This version of the page http://pult.com.ua/ideas.php?id=16786 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-11-07. The original page over time could change.
Новости рекламы на Pult.com.ua :: GfK TEMAX® Україна виявила стабілізацію на ринку
eng | рус
 
 
GfK TEMAX® Україна виявила стабілізацію на ринку
24 11 2009

За дослідженням компанії GfK TEMAX, ринок побутової техніки та електроніки показав позитивну динаміку після трьох періодів безперервного падіння.

Попри те, що у третьому кварталі ринок демонстрував найбільші продажі з початку 2009, порівняння з попередніми періодами все ще не є обнадійливим. Зменшення продажів всіх сегментів ринку вимірюється двозначними числами. Знову ж таки, мала побутова техніка постраждала найменше; сектором з найбільшим падінням продажів стали телекомунікації. Лише три невеликі продуктові групи показали позитивний ріст продажів, але цього виявилось не достатньо, щоб нівелювати загальне скорочення продажів. Можемо спостерігати звичну сезонність ринку та сповільнення скорочення продажів.

Динаміка продажів на ринку побутової техніки та електроніки в Україні

Джерело: GfK TEMAX® Ukraine, GfK Retail and Technology

Загальний обсяг ринку побутової техніки та електроніки, за оцінками GfK TEMAX, склав у третьому кварталі цього року 6,54 млрд. грн., що на 36,9% менше, ніж в аналогічному періоді минулого року.

У третьому кварталі 2009 сектори телекомунікацій, офісного обладнан-ня та розхідних матеріалів, фото постраждали найбільше: від’ємний ріст склав більше, ніж 40%, порівнюючи з попереднім роком. За ними слі-дують споживча електроніка та IT з падінням на 36,7% та 35,8% відпо-відно. Найменш постраждалі сектори – велика та мала побутова техні-ка, від’ємний ріст становив близько 25% кожен.

Телекомунікації
У третьому кварталі 2009 продажі на ринку телекомунікацій продемонс-трували найгіршу динаміку на всьому ринку побутової техніки та елект-роніки в Україні. Скорочення ринку відбулось майже на половину і за-фіксовано на рівні 49,5%. Підсегмент, що визначає динаміку сектора, – мобільні телефони, показав падіння продажів на 53,7%. Таке суттєве падіння можна пояснити великим рівнем проникнення і тим фактом, що більшість продажів пов’язані з моральним старінням, а не фізичним. Таким чином, через несприятливі економічні умови продажі нової техні-ки легко відкладені до кращих часів. Інші продукти, такі як факси та стаціонарні телефони також скоротили свої продажі на 43,3% та 45,5% відповідно. Єдиним продуктом, що показав позитивний ріст були смат-фони з обнадійливими 97,8%. Проте, абсолютні продажі смартфонів майже вдесятеро менші, ніж мобільних телефонів; очевидним є потен-ціал для майбутнього розвитку цієї високотехнологічної продуктової групи.

Офісне обладнання
Ринок офісного обладнання, зафіксувавши падіння на позначці 44,4%, порівнюючи з таким ж періодом минулого року, показав другий найгір-ший результат на ринку. Зважаючи на зменшення продажів сканерів та принтерів на 57,8% та 51,1% відповідно, можна говорити про тенден-цію універсалізації, або ж заміни останніх багатофункціональними при-строями, які, натомість, втратили 36,8% продажів.

Фото
Як і минулого кварталу динаміка ринку фото є гіршою, ніж середня на ринку побутової техніки та електроніки. Період літніх відпусток воче-видь був важливим для сектора, порівняно з другим кварталом 2009 ріст склав 44%.  Проте, порівняння з аналогічним періодом 2008, не додає оптимізму; третій квартал не приніс полегшення для фото ринку. Третій квартал 2009 показав результат з падінням на 43,2%. Причина така ж, як і в групі мобільних телефонів, лише  з поправкою на рівень насичення ринку: велика кількість продажів фотоапаратів є першою покупкою для домогосподарства, але рішення про купівлю перенесено на майбутні періоди.

Побутова електроніка
У третьому кварталі 2009 результати сектора побутової електроніки майже співпали із середньоринковими; зменшення продажів сектора склало 36,7%, що на 7 пунктів краще, ніж у попередньому періоді. Та-кий прогрес був зумовлений, головним чином, розвитком найбільшого сектору продуктової групи – ринку LCD телевізорів, які втратили відно-сно помірні 18%. В досліджуваному періоді прослідковується тренд сто-совно технології LCD у підсегменті телевізорів. Замінники LCD телевізо-рів – CRT та плазмові телевізори були під помітним натиском несприят-ливих економічних умов та їхнім конкурентам, падіння склало 50,7% та 42,2% відповідно. Картки пам’яті та цифрові програвачі знову ж пози-тивно вплинули на активність сектора з ростом -7,7% та -19,3%. Такий результат можна пояснити поєднанням технологічного розвитку з неве-ликою ціною. Інша продуктова група, що продовжила свій тренд, була відеокамери і, як і минулого кварталу, показала результати гірші, ніж середньоринкові з падінням продажів на 57,6%. Ринки камер та фото мають спільну сезонність з важливим періодом відпусток. Ця сезонність збереглась у 2009, що може бути показником певної  стабілізації ринку. Групою з найгіршим результатом виявилась аудіомагнітоли. Падіння на 57,7% може бути пов’язано з різким падінням ринку машин.

