This version of the page http://odb.km.ua/index.php/pytivnik (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-11-22. The original page over time could change.
Хмельницька обласна бібліотека для дітей імені Т. Г. Шевченка - Путівник по бібліотеці
 
 
 







Путівник по бібліотеці

Юні друзі!

      Cвіт, в якому ви живете, безмежний і різнобарвний. Хмельницька обласна бібліотека для дітей ім. Т.Г. Шевченка різнобарвна як світ. Адже тут зібрані знання з усіх куточків планети. Вони зійшлися в єдине ціле, ніби меридіани на полюсі.
     Зійдіть на цей полюс знань і ви переконаєтесь в цьому, познайомившись з справжнім книжковим царством.

 • Відділ формування інформаційних потоків документів та матеріалів для дітей. У фонді бібліотеки 167500 примірників книг, газет, журналів, грамплатівок, аудіокасет та дисків, діафільмів, діапозитивів тощо. Він щорічно поповнюється на 4-5 тисяч видань. Для користувачів бібліотеки передплачується понад 164 назв журналів і газет. Кожен тут знайде видання на свій смак. А щоб книга, журнал чи аудіокасета потрапила до вас їх потрібно придбати, заоблікувати, дати чітку адресу, поставити бібліотечні позначки, занести в електронний каталог і передати в інший структурний підрозділ. Цю роботу виконують працівники ВІДДІЛУ ФОРМУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ПОТОКІВ ДОКУМЕНТІВ ТА МАТЕРІАЛІВ ДЛЯ ДІТЕЙ. Оброблені книги вони передають у ВІДДІЛ ЗБЕРІГАННЯ, ГІГІЄНИ ТА РЕСТАВРАЦІЇ ДОКУМЕНТІВ ТА МАТЕРІАЛІВ.

• Відділ зберігання, гігієни та реставрації документів та матеріалів. Працівники цього відділу розподіляють книги між іншими підрозділами. 1 примірник залишають для зберігання і видачі в читальні зали на ваші запити. А ще в цьому відділі зберігаються раритетні видання. Серед них - "Кобзар" Т.Г. Шевченка 1918 року видання, книги із серій "Бібліотека світової літератури для дітей", "Бібліотека української літератури", "Казки народів світу", "Золота бібліотека учня", "Скарбничка школяра", "Я пізнаю світ", "Світ навколо нас", "100 знаменитих", "Пригоди. Подорожі. Наукова фантастика", енциклопедії, словники, довідники з різних галузей і загальні та багато-багато інших книг. Періодичні видання для дітей зберігаються в бібліотеці з 1947 року. Працівники відділу слідкують за правильною розстановкою документів на полицях, своєчасно ремонтують і забезпечують довгострокове зберігання документів, задовольняють ваші інтереси і запити. 

• Відділ забезпечення бібліографічних та інформаційних потреб користувачів. Мабуть, часто у вас, друзі, виникало запитання: як знайти у величезному морі книг необхідну інформацію? Допоможуть вам у цьому досвідчені бібліографи - працівники ВІДДІЛУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БІБЛІОГРАФІЧНИХ ТА ІНФОРМАЦІЙНИХ ПОТРЕБ КОРИТСУВАЧІВ. Вони створюють електронний каталог, інформаційні покажчики, різноманітні бібліографічні видання. Це - рекомендаційні списки, пам'ятки, буклети, закладки, дайджести тощо. З останнім виданням ви можете познайомитись на нашому сайті у розділі "Наші видання". Сподіваємось, що вони зацікавлять вас. 

А ще, бібліографи допоможуть вам подружитись із мудрими довідковими виданнями, навчать правильно користуватися інформаційними джерелами, підвищать вашу інформаційну культуру.

Отож, подружіться з бібліографією і ви сміливо пірнатимете у глибини книжкової мудрості. 

Щоб отримати необхідну книгу, інформацію вам потрібно звернутися у відділи роботи з користувачами.

