This version of the page http://gay.org.ua/news (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-11-11. The original page over time could change.
Новости
 

Информационно-правозащитный Центр для геев и лесбиянок "Наш мир"

Home Новости

Закон, щойно підтриманий Верховною Радою, знищує права людини в Україні

Заява Всеукраїнської спілки «Рада ЛГБТ-організацій України»

 

2 жовтня 2012 року парламентом України було прийнято у першому читанні законопроект № 8711.

Офіційно законопроект зветься «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір)». Але, по суті, — це документ, в якому йдеться не про захист дітей, а про обмеження прав людини для цілої групи громадян України. Народні «обранці» воліють запровадити кримінальну відповідальність за «пропаганду гомосексуалізму».

Законопроект 8711 повертає країну у радянські часи, коли за статевими стосунками між дорослими людьми наглядала держава.

Законопроект 8711 викреслює цілу групу людей з інформаційного простору, а значить, і відсторонює їх від соціального життя.

Законопроект 8711 розв’язує руки тим, хто чинить злочини на ґрунті ненависті, легалізує ненависть, робить дискримінацію законною.

Законопроект 8711 заснований на хибних уявленнях про гомосексуальність. Цей документ не витримує наукового аналізу. Це нонсенс, що держава на офіційному рівні приймає закон, заснований на міфах і забобонах.

Законопроект 8711 не відповідає нормам законотворення. Так, в ньому немає навіть чіткого визначення «пропаганди гомосексуалізму». Це означає створення простору для зловживань з боку влади як щодо цілих організацій, так і окремих людей.

Законопроект 8711 — це перший акорд у похоронній симфонії по правах людини в Україні.

Сьогодні ми закликаємо сказати «ні!» законопроекту 8711 усіх, хто прагне верховенства прав людини в Україні. Адже обмеження свобод для однієї соціальної групи неодмінно призведе до скорочення прав інших груп. Гомофобія завжди йде у зв’язці із ксенофобією та расизмом.

Ми закликаємо відкрито засудити законопроект 8711 — подавати офіційні протести, робити заяви, писати статті, висловлюватися в мережі Інтернет. Кожен на своєму рівні — від великої міжнародної організації до простої людини — може допомогти захистити права людини вже сьогодні.

 

Рада ЛГБТ-організацій України

3 жовтня 2012 р., середа

 

Депутати Європейського Парламенту засуджують законопроект, що запроваджує цензуру в Україні

3 жовтня 2012 р.

Вчора український парламент схвалив у першому читанні закон, що забороняє публічне обговорення сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, як раніше зробила Росія. Європейський парламент вже засуджував цей законопроект, який порушує правові стандарти ООН та Європи.

 

Верховна Рада у першому читанні прийняла законопроект [№ 8711], який забороняє «пропаганду» питань, що стосуються лесбійок, геїв, бісексуалів та трансгендерів (ЛГБТ), хоча не визначає, що таке «пропаганда». Цей законопроект, у разі прийняття, поставить поза законом публічне позитивне обговорення питань, що стосуються ЛГБТ, у засобах масової інформації, а також запровадить штрафи та тюремне ув’язнення за порушення закону.

Європейський парламент жорстко засудив цю ініціативу, нагадуючи, що вона є порушенням зобов’язання щодо гарантії свободи слова згідно з Європейською конвенцією про права людини та Міжнародним пактом про громадянські та політичні права.

Ульріке ЛУНАЧЕК, депутатка Європарламенту, говорить: «Україна протиставляє себе всій Європі. Цей закон не тільки ретроградний, він абсолютно антидемократичний і ґрунтується виключно на упередженнях; а крім того, повністю зневажає міжнародні правові зобов’язання, які взяла на себе Україна.

Я чекала більшого від своїх українських колег, але в передвиборчий період легко набрати дешеві бали завдяки полюванню на ЛГБТ-спільноту. Зараз 21 сторіччя, і різноманіття існує у всіх наших суспільствах».

Відповідаючи на питання партії GroenLinks у парламенті Нідерландів, міністр іноземних справ цієї країни Урі РОЗЕНТАЛЬ зазначив, що у разі прийняття закону спрощення візового режиму між Україною та Євросоюзом  буде відкладено на невизначений час.

Депутатка Європарламенту Софі ІНТЕРВЕЛЬД, додає: «Замість того, щоб рухатися в напрямку Європи,  Україна робить величезний крок у напрямку, який суперечить європейським цінностям. Жодна країна, яка обмежує свободу слова та права ЛГБТ-громадян, не може розраховувати на те, щоб спокійно залишатися в європейській сім’ї.

