Всеукраїнська федерація спортивного (десятикегельного) боулінгу

Контакти

Президент – Кононенко Ігор Віталійович
Київ, вул. Електриків, 29а
+38 (044) 351-77-47
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
http://www.bowling.org.ua

Історія

У перемог, особливо великих, як відомо, завжди багато батьків. Може, тому на право називатися прародичем боулінгу претендують багато країн і народів. То тут, то там знаходяться «неспростовні докази» виникнення цієї гри (або її прототипу) в тій або іншій місцевості.

Хоча, втім, ідея боулінгу настільки гармонійна, що додуматися до неї могли навіть печерні люди. Дійсно, що може бути простішим? Кеглі, роль яких цілком могли виконувати які-небудь дерев’яні чушки або кам’яні стовпчики... Куля, що витесана або видовбана з того ж матеріалу... Кидай та збивай! Просто і геніально. Тому-то підтвердження першородства і знаходяться практично повсюдно.
Проте, якщо виходити з віку існуючих на даний момент археологічних знахідок, раніше за інших в боулінг стали грати стародавні єгиптяни. Принаймні, таку гіпотезу висунув британський антрополог сер Фліндерс Петрі. На його думку, боулінг був відомий в Єгипті більше п’яти тисяч років тому. Як доказ англієць наводить в приклад знайдені ним в 1930 році в дитячій гробниці предмети, які цілком могли бути прототипами сучасних снарядів для боулінгу. На жаль, в археології не прийнято робити висновки на основі однієї (і навіть двох і трьох!) знахідки. Інших же підтверджень «єгипетського» походження боулінгу поки не знайдено.
Так само, як не знайдено і нових доказів стародавнього полінезійського сліду боулінгу. Відомо лише, що під час розкопок на одному з тихоокеанських островів знайшли залишки рівного майданчика, що має довжину 18,228 метри, - тобто рівній довжині сучасної доріжки для боулінгу.
Випадковість? Збіг? Можливо. Але, на думку багатьох етнографів, Полінезія - це нащадки переселенців з Південно-Східної Азії. А раз так, то, можливо, боулінг зародився ще в Стародавньому Китаї, на декілька тисячоліть раніше, ніж у Давньому Єгипті. Але це все припущення.
З таким же успіхом можна стверджувати, що в християнську еру боулінг відродили до життя у нас. А чом би й ні? З одного боку, як відзначають деякі православні священники, після хрещення Русі дітвора практикувала цікаву забаву. Фарбовані пасхальні яйця, збудовані в ряд, розбивалися пущеними з певної відстані маленькими кулями. Чим не міні-боулінг? З іншого боку, одвічно руський вид спорту - городки - за своєю суттю мало чим відрізняється від боулінгу (хіба що там необхідно кидати биту, а не катати кулю, та городки, на відміну від кегель, шикуються в різні фігури). Цілком можливо, боулінг і городки виникли практично одночасно, як різновиди однієї гри. Тільки ось прижилися і збереглися до наших днів тільки городки. На жаль, в нашій країні дотепер не було істориків, настільки захоплених боулінгом, щоб розкопувати докази його «руського похождення».
Зате таких фанатів, а може просто любителів суміщати історію і боулінг, завжди вистачало в Європі і Америці - на найрозвинутіших в даному виді спорту континентах. Саме тому, починаючи з Середньовіччя, історія боулінгу практично не має білих плям. Перша його згадка в Нашій ері датується третім століттям. На думку німецького історика Уїльяма Пеля, у той час в Німеччині практикували своєрідний релігійний обряд. Збиваючи кулею поставлений на руба кегель (в ті часи - вид зброї), святі отці нібито боролися з язичництвом.
