This version of the page http://horoscope.tsn.ua/analitika/krayina-soncya.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-11-13. The original page over time could change.
Країна сонця - Гороскоп - ТСН.ua
  • Канал 1+1 up_down
  • Канал 2+2
  • Канал ТЕТ up_down
  • ++
  • ТСН.ua
  • Женский портал
  • Автомобильный портал
  • Голос країни. Діти
Архів RSS
  • Реєстрація
  • Вхід up_down
Топ Новини
  • Негайної допомоги потребує 3-річна Валерія!

    1/12
  • Організатор терактів 11 вересня сьогодні вийде з в'язниці

    2/12
  • Шевченко має обрати між молодіжною та головною збірними України

    3/12
  • На Житомирщині чупакабра розсортувала вбитих кролів за зростом і кольором

    4/12  
  • Болгарські археологи знайшли скарби нібито родини Македонського (фото)

    5/12
  • Киянин, який знайшов Мазурка, не бачив ні обличчя, ні крові вбивці

    6/12
  • Посеред Києва з'явилося ціле село циган

    7/12  
  • Дженніфер Лопес прилетіла до Києва з коханцем і дітьми

    8/12
  • Хлопець продав нирку, щоб влаштувати найкраще весілля

    9/12  
  • На Тернопільщині помер найстаріший українець

    10/12
  • Російська влада додала Rutracker до "чорного списку" сайтів

    11/12
  • 9-місячний малюк потребує негайної допомоги!

    12/12

Країна сонця


Україна, 27 вересня, 17:26 Друкувати

Держава принижує і витискає з тебе гордість та впевненість, держава водить тебе за носа й викручує руки, вправно залізає тобі до кишень і перекриває кисень. Більшість із нас почуваються ошуканими й зрадженими.

ТСН.ua
Сергій Жадан
Зустрів нещодавно фотографа-чорнобильця Юрія Ворошилова. Юрій Іванович готує нині виставку про друзів-ліквідаторів, котрі померли на його очах. Підозрюю, виставка буде важкою, враховуючи, про що йдеться і як про це говориться. Також він розповів, що нині щоденно спілкується з чорнобильцями, які знову протестують, що вони, чорнобильці, час від часу планують подавати "чолобитні" то місцевій, то центральній владі, а він їх за це сварить. "Ну як же так, - підтримав я його, - не можна так лягати під владу".

А потім подумав – чи маю я право їх засуджувати? Вони просто намагаються не померти в цій країні, громадянами якої є. Вони не займаються політикою, не мають тактики та стратегії, не готові до тривалого протистояння. Їм, скоріше за все, взагалі не йдеться про жодні зміни в країні. Їм ідеться про те, аби відстояти свої пільги й далі сподіватися, що все буде добре. Ну, принаймні, що не буде гірше.

Так само, подумав я, яке право я маю засуджувати усіх цих пригноблених бюджетників, учителів і виховательок дитячих садків, котрих влада регулярно виганяє для масовки на площі та в зали засідань? Очевидно, вони мають причини боятися за своє робоче місце, за своє майбутнє, за свою зарплатню, за ті крихти, які регулярно отримують від влади. Їхнє право, зрештою, їхній вибір. Якщо вони завтра вийдуть палити офіси партії влади, чи заступляться за них опозиціонери, котрі активно їх до цього закликають? Скоріш за все, ні.

Скоріше за все, просто здадуть їх, усіх разом, як робили це не одного разу. То в чому ж тоді звинувачувати цих наглухо переляканих життям і часом пересічних громадян, від яких, здавалося б, так багато залежить, і від яких насправді не залежить нічого? В тому, що вони бояться? Їхній страх диктується досвідом життя в цій країні. В тому, що вони не думають про майбутнє? Ну, але маючи таке минуле, про яке майбутнє можна думати? В тому, що вони не мають ні принципів, ні переконань? Але інстинкт самозбереження – це теж життєва позиція. Одним словом, хто я такий, щоби вчити когось жити. Тим більше – помирати.

