Всеукраїнська федерація черліденгу груп підтримки спортивних команд

Контакти

Президент - Крикун Юрій Юрійович
Київ
вул. Садова, 3а, кімн. 1104
(044) 255-31-25

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

http://cheerleading.com.ua

Історія

У Стародавній Греції глядачі активно підтримували бігунів під час Олімпійських ігор. У 1860-і роки в студентському середовищі у Великобританії стало модним підбадьорювати спортсменів під час змагань, і незабаром це віяння поширилося і в Сполучених Штатах. Перший клуб груп підтримки був організований у Нью Джерсі в Прінстонському університеті в 1865 році, там же прозвучала і перша Кричалка :
"Rah rah rah
Tiger Tiger Tiger
Sis sis sis
Boom boom boom
Aaaahhhhh!
Princeton! Princeton! Princeton! "
Кажуть, на одній футбольній грі в Прінстоні Томас Піблер зібрав шестеро людей, які вишикувалися перед трибунами зі студентами і протягом всієї гри скандували кричалки, спонукаючи інших глядачів вболівати за улюблену команду.
Але роком зародження черліденгу прийнято все-таки вважати 1898. Цього року у футбольної команди Міннесотського Університету сезон явно не складався. І тоді один із найбільш ініціативних фанатів вирішив поскаржитися. У своєму Офіційному Листі Університету Міннесоти він писав: "Всі кричали: Тримайтеся, не падайте духом, і ми переможемо!" і "Кажу вам, дайте нам групу підтримки, і нас не можна буде зламати".
Всі одностайно вирішили, що щось треба було робити, і перед грою з Медісон Вісконсін в Університеті Міннесоти відбулися збори, на яких були присутні студенти з усіх факультетів. Один з присутніх там університетських професорів висунув блискучу наукову тезу на користь глядацької підтримки спортсменів на змаганнях. Він стверджував, що стимул кількох сотень студентів фокусується на позитивній енергії, яка спрямовується на команду і допомагає їй перемогти. Його заключній реплікою була: "Йдемо в Медісон! Йдемо в Медісон! Застосуємо закон позитивних стимулів!"
Відбулася гра, але, всупереч всім очікуванням, команду Гоферс розгромили з рахунком 28-0. Невже така підтримка не спрацювала? Потрібно було придумати щось ще, і тоді з'явився Джек Кемпбелл, студент першого курсу медичного факультету. Саме його можна назвати першим черлідером. Джек пояснив, що хтось повинен керувати скандуванням, і кричалки повинні бути різноманітними, не просто "З ним все ок!" або "З ними все ок!". Тому на наступній грі під керівництвом Кемпбелла глядачі скандували кричалку, яка згодом увійшла в історію:
"Rah, Rah, Rah!
Sku-u-mar, Hoo-Rah! Hoo-Rah!
Varsity! Varsity! Varsity, Minn-e-So-Tah! "
Таким чином в Сполучених Штатах зародився черлідінг. Вірте чи ні, але спочатку черлідінг був більш популярний серед чоловіків. Однак, коли у зв'язку з 2-ою Світовою війною на фронт пішлавоювати величезна кількість чоловіків, ситуація різко змінилася, тепер більше 90% черлідеров становили жінки.
У 1920 році черлідінг поповнився двома нововведеннями: барабани і дудки. Зі зростанням популярності футболу росла і популярність черліденгу.