Повернемося до кеглів (зброя дала першу назву сучасній грі). Скільки років або сторіч таким чином «знищувались» іновірці невідомо, але поступово церква позбавилася своєї монополії на гру в боулінг. Поступово все більша кількість німців захоплювалася цією прекрасною забавою. І до п’ятнадцятого століття в Німеччині боулінг став мало не обов’язковим учасником різних фестивалів. Та і в Англії, і у Франції, і в Іспанії щосили захоплювалися «катанням куль». В різні роки серед шанувальників гри навіть були Королева Єлизавета I, Мартін Лютер, Френсіс Дрейк. Втім, варто визнати, що грали вони все-таки не в сучасний боулінг. Правила мінялися від країни до країни, від століття до століття. Мінялася форма, матеріал, кількість і розташування кегель, ширина і довжина доріжок, вага і діаметр куль. «Кеглі», «логатс», «скітлз», «датч рабберс». Так скільки їх ще було - різних назв різних варіантів боулінгу? Але це, напевно, не важливо. Головне, що боулінг розвивався, підкорював нові країни і завойовував все більше число прихильників.
Ну а сучасного вигляду гра набула наприкінці дев’ятнадцятого століття у США. Бум навколо боулінгу досяг небувалого рівня, навколо гри закрутилися гроші - укладалися угоди, почалися махінації. Вдруге в історії боулінг забороняють. У вердикті суду штату Коннектикут заборонено «котити кулю в 9 кегель». Вихід було знайдено швидко - просто додали ще одну кеглю. Таким чином і з’явився сучасний варіант боулінгу.
У всіх штатах виникали боулінг-клуби, але в кожному місці існували свої правила та собливості гри (наприклад, різний розмір кулі і кегель).
У 1895 році нью-йоркський ресторатор Джо Тум зміг зібрати представників різних клубів з різних регіонів країни. Так з’явилася перша професійна ліга боулінгу АВС (American Bowling Congress), яка встановила єдині правила гри, стандартні вимоги до майданчика і почала проводити загальнонаціональні змагання. До речі, в 1905 році на зміну традиційній дерев’яній кулі прийшла гумова.
У Штатах боулінг був дуже популярний і серед жінок, в 1916 році в Сент-Луїсі був створений Жіночий Міжнародний Конгрес боулінгу (WIBC). Сьогодні ця організація об’єднує 2 млн 750 тис. членів і є найбільшою в світі жіночого спортивного організацією.
Ще одна революція в боулінгу відбулася в 1951 році, коли був винайдений спосіб автоматичної установки кегель. Гра стала ще популярнішою, була визнана однією з популярних форм сімейного відпочинку. Щомісяця проходили сотні аматорських та професійних турнірів. Чемпіонати з боулінгу почали транслюватися по телебаченню.
З появою професійного обладнання, боулінг як спорт і розвага з тріумфом повернувся до Європи, завоював розвинені країни Азії, Латинської Америки. Сьогодні в нього грає майже 100 мільйонів людей в 90 країнах світу, але левова частка припадає все-таки на США, де кількість боулінг-клубів сягає 8 тисяч.
Провідні європейські школи боулінгу знаходяться у Фінляндії, Швеції, Данії, Німеччині, Англії.
У наші дні світ накрила друга хвиля боулінгового буму. Щорічно у всьому світі проводиться понад 100 тисяч турнірів. 250 тисяч доріжок об’єднують понад 100 мільйонів гравців з різних країн.
Потрібно визнати, що і в СРСР кілька ліній боулінгу все-таки було. Зазвичай вони з’являлися в комплексі інтуристівських готелів для розширення діапазону послуг іноземним туристам. Так, вітчизняна іграшкова промисловість пропонувала дітям ігровий набір з кульки і шести кегель. Але все-таки, напевно, в ЦК КПРС не було явних шанувальників гри, тому ні розпорядження про створення федерацій, ні вказівок про розгортання боулінг-клубів по всій країні так і не надійшло.

Правила

Гра в боулінг за системою 10 кегель складається з 10 фреймів. У кожному з перших 9 фреймів гравець здійснює 2 кидки (якщо не збитий «страйк»). У 10-му фреймі гравець робить 3 кидка, якщо збитий «Страйк» або «Спеа». При звичайній грі кожен фрейм повинен бути завершений кожним гравцем.
