This version of the page http://www.gismeteo.ua/ua/semesyk.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-11-06. The original page over time could change.
GISMETEO.UA: Іван Семесюк: Томна лінива спека відбивається на українському характері

Інформація

  • Про проект
  • Інформація для WEB
  • Про рекламу на сайті
  • Часті питання (FAQ)
  • Гостьова книга
  • Мапа сайту
  • Контакти

Погода

Какая сейчас погода?
Отмена

Київ

Київська областьУкраїна

Сильна хмарність, дощ
+13°C
+55°F
4м/с
9миль/год
14км/год
Пд
734мм рт.ст.
979гПа
29д. рт. ст.
96%

Іван Семесюк: Томна лінива спека відбивається на українському характері

Іван Семесюк знайшов героя нашого часу. Це жлоб. «А що поробиш, якщо цей персонаж - найяскравіший з тих, що подарувала сучасність? Це явище треба встигнути описати, є все-таки надія, що коли-небудь герої моїх робіт стануть просто персонажами фольклору, а не людьми, з якими ми зустрічаємося кожен день». У жлобоведеніі він вийшов вже з художнього на науковий рівень, їздить з міжнародними виставками і читає лекції.

 

- Люблю зимову погоду - морозець і сніжок раненько. Небагато, і сонечка трохи... Весна теж симпатична, - ділиться Іван своїми погодними уподобаннями. - Але осінь... Я просто народився пізньої осені, і це завжди мене з дитинства гнітило - у всіх моїх друзів день народження влітку, а в мене восени, коли сльота і бруд, тому осінь я не те щоб недолюблюю, але побоююся...

- А коли б ви хотіли народитися?

- Ха! Про це я ніколи і не думав - нормально, раз народився 21 листопада, значить, так і треба.

- А улюблені свята є - у більш комфортний час?

- Ні, я взагалі свята не люблю, і святкую, за великим рахунком, тільки день народження.

- Чи були у вас пригоди, пов'язані з погодою?

- Мене вітром здуло з дерева! І я впав на дошки з цвяхами, мені зашивали голову.

- Де ж ви сиділи?

- На волоському горісі, подув вітер, я впав і потрапив в реанімацію. Мені було років сім, так що дитину могло здути запросто. На своє життя такої погодної пригоди достатньо - і, слава Богу, мене Бог береже...

- Як ви ставитеся до літнього зною?

- Я взагалі не люблю спеку, більше люблю прохолоду. Знаєте, у мене є багато друзів, які кажуть - одяг це плавки, все інше це футляр. У моєму випадку, звичайно, шорти - віддаю перевагу в спеку шортам.

- А як же узбеки з бедуїнами - чим більше тіла закрив одягом, тим комфортніше...

- Там клімат якісно інший - і температури інші, і вологість. Мене спека вимотує дуже сильно, а холод бадьорить.

- І як ви з нею боретеся, з цією спекою?

- Страждаю, ніяк не борюся.

- Ви згодні, що є зв'язок між характером нації і погодою, при якій він формується?

- Зв'язок є, безумовно. Насправді це все одне і те ж. Що вгорі то і внизу, як говориться. До кожної нації застосовна якась погодна асоціація. Тут можна думати, під чашечку кави можна пофантазувати дуже прикольно.

- Які асоціації у вас викликає України?

- Це такий серпень - серпнева спека, млосна і лінива. Може бути, це погода нашого свята незалежності і відображається на характері? З іншого боку, якісь жахливі люті обмерзання і морози. Дві такі крайності я бачу в нашій країні.

- Характер, який ви з таким захватом вивчаєте - жлоби, якось пов'язаний з погодою?

- Майже стихійно це явище проявляється в теплу пору року і асоціюється для мене саме з літом. Тому що насправді жлоби - вони влітку розквітають. Всі ці їхні дурні костюми класичні - літні. Ось взимку - надів шапку і незрозуміло, що це таке. Зате влітку - парад уродів, парад жлоб-моди. Літо - спітніле, жарке, липке - з животами, з майками-сіточками, з тапочками і пляшкою теплого пива в руці. Тому характер у нашого жлобства, безумовно, літній. За естетикою, за наповненням.