Я страшенно розлючена, що Україна вирішила зробити такий випад проти дискримінованої меншини, відмовляючи їм в праві на свободу слова, і я сподіваюсь, що Парламентська Асамблея та Комітет міністрів Ради Європи жорстко та однозначно засудять цей вчинок.»

Закон має бути підтриманий у другому читанні та підписаний Президентом, щоб вступити в силу. Вибори в Україні відбудуться 28 жовтня 2012 р.

 

Оригінал: http://www.lgbt-ep.eu/press-releases/meps-condemn-new-ukraine-censorship-law/

 

Звернення до Президента: Щодо накладення вето на Закон України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», р.н. 10468

Подробнее...
 

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ: Щодо гомофобії в Україні та її наслідків

Подробнее...
 

Письмова заява депутатів ПАРЕ № 513 «Свобода вираження для лесбіянок, геїв, бісексуалів і транссексуалів (ЛГБТ) в Україну під загрозою»

 

Подробнее...
 

Предложения Совета ЛГБТ организаций Украины по поводу проекта Закона «Об основах предупреждения и противодействия дискриминации в Украине»

Письмо было направлено в министерство юстиции в рамках общественного обсуждения предложенного законопроекта. Читать обращение >>>

 

Сообщи о нарушении прав!

На наш взгляд, сбор и документирование случаев дискриминации и других нарушений прав ЛГБТ - это очень важный элемент правозащитной работы. Этим пособием мы хотим мотивировать наше сообщество не замалчивать такие случаи, а сообщать о них в правозащитные организации. Буклет поможет понять, что такое мониторинг соблюдения прав ЛГБТ и какова методика его проведения, как используются его результаты и зачем это нужно.

Скачать (RUS) >>>

 

Семинар «ШАГ ВПЕРЁД, ДВА НАЗАД: Положение ЛГБТ в Украине в 2010-2011 гг.»

На семинаре, который прошел 9 декабря в Киеве был представлен отчет Центра «Наш мир» и «Донбасс-СоцПроект» с новыми данными и анализом социально-политического и правового положение сексуальных меньшинств в нашей стране.

Подробнее...
 

Обращение Совета ЛГБТ организаций Украины по поводу законопроекта о так называемом «запрете гомосексуализма»

Обращение к руководству Верховной Рады Украины, профильным парламентским комитетам, депутатским фракциям, исполнительной власти и международным организациям по поводу законопроекта № 8711. Читать обращение >>>

 

Суперечка Кухарчука з Монтян на тему гомосексуалізму. ВІДЕО

Кухарчук же не унимался: нет гей-парадам и соответствующим фильмам! Он принялся приводить примеры европейских безобразий и напомнил о 120 тысячах подписантов... Как хорошо, что вас так мало! - заметила Монтян. Такие депутаты лишь отвлекают общество от насущных проблем и сеют рознь...

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

До питання громадського обговорення проекту Указу Президента України «Про Стратегію боротьби з дискримінацією в Україні»

Звернення Ради ЛГБТ організацій України >>>

Звіт Мінюсту України про результати проведення громадського обговорення проекту Указу Президента України «Про Стратегію боротьби з дискримінацією в Україні»  >>>

 

Щодо погодження проекту Указу Президента України «Про Стратегію боротьби з дискримінацією в Україні»

Звернення Ради ЛГБТ організацій України >>>

 

Про дотримання в Україні прав людини щодо ЛГБТ у контексті Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Звернення Ради ЛГБТ організацій України до депутату Європейського Парламенту, заступнику голови комітету INTA п. Павлу ЗАЛЕВСЬКОМУ >>>

On human rights on LGBT people in Ukraine in the context of EU-Ukraine Association Agreement  >>>

 

Про публічну позицію Почесного консула Королівства Нідерландів у Львові пана Богдана Панкевича щодо гомосексуальності та ЛГБТ

Звернення Ради ЛГБТ організацій України >>>

 

Украинское ЛГБТ-сообщество поддерживает позицию страны в вопросах борьбы с дискриминацией на международном уровне

Совет ЛГБТ-организаций Украины обратился к Кабинету министров с письмом по поводу поддержки Украиной Резолюции Комитета по правам человека ООН и Рекомендаций Кабинета министров Совета Европы по мерам по преодолению дискриминации на почве сексуальной ориентации и гендерной идентичности. Читать обращение >>>

Ответ на письмо из министерства по делам семьи и молодежи >>>

 

Тамара Марценюк. «ЛГБТ-движение в Украине: 10 лет спустя»

Обзор украинского ЛГБТ-движения с точки зрения социолога. Статья опубликована в журнале «Гендерные исследования», No. 20-21. Скачать файл >>>

 

Результаты опроса украинцев об отношении к гомосексуалам

В марте 2011 г. компании «Тейлор Нельсон Софрез Украина» по заказу Центра «Наш мир» провела очередное исследование общественного мнения, предметом которого стало изучение отношения к людям гомо- и бисексуальной ориентации. Результаты и выводы исследования приведены в публикации.