Примітка: У форматі командної гри за системою Бейкер гравці по черзі грають по одному фрейму до тих пір, поки не будуть зіграні 10 фреймів.
На офіційних турнірах, санкціонованих ВФСБ, дозволено використання автоматичної системи підрахунку очок. Ця система забезпечує ведення рахунку по фреймах відповідно до правил гри, і підрахунку очок.
Легальним вважається кидок, якщо куля відпущена гравцем і перетнула фол-лінію в напрямку ігрової зони. Кожен кидок зараховується, за винятком випадків, коли оголошується «мертвий» м’яч. Кидок повинен проводитися тільки за допомогою рук. Не допускається використання будь-яких пристосувань усередині кулі або на її поверхні (накладок, рухомих частин), що впливають на кидок.
За винятком випадків, коли зараховується падіння всіх кегель, число кегель, збитих при першому кидку кулі гравцем, відмічається в малому квадраті в лівому верхньому кутку фрейму, а число кегель, збитих при другому кидку кулі гравцем відмічається у верхньому правому куті. Якщо жодна зі стоячих кегель не збита при другому кидку в одному фреймі, на поле підрахунку очок ставиться риска (-). Рахунок за два кидки кулі в одному фреймі записується відразу ж.
Збивання всіх кегель («Страйк») зараховується, коли при першому кидку кулі в першому фреймі збиваються всі встановлені кеглі. Це відмічається знаком (Х) в малому квадраті у верхньому лівому куті фрейму в тому місці, де це було зроблено. Число очок в одному фреймі для одного страйк рівно 10 плюс число збитих гравцем кегель при наступних двох кидках кулі.
Два послідовних страйки називаються «дублем». Число очок для першого страйку рівне 20 в сумі з числом кегель, збитих при першому кидку кулі після другого страйку.
Три послідовних страйки називаються «трійкою». Число очок для першого страйку рівне 30. Для того, щоб набрати максимальну кількість очок за збиті кеглі (300), гравець повинен збити всі кеглі за 12 послідовних кидків кулі.
«Спеа» зараховується, коли кеглі, які залишаються стояти після першого кидка, збиваються при другому кидку кулі в даному фреймі. Цей кидок відмічається знаком «/» в невеликому квадраті у верхньому правому куті фрейму. Рахунок очок для «Спеа» - 10 плюс число кегель, збитих гравцем при наступному кидку кулі.
Помилка зараховується у випадку, якщо гравцю не вдалося збити всі 10 кегель після двох кидків в одному фреймі за винятком тих випадків, коли після першого кидка залишається Спліт.
Сплітом вважається група кеглів, що залишилася після першого кидка, при цьому головна кегля (1-а) збита:
Принаймні одна кегля збита між двома або більше стоячими кеглями, наприклад: 7-9 або 3-10.
Принаймні, одна кегля збита перед двома або більше стоячими кеглями, наприклад: 5-6.
Примітка: Спліт позначається «О».
Гра проходить на двох сусідніх доріжках. Гравці, що змагаються в командному заліку, «двійках», «трійках» або особистому заліку повинні грати послідовно один фрейм на одній доріжці, наступний фрейм на іншій доріжці, поки не будуть зіграні по 5 фреймів на кожній доріжці.
Примітка: У форматі командної гри за системою Бейкер, а також у змаганнях «двійок» і «трійок», гравці чергуються послідовно і в строго встановленому порядку після кожного фрейму до тих пір, поки не будуть зіграні 10 фреймів гри. Команди переходять на іншу пару доріжок після 10 фреймів.
На парі доріжок можуть грати один або кілька гравців. З моменту початку блоку ігор зміни до порядку гравців неприпустимі.
Офіційні особи змагання мають право перенести гру або серію ігор з однієї пари доріжок на іншу в разі поломки обладнання, якщо це може стати причиною затримки в ході гри.