- Тоді цей характер повинен бути не дуже агресивний - в спеку багато не вдастся пошуміти.

- Так, наш жлоб - не найгірший варіант жлоба. З ним можна домовитися, він поступливий. Він аграрний, він сімейний, він компанійський. Це набагато краще і здоровіше, ніж жлоб в Росії, там жлоб, він же гопник - взагалі похмурий, злий, зимовий. А наш - літній, нешкідливий. У шльопанцях гумових. У народі це називається - мені дуже подобається - шльопанці моноліт.

Я недавно читав лекцію по жлобоведеніі в одному рекламному агентстві. І мені там прийшла в голову асоціація - якщо на нашого жлоба можна залишити дитину, немовля, наприклад, то з російським жлобом небезпечно - я, звичайно, перебільшую - він його може або пропити, або зжерти, в сенсі прилаштувати за горілку чи закусь. У нашого жлоба є хазяйська жилка і це все-таки пом'якшує загальну картину.

- А американський жлоб?

- Він максимально не ерудований, дурний і малорухливий. Тип похмурий, але досить безпечний. Від нього насправді не так вже й багато шкоди.

- Тобто американські туристи - не жлоби?

- Вони не схильні до п'яних бійок в кабаках - я це маю на увазі. Вони люди мирні, буржуа все-таки.

- А самі ви подорожувати полюбляєте?

- Звичайно. Хто ж не любить нових вражень. Немає можливості виїхати на місяць, дуже напружений графік, тому подорожую по Україні - вириваюся на три-чотири дні - повернувся, попрацював... Полюбляю автомобільний туризм - сів у машину і поїхав. Причому просто береш карту, вибираєш область, почитав, що там є цікавенького - і хитнув. Нещодавно їздив на Полтавщину, в село, що в заповіднику. Практично вимерле, буквально кілька людей живе, з цивілізації - тільки електрика. Поставив намет прямо в центрі села - ці зарослі вулиці, покинуті будинки, дикий практично ліс... Побродивши по цьому лісі три дні - дуже добре відпочив. Це мені подобається - щоб дичина була капітальна, майже первісна...

Люблю ліс, мені дуже не вистачає лісу в моєму житті в Києві, не рятує навіть дача - там є тільки озеро, великого лісу поруч немає. І я завжди намагаюся їхати туди, де є ліс. Дуже люблю хвойний ліс, в дитинстві багато часу провів під Пітером на дачі у родичів. В хвойному лісі найкраще відпочиваю.

- Полюєте?

- Ні, що ви - я тварин дуже люблю, таке дозвілля не для мене.

- А як вам степова зона?

- Не люблю. По-перше, спека. Плюс підсвідоме українське побоювання степу... Ми-то його колонізували не так давно - років 300-400 тому, і приховано я йому не довіряю. Ми взагалі-то нація лісова, ми як нація сформувалися в лісовій середовищі. Тому степ - він прекрасний, але чужорідний.

- Море входить у ваше розуміння літнього відпочинку?

- Море... Дуже добре, але, напевно, не у нас. Тому що кримський сервіс і кримчани мене дико дратують. А якщо їхати, то подалі, напевно, до Європи, до Іспанії як мінімум, а краще - до океану. Але це плани не найближчого часу. Я зараз дуже зайнятий...

Гришина Оксана
24.06.2011

Наші проекти

  • Мобільні додатки
    Windows Phone
    iPhone & iPod Touch
    Android
    Windows Mobile
  • Радар
    Прогноз опадів та гроз
    на картах.
  • Браузерні розширення
    Google Chrome Extension
    Opera Plug-In
    Opera Speed Dial
    Mozilla Firefox Extension
  • Сніжинки
    Піднімають настрій