Долинська центральна районна бібліотека http://dcrb.net Офіційний сайт Fri, 23 Nov 2012 13:02:49 +0000 en hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.1.1 Літопис нашої біди http://dcrb.net/news/litopys-nashoji-bidy/ http://dcrb.net/news/litopys-nashoji-bidy/#comments Fri, 23 Nov 2012 13:02:49 +0000 Данилишин Роман http://dcrb.net/?p=4582 Щороку у четверту суботу листопада відзначається День пам’яті жертв Голодомору в Україні 1932-33 років. З огляду на масштаби, жорстокість і цинізм здійснення Голодомору, історія сучасної Європи не має аналогів подібних злочинів. У мирний час і за сприятливих природно-кліматичних умов від голоду помирали мільйони людей…
Ми не можемо змінити минуле. Але маємо пам’ятати про спільну трагедію усіх українців. Книжкова виставка, яка презентувалася в лекційно -мистецькому залі та відеогодина “Літопис нашої біди” – данина тим мільйонам невинних людей, які були без жалю винищені Голодомором.

]]>
http://dcrb.net/news/litopys-nashoji-bidy/feed/ 0
Бойківське сузір’я http://dcrb.net/new-books/bojkivske-suzirya/ http://dcrb.net/new-books/bojkivske-suzirya/#comments Thu, 22 Nov 2012 11:59:35 +0000 Ігор Данилович http://dcrb.net/?p=4572 Кляшторна Н. Бойківське сузір’я : словник персоналій Бойківщини / Наталя Кляшторна. – Івано-Франківськ : Лілея-НВ, 2012. – 80 с. : іл.
Словник персоналій включає короткі відомості про 300 видатних людей, які своїм походженням, життям чи діяльністю пов’язані з бойками та Бойківським краєм. Словник розповідає про знаних осіб Бойківщини та акцентує увагу на їхньому внеску на благо рідного краю. Видання розраховане на широке коло користувачів.

]]>
http://dcrb.net/new-books/bojkivske-suzirya/feed/ 0
Під покровом Богородиці. Гошів http://dcrb.net/new-books/pid-pokrovom-bohorodytsi-hoshiv/ http://dcrb.net/new-books/pid-pokrovom-bohorodytsi-hoshiv/#comments Thu, 22 Nov 2012 11:53:13 +0000 Ігор Данилович http://dcrb.net/?p=4566 Борис М. Під покровом Богородиці. Гошів : ілюстр. іст. нарис / Михайло Борис. – Брошнів : Таля, 2012. – 288 с. : іл.
Про монастир на Ясній Горі вже написано багато, але про історію села Гошів, про його мешканців, про їх звичаї та обряди вперше широко написано в новій книзі Михайла Бориса «Під покровом Богородиці. Гошів». Герої книги – це і церковні, і громадсько-політичні діячі, і освітяни та лікарі, і учасники національно-визвольних змагань, і прості трудівники. Автор книги, уродженець с. Гошів, впродовж багатьох років збирав матеріали в архівах, записував спогади довгожителів, розшукував в сімейних фотоальбомах старі і цікаві фотографії, спілкувався з діаспорою. Це видання є ще однією із сторінок безцінної енциклопедії нашого краю.

]]>
http://dcrb.net/new-books/pid-pokrovom-bohorodytsi-hoshiv/feed/ 0
English club з новим волонтером http://dcrb.net/news/english-club-z-novym-volonterom/ http://dcrb.net/news/english-club-z-novym-volonterom/#comments Thu, 22 Nov 2012 08:38:04 +0000 Ігор Данилович http://dcrb.net/?p=4562 Клуб англійської мови продовжує свою роботу. Тепер засідання відбуватимуться щоп’ятниці о 15:30 в лекційно-мистецькому залі бібліотеки. Новим наставником учасників клубу є волонтер Наталія Гладенька, яка продовжуватиме започатковану Робертою Ілейжер та Анною Крейцер методику навчання.
Наталія – 25-річна вигодянка. У 14 років виїхала до Лондона, де спочатку навчалася в англійскій школі Norwood School, потім у коледжі St Francis Xavier College на курсі Higher Maths, Computing, Business Studies. В Україні закінчила Київський Міжнародний університет за спеціальністю “Міжнародні економічні відносини”. Далі навчалася в Київському Національному університеті ім. Драгоманова за спеціальністю “Англійська мова”.
Любить подорожувати. Відвідала багато країн, серед яких: Польща, Чехія, Німеччина, Франція, Нідерланди, Англія та Шотландія.
Запрошуємо вас на засідання клубу!

]]>
http://dcrb.net/news/english-club-z-novym-volonterom/feed/ 0
Мандруємо з бібліотекою http://dcrb.net/news/mandrujemo-z-bibliotekoyu/ http://dcrb.net/news/mandrujemo-z-bibliotekoyu/#comments Tue, 20 Nov 2012 13:04:50 +0000 Ігор Данилович http://dcrb.net/?p=4555 Сьогоднішнє століття – час тотальної інформатизації та розвитку нових інформаційних технологій. Будь-яка установа, що хоче відповідати нормам сьогодення, має інтенсивно розвиватися. Це стосується і бібліотек. Щоб зацікавити сучасного користувача, відповідати його вимогам, книгозбірня має жити не тільки в реальному, а й у віртуальному просторі. Черговою бібліотекою нашої ЦБС, яка цього року з’явилася на веб-просторах, є Вигодська селищна публічна бібліотека-філія з блогом «БібліоМандри». Лінки блогу відображають роботу книгозбірні з окремими категоріями користувачів, серед яких варто виділити людей з особливими потребами та творчо обдаровану молодь. Окрім того, селище Вигода – край Карпатського туризму, тому його учасники – ще одна цільова група користувачів бібліотеки в цілому та блогу зокрема. Також тут кожен бажаючий зможе прослухати безкоштовні аудіокниги.

