This version of the page http://kpi.ua/capital (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-10-28. The original page over time could change.
Україна і Київ | Національний технічний університет України

Україна і Київ

Україна

Україна – держава Центрально–Схiдної Європи. Вона займає південний захід Східноєвропейської рівнини, частину Карпат, Кримські гори. З пiвночi на південь Україна простягається на 893 кілометри, із заходу на схід – на 1316 кілометрів. Україна розташована в помірних широтах i має вихід до Чорного i Азовського морів.

Вас запрошує і чекає стародавній Київ – столиця України

Київ. Це коротке звучне слово – назва міста, корені якого йдуть глибоко в сиву давнину. Його історія нараховує більш ніж 1500 років. Це одне з найстаріших слов'янських міст  - столиця ранньофеодальної держави Київська Русь, місто, відоме в історії як «мати міст руських». Один із центрів, де зароджувалася рання слов'янська культура  як  важлива  складова  світової цивілізації.

Київ оспівується в піснях, у безсмертному літописі  «Повісті минулих літ» (друга половина ХІІ ст.), в епосі «Слово о полку Ігоревім», у романах, операх. Місто зробило величезний внесок у всесвітню історію, науку, культуру і мистецтво. 

Опішне. Гончарна столиця України

З давніх-давен побут людини супроводжують вироби з глини. В Україні практично кожна область мала свої великі й малі гончарні осередки, вироби яких вирізнялися неповторним місцевим колоритом і символікою. Та останнім часом усе частіше чуємо про "гончарну столицю"  – селище Опішне, що на Полтавщині. Тут, на порівняно невеликій глибині, залягають пластичні барвисті керамічні глини.

Найкрасивіші місця – у Карпатах

Науковці та дослідники склали перелік найкрасивіших місць у світі, серед них європейських усього п'ять: норвезькі фіорди, швейцарська гора Юнгфрау – льодовикове царство у центрі Європи, балканська перлина – Плитвіцькі озера, італійське озеро Гарда та українські Карпати – зокрема Долина нарцисів, букові праліси й високогір'я.

Картини з секретом народної майстрині Тетяни Протчевої

Їх можна побачити в інтерактивному музеї вишивки, що в Деснянському районі. Тут представлені роботи народної майстрині Тетяни Протчевої – ікони, що світяться в темряві; картини, що вводять в оману зір; вишитий одяг, аксесуари та ін. Автор активно пропагує національну культуру, прагне через вишивку показати багатство української душі, ознайомити глядачів з національним колоритом своєї землі. Свої роботи вона виставляла на спеціалізованих виставках у США та Японії, возила до Велико­британії. "Вишивка – то стан душі, фантазія, творчість", – говорить майстерниця.

Клуб любителів історії Києва: знайомимося з історією одного з найкрасивіших міст Європи і світу

Щодня до Науково-технічної бібліотеки ім. Г.І. Денисенка приходять сотні читачів, щоб долучитися до нових знань, отримати необхідну для навчання і наукової роботи літературу. Але, окрім підручників, журналів і безкоштовного Інтернету, останнім часом бібліотека привертає увагу й іншим – найбільшим у Європі маятником Фуко, портретами видатних особистостей з галереї "Українці у світі", цікавими зустрічами в клубах пушкіністів і любителів фантастики.

Тут починається свято

На початку ми грудня вирішили відвідати фабрику ялинкових іграшок у Лубянці, там наближення Нового року відчувається найбільше. Кульок з веселими написами накупити усім друзям-знайомим та гарний настрій собі забезпечити. Адже це одна з двох фабрик, що працюють під Києвом і виготовляють якісні, ручної роботи, скляні ялинкові прикраси. Кажуть, хто рано встає,тому бог дає. Аж ні. Приїхали близько десятої і вперлися у глухі замкнені ворота.

Загублене місто Ескі-Кермен

Ескі-Кермен – одне з наймальовничіших і найзагадковіших печерних міст Криму, яке полюбляють відвідувати туристи. Його скелі постають перед мандрівниками немов фантастичні живі істоти, що притулилися одна до одної й багато століть зберігають свою таємницю. Від колись квітучого міста залишилися тільки печери... Їх багато, і вони різні: печери-храми, бойові печери, господарські, печери з драбинами, печери з колонами. Деякі з них просто недоступні без мотузки і навичок скелелазіння.

Замок любові [Сент-Міклош в Чинадієво поблизу Мукачева]

Останнім часом серед студентів усе популярнішими стають подорожі за кордон: там вони отримують професійні знання, вивчають історію та культуру інших країн. Це дуже добре. Та іноді стає сумно, коли молоді люди добре орієнтуються в подіях, які відбувалися в Західній Європі, але мають слабке уявлення, чим же цікава українська земля. Сьогоднішня розповідь про замок Сент-Міклош, що в Чинадієво, поблизу Мукачева. Цікавим є вже те, що це перший в Україні замок, який держава віддала в оренду приватній особі. До нинішнього статусу палац йшов довго – і не нудним шляхом.

А ви бували в Сорочинцях?

Традиція ярмаркувати в Україні відома з давніх-давен. На сьогодні найпопулярнішим та, мабуть, і найбільшим торжищем є Сорочинський ярмарок, який став всесвітньо відомим завдяки повісті М.В.Гоголя "Сорочинская ярмарка", що вийшла у світ 180 років тому.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • далі ›
  • в кінець »