матчів першості переможцем стала «Буковина» Чернівці, другим призером – «Нива» Вінниця, на третьому місці посіла команда «Бастіон» Іллічівськ. Середня результативність склала 2,52 м’ячів за матч (у сезоні 2008-2009 років – 2,1). А найголовнішим результатом сезону стало різке підвищення глядацького інтересу до змагань у цій групі. Середня відвідуваність матчів у минулому сезоні 2008-2009 років склала 920 глядачів, а в сезоні 2009-2010 роках зросла майже вдвічі – до 1785 глядачів.
У групі «Б» змагання розпочали 14 команд. В другій частині сезону рішенням позачерговою звітно-виборною Конференцією від 04 березня 2010 року зі змагань знято ФК «Дніпро-75» Дніпропетровськ, що не виконав певні зобов’язання. Перше місце посіла команда «Титан» Армянськ, що перейшла до першої ліги, другим став «Кремінь» Кременчук, третє місце посів ФК «Полтава». На жаль, основні показники в цій групі дещо знизилися у порівнянні з сезоном 2008-2009 років: середня результативність – з 2,47 до 2,38 м’ячів за матч, а також знизилася середня відвідуваність – з 965 до 871 глядачів. Дещо втрачений інтерес і дещо втрачена спортивна боротьба під час змагань. 
Крім того, хочу зазначити, що 28 червня 2010 року буде проведено матч плей-офф між командами «Нива» Вінниця та «Кремінь» Кременчук за право виходу до першої ліги у зв’язку з тим, що ФК «Десна» Чернігів не отримав атестат для участі у змаганнях серед команд клубів першої ліги. Про це я буду говорити трохи нижче.
 
Ми також завершили проведення змагання «Umbro Кубок Ліги». У протистоянні з командою «Гірник-Спорт» Комсомольськ переможцем фіналу стала команда «Нива» Вінниця. Мені багато ставлять запитань стосовно майбутньої долі цих змагань. До речі, хочу зазначити, що ці змагання проходили досить складно з точки зору, насамперед, фінансування. Багато клубів, на жаль, не перерахували кошти і ми самі витратили на проведення цих змагань 110 тисяч гривень. Скажу, що нам дуже допомогло те, що ми уклали договір з компанією «Umbro» про титульне партнерство цих змагань, що дало нам змогу сформувати призовий фонд для команди-переможця та команди-фіналіста на загальну суму 260 тисяч гривень.
 
Налагоджено співпрацю з Асоціацією аматорського футболу України (ААФУ) стосовно стабілізації та розширення складу ліг і удосконалення системи проведення змагань, підвищення спортивної конкурентоспроможності клубів, створення нової системи змагань серед аматорських клубів як основи професіонального футболу. 
Ви знаєте, що обговорювалися різні проекти, у тому числі проект, запропонований ФФУ, суть якого вам відома. Спільно з ААФУ утворено Робочу групу, яка розробила та запропонувала на розгляд Центральної Ради новий формат змагань. Остаточне рішення ми будемо приймати з вами сьогодні.
 
Проводяться заходи з реалізації комерційних проектів, спрямованих на поступову мінімізацію для футбольних клубів та їх власників наслідків кризових явищ в економічній і фінансовій сферах країни. Першим кроком, що ми зробили в цьому напрямі, і ви це знаєте, незважаючи на те, що ПФЛ відчувала, що буде, скажімо так, «в мінусі» до закінчення сезону, – зменшили заявкові внески клубів на загальну суму 2 млн. 100 тисяч гривень.
 
Ведеться активна робота із залучення титульного та інших спонсорів змагань серед команд клубів ПФЛ, визначено титульного партнера, як я вже говорив, змагань «Umbro Кубок Ліги» та укладено відповідний договір з компанією «АВМ Спорт УА» (офіційний представник компанії «Umbro» в Україні), а також визначено маркетингового партнера (ТОВ «EDP Sports Ukraine») та технічного партнера (компанія «Укрспецтрейд»). 
 
На сьогодні ведуться активні переговори з телевізійними каналами щодо організації телетрансляцій найцікавіших матчів. У контексті зацікавленості організації трансляцій матчів з боку телеканалів «Футбол» та «Перший Національний», слід відмітити, що централізований пул з телевізійних прав є більш комерційно привабливою умовою для залучення спонсорів змагань. Тому, з метою створення найбільш ефективної моделі управління маркетинговими та комерційними правами, у тому числі на телетрансляцію матчів, ми вважаємо за необхідне звернутися до клубів з проханням передати частину комерційних прав ПФЛ. Зазначу, що права на телетрансляції матчів на регіональному телебаченні, звичайно, залишаться за клубами.
 
Поступово налагоджується взаємодія з Прем’єр-лігою стосовно розроблення та впровадження спільних проектів з розвитку професіонального футболу.
Це те, що я коротко сказав про позитивну сторону нашої роботи. Можна говорити про це дещо більше, але вам усе відомо за допомогою ЗМІ, що активно висвітлюють діяльність Ліги, та безпосередньо спілкуючись з нами. Я вважаю, що непотрібно багато себе хвалити, тому що дещо зроблено, але дуже мало.
 
Дозвольте зупинитися на недоліках, що не дають можливості повною мірою реалізувати наявний потенціал для всебічного розвитку професіонального футболу.
Однією з основних проблем слід вважати нестабільність календаря. Через декілька форс-мажорних обставин (пандемія атипового грипу в листопаді 2009 року, складні погодні умови в березні 2010 року, траур у зв’язку із катастрофою літака Ту-154 під Смоленськом 10 квітня 2010 року) на інші дати або інші стадіони переносилися як окремі матчі, так і цілі тури змагань. Адміністрація ПФЛ усвідомлює цей проблемний момент, має надію, що в наступному сезоні змагання не зазнають впливу стількох непереборних обставин одночасно, а також веде роботу щодо поліпшення структури та ритмічності календаря.
Несприятливі погодні умови цієї весни висвітлили ще одну серйозну проблему – слабкий рівень готовності інфраструктури багатьох клубів. Особливості клімату, а також необхідність закінчити сезон раніше через проведення фінальної частини Чемпіонату світу ФІФА 2010 року виявили неможливість декількох клубів як першої, так і другої ліг підготувати футбольні газони своїх спортивних арен для проведення матчів першості на початку весни. З метою збереження цілісності змагань Адміністрація та клуби ПФЛ були вимушені звертатися до ФФУ щодо дозволу на проведення матчів на стадіонах, що не входять до відповідного реєстру. Через нестачу полів, які відповідають вимогам регламентних документів ФФУ та ПФЛ, виникали неприпустимі ситуації, коли, наприклад, протягом 24 березня 2010 року одразу три матчі 19-го туру першості першої ліги проводилися на одному полі УТБ «Динамо» Київ в Чапаївці.
Звичайно, такі дії негативно вплинули на якість організації, а найголовніше – на глядацький інтерес до змагань. З метою недопущення подібних прецедентів в наступних сезонах Адміністрацією ПФЛ розроблено низку заходів щодо оновлення клубами футбольної інфраструктури. Зокрема, в травні 2010 року підписано договір про партнерство з однією з провідних компаній на ринку штучних спортивних газонів. Цей крок дозволить спростити та здешевити процес будівництва футбольних полів зі штучним покриттям, які можна використовувати за несприятливих погодних умов.
 
Найскладнішою проблемою залишається фінансове становище клубів і Ліги. З одного боку, нам вдалося призупинити процес масового зняття команд зі змагань всупереч прогнозам скептиків і деяких офіційних осіб ФФУ, наприклад, голови Комітету з розвитку регіонів ФФУ Анатолія Дяченка. Якщо в сезоні 2008-2009 років та міжсезонні 2009 року зі змагань знялися 12 команд (у тому числі три колективи першої ліги), то протягом сезону 2009-2010 років – тільки дві команди другої ліги. Окрім того, на жаль, рішеннями Комітету з атестування футбольних клубів не допущено до змагань три клуби. 
Дійсно – головною проблемою є недостатнє дотримання клубами нормативних правил Положення про атестування футбольних клубів України, внаслідок чого Комітет з атестування футбольних клубів ФФУ відмовив у видачі атестатів на право участі у змаганнях серед професіоналів футбольним клубам «Десна» Чернігів, «Суми» та ФК «Харків».
Хочу детально розповісти вам стосовно цієї ситуації. Це питання було розглянуто на засіданні Комітету з атестування, що відбулося 11 травня 2010 року. На розширеному засіданні Центральної Ради також були розглянуті питання про відсторонення клубів та їх недоліків, і прийнято рішення звернутися до президента Федерації футболу України та Виконавчого комітету ФФУ посприяти тому, щоб дати можливість клубам взяти участь у змаганні серед команд професіональних клубів. 
На жаль, цього не відбулося і клуб «Десна» Чернігів, «Суми» та ФК «Харків» не отримали атестати. До речі, стосовно ФК «Харків» на засіданні Комітету з атестування ФФУ з початку було вирішено видати атестат, але потім при додатковій перевірці цього клубу були встановлені досить серйозні недоліки, що пов’язані, насамперед, з фінансовою дисципліною, стосунками між футболістами і клубом, а також правовими відносинами в цілому. Зазначу, що в клубі ситуація досить серйозна, і я сумніваюсь у тому, що апеляцію, яку подав клуб до Апеляційного комітету з атестування клубів, буде розглянуто та задоволено. 
Я намагався спілкуватися з керівництвом клубу. На жаль, не відомо хто президент клубу, хто вкладає кошти в клуб тощо. Контракти з футболістами розірвані, 17 футболістів звільнені, заборгованість по заробітній платі складає майже протягом півтора року і досить дивно, що в клубі були укладені трудові угоди з працівниками клубу та футболістами про двогодинний робочий день. Відповідно через це, заробітна плата була нижче мінімального прожиткового рівня. 
Я відвідував цей клуб з цього приводу, зустрічався з нібито президентом клубу паном Чумаком, але на сьогодні він не виходить на розмову для того, щоб дізнатися про заходи, що ведуться стосовно ситуації, про яку я вам розповів. Інші працівники клубу взагалі нічого зрозумілого та конкретного сказати не можуть. Зараз Адміністрацією ПФЛ проводиться додаткове вивчення ситуації, що склалася, я на зв’язку з клубом, але поки що руху вперед не бачу.
 
Стосовно ФК «Десна» Чернігів я можу сказати одне: протягом другого кола змагань футбольний клуб «Десна» Чернігів фінансувався бізнесменом Чеботарьовим, який не був господарем клубу, але претендував на цю посаду. На жаль, ПП ФК «Десна» Чернігів очолює пан Поворознюк Олександр Григорович, який не вкладає жодної копійки в розвиток та утримання клубу, залишається на своїй позиції та не хоче передавати клуб іншим особам, які готові взяти під свою опіку клуб та зберегти його на теренах професіонального футболу України. Тобто, виникла не зрозуміла тяганина. 
 
У ФК «Суми» взагалі ситуація майже абсурдна в тому сенсі, що клуб, який має стадіон, спортивну інфраструктуру, на сьогодні практично має господаря в особі Григоришина, не може отримати атестат. Нижче я зупинюся на цьому питанні.
 
