This version of the page http://shkola.ukrinform.ua/node/133 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-09-30. The original page over time could change.
"Смак відчуттів по-європейськи" | Європа навколо мене - Школа молодого журналіста Укрінформ

"Смак відчуттів по-європейськи"

Нарис про Грецію

Неможливо відмовитися від враження, що часто люди керуються помилковими мірилами: прагнуть влади, успіху, заможності та захоплюються володарями, недооцінюючи при цьому справжні цінності життя. Але кожного разу, коли приходиш до такого узагальнення, існує ризик забути про різнобарвність людського світу та його духовне життя. Я маю надію, що зможу вкрасти трохи вашого безцінного часу, щоб вдихнути пам’ять у приємні для мене спогади щодо свого сприйняття трьох дивовижних країн. Про них вже багато сказано, але вони залишаються таємницею для кожного, навіть для тих, хто в них вже побував.

Твій дух пройде крізь віки,
хоча старі, але вічно молоді
твої поля, ліси, долини, ріки.
Твоя чарівна врода квітне на радість всій планеті,
божественна Еллада!

З самої землі Греції віє величчю титанів, оливкові гілки схожі на пестливі пальці Афродіти. Країна з древньою історією, яка славиться своїми науковими відкриттями, мистецтвом та філософією не може не справити враження навіть на дуже вибагливого туриста. Насиченість зелених кольорів гіпнотизує своєю розкішшю, а глибоке ультрамаринове море зливається з тобою. Ти стаєш його частиною, поблажливо думаючи, що ти і є складовою гармонії. Пам’ятки Греції не потребують реклами, але зі свого боку не можу не відзначити магнетизм Афінського Акрополя, велич храму Зевса Олімпійського, незвичну гротескність лабіринту Мінотавра. І зійдуть з небес для тебе боги, і старий хитрий фавн зіграє на флейті, а непередбачувані та юні німфи ненароком заманять тебе у танець. Греція відкриє тобі дивовижні секрети волхвів, якщо і ти віддаси їй свою таємницю, зумієш вгледіти диво серед буденності… Ця країна настільки щедра на красу, що здається, ніби це фантазія, прекрасний сон, але це казкова реальність, яка нас оточує.

Нарис про Париж

Париж – це предмет заздрощів для того, хто там не був, щастя або нещастя (кому як пощастило) для того, хто там живе, але завжди засмучення для того, хто його покидає.

Свобода, Рівність, Братерство! - це голосний девіз Французької республіки. Свобода - стиль життя, рівність - одна зі складових поваги, братерство - невід’ємна частина дружності народу. Так себе позиціонує законодавиця моди, ікона стилю, приклад для наслідування у культурі – Франція. Розкішний Париж - неординарне та суперечливе місто. Елегантний та сучасний, він манить нових відвідувачів своїм неперевершеним шармом та космополітизмом. Бездоганність цього міста полягає у його химерності: діловий чоловік у дорогому костюмі їде на велосипеді, літня жінка одягнена не по сезону (у важкому та довгому хутрі в теплий осінній день) демонстративно п’є каву, у Версалі, колишній резиденції французьких королів, проходить виставка Такаши Муракамі - одного з найскандальніших митців сучасності. Така сутність французів, цим просочений Париж – запах богемності! Франція славиться андерграундним кінематографом, музикою, яка непідвладна часу, архітектурою, від якої захоплює подих, художниками, перед якими схиляють голови всі критики та митці. Звуки акордеону, сяйво Ейфелевої вежі вночі, шедеври Лувру, запах свіжих круасанів, хрускіт осіннього листя Єлисейських полів під ногами, верхні ноти бергамоту у парфумі “Шанель №5”, голос Едіт Піаф - це для мене Париж, такий як він є. Щоб відчувати себе там органічно - треба там народитися, але приємно відчувати себе піднесеним до всього цього мистецтва (інакше те, що відбувається там ніяк не назвеш). Ніяких коментарів, тільки захват, істинний шик!

Як і великий художник , природа вміє і з невеликою кількістю засобів досягати великих ефектів.

Нарис про Хорватію

Життя щедре на дарунки. Один з них - моя подорож до блаженної землі - Хорватії. Солодкий запах лаванди ,від якого паморочиться у голові, в’їдається у твою шкіру… Це стане ностальгією. Хорватію з легкістю можна назвати перлиною Європи, адже на території цієї маленької країни казковим образом вміщується безліч чудес. Що ж для мене Хорватія? Це місце, де живуть надзвичайно ввічливі та чуйні люди, країна, в якій зупиняється час, адже перебуваючи там, ти дійсно замислюєшся, яким прекрасним може бути світ. Ти починаєш вірити в ідею, що рай знаходиться на Землі. Пірнаючи у кришталево чисту воду, вдихаючи свіже хвойне повітря, ступаючи на теплу від лагідного сонця землю, ти відчуваєш щедрість та могутність природи. Тільки вона могла створити калейдоскоп геніально чистої та відвертої краси, яка вражає своєю абсолютністю. Кругообіг життя кипить у самому серці Хорватії – у Дубровнику. Нескінченний гамір, яскравість вуличних вогнів, гучна музика, різнокольорове сяйво магазинів та ресторанів, веселий сміх натовпу - все це дуже легко знайти у вечірньому місті. Хочеться мріяти, бажати, радіти, що ти граєш роль у цьому театрі життя. Краса-вічний дар, бережи його! Всесвіт - твій внутрішній світ, розширюй його! Свобода – завжди була поруч, знайди її для себе…

Європа моїми очима – це поєднання витонченої культури та невимушеності, високих досягнень людини та не менш впливових творінь природи, об’єднання класичного і благородного смаку зі сміливістю нових ідей. Розплющуйте очі, знімайте корсет буденності, не зважайте на осуд інших, не забувайте свою сутність. Безперечно, ви побачите все таким як воно є – безкінечним.

Валерія Загребная, м.Київ
Голосувати
3 користувачі проголосувало.