Активна участь у черліденгу жінок почалося в 20-х роках минулого століття. В Університеті Міннесоти черлідери ввели в свої програми елементи гімнастики і стрибки, а ідея відводити спеціальний сектор для черлідерів належить Ліндлі Ботвеллу з Університету штату Орегон. У 30-ті роки в університетах і коледжах стали активно використовувати помпони, атрибут, який і до цього дня є візитною карткою черлідіенгу. У 40-і, коли більшість чоловіків пішли воювати, жінки не тільки почали більше працювати в тилу, а й почали активно створювати команди з черліденгу. Саме тоді черліденг став переважно жіночим видом спорту. Коли ж чоловіки повернулися з фронту, в черліденг були додані такі елементи, як повороти і закручування. Гімнастичні елементи, як правило, виконувалися чоловіками, в той час, як дівчата танцювали, це і поклало початок утворенню танцювальних команд (денс-команди).
У 1948 році Лоренс Харкі Харкімер (засновник індустрії груп підтримки) організував перший табір для черлідерів, це відбулося в Університеті Хантсвілл Сем Х'юстон, де взяли участь 52 дівчини. Тоді ж була заснована перша черліденговая організація – Національна Організація черлідінг.
У 1950-х роках черлідери стали проводити в коллеждах спеціальні семінари, на яких викладали всім бажаючим основи цього виду спорту.
Сучасний вініловий помпон винайшов Фред Гастофф в 1965 році, і представив Міжнародній Організації черліденгу. "Bruin High Step" стиль програми з помпонами був вдосконалений черлідерамі з UCLA та Міжнародною Організацією черліденгу.
У 1967 році було вирішено складати щорічний рейтинг "10 Кращих Колледжських Команд з черліденгу", щоб визначити претендентів на участь у конкурсі "Черлідер Всієї Америки", що проводиться з ініціативи Міжнародної Організації черліденгу.
Перша в історії професійна команда черлідерів була заснована Baltimore Colts. З тих пір команди старшокласниць завжди виступали на змаганнях для підтримки своїх спортсменів. Черлідери Dallas Cowboy створили свій власний "бродвейський стиль" танцю з помпонами для розваги глядачів.
На початку 70-х черліденг стає все більш і більш популярним. Крім того, що черлідери виступають на іграх з футболу та баскетболу, групи підтримки тепер з'являються і на шкільних спортивних змаганнях, іноді вибирають кілька різних команд для участі у змаганнях з боротьби, легкої атлетики та плавання. Перша ТБ-трансляція Чемпіонату з черліденгу серед Команд Коледжів, організована за ініціативи Міжнародної Організації черліденгу, відбулася навесні 1978 року на каналі CBS-TV.
У різний час данину черлідингу віддали: Мадонна, Пола Абдул, Рональд Рейган, Франклін Рузвельт, Дуайт Ейзенхауер, Джордж Буш-молодший, Меріл Стріп, Стів Мартін, Кемерон Діаз, Майкл Дуглас, Джеймі Лі Кертіс, Семюел Л. Джексон, Джиммі Стюарт.
Всеукраїнська Федерація черліденгу офіційно зареєстрована в нашій країні 24 листопада 2004. Всеукраїнська федерація черліденгу є повноправним членом Європейської асоціації черліденгу (штаб-квартира - Стокгольм, Швеція) і членом Міжнародного черліденгового союзу (штаб-квартира - Мемфіс, США).
22 лютого 2005 Наказом Держкомспорту України № 419 черліденгу був наданий статус виду спорту, офіційно визнаного в Україні.
15 жовтня 2005 в Харкові відбувся перший чемпіонат країни з черліденгу.
Президент Федерації: віце-президент Спортивного комітету України, заслужений журналіст України, космонавт-дослідник СРСР Юрій Крикун.
Віце-президент: Президент авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» Юрій Мірошников.
Генеральний секретар: заслужений тренер України з черліденгу, суддя міжнародної категорії, член суддівського комітету Європейської асоціації черліденгу, член комітету правил Міжнародного черліденгового союзу Ганна Андрієнко.