Кеглі вважаються збитими, якщо:
кеглі впали на майданчик для кеглів і були збиті кулею або іншими кеглями;
кеглі впали на майданчик і були збиті кеглями, що відскочили від бічної перегородки або задньої подушки;
кеглі впали на майданчик для кеглів і були збиті кегель, що відскочили від «СВІП», коли він не рухається перед тим, як прибрати збиті кеглі з майданчика;
кеглі, які нахиляються і стикаються з бічною перегородкою або задньою стінкою. У всіх цих випадках кеглі називаються «dead wood» і повинні забиратися перед наступною подачею.
У таких випадках кидок зараховується, а збиті кеглі не зараховуються, і, відповідно, очки не додаються:
куля залишає доріжку, не досягнувши кегель;
куля відскакує від задньої подушки;
кегля відскакує після контакту з тулубом, руками або ногами людини, яка відновлює кеглі;
кегля стикається з механічними пристроями для установки кеглів;
кеглі зіштовхнули під час збирання збитих кегель;
кеглі зіштовхнула людина, що прибирає збиті кеглі,
гравець робить «foul»;
кидок кулі здійснюється, коли на доріжці або в жолобі знаходяться лежачі кеглі і куля б’ється з ними до моменту виходу за поверхню доріжки.
Якщо відбувається неправомірне збивання кегель і гравець має право на додатковий кидок кулі в даному фреймі, то одна або кілька кегель, які були збиті неправомірно, повинні бути встановлені на тому місці, де вони були спочатку.
Якщо після кидка відразу ж виявляється, що одна або більше кегель неправильно встановлені, однак відсутніх кегель немає, то такий кидок і отримані очки зараховуються. Обов’язком кожного гравця є перевірка правильності встановлення кегель. Гравець може вимагати, щоб неправильно встановлені одна або більше кегель були переміщені перед кидком, в іншому випадку, установка вважається правильною.
Якщо після кидка залишилися кеглі, то вже не можна зробити перестановку. Це означає, що кеглі, зміщені механічної машиною, установником кегель, залишаються в цій зміщеній позиції і не можуть відновлючатися рукою.
Якщо кеглі відскакують і продовжують стояти на доріжці, то такі кеглі вважаються незбитими.
Тільки ті кеглі, які впали або були повністю зміщені з ігрового поля доріжки в результаті правильного кидка, будуть зараховані.
Якщо яка-небудь кегля була пошкоджена або сильно зіпсована під час гри, то вона відразу ж замінюється іншою кеглею, рівною за вагою та відповідної справжньому набору кегель. Суддя змагань визначає, чи є потреба в заміні кеглі.
Куля вважається «мертвою», якщо:
після кидка (або перед наступним кидком на тій же самій доріжці) виявляється, що не вистачає однієї або більше кегель;
людина-установник кегель що-небудь робить зі стоячими кеглями перед тим, як куля досягає кеглі;
людина-установник кегель що-небудь робить або переміщує кеглі, що впали, перед тим, як вони перестають котитися;
гравець грає не на своїй доріжці або поза чергою, або по одному гравцю з кожної команди, що грають на парі доріжок, кидають кулі не на своїй доріжці;
гравця відволік інший гравець, глядач, рухомий предмет або установник кегель в той момент, коли здійснювалася подача кулі і перед завершенням кидка. У такому випадку гравець має право вибору: зарахувати результат цього кидка або оголосити кулю «мертвою»;
кегля переміщена або впала в той момент, коли здійснювався кидок, але перед тим, як куля досягає кегель;
кинута куля зустрічає перешкоди на своєму шляху. Коли куля оголошується «мертвою», то кидок не зараховується. Кеглі повинні бути поставлені на свої місця, і гравцеві дається право повторити кидок.
Порушення правил відбувається в тому випадку, якщо гравець переступає штрафну лінію, стикається з різними частинами доріжки, обладнання або конструкцій (будівель) під час або після кидка.