За результатами процесу атестування професіонального статусу набув лише один клуб – «Енергія» Нова Каховка. На жаль, ФФУ не дала жодного шансу на відродження професіонального футболу в Житомирській, Черкаській та Херсонській областях, а також на вступ до ПФЛ ФК «Форос» із Криму, «УкрАгроКом» Головківка із Кіровоградщини.
Ми зверталися до Федерації футболу України, у тому числі було звернення Центральної Ради і Рад першої та другої ліг, а також звертався я особисто, з проханням сприяти в питанні допущення до процедури атестування деяких футбольних клубів, що висловили бажання вступити до другої ліги. 
Ці клуби підготували необхідні документи та заручилися фінансовими гарантіями і підтримкою з боку міських та обласних органів влади. Надання таким колективам шансу на проходження атестування давало ПФЛ надію на стабілізацію змагань та прискорення виходу професіонального футболу нижчих дивізіонів на якісно новий рівень. В цей важкий час, замість того, щоб якомога активніше відшуковувати можливість підтримувати клуби, Федерація приймає завищені для сьогоденних стандартів норми та критерії атестування. Ситуацію можна назвати унікальною: з’явилися люди, готові утримувати клуби та інвестувати кошти в їх розвиток. Федерація, в свою чергу, розчерком пера перекреслює всі благі наміри інвесторів утримувати клуби. 
Основний мотив на першому засіданні Комітету з атестування – клуби із запізненням вступили до процесу атестування: повинні були розпочати з жовтня місяця, а розпочали хто з березня, хто навіть з кінця квітня. На другому засіданні, де приймалося остаточне рішення, основний мотив – клуби надали документи, які не відповідають жодним вимогам процедури атестування. У розмові з представниками органу з атестування футбольних клубів говорилося про те, що, цитую: «Форос» подав такі документи, що якби такі подавали клуби Прем’єр-ліги, то нам нічого було б взагалі робити».
Таким чином, Федерація демонструє свою неспроможність. Наприклад, якщо раніше у першості України серед аматорів брали участь біля сотні команд, пригадайте 1992-1994 роки – 6 зон по 12 команд і більше, то в цьому сезоні – лише 14. Наймасовіші змагання, які є основою професіонального футболу знищені. Це – «заслуга» тільки ФФУ. По суті, вона з таким же успіхом може знищити професіональний футбол. 
Замість того, щоб підтримати людей, готових вкладати кошти у тяжкі часи сьогодення в професіональний футбол, ФФУ вимагає гарантійні листи. До речі, гарантійні листи, надані першими особами, керівниками міст та областей, з якими я спілкувався особисто. Невже цього недостатньо? Замість того, щоб знаходити контакти з ними, заохочувати та підтримувати, ФФУ стає на шлях бюрократії. Мотивує свої дії, що не подані документи, не дотримано термінів тощо. Так, строків не дотримано. Тоді в мене виникає питання: яку повноцінну роботу згідно зі Статутом ФФУ проводить Федерація для того, щоб футбольні та аматорські клуби були знайомі з вимогами та термінами атестування. На останньому Виконкомі ФФУ мені сказали, що це моя робота. Але ж вибачте, ми зараз розпочали співпрацювати з ААФУ в цьому напрямі, але ФФУ закидає, що «клуби не знають строки атестування». А звідки ж вони можуть дізнатися про них, коли не має повноцінної інформаційної бази: ані в Інтернеті, ані в регіональних федераціях, які повинні інформувати про це свої аматорські клуби?
Я наведу приклад. ФФУ каже: клубами подані неправильні документи. Давайте пригадаємо Конгрес ФФУ 2008 року, що проходив в Одесі, коли приймали до складу ПФЛ ФК «Комунальник» Луганськ. Комітет з атестування не прийняв цей клуб, тому що жодного з  документу не було подано до Комітету. На Конгресі, який вів пан Григорій Суркіс, прийнято рішення допустити цей клуб до змагання без жодного документу. Через півроку клуб зник. Інспектори ліги можуть це підтвердити, що протягом усього періоду від клубу вимагали подати документи, але було отримано лише їх незначну частину. Тобто, тоді можна було приймати без документів, без процедури, а зараз чому не можна? Це характерні для ФФУ подвійні стандарти.
Практично всі клуби ПФЛ в особі Центральної Ради і Рад ліг, а також я, як президент ПФЛ, зверталися до ФФУ та її президента з проханням сприяти відродженню футбольних клубів «Десни» та «Сум» і залученню нових клубів до складу Ліги, але нас не почули, звинувативши в усіх гріхах. Відмовити – легко, трудніше – допомогти, а для цього потрібно думати. Але діє інший принцип: менше думати, допомагати, шукати шляхи розв’язання проблем. Саме ФФУ, якій держава делегувала права на розвиток футболу, повинна в першу чергу бути зацікавленою в розбудові, повинна знаходити рішення. Такий шлях – деструктивний. Федерація декларує консолідацію зусиль. Якщо називати речі своїми іменами, то дії ФФУ у цьому контексті можна визначити однозначно – це перший крок до розвалу професіонального футболу. В результаті, на сьогодні Житомирська, Черкаська, Сумська, Херсонська, Чернігівська області – не мають жодного професіонального футбольного клубу. 
За таких обставин дійсно потрібна консолідація зусиль тих людей та футбольних структур, які спроможні працювати на благо футболу. А тому ми звертаємося до ФФУ з проханням: ми не розраховуємо на вашу допомогу, ми її не відчуваємо, тому будемо дуже вдячні, якщо ви не заважатимете нам працювати та втілювати в життя проекти, спрямовані на розвиток професіонального футболу.
 
Шановні колеги!
Вам не з чуток відомо, що матчі першості проходили у чесній захоплюючій боротьбі. Незважаючи на це, 16 клубів направили до ПФЛ скарги, що були розглянуті Експертно-консультативною комісією, висновки якої направлені до Комітету арбітрів. Розглянуто 40 епізодів.
Згідно з висновками комісії арбітри припустилися помилок у 14 епізодах (9 матчів).
Пильно проаналізувавши епізоди, які викликали сумнів, члени експертної комісії дійшли висновку, що в багатьох випадках арбітри приймали невірне рішення. Подекуди якість арбітражу вплинула на результат матчу, а в одному випадку – на позицію в турнірній таблиці команди «Сталь» Дніпродзержинськ, що стало на заваді підвищенню в класі цієї команди. 
Якщо проаналізувати динаміку росту арбітражу, то ви побачите, що, починаючи з 2004-2005 років, невпинно зростає кількість грубих порушень арбітрами як в першій, так і в другій лігах. 
16 клубів Ліги подали до Експертно-консультативної комісії ПФЛ заяви про неналежний арбітраж, що були детально розглянуті. На жаль, ми не отримали від Комітету арбітрів жодного рішення щодо санкцій, що були застосовані до арбітрів за висновками Експертно-консультативної комісії ПФЛ. Саме цікаве те, що на останньому Виконкомі ФФУ в порядку денному було питання про затвердження списків арбітрів. Проект порядку денного та запрошення на це засідання я отримав напередодні, тому, звісно, списки арбітрів для ознайомлення не були направлені на адресу ПФЛ. Я на Виконкомі поставив питання з цього приводу: чому? На що мені відповіли дуже просто: «ПФЛ не має права втручатися у це питання, ми будемо вирішувати самі». Хіба це справедливо, коли клуби платять за підготовку арбітрів, за виконання роботи арбітрів під час проведення матчів і ви не маєте права хоча б ознайомитися з цим списком та побачити кого і який продукт ви отримаєте. Я про це сказав на Виконкомі, після чого отримав відповідь, що це не наша справа. Тим більше, що зараз ще тривають збори арбітрів першої та другої ліг, вони ще мають пройти атестацію, а списки вже затверджені.
 
Коротко про колективне членство. Це основне питання, що сьогодні турбує футбольні клуби та футбольну спільноту. ФФУ явно маніпулює законодавством. Не зрозуміло, звідки взятий термін у законодавстві про «опосередковане членство». Я про це говорив неодноразово. Ось як ви маєте опосередковане членство через регіональну федерацію? Згідно зі Статутом ФФУ ви зобов’язані бути членом регіональної федерації. Я вважаю, що якщо взяти 42 клуби та поставити питання: який клуб конкретно на сьогодні має методичну допомогу від регіональної федерації, я не кажу ні в якому разі про фінансову, то я сумніваюсь, що отримаю позитивну відповідь хоча б з 10 відсотків від загальної кількості клубів. 
Як це можливо, коли у 1996 році при утворенні ПФЛ клуби за підписом майбутнього президента ПФЛ Суркіса Г. М. направили звернення до Виконавчого комітету Федерації, в якому зазначено: «Ми не будемо виконувати рішення Виконкому ФФУ, який обраний не представниками клубів. Ми пропонуємо розпустити Виконком та обрати його склад представниками з місць футбольних клубів». Чому зараз стоїть питання, що футбольні клуби, які протягом одного року вкладають біля 2 млрд гривень у розвиток професіонального футболу, у розвиток клубу та його спортивної інфраструктури в регіонах, не мають права бути колективними членами ФФУ?
Лише два голоси мають футбольні клуби, інтереси яких представляють колективні члени Федерації – ПФЛ та Прем’єр-ліга, в даному випадку – Дирекція ПЛ та Адміністрація ПФЛ. Тобто, трудові колективи тільки цих організацій.
У законодавстві визначено, що «Колективні члени організацій, підприємств, об’єднань та ін. можуть бути колективними членами іншої організації, якщо їхні статутні задачі співпадають». Стосовно ПФЛ та ПЛ, законодавча норма повністю дотримана, тому трудові колективи клубів мають право на колективне членство, про що ми порушували клопотання на Конгресі ФФУ, у якому нам було відмовлено.
 
На кожні засідання, а також на ХІХ Конференцію, ПФЛ запрошує президента ФФУ Григорія Суркіса. Будь ласка, назвіть дату, коли він був присутній, коли він вас послухав? Дійшли вже до смішного. Останнє засідання Центральної Ради від 21 червня 2010 року: віце-президенти Федерації зайняті з делегацією УЄФА – розумію. Присилають на засідання від ФФУ керівника органу з атестування клубів пана Задірана Сергія Миколайовича, який має певний авторитет у клубів, та пана Чернова-Іванова – взагалі, що це за особа в професіональному футболі як така, коли під час розгляду питань людина сидить і єхидно посміхається, тим самим принижуючи членів засідання. Під час полеміки дійшло навіть до того, що мені, на жаль, прийшлося видалити з засідання Центральної Ради Задірана С. М. На жаль, він сьогодні не присутній на Конференції, але я публічно приношу вибачення перед ним за свої дії.
Такий підхід до спільної справи зайвий раз свідчить про упереджене та зневажливе ставлення з боку ФФУ до клубів, які є безпосередніми учасниками розвитку футболу, тією основою, на базі якої Федерація будує свої непорушні принципи управління футболом. Сумно, але дії ФФУ ніяким чином не йдуть на користь самим клубам, а тільки заважають становленню та розбудові футболу. 
Користуючись нагодою, хочу висловити вдячність тим, хто працює на благо нашої спільної справи, вносить посильну лепту в укріплення позицій вітчизняного футболу. Щиро вдячний і опонентам, а також засобам масової інформації, у тому числі тим, що мене критикують, адже через конструктивну критику й розумний діалог можна надати тверду відповідь на сьогоденні питання футбольного суспільства.
 
Дякую за увагу!
 

13 серпня 2010 р.

Шановні друзі!

17 липня взяли старт змагання серед професіональних команд першої та другої футбольних ліг. Як президент, я не можу не відзначити той високий рівень професійності, з яким команди виходять на поле з єдиною метою – перемогти за будь-яких обставин. Мене радують перемоги і водночас розчаровують невдачі переможених…  

Початку змагань передував досить напружений період упорядкування складів обох ліг та заявки команд. Невизначеність у цьому питанні потягнула за собою затримку в складанні календаря та регламенту змагань серед команд першої та другої ліг сезону 2010/2011 років, за що ми приносимо вибачення клубам та вболівальникам.

Вам не зі слів відомо, як розвивалися події стосовно проходження процедури атестування професіональних футбольних клубів першої та другої ліг. На жаль, не пощастило й втіленню наших намірів щодо розширення другої ліги за рахунок команд-претендентів на отримання атестату…

Цього сезону в змаганнях беруть учать 18 команд у складі першої ліги та по 12 команд другої ліги груп А та Б відповідно.  

За результатами процедури атестування 2009-2010 років, професіонального статусу набув лише один футбольний клуб-претендент – «Енергія» Нова Каховка. До речі, ця команда, незважаючи на статус новачка, впевнено крокує попереду старожилів ліги - "Єдність" Плиски та "Суми" Суми, які наразі розташувалися на другому та третьому місцях відповідно.