 

Обращение Совета ЛГБТ организаций по поводу отмены ЗУ "О защите общественной морали"

Спільне звернення неурядових організацій щодо проекту Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту суспільної моралі) (законопроект № 6532 від 16.06.2010 р.)

Подробнее...
 

Обращение Совета ЛГБТ организаций по поводу проекта Трудового кодекса

Звернення Ради ЛГБТ-організацій України до народних депутатів України з аргументованою вимогою доповнити перелік ознак, за якими заборонятиметься дискримінація у сфері праці відповідно до статті 4 проекту Трудового кодексу України, поняттями «сексуальна орієнтація та ґендерна ідентичність».

Подробнее...
 

«СОВЕТ ЛГБТ ОРГАНИЗАЦИЙ УКРАИНЫ» ЗАРЕГИСТРИРОВАН В МИНЮСТЕ

 

Министерство юстиции Украины легализировало всеукраинскую общественную организацию лесбиянок, геев, бисексуалов и тренсгендерных людей.

Основная цель деятельности «Совета ЛГБТ организаций Украины» состоит в достижении в Украине полного гражданского равенства для лесбиянок, геев, бисексуалов и трансгендерных людей (ЛГБТ); формировании противодействия эпидемии ВИЧ/СПИД; становлении политически и социально активного ЛГБТ-сообщества; удовлетворении и защите общих интересов членов организации.

«Совет ЛГБТ организаций Украины» призывает правительство Украины, все институты гражданского общества, которые действуют в Украине, рассматривать «Совет ЛГБТ организаций» как полноправный субъект общественно-политических отношений и призывает строить отношения с Советом на началах партнёрства и сотрудничества.

 

 

Щодо Указу Президента «Про План заходів із виконання обов'язків та зобов'язань України, що випливають з її членства в Раді Європи»

Громадські організації звернулися до Голови Комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права п. Головатому С.П. з листом з проханням проінформувати як українська влада має намір виконувати Рекомендації Комітету міністрів Ради Європи за номером CM/Rec(2010)5 до держав-членів РЄ щодо заходів із боротьби з дискримінацією на ґрунті сексуальної орієнтації або гендерної ідентичності.

Подробнее...
 

Звіт «ЧСЧ у Східній Європі: можливі наслідки прихованої епідемії»

Презентовано звіт «Чоловіки, що мають статеві контакти із чоловіками, у Східній Європі: можливі наслідки прихованої епідемії», підготовлений Міжнародним Альянсом з ВІЛ/СНІД, Центром з технічної підтримки у країнах Східної Європи та Центральної Азії в партнерстві із організацією Науки управління для охорони здоров'я (MSH) за підтримки проекту Aidstar-two, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку(USAID).

Подробнее...
 

Правительство США выступает за равные права для ЛГБТ

2 июля в ходе своего визита в Украину Государственный секретарь США Хиллари Клинтон встретилась в Киевском политехническом институте со студентами и представителями неправительственных организаций.

В своем выступлении г-жа Клинтон говорила о демократии и правах человека. Отметив большие достижения Украины в этой области она подчеркнула, что работать над их совершенствованием и углублением надо постоянно. Прослушав речь Госсекретаря, присутствовавшие имели возможность задать вопросы, которые касались самых разных тем: политика "перезагрузки" отношений между США и Россией, отказ Украины стать частью НАТО, противодействие терроризму, свобода слова в нашей стране, права ромов.

Последний вопрос был задан Андреем Маймулахиным, представителем украинской общественной организации – Центр для геев и лесбиянок "Наш мир". "Какая политика правительства США в отношении прав лесбиянок и геев и какое послание с вашей стороны может быть украинским властям в этом вопросе?" – поинтересовался он.

Подробнее...
 

Требуем равноправия!

ОТКРЫТОЕ ОБРАЩЕНИЕ к новоизбранному Президенту Украины Виктору Януковичу о продвижении в Украине прав человека для гомосексуальных, бисексуальных и трансгендерных граждан

Подробнее...