This version of the page http://phpua.net/Zavantazennya/Index0.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-10-01. The original page over time could change.
РНР: ВИБІРКОВЕ ЗАВАНТАЖЕННЯ

 

ГЛАВА 4. РНР: ВИБІРКОВЕ ЗАВАНТАЖЕННЯ

У цій главі наведений приклад простого PHP-сценария, використовуваного на реально існуючому сайті.
Сайт www.harchikov.ru присвячений творчості співця-барда Олександра Харчикова. На сайті мали бути представлені альбоми співця, що вийшли, в кількості 15 шт. і запису пісень кожного альбому в МРЗ-формате. При створенні сайту виникла необхідність забезпечити зручну навігацію. Загальноприйнятий спосіб - заслання на сторінки з описом кожного з альбомів і піснями з нього - мав той недолік, що відвідувач, що бажає проглянути не один альбом, а відразу декілька, був би вимушений постійно переходити із сторінки на сторінку, роблячи зайві зусилля. Крім того, в разі розриву зв'язку під час завантаження якого-небудь файлу відвідувач, що пішов на іншу сторінку, був би вимушений знову повертатися на ту, з якою він цей файл завантажувати почав, витрачаючи час на її пошук. Недолік іншого варіанту - розміщення інформації про всі альбоми на одній сторінці - ясний: розмір цієї сторінки получ'ілся б дуже великим, а цікава відвідувачеві інформація могла б займати лише невелику її частину.
Тому було зроблено так. На головній сторінці розмістилася форма, а в кожної назви альбому - checkbox, внизу ж сторінки -кнопка переходу на список альбомів. Відвідувач міг відзначити альбоми (ріс.4.1), що зацікавили його, і після натиснення кнопки переходу PHP-сценарий виводив йому сторінку з описами лише тих альбомів, які відвідувач вибрав (ріс.4.2).
Щоб добитися такого результату, всіма checkbox'am заголовної сторінки сайту були привласнені імена: <INPUT name=pan01 type=checkbox> . Все ці checkbox'bi знаходяться у великій формі, параметром action яким є ім'я файлу з програмою на РНР, що виводить описи альбомів відповідно до даних цієї форми, а для передачі даних форми використовується метод get (тобто її заголовок має вигляд <FORM action=albm.php method=get name=forma>). Останнє приводить до того, що в адресі сторінки з виведеними описами альбомів присутні змінні (див. мал. 4.2), тобто якщо відвідувач занесе цю адресу в "Вибране", то при подальших поверненнях на сайт по цьому засланню (наприклад, для подальшого завантаження пісень вибраних альбомів) йому не доведеться знов вибирати альбоми на заголовній сторінці, як це було б в разі використання методу post, що не поміщає імена змінних і їх значення в рядок адреси (що, втім, виглядає красивішим).

Мал. 4.1. Щоб проглянути лише вибрані альбоми, достатнє їх відзначити...

Кнопка, що викликає перехід на сторінку, вказану в параметрі action заголовка форми, повинна мати типа submit, наприклад:

<input type=submit value="вивесті зміст відмічених альбомів">.

Мал. 4.2. ...і ось, як на долоні -только вони

Завантаживши заголовну сторінку сайту www.harchikov.ru, можна легко вивчити структуру розташованої на ній форми, що ви і зробіть, якщо опис вам незрозуміло.
У файлі ж albm.php (адреса саме цього файлу вказана в заголовку форми заголовної сторінки) поміщена проста програма, яка виглядає так:

<?php
if ($bar01==True) {include ( "bar01.php"); }
if ($bar02==True) {include ('bar02.php"); }
... по рядку на кожен альбом...
?>

У файлах bar01.php, bar02.php і так далі знаходяться описи альбомів і заслання на МРЗ-файлы пісень. Якщо checkbox з відповідним ім'ям був відмічений на заголовній сторінці, то змінна його імені виявляється рівною True - саме це і перевіряється в сценарії.
Дивно, що цей простий прийом в даний час практично не застосовується на сайтах Мережі - використовується традиційна схема розміщення інформації з безліччю заслань на окремі розділи. Адже як зручно - наприклад, на сайті Харчикова можна вибрати альбоми, згенерувати собі сторінку із засланнями на пісні з них і, заходивши на неї, поступово завантажувати пісні або передати весь список заслань на файли в яку-небудь з программ-"качалок". Або, скажімо, на сайті фірми "Экон-профи" (http://www.econprofi.ru) так само зроблений розділ "Питання і відповіді" (ріс.4.3) - відзначивши питання, що цікавлять, на сторінці розділу, можна отримати детальні консультації виключно по вибраних темах. Отримана сторінка і завантажиться швидшим, та і при її роздруку зайвого паперу витрачати не потрібно буде.

Мал. 4.3. Якщо вас зацікавили лише окремі питання, немає потреби завантажувати всю сторінку

Дану схему, зрозуміло, можна допрацювати. Досвід показує, що відвідувачі найчастіше вважають за краще проглянути або два-три вибрані розділи, або всі розділи відразу. У останньому випадку їм доведеться відзначати всі checkbox'bi сторінки, що займає час і сили. Тому варто помістити на сторінку ще і кнопку виводу відразу всіх розділів - "Проглянути все". Їй можна призначити гіперпосилання з адресним рядком, що містить всі змінні в значенні on, а можна трохи допрацювати код РНР на сторінці-обробнику запиту, просто додавши у всі умови перевірку значення ще одній, загальною для всіх умов змінної: if (($bar02==True) || ($all==True)) {... (нагадую, що знак || означає "або"), і тоді гіперпосилання може вести всього лише на адресу albm.php?all=True.
Можна для вирішення того ж завдання помістити на сторінку пару сценаріїв на Javascript, що виконують відповідно відмітку всіх checkbox'oв і, навпаки, їх очищення. Отже простір для творчості є, і чималий.

 
На правах реклами: Только для секс знакомства с девушками. Эскорт услуги,секс знакомства и девушки для секса. . пластическая операция по увеличению груди у Мариничевой 1 2 Необходимо выставить права 777 на папку 62014364 Гадания онлайн, приворот

:: Меню ::

ГОЛОВНА

Введення

Небагато про Web-программировании

PHP: Історія. Місця. Джерела.

PHP: Основи

PHP: Вибіркове завантаження

PHP: Простий інтернет-магазин

PHP: Папкопотрошилка

PHP: Закачування файлів

PHP: Авторизація доступу

PHP: Гостьова книга

PHP: Система оцінки матеріалів

PHP: Файловий менеджер

PHP: Корисні дрібниці

PHP: Способи передачі даних між окремими сторінками

Висновок

Додаток 1. Перетвори свій сайт на портал

Додаток 2. Використовуй те, що під рукою - і не шукай завжди інше

Додаток 3. На сайті - як в "Вінде"


:: Реклама ::

  Настройка і оптимізація комп'ютера Вы можете получить эксклюзивные подарки в интернет магазине x-watch.com.ua
Любые книги "История", быстрая доставка

 

:: Статистика ::

 

:: Навігація ::

Головна

Гостьова книга

Додати у вишукане  

 

 

 


Copyright © Asentli, 2008