Ми всі є заручниками цього державного утворення, його керівного апарату, його виконавчих структур. Ми всі залежимо від злої волі тих, хто за нашою допомогою псує нам життя. Більшість із нас сприймає це громадянство як певну покару, як незрозумілий тягар, котрий не пускає вперед, і назад, на превеликий жаль, теж не пускає, хоча цього багатьом із нас хотілося б навіть більше. Держава принижує і витискає з тебе гордість та впевненість, держава водить тебе за носа й викручує руки, вправно залізає тобі до кишень і перекриває кисень. Більшість із нас почуваються ошуканими й зрадженими, причому зрад за останні двадцять років було так багато, що важко навіть визначити – хто саме нас зраджував, і кого тепер вважати за ворога. Те, що ворог десь поруч, що він весь час слідкує за нами, що він не відводить від нас свого холодного погляду – очевидно. Всі це відчувають, всі розуміють, можливо тому з такою легкістю поповнюють ряди своїх персональних ворогів щоразу новими іменами.

Ця країна примушує хитрувати й викручуватись, йти на компроміси й поступатися принципами, відмовлятися від мрій і приставати на менше зло, але головне – вона і далі примушує зраджувати: зраджувати самих себе, свої переконання, своїх друзів, своє майбутнє. Більшість із нас давно з цим змирилися, прийняли це як умови подальшого виживання, як єдину можливу тут реальність. Це навіть не викликає особливого обурення – ну так, не надто нормальна ситуація, не надто сприятливі умови, але яка за великим рахунком різниця. Апатія, недовіра й страх – цього достатньо, аби державний механізм справно працював надалі.

По-справжньому шкода тих, хто помер. Шкода тих, хто втратив здоров'я. Тих, хто втратив рідних та близьких. Тих, хто втратив віру і любов. Тих, хто розгубив силу й запал, радість і злість, ніжність і милосердя. Шкода тих, хто виїхав. Тих, хто ніколи сюди не повернеться. Тих, хто залишився – не шкода.

Читайте також:
  • Намотуючи кола

    20 вересня, 11:21
    8
  • Безнадійна романтична закоханість

    12 вересня, 15:36
Теги: Чорнобиль, Жадан
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Розмістити у блозі Переслати Друкувати
За матеріалами:
Сортувати по:
даті    
популярності    
  • 23 коментарі
  • Коментувати
  • Alien 5 жовтня, 17:23
    1  
    не згоден
     
    згоден
    "Шкода тих, хто виїхав. Тих, хто ніколи сюди не повернеться. Тих, хто залишився – не шкода." Гениально! Верно! Свиньи должны оставаться в говне.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Роман Сергин 3 жовтня, 14:43
    3  
    не згоден
     
    згоден
    Інстинкт самозбереження властивий також всім без виключення тваринам,але людина тим і відрізняється від тварини,що крім,вище названого інстинкту,має душу,сумління,совість.почуття відповідальності за майбутнє і ,вкінці кінців -любов.Маючи,хоча б щось із цього переліку вона не продастся за кіло гречки,чи гроші.І тільки тоді вона Людина і саме такі Люди здатні побудувати дім,де добре жити і де житимуть їх діти,а в переважної більшості наших співгромадян інстинкт самозбереження спрацьовує аж надто швидко,задовго до виникнення реальної небезпеки.Якби такий "сильно розвинений інстинкт" мали,скажімо євреї,то вже не було б не тільки держави Ізраїль,а й їх самих.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Gruz_200 1 жовтня, 15:05
    1  
    не згоден
     
    згоден
    Evgeniy Сьогодні, 08:01 из какого ты города?
    да из любого! что,твой куратор из фсб поручил досье на меня собрать?
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Evgeniy 1 жовтня, 22:01
    1  
    не згоден
     
    згоден
    глупости говоришь....интересно просто
    відповісти цитувати
  • Gruz_200 29 вересня, 17:31
    3  
    не згоден
     
    згоден
    Evgeniy Сьогодні, 09:32 тебе скока лет?....мало...правильно?...поэтому ты знать ничего не знаешь и одурманеный польской пропагандой всё отрицаешь как ГамлЕт у Шуры Каретного...что бы я ответил тебе дальше ,скажи,что за военная часть находилась в Припяти (в которой служили мои друзья,сейчас успешные люди)....и для чего была построена Чернобыльская электростанция
    евГЕниЙ,вот это,видать,твои друзья-кацапы теракт против украины и осуществили!ещё бы они щас не были успешными-наверное,уже все офицеры фсб.шутка ли-такую диверсию провести!!! к званию "герой россии" представили?
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Evgeniy 1 жовтня, 01:07
     