Щодо останнього клубу та чернігівської «Десни», то підтвердження їхнього професіонального статусу цього року стало справжньою проблемою – нестача видатків на потреби клубів з боку власників призвела до неминучих жалюгідних наслідків. Два футбольні клуби, домашні матчі яких довгі роки є справжньою віддушиною для широкого кола вболівальників, були на межі зникнення з футбольної мапи України. Але, в результаті кропіткої роботи спільно з Комітетом з атестування футбольних клубів та керівництвом цих клубів, нам вдалося переконати бюрократичну машину Федерації футболу та зберегти клуби «Суми» та «Десна» в складі ПФЛ, хоча «Десна» й понизилася в класі, розпочавши виступи в другій лізі.

З іншого боку, якщо називати речі своїми іменами, то, можливо, ми зробили «Десні» ведмежу послугу – до сьогоднішнього дня ані футболісти, ані тренери в очі не бачили президента клубу. Завітавши в рамках робочого візиту до Чернігова, не вдалося це й мені.  На сьогодні у чернігівському клубі геть відсутній адекватний менеджмент: належним чином управління футбольним господарством не здійснюється, як ні гнітючо це звучить. Не хотілося б доводити ситуацію до крайнощів, але, якщо таке положення справ триватиме, нам доведеться переглядати право участі цього клубу в змаганнях. Втішає єдине: мер міста Чернігів Олександр Соколов особисто бере участь у справах клубу й здійснює посильну допомогу. Може, керівництву клубу все ж таки варто сісти за стіл переговорів з міською владою, вступити в діалог та вирішити всі проблеми, що кидають тінь на ім’я клубу? І, врешті-решт, поставити крапку в кінці цієї історії?

Треба дивитися правді в очі та визнати, що без підтримки держави багато клубів, що опинилися в найважчих та складніших умовах, - наодинці не здатні вирішити ці проблеми.  Всі ми чудово розуміємо, що саме в цьому й полягають корені багатьох гострих питань.

Утримання футбольного клубу «Рось» також стало наріжним каменем як для власників, так і для владних структур. Під час поїздки до міста Біла Церква мені вдалося обговорити це питання з керівництвом області та міста. Губернатор області Анатолій Йосипович Присяжнюк запевнив, що він глибоко зацікавлений в розвитку футболу в місті та області. В свою чергу мер Білої Церкви Василь Савчук виступив з ініціативою розпочати роботу щодо залучення комерційних ресурсів, зважаючи на те, що бюджетних коштів на утримання клубу бракує. Радує те, що влада не стоїть осторонь існуючих проблем та докладає максимальних зусиль щодо здійснення допомоги клубові.

Справжнім подарунком для вболівальників стане завершення реконструкції стадіону в Миколаєві, в чому я мав нагоду переконатися під час візиту до МФК «Миколаїв». Це один з небагатьох стадіонів, у плані будівництва якого передбачені максимально комфортні умови для людей з обмеженими можливостями. Для них створено спеціальні умови пересування та розміщення на території стадіону, що само по собі є унікальним. Думаю, що після закінчення реконструкції це буде один з найкращих стадіонів рівня, як мінімум, другої ліги.

До речі, футболісти клубу відтепер виступатимуть під керівництвом нового наставника. В’ячеслав Мазараті вирішив покинути тренерський місток, а замість нього біля керма став Руслан Михайлович Забранський – в минулому кращий нападник команди в чемпіонатах України. Будемо сподіватися, що за його керівництвом команді вдасться підняти турнірне становище на більш високий рівень.

Відрядження до Кременчука викликано необхідністю перегляду матчу між командами «Кремінь» Кременчук – «Сталь» Дніпродзержинськ та ознайомлення зі спортивною інфраструктурою клубу й перспективою її розвитку. Так, наразі в Кременчуці під патронатом президента МФК «Кремінь»  Олега Бабаєва швидкими темпами ведеться будівництво нового стадіону зі штучним покриттям. Хоча на сьогоднішній день і спортивна база, і стадіон складають гнітюче враження,  пан Бабаєв має далекоглядні плани стосовно спортивної інфраструктури клубу, дитячо-юнацьких футбольних шкіл не тільки клубних, а й міських. Під час зустрічі він підкреслив, що стадіон буде введено в експлуатацію в жовтні поточного року. В цілому, перспективи подальшої розбудови футбольного господарства в місті дають надію, що наступний етап розвитку футболу стане зразком для інших міст та їх керівництва.

 

Останніми роками змагання, що проводяться під егідою ПФЛ, стали привабливішими завдяки загостренню конкуренції на всіх щаблях турнірної таблиці. Неухильно зростає відвідуваність наших стадіонів, про що свідчать статистичні дані першості 2009-2010 років. Упевнений, що ці позитивні тенденції будуть властиві нашим змаганням і в наступному сезоні.

Примітно, що цього змагального сезону 9 клубів претендують на вихід до Прем’єр-ліги. Дещо несподіваним став успіх новачків першої ліги: «Титану» Армянськ, «Буковини» Чернівці та вінницької «Ниви», які посіли в турнірній таблиці третє, шосте та сьоме місця відповідно. Друга ліга не відстає: ФК «Енергія» вже дала зрозуміти рішучість своїх намірів. Здається, в планах команди – вихід до першої ліги.  Приємно дивує ФК «Єдність» Плиски, який наразі знаходиться на другій позиції за результатами останнього туру.  В групі Б лідери розташувалися так: "Олімпік" Донецьк посідає перше місце, МФК «Кремінь» та "Гірник-Спорт" Комсомольск – друге та третє місця.  Побачивши на власні очі матч між "Кременем" та дніпродзержинською «Сталлю»,  варто відзначити, що за будь-яких обставин учасники змагань намагаються показати вболівальникові красивий динамічний футбол, що здатен значно розширити коло прихильників.   

Впевнений, що на нас всіх очікує продовження безкомпромісної напруженої боротьби в наступних турах. На моє переконання, турнірне становище команд буде напруженим, а різниця в очках між командами – невеликою. Введення Play-off між першою та другою лігами суттєво загострить протистояння між командами обох дивізіонів.

Наступним етапом нашої роботи ми бачимо розвиток спортивної інфраструктури клубів. З цією метою ми  проводимо опитування клубів щодо стану та планів подальшого розвитку спортивної інфраструктури кожного з них. У відповідності до результатів, які невдовзі отримаємо,  розробимо загальний план розбудови спортивного господарства клубів. Ми усвідомлюємо, що все це не вирішиться найближчим часом, а буде реалізовано протягом наступних декількох років. Стадіони, навчально-тренувальні бази, футбольні поля повинні відповідати сучасності. До того ж, не можна забувати про те, що футбольна інфраструктура є обличчям, своєрідною візитною карткою міста, а також місцевої влади. Тому спортивні споруди мають бути в найкращому стані та за всіма параметрами відповідати вимогам сьогодення. Звичайно, питання загального плану та перспектив розвитку футбольного господарства професіональних футбольних клубів буде ставитися на розгляд Центральної Ради з подальшим обговоренням та відповідним прийняттям рішення. Впевнений, що цей план цілком може стати однією зі складових загального плану розвитку професіонального футболу в Україні.                  

 

Подією, яка заслуговує особливої уваги футбольної спільноти в Україні, стало започаткування телевізійних трансляцій матчів серед команд першої ліги. 9  серпня вболівальники отримали нагоду переглядати матч між командами першої ліги ФК «Кримтеплиця» Молодіжне - ФК «Львів» у прямому ефірі на каналі «Перший національний». Цьому передували довготривалі переговори з деякими іншими телеканалами і досягнути домовленості, яка б влаштувала обидві сторони, нам вдалося саме з «Першим національним». Владнавши всі організаційні та подекуди бюрократичні питання стосовно трансляцій матчів на телебаченні, ми представили якісний продукт, вироблений спільними силами Професіональної футбольної ліги, «Першого національного» та компанії «Телеміст». Цей захід є наступним етапом роботи у контексті популяризації футболу в Україні, зокрема команд, що входять до складу Ліги.  Сподіваюся, вболівальники та громадськість високо оцінять наші спільні зусилля щодо розвитку футболу в Україні.

З 22 липня 2010 року в рамках угоди про партнерство сайт Football-ua став офіційним Інтернет-транслятором матчів серед команд першої ліги. На моє переконання, така співпраця здатна вивести на якісно новий рівень стратегію популяризації футболу в Україні.

Довготривале партнерство має на увазі різні моделі взаємодії, серед яких - проведення прямих Інтернет-трансляцій футбольних матчів серед команд першої ліги, до яких у перспективі ми плануємо долучити й матчі серед команд другої ліги. Крім цього, суть концепції партнерської угоди залучає проведення відеотрансляцій інших подій та різноманітних заходів, що проводяться під егідою ПФЛ.

На мій погляд, цей процес, а також телетрансляції матчів, буде динамічно розвиватися, адже технічна взаємодія є невід’ємним атрибутом сучасного спорту, зокрема футболу. Виконання єдиного завдання – популяризація футболу – є доцільнішим в умовах сьогоденних можливостей. Всі розуміють, що спільна робота з укріплення іміджу футболу за участю залучених сторін – ПФЛ, клубів, офіційного Інтернет-транслятора football-ua та телеканалу «Перший національний» – це не тільки демонстрація готовності до співпраці, а й відповідь на вимоги сучасності.   

 

29 липня 2010 року укладено договір про партнерство з компанією ТОВ "АВМ СПОРТ УА", що є офіційним представником торгової марки "Umbro" в Україні.

 

Завдяки партнерству з компанією "Umbro", клуби ПФЛ, що є учасниками пулу, отримали м’ячі марки SELECT Brilliant та Premier. При цьому, м’яч SELECT Brilliant Super став офіційним м’ячем першості сезону 2010-2011 років.

Вважаю, що такий захід став показником стабільності розвитку футбольного господарства клубів Ліги, а взаємна консолідація зусиль обох організацій направлена на зменшення фінансового навантаження та створення сприятливих умов з метою покращення матеріального забезпечення клубів.

 

Декілька слів про ліміт на молодих футболістів. Як відомо, після детального обговорення на Конференції було прийнято рішення вилучити з Регламенту норму, яка передбачала обов’язкову присутність в складі команди під час матчу футболістів віком від 90-го р. н. Не хочу стверджувати, що члени Виконкому ігнорують рішення клубів, не беручи до уваги думку людей, які безпосередньо готують футболістів, організовують змагання та їх проводять. Якщо Конференція приймала таке рішення та його затверджувала, то, звісно, для цього є підстави й аргументи, а також певний досвід проведення змагань, який свідчить про недоцільність застосування такої норми. Наразі ми просто поставлені перед фактом, що за будь-яких обставин ми повинні рішення Виконкому ФФУ виконувати. Примітно те, що провівши аналіз заявки першої ліги на сезони 2009/2010 рр. та 2010/2011 рр., ми дійшли наступного висновку: у 2009 році було заявлено 20 футболістів 1991 р. н., а в 2010 році – 28. Найцікавіші дані стосуються 17-річних гравців, про яких йшлося на Виконкомі: 1992 р. н. було заявлено 17 футболістів, а цього року – 29. 1993 р. н. – 3 і відповідно у 2010 році – 7 футболістів. За статистичними даними другої ліги:

-                           група «А» - у 2009 році було заявлено 31 футболіст 1991 р. н., а в 2010 році – 29; 1992 р. н. – 17, в 2010 році – 42; 1993 р. н. – не було заявлено, в 2010 році – 26.

-                           група «Б» - у 2009 році було заявлено 41 футболіст 1991 р. н., а в 2010 році – 26; 1992 р. н. – 29, в 2010 році – 40; 1993 р. н. – 12, в 2010 році – 44.

Звичайно, обов’язкова присутність молодих футболістів має давати їм шанс на закріплення в команді майстрів та більш швидке прогресування. При цьому, частина фахівців стверджує, що «природній відбір» є кращим вибором, а за умов існуючого ліміту молоді футболісти, навпаки, перестають прогресувати, адже мають гарантоване місце у стартовому складі. Більше того, зупиняються у своєму професійному зростанні й ті досвідчені футболісти, яким не знаходиться місця в числі перших 11-ти через те, що їх місце займає молодий гравець. Тому, переконаний, що рішення Конференції було цілком виправдане. Проведено зустріч між президентом, віце-президентами ПФЛ та першим віце-президентом ФФУ Олександром Бандурком, в результаті якого дійшли висновку ввести норму стосовно молодих футболістів починаючи з весняної  частини змагань. Виконком з цим погодився, що знайшло відображення в Регламенті Всеукраїнських змагань з футболу серед команд клубів Професіональної футбольної ліги сезону 2010-2011 років. Таке рішення дасть змогу клубам планово вирішити питання добору молодих футболістів.