• Відділ роботи з користувачами-дошкільниками та учнями 1-4 кл. Дошкільники, учні 1-4 класів, батьки, бабусі та дідусі обслуговуються у ВІДДІЛІ РОБОТИ З КОРИСТУВАЧАМИ-ДОШКІЛЬНИКАМИ І УЧНЯМИ 1-4 КЛАСІВ. До ваших послуг тут абонемент і читальний зал. Це - відділ, де живуть Попелюшка і Карлсон, Барвінок та Котигорошок, Баба Яга і Крокодил Гена, Незнайко і Всезнайко та багато-багато інших казкових і літературних героїв. Дітей радо зустрічають досвідчені бібліотекарі та "Книгарик". Вони познайомлять Вас з улюбленими дитячими книжками та журналами, навчать як правильно працювати з книгою, як її вибрати на свій смак і уподобання. Вашу увагу захоплять яскраво оформлені книжково-ілюстративні виставки. Тут крім книг, журналів представлені дитячі поробки, казкові герої, ляльки тощо. 

Отримати відповіді на численні "Як?" і "Чому?" допоможе клуб "Чомусик", а "Рекламник" дасть широку інформацію про нові книги. 

Завітайте на свято першокласника, станьте учасником "Подорожі по казковій країні її Величності Книги" та зустрічей у школі "Так-не-так" і ви дізнаєтесь багато цікавого, навчитесь правильно поводитись у незвичайних ситуаціях, почуєте розповіді інспектора ДАІ, лікаря, пожежника та мудрого Лісовичка. 

У вільний час запрошуємо поспілкуватись, поклеїти саморобки з паперу та виліпити з пластиліну різноманітні фігури. Крім того, можна пограти в настільні інтелектуальні ігри, переглянути слайди і погратись іграшками. 

Для батьків у відділі створена служба інформаційного комфорту сімўї, де разом зі своєю дитиною можна відвідати вечори сімейного спілкування, різноманітні літературні ігри, конкурси, шоу. А також отримати консультацію щодо виховання дітей, сімейного читання та створення у сімўї атмосфери поваги та доброзичливості. 

• Відділ роботи з користувачами-учнями 5-9 кл. Завітайте до ВІДДІЛУ РОБОТИ З КОРИСТУВАЧАМИ-УЧНЯМИ 5-9 КЛАСІВ, де на вас чекають досвідчені спеціалісти. Тут порадять нові книги, періодичні видання, нададуть повну і необхідну інформацію. 

Ви цікавитесь комп'ютерною технікою? Тод і для вас журнали "Компьютеры + программы", "Домашний ПК". Ви доглядаєте домашніх тварин? Полистайте сторінки журналів "Друг".

А для любителів сенсацій, новинок моди та цікавих історій журнали "Ромео и Джульетта", "Юный эрудит", "12+", "Мне 15", "Караван историй" та ще 100 назв різноманітних та захоплюючих періодичних видань.

Вирішити "проблеми" з батьками, опанувати поведінку справжньої леді, стати джентльменом допоможе вам серія книг "Енциклопедія для дівчат" та "Енциклопедія для хлопців", а також цикл заходів "Азбука ввічливості" та ігрове шоу "Міс Попелюшка". 

 • Служби інформаційної підтримки освіти. Ви будете найрозумнішим у школі якщо скористаєтесь послугами "Служби інформаційної підтримки освіти", яка: 

- допомагає підбирати матеріали до рефератів та наукових робіт; 

- готує дайджести за шкільними програмами;

- проводить дні шкільних предметів, залікових тижнів та Дні знань.

А довідково-інформаційний центр "Дитинство" познайомить вас з: 

- правами дітей в Україні;

- дитячими та молодіжними організаціями;

- інноваційними навчальними закладами м. Хмельницького;

- Довідкове бюро допоможе отримати інформацію юним бізнесменам-початківцям та тим, хто хоче стати правознавцем.