Куля вважається такою, що знаходяться в грі після кидка, до того моменту, поки цей же або інший гравець не вийде на підхід, щоб зробити наступну подачу.
Якщо гравець навмисно порушує правила (здійснює заступ) у своїх інтересах, то очки, отримані за цей кидок, йому не зараховуються, і в цьому фреймі кидок йому більше робити не дозволяється.
При заступі кидок зараховується, а кеглі, які були збиті при цьому кидку, не зараховуються. Кеглі, збиті при заступі, встановлюються на свої місця, якщо гравцю, який порушив правила, дається можливість зробити додаткові кидки в цьому фреймі.
Організатори змагання повинні використовувати автоматичне пристосування - детектор (схвалений ВФСБ), який визначає факт заступа. За відсутності такого, суддя, який визначає заступ, повинен перебувати біля доріжки таким чином, щоб мати можливість повного огляду фол-лінії. Якщо автоматичний детектор фолу тимчасово не працює, то організатори змагання повинні призначити суддю або маркерів для оголошення факту заступа.
Якщо автоматичний детектор заступа або суддя, відповідальний за оголошення фолу, не визначили такого, а заступ є очевидним, то дане порушення правил реєструється і про це інформують:
обох капітанів команд або одного (кількох) гравців кожної з конкуруючих команд;
головного суддю;
офіційного представника організаторів змагань.
Апеляція до оголошення фолу приймається тільки в тому випадку, якщо:
доведено, що автоматичний пристрій-детектор фолу несправний;
є обгрунтований доказ того, що даний гравець не допустив порушення.
Куля для боулінгу є особистою власністю фірми. Забороняється використання чужих куль без дозволу власника.
Забороняється змінювати поверхню кулі для боулінгу, використовуючи абразивні речовини або рідини під час змагання. Кулі для боулінгу, змінені таким чином, вилучаються з використання у змаганні. Не забороняється використання дозволеного очисника для куль під час змагання.
Заборонено застосування різних речовин на будь-якій частині підходу, які можуть стати на заваді нормальним умовам для інших гравців. Такими забороненими речовинами є талькових порошок, пемза і смола на взуття, а також м’які гумові підошви або каблуки, які залишають сліди на підході і т.д. Забороняється використовувати тальк в зоні знаходження гравців.
При проведенні змагання потрібно, щоб підрахунок очок проводився спеціально уповноваженими на те особами для запису всіх зіграних у змаганні ігор або з використанням пристрою для підрахунку очок. Якщо неможливо забезпечити необхідну кількість таких осіб, то можна дозволити самим гравцям вести рахунок своєї гри самостійно під наглядом організаторів змагання.
При проведенні будь-якого санкціонованого ВФСБ змагання необхідно вести офіційний протокол, в якому повинні записуватися результати кожного кидка, щоб можна було контролювати рахунок гри по фреймах. Кожен гравець чи капітан команди повинен отримати роздруківку рахунку гри (картка гравця), яку він повинен підписати відразу після закінчення гри, підтверджуючи тим самим його згоду із вказаним рахунком. Після запису рахунку не допускаються будь-які зміни, за винятком тих випадків, коли в підрахунку або записі була допущена явна помилка. Ці помилки виправляються головним суддею змагання відразу після їх виявлення. Керівництво змагання має право встановити ліміт часу для виправлення помилок.
Якщо результати гри або фрейма були безповоротно втрачені в процесі обліку і не можуть бути відновлені, то зі схвалення керівництва змагання можливо переграти дану гру або фрейм, якщо це не суперечить правилам змагання.
Рахунок гравця або команди, котрі запізнилися, ведеться з того фрейму, який грається на тій доріжці або парі доріжок, на яких відповідно до регламенту їм запропоновано грати. Якщо гравець або команда грають за регламентом на окремій доріжці, то вони починають гру з найменшого фрейма, який грається в даний час в даному запуску.
Brainworks Production