Цьогорічна аномальна жара, що панує всією територією України, позбавляє футбольну спільноту комфорту проводити та переглядати матчі за участю команд ПФЛ. Тому, у зв'язку зі складними погодними умовами та для запобігання шкідливого впливу спеки на здоров'я футболістів та присутніх на стадіоні Адміністрація ПФЛ рекомендувала футбольним клубам розпочинати матчі не раніше 18:30 години.

Бажаємо всім оптимізму, натхнення, смаку нових перемог, віри в себе і в справу, якою ми разом з вами займаємося, щоб сезон 2010-2011 років був не менш вдалим, аніж попередній!

 

 

27 вересня 2010 р.

Дійсно, правду кажуть ті, хто вважає, що краще один раз побачити, ніж сім разів почути. Ознайомитися зі станом справ у клубах та допомогти вирішити нагальні проблеми на місцях у ході прямого спілкування з керівниками клубів – Мілетій Бальчос вважає необхідною складовою результативної роботи президента Професіональної футбольної ліги. Днями Мілетій Володимирович відвідав з робочим візитом низку міст-осередків футбольних клубів Луганщини та Донеччини. Протягом поїздки він поспілкувався з керівниками клубів «Сталь» Алчевськ, «Шахтар» Свердловськ та «Олімпік» Донецьк.    

У Донецьку Мілетій Бальчос зустрівся з президентом ФК «Олімпік» Владиславом Гельзіним. Подивився матч між командами «Олімпік» - «Полтава»: зокрема,  президент підкреслив, що за рівнем спортивної боротьби та результатами турнірної таблиці, обидві команди є першочерговими претендентами на вихід до першої ліги.

«Ми обговорили проблемні питання клубу. В умовах наслідків економічної кризи позитивним моментом є відсутність фінансових негараздів: футболісти вчасно отримують заробітну плату, а в самому клубі вчасно вирішуються нагальні інфраструктурні питання», - зазначає пан Бальчос. Водночас президент ознайомився зі спортивною інфраструктурою представника футбольної Донеччини: «Приємно констатувати, що клуб має стадіон, який майже відповідає вимогам першої ліги. Футболісти тренуються на полі як з натуральним, так і зі штучним покривом».

У свою чергу, пан Гельзін розповів, що найближчим часом планується реконструкція обох існуючих та будівництво двох нових полів. Крім цього, стадіон оснащено інформаційним електронним табло, аналогів якому в клубах першого та другого дивізіонів немає. Такий пристрій дає можливість здійснювати як відео-повтори, так і транслювати весь поєдинок.

У ході спілкування Владислав Гельзін наголосив, що перспективи у клубу більш ніж серйозні за умови виконання поставлених завдань. При цьому він наголосив, що «Олімпіку» необхідно піднятися якомога вище на щаблях турнірної таблиці з можливою перспективою здобуття місця в Прем’єр-лізі. Мілетій Бальчос на власні очі мав можливість переконатися, що такі амбіції цілком можуть виправдатися: активно ведеться робота з розбудови спортивної бази, а крім цього, в планах пана Гельзіна – будівництво однієї з кращих в Україні футбольної академії, яка дозволить готувати якісний власний резерв.

До речі, за словами президента клубу, ФК «Олімпік» має суперсучасний медико-реабілітаційний кабінет для футболістів: за необхідністю гравець може отримати повний цикл медичних послуг на місці, сучасна апаратура та висококваліфіковані спеціалісти забезпечують швидке відновлення футболіста та повернення його на поле.          

В ході бесіди президенти обговорили питання регламентних норм щодо переходу футболіста з команди в команду. Здебільшого це стосувалося дітей-учнів футбольних шкіл та молодих футболістів. Зокрема, пан Гельзін вніс декілька пропозицій щодо змін у Регламенті змагань стосовно компенсаційних розрахунків за підготовку молодих футболістів. «Проблема полягає в тому, що потужні футбольні клуби зманюють  талановиту молодь з дитячо-юнацьких футбольних шкіл у свої ряди, не залишаючи клубу-вихователю перспектив розвитку через виховання власних резервів. Більш того, молоді футболісти залишають клуб без відома керівництва та тренера клубу, що само по собі неприйнятно», - розповів президент ФК «Олімпік». Слід підкреслити, що Адміністрація ПФЛ наразі планує приступити до більш детального опрацювання та обговорення цього питання з можливістю подальшого впровадження нової регламентної норми.

Владиславу Гельзіну про такі проблеми відомо не з чуток, адже діючий президент клубу є діючим футболістом з амплуа нападника. Що ж, присутність на полі, а не на трибуні, голови клубу – не тільки приклад для футболістів команди, а й гарний моральний стимул для зростаючої молоді. До того ж, президент самостійно контролює інфраструктурні аспекти, на власні очі вбачаючи всі недоліки, що потребують термінового усунення.    

В Алчевську відбувалося святкування Дня міста, в рамках якого головного тренера команди «Сталь» Анатолія Волобуєва нагороджено званням «Почесний громадянин». Крім цього, під керівництвом пана Волобуєва команді вдалося пройти до наступного етапу розіграшу Кубка України, що теж додає оптимізму щодо перспектив команди.

Проте, в клубі існують певні фінансові проблеми, які керівництво клубу поступово вирішує, залучаючи комерційні структури. Під час поїздки президент ПФЛ поспілкувався з генеральним директором металургійного комбінату щодо можливості фінансування ФК «Сталь» Алчевськ. В цілому сторони залишилися задоволеними результатами переговорів, вирішивши продовжити діалог вже у більш конструктивному руслі.

У найближчому майбутньому керівництво клубу планує здійснити реконструкцію домашнього стадіону клубу, адже в планах  – вихід до Прем’єр-ліги. Таким чином, приведення інфраструктури клубу до вимог атестування є першочерговим завданням. «В принципі, інфраструктура клубу задовольняє технічні потреби Прем’єр-ліги, проте деякі конструкції потребують ремонту або відновлення», - зазначив президент ПФЛ. «Більш того, подивившись матч за участю команд «Сталь» та «Енергетик», можу зробити висновок, що господарі поля цілком здатні створити конкуренцію командам з Прем’єр-ліги. За рівнем спортивної боротьби та загостренню гри можна вирішувати питання виходу до вищого дивізіону. Звичайно, необхідно підсилювати деякі позиції, але за умови достатньої уваги все це можна вирішити», - зауважив президент.        

Крім Донецька та Алчевська, президент ПФЛ відвідав свердловський «Шахтар». «В цілому, інфраструктура клубу відповідає вимогам другої ліги.  Проте, гнітюче враження складає стан поля – скажу відверто: не в кожному аматорському клубі поле знаходиться в такому стані. Це перше, що терміново необхідно замінювати. Запасне поле також вимагає капітального ремонту – травяного газону практично немає. Віце-президент клубу Горбов  Геннадій Вікторович, в компетенції  якого – всі профспілкові питання комбінату «Свердловантрацит» – основного джерела фінансування клубу,  всебічно опікується проблемами клубу, вирішуючи питання від заробітної плати до певних питань, що стосуються саме інфраструктури. Комбінат спільно з клубом активно вирішують нагальні проблеми з реконструкції стадіону та ремонту полів», розповів Мілетій Бальчос.  

Окремо президент розповів про роботу дитячо-юнацької школи, яка, за його словами, має хороші перспективи.  Команда юнаків є переможцем багатьох турнірів, про що свідчать експонати галереї кубків. 


18 жовтня 2010 р.

 Минулий тиждень для президента ПФЛ Мілетія Бальчоса став досить насиченим: зважаючи на безліч проблем, викликаних реаліями сьогодення, побачити та проаналізувати ситуацію  в клубах півдня України є першочерговим завданням керівника ліги.

«Предметну розмову щодо проблем та перспектив розвитку клубів можна вести тільки після того, як я побачу все на власні очі. Таким чином вибудовується цілісна картина структури клубів  ПФЛ, з чого випливає таке поняття, як розвиток професіонального футболу в цілому. Найбільш корисним в цій поїздці було наочне знайомство з ФК «Чорноморець», який тривалий час знаходився у вищому ешелоні нашого футболу. Це дало змогу порівняти можливості клубу, який виступав під егідою Прем’єр-ліги, з тим, як виглядають клуби першої ліги – так би мовити, старожили.


Протягом візиту я мав нагоду ознайомитися зі спортивним господарством ФК «Чорноморець» та Одеси: базою клубу та дитячо-юнацькими футбольними школами, зокрема тими, що задіяні в клубній структурі «Чорноморця». Так, якщо деякий час тому було прийнято вважати, що  кращі навчально-тренувальні бази знаходяться у розпорядженні ФК «Динамо» Київ,  то маю зазначити, що тренувальна база та умови, які створені для успішного функціонування клубу в Одесі не поступаються  динамівським. Дійсно, може в Динамо більше полів зі штучним покривом, але в Одесі база більш компактна.  Сама інфраструктура бази більш простора, комфортніша та сучасна. В цьому, може, й полягає її перевага, адже створено всі умови для тренування основного складу та дитячо-юнацьких команд.

Варто відмітити тісну співпрацю ФК «Чорноморець» з іншими клубами. Так, на одній із баз Одеси тренується овідіопільський «Дністер». Двері відкриті й для іллічівського «Бастіону» - також налагоджені робочі стосунки у контексті надання взаємодопомоги, підтримки та розвитку клубної інфраструктури. Аплодую працездатності та відданості справі віце-президента ФК «Чорноморець» Керницькому Сергію Степановичу, який керує таким великим футбольним господарством.

Висновок можна зробити тільки один: за ступенем спортивної інфраструктури клубам першої ліги необхідно намагатися бути якомога ближче до рівня таких клубів, як «Чорноморець». Флагманом у когорті південних клубів, звичайно, є «Чорноморець», і є клуби, які зважаючи на його досвід, намагаються покращити свою інфраструктуру та піднятися до його рівня.

Також вдалося поспілкуватися з представниками фанатів ФК «Чорноморець» та обговорити питання взаємовідносин «клуб - фанат». Ця розмова була досить актуальною, особливо у контексті нещодавнього відкритого звернення до всіх вболівальників команд професіональних футбольних клубів. Фанати поділилися баченням вирішення проблеми проявів вболівальницької підтримки своєї команди. Зазначу, що пропозиції фанатів дуже цікаві та заслуговують на обговорення у більш широкому колі на семінарі для вболівальників, який планує провести Професіональна футбольна ліга у міжсезоння. 




Крім «Чорноморця», відвідав овідіопільський «Дністер», ознайомившись  зі спортивною  інфраструктурою клубу. На території стадіону знаходиться спортивний майданчик з гаревим  покривом, тренувальний майданчик зі штучним покривом. Керівництво клубу планує побудувати ще один майданчик зі штучним покривом. Крім цього, в планах Андрія Продаєвича, президента клубу, – розширити спортивну інфраструктуру клубу за рахунок збільшення можливостей адміністративного корпусу та місткості трибун. В даному випадку говорити про наявність проблем не доводиться. За словами Андрія Продаєвича, реалізація планів у перспективі цілком можлива, адже фінансових негараздів у клуба немає. Керівництво клубу налагодило співпрацю з одеським «Чорноморцем»: про це свідчить хоча б те, що в складі команди грають такі відомі футболісти, як Косирін та Полтавець. Проте, побачене, може, в якійсь мірі не зовсім відповідає інфраструктурному критерію для першої ліги, але клуб працює над цим питанням. Завдяки співпраці з «Чорноморцем», у розпорядженні клубу – тренувальні поля для підготовки футболістів.