Інформаційні технології
IT є сектором з найкращим розвитком протягом 2009. Динаміка третьо-го кварталу 2009, порівнюючи з цим ж періодом 2008, є майже на 20 пунктів краща, ніж, якщо порівняти другий квартал 2009 з аналогічним періодом 2008. Скорочення продажів налічує 35,8% головним чином завдяки розвитку ноутбуків. Очевидною є тенденція до універсалізації в секторі. Падіння продажів ноутбуків зафіксовано на рівні 16,7% тоді, як монітори та стаціонарні комп’ютери втратили в продажах 53,8% та 53,3% відповідно.

Велика побутова техніка
Липень-вересень 2009 для ринку великої побутової техніки був пері-одом збереження трендів. Як і раніше, сектор показав динаміку кращу, ніж середньоринкова: падіння продажів склало 26,0%. Динаміка вели-кої побутової техніки сформувалась за рахунок плит і духових шаф, холодильників, пральних машин з відповідним падінням продажів 32,4%, 26,8% та 22,9%. Знову ж найбільш постраждалою групою стали мікрохвильові печі з падінням 36,7%. Посудомийні машини та варильні поверхні стали більш вагомими групами для ринку, їхня динаміка була кращою, ніж динаміка всього сектора: продажі зменшились відповідно на 13,4% та 19,8%. Єдиним винятком стали кілька продуктових груп з позитивною динамікою: у третьому кварталі морозильні камери разом із сушильними машинами показали приріст продажів на рівні 0,4% та 37,3% відповідно.

Мала побутова техніка
Знову сектор малої побутової техніки відрізнився найкращою активніс-тю серед усіх секторів побутової техніки та електроніки. Його результат був у третьому кварталі 2009 на 13,4 пункти кращий, ніж середньорин-кове значення і склав -23,5% порівнюючи з аналогічним періодом ми-нулого року. Розподіл між групами за важливістю та відповідна актив-ність залишилась, головним чином, незмінною. Дві продуктові групи, що разом складають майже половину сектора – пилососи та прилади для приготування їжі відрізнились гіршою активністю, ніж всередньому, і падіння склало 28,7% та 26,7% відповідно. Інші важливі продуктові групи – праски та чайники (разом охоплюють майже чверть обороту сектора) мали активність кращу, ніж середня, і падіння склало 18,3% та 14,0 % відповідно. Як і раніше, підсегмент приладів для догляду за во-лоссям був кращим, ніж всередньому, разом із приладами для стрижки з найкращою активністю: -1,3%. Динаміка цін у секторі малої побутової техніки показує додатну кореляцію рівнем продажів та дешевизною продуктової групи.

2009 третій квартал: загальні висновки
Ринок побутової техніки та електроніки показав позитивну динаміку у третьому кварталі 2009 після падіння в трьох періодах поспіль. Наявні певні ознаки стабілізації ринку: сезонна динаміка продажів; у третьому кварталі 2009 україський ринок показав кращі результати, ніж з почат-ку року загалом. Певне знецінення гривні, що мало місце за досліджу-ваний період, не вплинуло на ринок суттєво. Беручи до уваги помірний ріст довіри споживачів та певну стабільність основних макроекономіч-них показників, можна очікувати збереження динаміки ринку – наступ-ний квартал буде кращим, ніж третій.  
 
Результати у форматі таблиці

Джерело: GfK TEMAX® Ukraine, GfK Retail and Technology

Дослідження Дані засновані на дослідженнях, що проводить панель Retail and Technology (Панель роздрібної торгівлі). Панель роздрібної торгівлі містить дані з понад 190 000 роздрібних торгових точок у всьому світі.

назад
Осталось три месяца до старта Golden Drum
Австрийский художник устроил провокацию, закрасив рекламные постеры в центре Вены
Глобальный директор сети агентств Saatchi & Saatchi Кевин Робертс: "У большинства брендов никакой идеи нет и в помине"


 Сделать стартовой



Грузоперевозки
Онлайн-заявка на перевозку. Каталог городских сайтов.
rateksib.ru
Монтаж отопления
Системы отопления. Об отоплении загородного дома
rewater.ru

Новость дня Реклама: Live Рекламный Варяг || Новости Компании и рынки Исследования Креатив || О проекте Контакты
© Pult.com.ua, 2006 - 2012. Все права защищены.