Найвищі досягнення Національної збірної України:

- Чемпіонат світу (Орландо, США, 2010) - дві золотих і одна бронзова медаль

- Чемпіонат світу (Орландо, США, 2011) - одна золота і одна бронзова медаль

- Чемпіонат Європи (Прага, Чехія, 2011) - дві золотих та дві срібних медалі

- Чемпіонат світу (Орландо, США, 2009) - II місце

- Чемпіонат Європи (Париж, Франція, 2009) - I місце

- Перші Європейські спортивні ігри (Київ, Україна, 2007) - I місце

- Відкритий чемпіонат Австралії (Брісбен, 2008) - I місце

- Гран-прі Фінляндії (Гельсінкі, 2007,2008) - I місце

- Гран-прі Польщі (Варшава, 2006,2007,2008) - I місце

- Гран-прі Росії (Санкт-Петербург, 2007,2008) - I місце

- Гран-прі Швеції (Содертальдж, 2006) - III місце

 

Правила

Основні види програми - cheer і dance. Перший ближче до початкової суті черліденга (включає «кричалки», плакати та ін засоби, що закликають глядачів підтримати команду), насичена і різноманітна з технічної точки зору: акробатичні елементи (колеса, перекиди тощо), підтримки, піраміди, стрибки. Ще один обов'язковий його елемент - танцювальний блок (блоки). Данс являє собою танцювальну програму з використанням піруетів, стрибків, шпагатів тощо (без кричалок та акробатики).

Звання чемпіона України розігрується в наступних номінаціях:
- данс: данс-команда (фрістайл, джаз, хіп-хоп), пара (фрістайл, джаз, хіп-хоп), соло (фрістайл, джаз, хіп-хоп);
- чер: чер- та чермікст  команда, парні та групові станти, соло.
Змішані команди (юнаки і дівчата) можуть виділятися в окрему номінацію або брати участь у змаганнях на загальних підставах. Аналогічно вирішується питання про розподіл того чи іншого виду програми на вікові підгрупи.
За регламентом, час виступу звичайно становить не більше 2,5 хв для команд і не більше 1,5 хв для індивідуальних і парних виступів. Розміри майданчика - 12×12 м. Виступ проходить під підібраний самими учасниками музичний супровід (в записі).
Судді оцінюють складність програми, техніку і артистизм виконання (в cheer оцінюється також скандування і реакція глядачів). За використання заборонених технічних елементів, недотримання правил страховки, перевищення часу виступу чи інші порушення команді нараховуються штрафні бали - аж до дискваліфікації. Переможці визначаються за загальною кількістю набраних очок.
Підготовка черлідерів і техніка безпеки.
Тренування черлідера іноді займають більше часу, ніж тренування підтримуваних ними спортсменів, а під час змагань у груп підтримки може бути менше пауз, ніж у самих команд, котрі вони підтримують. Заняття черліденгом неможливі без хорошої загальнофізичної підготовки, артистичних даних, сили волі і задатків лідера. Кожне конкретне амплуа (наприклад, Флайер - верхня і база - нижня людина в піраміді) вимагає також наявності спеціальних якостей.
У 1980 були прийняті універсальні стандарти черліденга, включаючи техніку безпеки. Відповідно до правил, під час виконання підтримок і пірамід обов'язкова присутність на майданчику страхуючих, а до числа порушень серед інших відносяться: неправильна страховка, перевищення максимально допустимої висоти піраміди і виконання трюків, пов'язаних з особливим ризиком для спортсменів.
Тим не менше, травматизм серед черлідерів досить високий: за статистикою, у США на них припадає майже половина всіх важких спортивних травм.
Крім США, черліденг набув поширення в сусідній Канаді, в Південній та Центральній Америці, Європі, Австралії та Новій Зеландії, деяких африканських і азіатських державах - в цілому більше ніж в 80 країнах. У багатьох з них - як колись у США - черліденг почався з підтримки команд з американського футболу, але з часом розширив програму, - і став також розвиватися як змагальна дисципліна.
Китай - друга після США країна за масштабами і рівнем розвитку черліденга. Перші групи підтримки з'явилися там на початку 1980-х, на початку 2000-х всього за два-три роки кількість їх подвоїлася.
Європейський черліденговий союз (ECU) проводить чемпіонат континенту, а Міжнародна федерація черліденга (ICU) розігрує першість світу. Обидва змагання проходять щороку.

Brainworks Production