ФК «Бастіон» Іллічовськ також не залишився поза увагою. Я вже давно планував відвідати цей клуб, адже представники клубу вкрай рідко бувають в ПФЛ, про що говорив зі спортивним директором клубу Анатолієм Баюком. Мав змогу ознайомитися з клубною інфраструктурою, системою підготовки футболістів, питаннями менеджменту: клуб досконально знає всі регламенті та статутні норми ФФУ та ПФЛ щодо інфраструктури клубу, на основі чого вирішує проблеми, пов’язані з діяльністю клубу. Наразі йдеться про продовження реконструкції стадіону та навчально-спортивного комплексу для дитячо-юнацької команди. На жаль, стосовно цього є  непорозуміння між місцевою владою та клубом. Питання вирішується через судові органи. На мій погляд, керівникам міста варто було б серйозніше підійти до цього та зрозуміти: те, що планує побудувати президент клубу, будується для всього Іллічовська, для його жителів, для дітей. І це позитивна перспектива, адже це є частиною соціальної програми – виховання підростаючого покоління, нормальна підготовка команди та її участь у змаганнях. На сьогоднішній день «Бастіон» знаходиться в групі лідерів. За питаннями менеджменту, наявності спортивної інфраструктури «Бастіон» на тлі клубів, що посідають перше та друге місця в турнірній таблиці змагань, має явні переваги. Не можу сказати, що «Енергія», «Миколаїв», «Суми» не можуть претендувати на підвищення, але спортивна інфраструктура «Бастіону» наразі більш відповідає вимогам першої ліги, ніж, скажімо, МФК «Миколаїв». Тому, клуб ставить серйозні завдання і, сподіваюся, їм вдасться досягти мети.

Нова Каховка стала для мене відкриттям: без проблем пройшовши процедуру атестування, ФК «Енергія» дуже  впевнено увійшла до сім’ї клубів ПФЛ та посідає лідируючі позиції.

Побачивши на власні очі інфраструктуру клубу, скажу відверто:  не очікував на такі кардинальні зміни. Пригадую 93-94 роки, коли я працював головним тренером ФК «Керамік» Баранівка, ми грали в Новій Каховці. В той час це був звичайний стадіон, без пластикових сидінь, була лише одна трибуна, але само поле було досить прийнятне. А зараз я побачив зовсім іншу картину: центральна трибуна оснащена пластиковими сидіннями, на бокових поки що – дерев’яні лави, але наразі у клубу вже є домовленості з підрядниками на установку сидінь. Що вразило найбільше: по дорозі на зустріч з  мером Нової Каховки, президент клубу Сергій Нестеренко показав спортивні споруди, які є в місті. Це дві Олімпійські бази для підготовки команд, яхтклуб, який по праву можна назвати одним з найкращих у Європі. І що одразу кидається в очі, це ігрові зали для різних видів спорту: кращі з них ФК «Енергія» використовує для підготовки своїх футболістів у міжсезоння. Крім цього, це тренажерні комплекси. Варто зазначити, що все знаходиться в ідеальному порядку. Єдина проблема, яка наразі є в «Енергії» - це трав’яний покрив ігрового поля, що потребує заміни. Керівництво клубу планує поміняти покрив одразу після останнього матчу осінньої частини змагань. Що ж, побажаємо «Енергії» успіху та нових перемог.

Цікаво, що Нова Каховка – це єдине місто районного масштабу, яке має подібний до Києва або Севастополя статус. Само місто утримується в ідеальному порядку – всюди відчувається хазяйновита рука мера Нової Каховки Володимира Івановича Коваленка, який успішно вирішує всі питання стосовно утримання міста. Звичайно, в команді голови міста працюють професіонали. Тим не менш, виходячи з того, наскільки високо мер обізнаний з усіх питань, у тому числі – спорті, компетентність голови міста не викликає сумнівів. Щодо своєї роботи, Володимир Іванович зауважив: насамперед жителі міста оцінять результат діяльності голови  на займаній посаді. Це означає, що працювати потрібно на благо всіх і тим самим досягати результату, який принесе задоволення людям. В іншому випадку, навіщо займати керівну посаду? Мер навів такий приклад: коли постало питання про приєднання клубу «Енергія» до другої ліги, звичайно, важливим було питання стосовно приведення стадіону до належного стану. Проблему вирішили дуже просто: мер залучив до реконструкції ряд керівників підприємств міста, у тому числі – приватних, і розділив між ними певні ділянки роботи. Таким чином, стадіон приведено до належного стану і за організацію роботи варто подякувати саме Володимиру Івановичу.

 

Неоднозначне враження склалося після побаченого в калінінському «Феніксі-Іллічовці» та спілкування з його керівництвом: не очікував на те, що побачив. В селі мешкає 2 тисячі людей. Стадіон розраховано на 2 500 тисяч відвідувачів. Як правило, під час матчів стадіон заповнений повністю не тільки за рахунок цього маленького села, а й за рахунок прилеглих містечок. Футбольні матчі перетворюються на справжнє свято як для глядачів, так і для команди, адже бачити повністю заповнені трибуни – це значна підтримка футболістів вболівальниками. Тобто, Калініно – це футбольний центр цього невеличкого регіону. Я бачив багато хороших спортивних баз, але калінінська вразила: стадіон оснащено всіма необхідними конструкціями для приємного перегляду матчу – пластикові сидіння, дах над трибунами. Нехай місць наразі замало, проте в планах клубу – будівництво додаткових трибун.

Хочеться відмітити високу якість основного та тренувальних полів, як з натуральним, так і штучним покривом. До речі, цей клуб – єдиний серед клубів ПФЛ, що має власний розсадник, де вирощується трава для газону.

Весь комплекс стадіону, прилеглі конструкції та сучасне оснащення гармонійно вписується в краєвид самого села. Для такого невеличкого села – наявність такого комплексу має велике значення. Треба віддати належне президенту клуба Андрію Рюмшину, який приділяє достатньо уваги не тільки питанням футбольного клубу, а й розвиткові сільського господарства в цьому районі.

Втім, наразі клуб переживає фінансові труднощі. Вирішення цієї  проблеми стало метою спільної зустрічі в Євпаторії з групою керівників комерційних структур щодо їхнього залучення до функціонування клубу. В результатів розмови ми дійшли висновку, що є всі передумови для стабілізації фінансового стану ФК «Фенікс-Іллічовець».

Поїздка до Херсону мала стратегічне значення у контексті розширення кола учасників змагань серед команд клубів другої ліги. Президент клубу «Кристал» має намір долучитися до змагань наступного сезону. Але, на жаль, те, що я побачив, оптимізму не додає. В тих же 1990 роках мені довелося бувати на стадіоні в Херсоні. В ті часи мені запам’ятався досить пристойний зовнішній вигляд арени – місткість біля 15 тисяч місць. Але на сьогодні, стадіон взагалі не відповідає нормам. Спортивна інфраструктура складає гнітюче враження: основні конструкції стадіону потребують ремонту. Слід зазначити, що тільки завдяки президенту клубу та власним коштам, ведеться ремонт стадіону. Вирішена основна проблема – відремонтовано підтрибунні приміщення та дах над ними. Подивився дитячо-юнацьку футбольну школу, яка теж потребує ремонту. Але ж зрозуміло, що такі роботи потребують серйозних фінансових вливань. З цього питання хотів зустрітися з мером Херсоном, але, на жаль, зустріч не відбулася у зв’язку з передвиборною кампанією. Оцінюючи інфраструктуру «Кристалу» та перспективи  приєднання до сім’ї професіональних клубів, скажу, що за такого стану, проходження процедури атестування може стати наріжним каменем для ФК «Кристал».

В Євпаторії вирішувалися питання проведення Кубка Ліги. В підсумку можу сказати, що всі організаційні питання щодо проведення цього турніру практично вирішені. Тобто, є домовленості про стадіони, готелі, де проживатимуть учасники. Вартість проживання складатиме 330 гривень на добу. В цю суму входить харчування, оренда футбольних полів і тренажерних залів, плавальних басейнів та відновлювальні заходи. Тобто, такий комплекс послуг за ці кошти – це непогано. Утворена робоча група, що працює над цим питанням, ми постійно на зв’язку. І те, що я побачив, дало мені змогу переконатися, що все буде проведено на найвищому рівні.

 

Підсумок можна зробити один. Візуальний досвід дає вагомі аргументи, матеріали та факти, що дозволяють ціле направлено та більш об’єктивно планувати мою подальшу роботу, насамперед з клубами. Звичайно, на фоні економічної кризи, яка, здається, в Україні прогресує, клубам дуже важко триматися на плаву. Допомогти фінансово клубам ми не в змозі. Але такі поїдки часто сприяють швидкому вирішенню нагальних проблем на місцях. Як приклад, я не втрачаю надію, що ті розмови щодо залучення спонсора, які відбулися в Калініно, знайдуть свого втілення і клуб продовжить існування.

Одним словом, спілкування з клубами на місцях – це неоцінний досвід.

21 січня 2011 р.

Шановні друзі!

Пригадуючи події, що відбулися у минулому році – як приємні, так і ті, що вимушували похвилюватися – можемо сміливо сказати: 2010 рік був насичений напруженою працею, перемогами й досягненнями, новим професіональним і життєвим досвідом.

Прийдешній рік відзначиться знаменною подією – Професіональна футбольна ліга святкуватиме свій 15-річний ювілей. З гордістю можна констатувати, що за минулі роки значно підвищилася якість проведення змагань серед команд клубів першої та другої ліг. Сформовано високий рівень відповідальності та взаєморозуміння між всіма учасниками процесу розвитку професіонального футболу. Вступаючи в новий рік, необхідно підбити підсумки проведеної роботи й визначити подальші шляхи розвитку ПФЛ.

В цьому сезоні спостерігається напрочуд щільна боротьба за перші місця в першій лізі. Різниця між першою та восьмою сходинками турнірної таблиці складає всього 10 очок. Загострилася боротьба внизу турнірної таблиці, що пояснюється наявністю в Регламенті змагань етапу плей-офф між командами першої та другої ліг. З метою підвищення змагального рівня та конкуренції Центральна Рада запропонувала Прем’єр-лізі розглянути питання щодо внесення до Регламентів наших організацій сезону 2011-2012 років норми щодо проведення матчу плей-офф за вихід до Прем’єр-ліги між командами, які посіли 14 місце в ПЛ і 3 місце в першій лізі ПФЛ. Без сумнівів, це збільшить рівень турнірної інтриги як у боротьбі за право виступати в Прем’єр-лізі, так і в боротьбі за виживання у вищому дивізіоні.

Як вже було сказано, нам вдалося зберегти склад команд у другій лізі. Приємно констатувати, що при цьому рівень змагань не знизився. З відкриттів сезону варто виділити успіхи дебютанта другої ліги «Енергії» (Нова Каховка), який повернув Херсонщині професіональний футбол. Клуб блискуче стартував у змаганнях і наразі лідирує в групі «А». Найближчими його переслідувачами є МФК «Миколаїв», «Бастіон» (Іллічівськ), ФК «Суми» та «Десна» (Чернігів). Як і в першій лізі, тут не можна стовідсотково прогнозувати, хто в кінці сезону підвищиться в класі. Будь-яких сюрпризів можна очікувати в кожному турі.

В групі «Б» фаворит більш явний. Донецький «Олімпік» лідирує з відривом в чотири пункти від другого місця, де розташувалася «Полтава», за якою йдуть дніпродзержинська «Сталь» та «Кремінь» (Кременчук). Говорячи про «Кремінь», не можна не згадати, що

20 листопада у Кременчуці відкрито новий стадіон зі штучним покриттям. Арена вміщує 1 500 глядачів, а згодом буде побудована ще одна трибуна, розрахована на таку саму кількість вболівальників. На жаль, поява нового стадіону – це рідке явище для нашого футболу, тож вдвічі приємно, що це сталося саме у другій лізі. Будівництво відбувалося при показовій взаємодії між спонсорами, президентом клубу Олегом Бабаєвим та місцевою владою. Якби так було у кожному регіоні, то ми б мали набагато краще розвинуту футбольну інфраструктуру в Україні.

Певними успіхами деякі команди можуть похвалитися і в Кубку України. ПФК «Олександрія» та ФК «Полтава» на стадії 1/16 фіналу обіграли представників Прем’єр-ліги: донецький «Металург» та «Оболонь» відповідно. Вищого за класом суперника здолала також алчевська «Сталь», яка в підсумку дійшла до чвертьфіналу змагань.