Отож, Вигодська публічна бібліотека-філія запрошує всіх до мандрів. Підтримаймо ж мандрівників!

]]>
http://dcrb.net/news/mandrujemo-z-bibliotekoyu/feed/ 0
Рукотворне диво http://dcrb.net/news/rukotvorne-dyvo/ http://dcrb.net/news/rukotvorne-dyvo/#comments Tue, 13 Nov 2012 13:24:07 +0000 Ігор Данилович http://dcrb.net/?p=4527 У лекційно-мистецькому залі бібліотеки незвичайна виставка – експонується робота працівника адміністративно-господарського відділу бібліотеки Любомира Чорномаза. Макет церкви виконаний з пап’є-маше, металевої фольги, картону та, частково, ДВП і дерева.
У творчому доробку пана Любомира є також стародавні замки, палаци, кораблі, вишиванки тощо.



]]>
http://dcrb.net/news/rukotvorne-dyvo/feed/ 0
День української писемності і мови http://dcrb.net/news/den-ukrajinskoji-pysemnosti-i-movy/ http://dcrb.net/news/den-ukrajinskoji-pysemnosti-i-movy/#comments Thu, 08 Nov 2012 12:04:14 +0000 Ігор Данилович http://dcrb.net/?p=4521 Ще Вольтер писав, що “всі основні європейські мови можна вивчити за шість років, а свою рідну мову треба вивчати все життя”.
З нагоди щорічного святкування Дня української писемності та мови бібліотека підготувала книжкову виставку-колаж «У ріднім слові – цілий світ». Символічно, що в Україні День української писемності та мови збігається з днем вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця.
Серед книг, представлених на виставці, багато видань з історії української мови, українського літописання, письменства, творів українських письменників. Знайомство з такими виданнями допомагає формувати мовний смак. Значна увага приділяється літературі з питань культури мовлення. Вікторина «Чи знаєте ви українську мову?» зацікавить користувачів, які не лише шанують рідну мову, але і добре її знають.
Цікавим доповненням до виставки є афоризми, крилаті вислови, цитати відомих людей про мову, а ще – хвилинки поезії і української пісні.

]]>
http://dcrb.net/news/den-ukrajinskoji-pysemnosti-i-movy/feed/ 0
День пам’яті жертв голодомору http://dcrb.net/events/den-pamyati-zhertv-holodomoru/ http://dcrb.net/events/den-pamyati-zhertv-holodomoru/#comments Thu, 08 Nov 2012 11:34:36 +0000 Ігор Данилович http://dcrb.net/?p=4519 – щорічний національний пам’ятний день в Україні. Про трагічні сторінки історії нагадає книжкова виставка та відеогодина «Літопис нашої біди».

]]>
http://dcrb.net/events/den-pamyati-zhertv-holodomoru/feed/ 0
Співець життя, молодості, любові http://dcrb.net/events/spivets-zhyttya-molodosti-lyubovi/ http://dcrb.net/events/spivets-zhyttya-molodosti-lyubovi/#comments Thu, 08 Nov 2012 11:30:18 +0000 Ігор Данилович http://dcrb.net/?p=4517 Ніжний лірик і мужній воїн, якого по праву названо Сурмачем – таким увійшов Андрій Малишко в життя нашого народу.
14 листопада 2012 р. виповнюється 100 років від дня народження великого українського поета, пісні на вірші якого співає вся Україна. Чародійство Малишкової поезії в її відкритості і прозорості, пісенності, вона проста й рідна… З літературою про життєвий і творчий шлях поета вас ознайомить рекомендаційний бібліографічний список «Поет великих дум і почуттів». Літературна година «Стежками Малишкових пісень», присвячена ювілею славетного поета, буде проведена 2 грудня на засіданні клубу «Золота осінь».

]]>
http://dcrb.net/events/spivets-zhyttya-molodosti-lyubovi/feed/ 0
Шлях до волі http://dcrb.net/new-books/shlyah-do-voli/ http://dcrb.net/new-books/shlyah-do-voli/#comments Thu, 08 Nov 2012 08:27:17 +0000 Ігор Данилович http://dcrb.net/?p=4499 Гук В. Шлях до волі / Василь Гук. – Івано-Франківськ : Просвіта, 2012. – 628 с.
Автор книги – учасник визвольних змагань, вчитель, політв’язень, громадський діяч, просвітянин, краєзнавець. Основою книги «Шлях до волі» стали спогади про тернистий життєвий шлях патріота, який пережив польський, німецький і «совітський» окупаційні режими. Автобіографічні нариси В. Ю. Гука написані в контексті історії України і є енциклопедією українського духу. В книзі багато цінної інформації з історії краю, з історії села Церківна, з історії національно-визвольних змагань. Книга ілюстрована багатьма світлинами і адресована студентам, вчителям, краєзнавцям.

]]>
http://dcrb.net/new-books/shlyah-do-voli/feed/ 0