    не згоден
     
    згоден
    нет...они бизнесом занимаются в Москве....а Украину чего с маленькой буквы написал?....и не ответил...
    відповісти цитувати
    Gruz_200 1 жовтня, 02:22
    2  
    не згоден
     
    згоден
    да я и "россии" с маленькой написал, и (о ужас!) "фсб"-тоже с маленькой! меня теперь полонием_210 ваши чекисты отравят?
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Evgeniy 1 жовтня, 07:45
    1  
    не згоден
     
    згоден
    ето ты к Березоаскому обращайся если отравиться нада....
    цитувати
    Evgeniy 1 жовтня, 08:01
    1  
    не згоден
     
    згоден
    из какого ты города?
    цитувати
  • madzhahed 29 вересня, 09:40
    4  
    не згоден
     
    згоден
    Ми не маємо права когось повчати чи вчити як жити. Кожен сам будує своє щастя і своє життя. Просто ми намагаємося вказати на помилки, але чи хочуть їх чути інші? Не можна зробити людину щасливою, якщо вона того не хоче. Життя не є настільки довгим, просто що залишиться поруч із нами наприкінці...
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Nataliya Lyutenko 28 вересня, 20:14
    13  
    не згоден
     
    згоден
    Ой, да никого не уволят за отказ идти на митинг, уже не 37-й год. Сами продаемся за гречку, зонтики и 150 грн., а потом "караул", как туда попали те кто продает нас всех. Воистину, каждый народ заслуживает то правительство которое имеет.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Vitaliyyy 28 вересня, 17:14
    11  
    не згоден
     
    згоден
    Хороша стаття, якщо, звичайно, вона щира! Спасибі, Сергію!
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Evgeniy 27 вересня, 22:12
    12  
    не згоден
     
    згоден
    сейчас уже всем известно,что взрыв Чернобыля организовали американцы,так что пора собирать петиции в белый дом...
    відповісти цитувати
    Gruz_200 29 вересня, 01:28
    4  
    не згоден
     
    згоден
    евГЕниЙ,откуда инфа? ичередной кацапский 3,14здоболизм?
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Evgeniy 29 вересня, 09:26
    3  
    не згоден
     
    згоден
    ты груз спрашиваешь....и тут же матюки пишешь...
    відповісти цитувати
    Evgeniy 29 вересня, 09:32
    2  
    не згоден
     
    згоден
    тебе скока лет?....мало...правильно?...поэтому ты знать ничего не знаешь и одурманеный польской пропагандой всё отрицаешь как ГамлЕт у Шуры Каретного...что бы я ответил тебе дальше ,скажи,что за военная часть находилась в Припяти (в которой служили мои друзья,сейчас успешные люди)....и для чего была построена Чернобыльская электростанция
    відповісти цитувати
    Evgeniy 29 вересня, 09:36
    4  
    не згоден
     
    згоден
    http://mp3ostrov.com/mp3/info/6ura-karetnii-gamlet-995038/
    відповісти цитувати
  • Диоген Избочки 27 вересня, 21:19
    4  
    не згоден
     
    згоден
    а мы..дети солнца??? СИНДРОМ ДАУНА: ДЕТИ СОЛНЦА
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Диоген Избочки 27 вересня, 21:20
    4  
    не згоден
     
    згоден
    Таких детей называют по-разному: «особые дети», «дети с синдромом Дауна», «дети солнца» и т.д
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Gruz_200 29 вересня, 01:29
    4  
    не згоден
     
    згоден
    таким детям в паспорте в графе "национальность" пишут "русский"!
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Evgeniy 29 вересня, 09:43
    4  
    не згоден
     
    згоден
    увы вам....
    відповісти цитувати
    Gruz_200 29 вересня, 17:35
    2  
    не згоден
     
    згоден
    нет,евГЕниЙ,к счастью,вам!!!
    цитувати
    поскаржитись на коментар
    Evgeniy 1 жовтня, 07:47
    2  
    не згоден
     
    згоден
    ты типичный ребёнок солнца....
    цитувати
Мета-Новости
Loading...
Загрузка...