Завдяки заснуванню ТОВ «Ліга Футбол» для Професіональної футбольної ліги минулий рік позначився започаткуванням кількох приємних традицій. Зокрема, своєрідним проривом в розвитку рівня проведення змагань, стало проведення на Першому Національному телетрансляцій центральних матчів турів першої ліги. Таким чином, кожний вболівальник в Україні отримав можливість переглянути матчі таких команд як, наприклад, «Геліос», «Кримтеплиця», «Львів», «Олександрія»… Інтерес до цих трансляцій постійно зростає і, відповідно, підвищується рейтинг змагань, що проводяться під егідою Професіональної футбольної ліги. До того ж, на завершальній стадії знаходиться формування телевізійного пулу. Клуби вже дійшли згоди і залишилося вирішити лише деякі технічні нюанси. Окрім цього, ми розширили можливості трансляції матчів у мережі Інтернет. Приємно, що не зменшилася кількість вболівальників на стадіонах під час матчів: загалом першу частину змагань в першій та другій лігах відвідали більше 502 тисяч глядачів.

Також вболівальники мають нагоду ознайомитися з оглядами матчів першості та останніми новинами у змаганнях і футбольному світі у започаткованій спільно з Першим Національним програмі «Футбольний код». Разом з ведучими у кожному випуску передачі в студії під час прямого ефіру присутні гравці, тренери та функціонери.

Налагоджено співпрацю з Прем’єр-лігою, а вагомим кроком у розвитку відносин стало спільне видавництво нового журналу «Профі Футбол», кожний випуск якого наповнений цікавими матеріалами, що присвячені актуальним проблемам українського та світового футболу. Крім того, постійно публікуються інтерв’ю тренерів, футболістів та функціонерів. Приємно відзначити, що журнал користується попитом у широкої аудиторії, яка не залишає без уваги жодну сторінку видання.

Але й на цьому діяльність ТОВ «Ліга Футбол» не обмежується. Не можна не згадати про залучення до спонсорів ПФЛ компанії UMBRO, завдяки співпраці з якою три десятки клубів безкоштовно отримали футбольні м’ячі. До того ж, як і раніше, спонсорську допомогу надає компанія «Укрспецтрейд». Серед багатьох завдань та цілей на цей рік перед ТОВ «Ліга Футбол» є також укладення договору з титульним спонсором ПФЛ. Вже зараз ведуться переговори з кількома серйозними партнерами.

ПФЛ постійно ведеться робота над удосконаленням своїх статутних та регламентних документів. Але, зважаючи на всі досягнення, головне, що нам вдалося зробити – це зберегти кількість клубів-учасників змагань незмінною, що було не просто. Через кризову ситуацію багато команд стояло на краю прірви, особливо складна ситуація виникла в Чернігові та Сумах, де команди перебували буквально на грані втрати професіонального статусу. Але спільними зусиллями нам вдалося зберегти їх в своєму складі. Приємно також відзначити, що в новому сезоні передбачається розширення кількості учасників першості. Наразі вже 10 клубів подали заявки на проходження атестації.

Втім, на жаль, ми вимушені констатувати, що підґрунтя у професіонального футболу дуже слабке, адже у першості України серед аматорів – основи піраміди футболу – в минулому сезоні, наприклад, грало всього 14 команд. В деяких регіонах, таких як, наприклад, Житомирщина та Сумщина, у вищих лігах першості області грає по 8-10 команд. Це дуже мало. Наразі ми працюємо разом з ААФУ над створенням оптимальної моделі змагань серед аматорів та професіоналів. Тут існують спільні проблеми і ми мусимо спільно їх вирішувати.

Не можу також не оминути питання арбітражу. В цьому плані налагоджено співробітництво з Куратором системи арбітражу в професіональному футболі України П’єрлуіджі Колліною. Італійський фахівець був гостем на одному із засідань Центральної Ради, де  виступив з доповіддю та висловив свою думку стосовно шляхів вирішення нагальних проблем арбітражу, зокрема у матчах серед команд першого та другого дивізіонів.

Вкотре хочу наголосити, що я не дотримуюся принципу кабінетної роботи. Адже вважаю, що тільки особисте спілкування на місцях дає можливість правильно оцінювати ситуацію та працювати в частині удосконалення ПФЛ. Минулого року мною було відвідано понад 30 клубів, а також існує постійна практика зустрічей з керівниками регіонального рівня.

Висновок можу зробити такий: минулий рік був не простим, але завдяки докладеним зусиллям досягнуто поставленої мети та підкорено нові вершини. А набутий досвід обов’язково стане в нагоді у невпинному русі вперед та прагненні нових перемог.

30 червня 2011 р.

Доповідь президента ПФЛ Мілетія Бальчоса на засіданні Конференції ПФЛ

Дорогі друзі, шановні колеги, представники засобів масової інформації, пані та панове!

Цей сезон – ювілейний, 15-й для нашого рідного дому – ПФЛ. Водночас, це перший повноцінний сезон, проведений нашою новою командою. Рік попереду – вічність, сто позаду – миттєвість. Сезон промайнув, неначе один день.

Користуючись нагодою, хочу подякувати віце-президентам Лавренку Миколі Миколайовичу, Колючому Миколі Семеновичу, Лотоцькому Мирославу Ільковичу та Челнокову Сергію Дмитровичу, членам Центральної Ради,  усім своїм однодумцям та колегам за розуміння й співпрацю. Віддаю належне і дякую моїм опонентам за конструктивну критику, адже завдячуючи їй найпевніше можна прийти не тільки до спільного знаменника, а й відшукати зерна істини.

Останній рік для Професіональної футбольної ліги став не лише черговою перевіркою на міцність, а й часом позитивної динаміки.  

Сезон, підсумки якого ми зараз підбиваємо, вийшов насиченим, цікавим і водночас певною мірою унікальним. Він розпочинався на високій емоційній ноті фінального акорду світового Мундіалю стверджувався на тлі обнадійливих повідомлень з фронтів Євро-2012, яке вже остаточно стало нашим, і завершився з першими пострілами на молодіжному чемпіонаті Європи в Данії. Передбачаю, що наступний сезон у цьому сенсі буде ще цікавішим і емоційнішим, адже пройде безпосередньо на рівні простягнутої руки до Євро-2012.

Підсумки змагань засвідчили сумну картину: відвідуваність зменшилася в усіх трьох дивізіонах. Зрозуміло, що діяти, причому негайно, потрібно всім учасникам ПФЛ: як Адміністрації ліги, так і клубам, і вболівальникам. Не в останню чергу задля цього Професіональна футбольна ліга ініціювала створення Асоціації фан-клубів ПФЛ, установчий з’їзд якої має відбутися вже нинішньої осені. Наголошую на тому, що ініціація та створення цих та інших подібних заходів та акцій вже давно на порядку денному. І це зовсім не данина моді. Працювати з уболівальниками нам необхідно. Робота ця, будемо відвертими, часом екстремальна, місцями невдячна, проте й надалі відкладати її рішення в довгу шухляду вже не вдасться. Ми маємо бути готовими до нових реалій, нових викликів. Зрештою, ліпше організувати чітку фанівську вертикаль, аніж чекати на примхи їхньої неконтрольованої горизонталі. У цьому сенсі ми сподіваємося як на розуміння, так і передовсім на активну участь клубів. Бо самотужки впоратися із цим завданням ми апріорі не в змозі.      

Шановні колеги!

Головні завдання, що ставилися перед ПФЛ – це підвищення рівня змагань і збереження кількості учасників. Вважаю, що з першою частиною ми впоралися краще, ніж з другою.  Наймасовіший прошарок вітчизняного професіонального футболу, яким є змагання ПФЛ, почав долати дитячі хвороби, перетворюючись із тихої гавані для вікових футболістів в оранжерею для молодих талантів.

Свого часу ми з білою заздрістю споглядали за кращими континентальними чемпіонатами, в матчах яких інтрига зберігалася до останньої хвилини, а ім’я чемпіона, призерів, учасників єврокубків чи аутсайдерів визначалися безпосередньо на фінішній прямій. Нині ми не без задоволення можемо констатувати, що подібне бачимо й на своїх теренах. Причому першість першої ліги з цієї точки зору у минулому сезоні, як на мене, стала значно привабливішою. Суперництво ПФК „Олександрії” та „Чорноморця” стало справжньою родзинкою змагань. Одначе це протистояння було зовсім не унікальним за своєю суттю, адже інші колективи із молодечою завзятістю постійно й органічно впліталися в ці лідерські розбірки. В підсумку боротьба за дві путівки до Прем’єр-ліги велася ледь не до останнього туру, а на фініші команди у верхній частині турнірної таблиці розділяли лічені очки. Рік або два роки тому все було інакше. У червні 2009-го переможець першості («Закарпаття») випередив другого призера («Оболонь») на шість очок, а третього («Олександрію») – на 15. У червні 2010-го «Севастополь» хоча й мав перевагу над «Волинню» у два очки, проте відставання третьої команди – «Сталі» – від пари лідерів становило 11 і 9 очок відповідно.

Чи не найголовнішим надбанням сезону в турнірному плані можна вважати щільність команд першої ліги в турнірній таблиці.

Про серйозність боротьби за призові місця промовисто говорить хоча б той факт, що впродовж усієї першості на першій щаблині встигли побували одразу п’ятеро клубів («Олександрія», «Буковина», «Львів», «Сталь» і «Титан»), а до зони, яка дає право на вихід до Прем’єр-ліги, час від часу входили також «Закарпаття», «Кримтеплиця» та «Чорноморець». Можна лише уявити собі, наскільки жорсткою була б конкуренція, якби фінансові труднощі не вплинули на цілі та завдання «Львова» та «Сталі». Адже напередодні зимової перерви пару лідерів складали саме олександрійці та галичани, алчевці ж відставали від них на три очки. З іншого боку – добре, що і «Львів», і «Сталь», незважаючи на проблеми, доволі пристойно дограли сезон, а не пішли шляхом «Фенікса-Іллічівця», який не зміг вийти на весняну частину першості.

Дуже впевнено почувала себе у сезоні, що завершився, «Буковина», яка ще минулої весни грала у другій лізі. Разом із вінницькою «Нивою», яка також повернулася до першої ліги влітку 2010 року, чернівчани стали справжнім одкровенням дивізіону.

Саме завдяки цим командам, а також «Чорноморцю» із «Закарпаттям» рівень конкуренції у дивізіоні значно посилився. А вболівальники команди з Чернівців ще й показали гідний приклад підтримки своїх улюбленців.

До речі, у Чернівцях вперше за останні три роки у першій лізі на стадіон прийшло 10 тисяч глядачів – на зустріч «Буковини» з «Чорноморцем», яку господарі виграли з рахунком 3:0 завдяки хет-трику кращого футболіста першості Руслана Гунчака. До речі, відвідуваність останніх турів у першій лізі серйозно конкурувала з відповідним показником вітчизняної Прем’єр-ліги, а моментами й брала гору. Не збираюся оголошувати ці лаври власністю Професіональної футбольної ліги, адже левова частка успіху – насамперед клубів та їх уболівальників, проте й ПФЛ своєю маркетинговою діяльністю робила все необхідне, аби додати вістів задля спільного успіху. Докладніше про особливості минулого сезону, трансформовані в цифрах, ви можете ознайомитись із статистичних викладок, що є у ваших папках.    

Завершуючи тему першолігової інтриги, акцентую вашу увагу лише на кількох показових нюансах. «Чорноморець» продемонстрував найкращий результат у сезоні на чужих полях – 30 очок (вісім перемог і лише три поразки). А от інший тріумфатор першості – «Олександрія» – ставши кращою домашньою командою (46 очок з 51), у гостях виглядала не надто впевнено – 23 очки.

Олександрійці впевнено виграли перше коло змагань (37 очок, на три менше у «Львова», на чотири – у «Чорноморця»), а от у другому колі найкращою була «Зірка». Якби не вкрай невдалий старт, кіровоградці за такого розкладу мали б шанс посперечатися і за місця на п’єдесталі.