Любителів історії рідного краю та народних звичаїв запрошує читацьке обўєднання "Соняшник". Тут ви дізнаєтесь про історичне минуле Поділля, станете учасниками народних свят, літературної гри "Козацька берегиня", скуштуєте "калити", дізнаєтесь про секрети лялькової вистави "Український вертеп", зустрінетесь з відомими подільськими письменниками М.Магерою, М.Федунцем, А. Ненцінським, Г. Храпачем та іншими. 

Усіх, кого хвилюють особисті невирішені проблеми, запрошуємо на цикли зустрічей "Не переступи межу" та "На шляху громадянської зрілості" з психологами центру соціальної допомоги молоді, спеціалістами служби у справах неповнолітніх.

Пропонуємо цикли уроків на замовлення "Сходинки в країну знань" з історії, літератури, народознавства.

Шановним батькам також знайдеться книга для "душі" про велике кохання, "крутий" детектив та журнали "Cosmopoliten", "Натали", "Футбол" та багато інших.

Якщо ви ще не вирішили, де провести свій вільний час завітайте до нас: 

- на музичні конкурси з використанням центру "Караоке";

- розважальну програму "До 13 і старше";

а також: 

- відпочити,

- поспілкуватися з друзями,

- отримати цікаву інформацію.

• Відділ мистецтв. Є в обласній бібліотеці для дітей ім. Т.Г. Шевченка відділ, який одночасно може бути концертним залом, картинною галереєю, музеєм та місцем зустріч і любителів музики. Це - ВІДДІЛ МИСТЕЦТВ.

Тут можна послухати улюблену мелодію, казку, переглянути відеофільм, полистати журнали... Відділ оснащений новою технікою: музичний центр, магнітофони, плеєри. Любителі сучасної та класичної музики можуть прослухати касети, диски та стати учасниками "Музичного транзиту", який познайомить з напрямками сучасної музики.

Для тих, хто ґрунтовно цікавиться мистецтвом, працює клуб "Сходинки в прекрасне" з двома відділеннями "Розкажи мені, музико, казку" та "Юний художник". Тут члени клубу дізнаються, як творив великий Бетховен, як на єдиній струні вигравав свої концерти геній Паганіні, які безсмертні дитячі опери залишив український композитор Микола Лисенко. У мистецькій вітальні читачі зустрічаються з талановитими родинами Андрійчуків, Павловичів, Скорупських, серед яких батьки, діти і навіть онуки. Вони діляться своїми успіхами та досягненнями, планами на майбутнє. А найменші, як наприклад онуки художника Андрійчука, демонструють свої малюнки. Частими гостями відділу є студенти Хмельницького музичного училища ім. Заремби, заслужені артистки України В. Щур та М. Ясиновська.

Відділ працює спільно з культурно-просвітницьким центром М. Реріха, Подільським осередком української філософської думки ім. Г. Сковороди та обласною організацією Національної спілки художників України.

• Кімната казок. У бібліотеці на вас чекає ще один сюрприз - це кімната дитячої технічної творчості або як її називають діти "КІМНАТА КАЗОК". Тут живуть герої улюблених казок (електронний "Колобок", "кіт та пес"), відтворено події окремих дитячих книг (театр Карабаса Барабаса, лампа Алладина). А також герої фантастичних творів. Насамперед, це робот Кібер, який вміє говорити і ходити, "голова професора Доуеля".

А створені руками дітей експонати штучного супутника землі, планети Земля та використання світлоефектів створюють імітацію польоту в космос. Тут є можливість подорожувати на інші планети, складати фантастичні оповідання, перевіряти можливості своєї пам'яті. 

Запрошуємо вас відвідати відділи бібліотеки. Ми не готуємо письменників, художників чи композиторів. А допомагаємо своїм читачам стати всесторонньо розвиненою особистістю, яка зможе адаптуватись у сьогоднішньому житті.