Упевнений, що загартована інтрига стала саме такою ще й тому, що напередодні сезону ПФЛ ініціювала проведення стикових матчів між шістнадцятою командою першої ліги та двома колективами, що посіли другі сходинки в другій лізі, за право виступати в другому за ранжиром українському дивізіоні. Як наслідок – команда від першої ліги для цього міні-турніру визначилася лише за тур до фінішу. Значно пожвавилася й боротьба за дві перші сходинки в другій лізі. Як і рівень конкуренції взагалі.

У групі «Б» з самого початку сезону голосно заявив про свої претензії на перше місце донецький «Олімпік», який, видавши рекордну для нинішньої першості серію з восьми перемог поспіль, достроково забезпечив собі перемогу.

Набагато більше інтриги подарували вболівальникам перегони у групі „А”, де впродовж сезону лідерство захоплювали «Чорноморець-2», «Енергія», «Суми» та «Миколаїв». Саме зустріч між двома останніми клубами наприкінці травня мала дати відповідь, хто потрапить до першої ліги з першого місця. Сумчани розраховували на масштабну підтримку своїх уболівальників, адже напередодні битви з миколаївцями трибуни стадіону «Ювілейний» заповнили 9 100 глядачів, які прийшли на матч з другою командою «Чорноморця».

Можна лише уявити, якою була б аудиторія на сумському двадцятип’ятитисячнику під час центрального поєдинку усього другого кола, бо суперникам довелося грати в Охтирці, на майже нейтральному полі, де вже у компенсований час «Миколаїв» вирвав перемогу. У підсумку сумчани посіли другу сходинку і зіграли в Umbro плей-оф з „Полтавою”.

Шановні колеги!

На моє скромне переконання, котре, втім, грунтується на враженнях як  уболівальників, так і фахівців, уманський бліц-турнір, проведений під егідою технічного партнера ПФЛ – компанії Умбро -  не тільки не став глевким млинцем, а навпаки – засвідчив правильність як вибраного інструментарію, так і мети, що виявилась подоланою. Позитивний перший досвід дає всі підстави стверджувати, що в подальшому проведення матчів плей-офф стане традиційним. Вважаю, що місцем проведення перехідного турніру в подальшому можуть стати, на кшталт Умані, інші наші чудові міста, котрі в силу тих чи інших обставин не мають професіонального футбольного клубу. Для них подібний захід, цілком імовірно, стане серйозним іміджевим подразником, запрошенням на футбольне свято. Зі свого боку ПФЛ буде намагатися робити так, щоб на цьому дійстві кожному знайшлося місце. Щоб про нього не лише почули чи прочитали, а й побачили на телеекрані.  

Я розумію, що питання телетрансляцій для першостей ПФЛ наразі досить болюче. Передовсім через його фінансовий аспект. Проте ми плануємо в найближчому майбутньому  увесь фінансовий тягар взяти на себе шляхом залучення спонсорів. Це не лише обіцянки, а результат аналізу останніх тенденцій розвитку як футболу, так і телебачення. Пригадайте, до 2002 року наш чемпіонат – маю на увазі вищу лігу – узагалі майже не був представлений на загальнодоступних вітчизняних телеканалах, і лише з сезону 2006/2007 транслювалося чотири із восьми матчів кожного туру. А всі вісім поєдинків почали транслювати зовсім недавно. У тому ж таки сезоні 2006/2007 наш чемпіонат знайшов Титульного спонсора. Тобто, навіть на рівні, котрий за визначенням вважається вищим, подібні кроки й пошуки були усіяні колючками. Троянди також виявлялися, проте не одразу, а після тривалих спроб і розчарувань. Ми також обов’язково прийдемо в цьому питанні до логічного завершення: і до телетрансляцій, і до Титульного спонсора. Але прошу розуміти складності, з якими ми зіштовхуємося. Якщо речі називати своїми іменами, то ми як комерційний продукт поки що не користуємося підвищеним попитом серед спонсорів. І справа тут не стільки в Лізі як такій, скільки в загальноклубному балансі – відомі компанії чи телеканали дуже складно переорієнтувати на колективи, котрі не грають на євроарені, не мають шикарної інфраструктури чи зіркових виконавців. Часом наші контакти нагадують вулицю з одностороннім рухом, де ПФЛ не лише замовляє музику, а іноді змушена цю музику й виконувати. Зокрема, минулого сезону клуби ПФЛ заборгували 370 тисяч. Ці кошти, щоб ми всі правильно розуміли, недоотримала не Ліга, а борг був перед ФФУ – за оплату арбітражу та інспектування. Нам в екстренному порядку довелося латати бюджетні дірки. У підсумку ПФЛ знайшла вихід із, здавалося б, патової ситуації, і не має боргу перед Федерацією.

Задля підвищення статусу як самої організації, так і безпосередньо змагань, ми ініціюємо проведення в першій лізі так званого Золотого матчу. Ця новація ухвалена Центральною Радою і знайде відображення в Регламенті змагань. Також розпочинаючи з  наступного сезону, проводитимемо чемпіонат, а не першість у лігах, тобто, визначатимемо чемпіонів першої та другої ліг – його розіграють команди-переможниці групових змагань. До того ж, вводиться ротаційний принцип і щодо аутсайдерів другої ліги – дві команди, що посядуть останні місця в своїх групах, автоматично понизяться в класі – перейдуть під егіду аматорів. Переконаний, що це не просто зміна вивіски. Це – зміна статусу. Це саме той випадок, коли як корабель назвеш, так він і плаватиме. Як команда-зірка автоматично продукує появу нових зіркових гравців, так і нові цілі та спрямування продукуватимуть новий рівень розвитку Професіональної футбольної ліги. А от інтернет-трансляції матчів команд ПФЛ вже зараз стало нормою. Одначе в майбутньому  зростатиме кількість і якість інтернет-трансляцій.  Зокрема, обов’язковою Регламентною нормую стає проведення Інтернет-трансляцій матчів серед команд клубів першої ліги. Зважаючи на ці  чинники, можу стверджувати, що Професіональна футбольна ліга стає дедалі цікавішою, впізнаванішою. Причому не лише для профільних структур, а й для широкої громадськості. Взяти участь у змаганнях другої ліги в новому сезоні виявили бажання одразу дев’ятеро нових клубів. Великий футбол повернувся на Черкащину, сподіваємося, що і на Житомирщину. Це яскравий показник того, що ми рухаємося в правильному напрямку.   

Із появою Титульного спонсора суттєво понизиться і фінансовий тягар клубів. Передовсім з точки зору сплати заявкових внесків. До речі, останні роки ПФЛ у цьому напрямі вела збалансовану й послідовну політику. У сезоні 2009/2010 загальна сума внеску була зменшеною одразу майже на 2 млн. Ця тенденція продовжилась і в наступному сезоні. Ми суттєво знижуємо видатки  на утримання адміністрації ПФЛ (на 350 тисяч). Проте повністю нівелювати всі клубні виплати ми не в змозі через причини об’єктивного гатунку – маємо відраховувати ФФУ кошти за роботу, підготовку та навчання арбітрів, роботу делегатів та інспекторів тощо. Ця стаття витрат займає левову частку в щорічному бюджеті Ліги: на неї відводяться біля восьми мільйонів гривень.

Даруйте, але навіть за такого сценарію – коли було суттєво зменшено суму заявкового внеску, нам не вдалося впоратися із другою частиною стратегічного завдання – зберегти в повному обсязі склад першої та другої ліг. Три клуби через фінансові труднощі не змогли перетнути фінішну пряму, ще два – „Рось” та тернопільська „Нива” – можуть повторити їхній шлях. Змушений констатувати, що я помилявся, вважаючи, що органи місцевого самоврядування мають відігравати ключову роль у збереженні чи функціонуванні футбольних клубів на місцях. На жаль, це хибна думка. Ми чітко усвідомлюємо, що економічна ситуація в країні не надто сприяє залученню коштів із місцевого бюджету в професіональний спорт. Це об’єктивна реальність. Тим більше, що законом про фізичну культуру та спорт передбачається, що футбольний клуб повинен мати не тільки незалежні джерела фінансування, а й, що найголовніше, має сам заробляти кошти. Минули ті часи, коли для того, аби вважатися професіональним клубом горе-функціонерам чи керівникам було досить назбирати футболістів та тренерів і час від часу платити їм зарплатню.

Мабуть, цього досить для того, аби потішити власне его. Проте цього дуже мало, щоб вважатись справжнім професіоналом. І тут вже не ми, а саме життя своїм природнім відбором вказує таким горе-професіоналам їхнє незавидне місце. Майбутнє – за справжніми ідеологами та меценатами гри мільйонів, здатними і готовими вкладати в спорт номер один не лише значні кошти, а й свою душу. І мені дуже приємно, що такі одержимі – в хорошому розумінні цього слова – знаходяться в цій залі. Майбутнє – за вами. Вас поки що не так багато. Але це привілей джентльменів – залишатися в меншості.

Дорогі друзі!

ПФЛ виступає за співпрацю, за робочі, партнерські стосунки зі всіма суб’єктами футбольного господарства. За стосунки, запорукою яких є взаємоповага, намагання позбутися негативних моментів в ім’я українського футболу. Але поки ми не станемо говорити один одному правду, не перестанемо пліткувати чи плести інтриги, не позбудемося менторських чи диктаторських звичок, рухатися вперед буде вкрай складно. Тому я пропоную всім сторонам забути про розбіжності, давні образи та штучно зведені п’єдестали, що заважають діалогу, й просто зосередитись на виконанні своїх безпосередніх обов’язків. Як показує практика, золоту середину знайти можна завжди. Варто лише зробити зусилля, захотіти. Мені здається, ми все-таки зуміли досягти компромісу в роботі з клубами, з керівництвом Прем’єр-ліги, з куратором арбітражу П’єрлуїджи Колліною. Важливі кроки в цьому напрямі зроблено і в стосунках з Федерацією футболу України.

Підсумовуючи вищесказане, хочу ще раз подякувати вам за роботу, розуміння, терпіння, критику. Рік, який пролетів, немов один день – то лише спомин, в якому вже нічого не зміниш. Рік, який нам доведеться прожити – то маленьке життя, в якому треба бодай намагатися грати за правилами. Я вітаю всіх нас із 15-літтям ПФЛ, із закінченням минулого сезону. І фактичним початком нового. Нехай він стане кращим за свого попередника.

20 лютого 2012 р. Мілетій Бальчос на радіо "Ера"

- Сьогодні до нас у гості завітав президент Професіональної футбольної ліги України, заслужений працівник фізкультури і спорту України Мілетій Володимирович Бальчос. Пане Мілетію, дуже радий Вас бачити.

- Дякую. Доброго дня, вітаю усіх слухачів.

- Розпочнемо з найголовніших питань. По-перше, хочеться констатувати, що на одну команду стало менше. Я маю на увазі, що знявся зі змагань «Чорноморець-2». В чому причина? Адже, наскільки мені відомо, фінансових підстав цьому не було, і команда і далі могла виступати в чемпіонаті України.

- Те, що відбулося, дійсно не мало фінансових підстав. Фінансова ситуація в клубі надійна. Основна причина в іншому. Для чого існують в клубах другі, молодіжні команди та команди дублерів? Для того, щоб готувати резерв для основної команди. На жаль, за останній рік зі складу «Чорноморця-2» жодного футболіста не було підготовлено навіть для дублюючого складу. І керівництво клубу прийшло до висновку, що немає сенсу витрачати кошти на утримання команди, неефективної в частині селекційної роботи клубу. Тому на засіданні Центральної Ради ми розглянули це питання та задовольнили прохання ФК «Чорноморець». Деякі члени Центральної Ради пропонували вимагати гарантій, що другі команди клубів Прем’єр-ліги, які ми приймаємо до свого складу, дограють до кінця сезону. І ми не виключаємо того, що таку поправку буде внесено до Регламенту наступного сезону, але до цього треба дуже виважено підійти. У деяких урядових колах, і взагалі у громадськості, наразі дуже песимістичний настрій. На нас очікує складний рік - можуть відбутися негативні події в будь-якому клубі. І треба вирішити, ставити за умову обов’язкову гарантію чи не ставити. Гарантії може дати не кожен клуб, тому що взагалі важко спрогнозувати фінансово-економічну ситуацію, яка складеться в країні. Внаслідок цього до даного питання ми будемо підходити дуже помірковано і, мабуть, знайдемо відповідний механізм.

- Можливо, певною гарантією була б письмова згода всіх команд догравати, незважаючи на ситуацію, до кінця чемпіонату з першого до останнього туру. Скажімо, підкріплення - це той фінансовий внесок, який роблять команди.

- Ви знаєте, на сьогоднішній день сума боргів футбольних клубів по заявкових внесках, які використовуються для фінансування змагань, складає майже 2 мільйони гривень. Якщо ми будемо залишати у складі фінансово неспроможні клуби, то за який рахунок нам проводити змагання? За нашими підрахунками, якщо клуби не розрахуються найближчим часом, ми не зможемо профінансувати мінімум шість останніх турів наших змагань. Цим питанням ми зайняті досить серйозно і шукаємо вихід із ситуації, в тому числі активізуємо нашу маркетингову діяльність, щоб якимось чином компенсувати видатки.

- Наскільки я знаю, фінансові проблеми є у багатьох клубів, і поки що не зрозуміло, як вони їх будуть вирішувати. Це такі клуби, як ФК «Львів», «Прикарпаття», вінницька «Нива», «Миколаїв», і навіть у того ж «Севастополя» є заборгованості перед ПФЛ.

- Почну з кінця. ФК «Севастополь» вже перерахував кошти, питання закрито. Два клуби - «Прикарпаття» та «Нива» Тернопіль - сама болюча проблема в нашій лізі. Якщо взяти за приклад «Прикарпаття», там укладено договір про правонаступництво з ТОВ «Скорзонера» - досить серйозними інвесторами. Згідно з договором, 50% акцій до статутного фонду вносить інвестор, а інші 50% бере на себе міська влада. Міська влада повністю виконала умови договору у вказані строки - передала клубу свою частину статутного внеску майном. До 15 серпня інвестори повинні були сплатити свою частку статутного фонду. Але й досі зобов’язання не виконано. Міська рада ставить питання про те, що, мабуть, потрібно розірвати цей договір. Ми намагалися врегулювати це питання дуже довго, та зараз змушені піти на таку міру, як позбавлення клубу права заявляти футболістів і вести трансферну діяльність. Тобто, клуб на грані виключення з ліги. Майже аналогічна ситуація в «Ниві» з Тернополя. Там роками не виконуються контрактні зобов’язання. Тобто, де юре клуб існує, а де факто - немає з ким спілкуватись. Саме цікаве, той же губернатор Тернопільщини Хоптян, з яким я зустрічався, запевняв мене - вони зроблять все від них залежне для нормального функціонування клубу. Але сьогодні фінансовий баланс клубу дорівнює нулю - в клубу навіть немає навчально-тренувальної бази і футбольного поля. Тому дуже викликала подив інформація в Інтернеті про те, що 4 лютого клуб повністю погасив борги перед ПФЛ, однак на рахунок ПФЛ кошти досі не надішли. Тобто я спростовую цю інформацію. Що стосується вінницької «Ниви», то там все зрушилося в позитивну сторону, я вважаю, що все буде нормально. Там цим безпосередньо зайнялася влада і, звичайно, комерційні структури.

- Пане Мілетію, а не простіше було б перед початком чемпіонату встановити певну межу: якщо 60-70% внеску ти не сплачуєш - не граєш в чемпіонаті.

- На засіданні Центральної Ради ми розглядали це питання і вирішили внести до Регламенту таку норму - клуби до початку змагань повинні сплатити 50% внеску. Якщо не сплачують - не будемо допускати до заявки. Нинішня заборгованість дає нам підстави для таких жорстких умов. І це не моє особисте рішення, це рішення Центральної Ради.

- Серед багатьох питань, що розглядалися, було декілька цікавих, на яких я хотів би наголосити. Наприклад, Ваша пропозиція проводити стиковий матч за право грати у Прем’єр-лізі між третьою командою першої ліги та чотирнадцятою командою Прем’єр-ліги. Скажіть, чи знайшли ви підтримку у клубів Прем’єр-ліги саме у цьому питанні?

- Я однозначно впевнений у тому, що у разі введення цієї норми та досягнення домовленості з Прем’єр-лігою, змагальний рівень підніметься. Зацікавленість змаганнями збільшиться як в Прем’єр-лізі, так і у нас. Після обговорювання на засіданні Центральної Ради та прийняття цього рішення ми направили відповідну пропозицію до Прем’єр-ліги. Наразі чекаємо від них офіційної відповіді. Я мав розмову з керівництвом Прем’єр-ліги. Вони наголосили, що все залежатиме від позиції клубів. І це на мою думку правильно, ажде при прийнятті серйозного рішення ми теж обов’язково рахуємося з клубами. Але треба враховувати і наступне: можлива незацікавленість. Адже клуб, який вже посідає чотирнадцяте місце, повинен буде розіграти лотерею і, можливо, втратити це місце. Тут можуть виникнути і фінансові, і чисто психологічні проблеми.

- А тепер найактуальніше питання. В Україні почали розроблення законопроекту про боротьбу з корупцією та договірними матчами у футболі, і саме ця ініціатива прозвучала 30 січня від Вас особисто. Скажіть будь ласка, як це виглядатиме? Чи реально, на Ваш погляд, сьогодні побороти корупцію в українському футболі? Ми знаємо про скандали та боротьбу з корупцією в Італії, в Туреччині, знаємо конкретні рішення. А у нас всі тільки говорять про те, що арбітр допомагав у якомусь матчі, що команда з командою домовляється і тому подібне. Але ніяких процесів у цьому напрямку не було проведено, крім простих розмов про те, що щось десь відбулося.

- Днями я розмовляв з одним посадовцем Міністерства внутрішніх справ. Ми обговорювали цю тему, і я розділяю його думку про ситуацію, яка взагалі склалася в країні щодо корупції. Неможливо жити в умовах тотальної корупції і не бути корупціонером. Але, як би там не було, ми будемо готувати законопроект стосовно протидії договірним матчам та корупції в футболі. Розробляючи цей закон, перш за все ми маємо на меті серйозну профілактичну попереджувальну роботу по виявленню негативних фактів. Нещодавно проведено нараду з клубами, під час сформовано склад робочої групи і основні напрями роботи. Я вважаю, що буде правильним продовжувати вивчати зарубіжний досвід. Нас цікавить ситуація в Італії, Греції, Польщі і в Туреччині. Нам також цікаво, який механізм розроблення такого ж документу існує в Росії. Є офіційні повідомлення, що в них також готується подібний законопроект. Звичайно, ми будемо вивчати їхній досвід, тому що футбольні проблеми Росії та України майже однакові. Вважаю, дещо позитивне ми візьмемо від них, а вони, в свою чергу, скористуються нашим досвідом. Чому саме ПФЛ опікується цією проблемою? Тому що дуже багато розмов ведеться про те, що корупція існує. Я з багатьма спілкувався з цього приводу, і прийшов до висновку - якщо не ми, то хто? Тому ми і почали працювати. І будемо ініціювати цей проект перед Федерацією та іншими структурами - міністерствами, відомствами і так далі. Нам відомо, що ФІФА та УЄФА не залишаються осторонь цього питання, вони серйозно віднеслися до цієї справи та зробили перші кроки: вводять свого роду службу безпеки, яку також рекомендують ввести у національних асоціаціях. Звичайно, ми не можемо лишатися байдужими до цих змін, тому на найближчому засіданні Центральної Ради розглянемо питання про утворення у структурі Професіональної футбольної ліги служби безпеки. Це буде першим кроком на виконання майбутнього законопроекту, тому що утворення таких служб, їхня діяльність будуть передбачені у законопроекті. Хочу сказати, що ми не наодинці це робимо, а маємо надійну підтримку з боку депутата Верховної Ради Вадима Колесніченка. Нами підготовлено законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів» стосовно забезпечення громадського порядку та безпеки до, під час та після проведення футбольних матчів». Цей проект вже зареєстровано у Верховній Раді і найближчим часом його буде розглянуто у першому читанні. І ще дещо. Вступив у дію Закон України «Про особливості забезпечення громадського порядку та безпеки до, під час та після проведення футбольних матчів». В цьому законі багато положень, які суперечать футбольним реаліям, не узгоджуються з регламентними вимогами ФІФА та УЄФА, статутними та регламентними нормами ФФУ, і нашими також. Тому ми опрацювали це все, узгодили з клубами, провели з цього питання семінар.

- А чи не здається Вам, що ці справи так чи інакше не зможуть вирішуватися і доходитимуть до Лозанни? Той же матч між харківським «Металістом» та львівськими «Карпатами» - вже кілька років пройшло, а останню крапку в цій історії поставить лише Лозанна.

- Ми розраховуємо відобразити в законі механізми для попереджувальної роботи. Коли на засіданні Центральної Ради розглядалося це питання, я наголосив на тому, що коли закон буде розроблено та прийнято Верховною Радою, ПФЛ зможе економити кошти клубів. І вони не будуть мати боргів ні з контрактних зобов’язань перед працівниками клубів, ні перед футболістами, ні перед ПФЛ, ні перед своїми партнерами. Адже кошти на корупційні схемі витрачаються дуже великі. То краще їх спрямувати на щось інше, насамперед, проводити змагання у відповідності до фейр-плей. Я передбачаю, звичайно, що на процес ухвалення цього проекту можуть вплинути деякі політичні сили. Але це залежить в більшій мірі від доброї волі депутатського корпусу. Тому я впевнений, що закон буде прийнято і реалізовано.

- Які, на Ваш погляд, найголовніші результати закону для Вас? Чого ви найперше очікуєте, якщо закон запрацює?

- Перше, чого я очікую, це, звичайно, увага до вболівальників. Люди приходять на стадіони для того, щоб взяти участь у видовищі і отримати від цього задоволення. Вболівальники у нас дуже грамотні люди, і якщо в них виникають сумніви у неупередженості, то про яке задоволення може йти мова? Іншими словами, хотілося б позбавити шанувальників футболу від речей, які повинні знаходитися за межами чесної гри. Безлад вже всім надокучив. Клуби запитують: що ви робите, щоб арбітраж був якісним, стосунки між клубами - нормальними? Я вже більше двох років працюю на цій посаді, побував практично в усіх клубах, оцінив ситуацію, у тому числі з точки зору боротьби з корупцією. І дійшов висновку, що потрібно вносити зміни у законодавство і вони мають бути дієвими. Ми прагнемо позитивних змін на користь самих учасників змагань. Впевнений, що і вболівальники оцінять наші зусилля.

 

 

20 березня 2012 р.

30.11.2012
29-30 листопада ПФЛ провела наради за участю керівників першої та другої ліг
  докладнiше »»

28.11.2012
Дмитрий Гордиенко: «Если предложат новый контракт с «Кремнем», раздумывать не стану».
  докладнiше »»

26.11.2012
Мілетій Бальчос відвідав футбольний клуб «Десна» Чернігів
  докладнiше »»


 Переглянути всi новини →

Перша ліга
КомандиДатаВид
- 24.03
- 24.03
- 24.03
- 24.03
- 24.03
- 24.03
- 24.03
- 24.03
- 24.03
Маркетинговий партнер
Підтримуємо


"The football of Ukraine"


ВІТАЄМО!
Полянський В.В. - 24!
Скоблов Д.С. - 23!


Останні відеозаписи:
Матчі ПФЛ
16 Тур. Севастополь 6:0 Одеса
6 Тур. Севастополь 3:0 Олександрія
19 Тур. Севастополь 3:0 Арсенал
5 Тур. Севастополь 0:0 Геліос
1 Тур. Севастополь 2:2 Нафтовик-Укрнафта
8 Тур. Севастополь 1:0 Авангард
3 Тур. Севастополь 0:0 Миколаїв
10 Тур. Севастополь 3:0 Буковина
14 Тур. Севастополь 2:0 Оболонь