This version of the page http://www.chytomo.com/bez-rozdilu/9400.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-09-12. The original page over time could change.
Олег Шинкаренко, письменник, кіноаматор, журналіст | Читомо

Олег Шинкаренко, письменник, кіноаматор, журналіст

Книги. Часописи. Е-буки. Е-зіни. Самвидав
     Ð£ річкову подорож краще взяти більше книг, ніж ви плануєте прочитати. Раптом – вас віднесе кудись хвилями. У такому випадку – ви матимете, за чим згаяти час. А ще читання на човнах надто небезпечне для тих, хто цілковито віддасться книжці й забуде про весла. Є велика вірогідність, що зустрінете Русалку з іншими читацькими вподобаннями.
Літературні твори все частіше виходять за межі книжкової форми, втілюючи найвізуальніші свої риси в артбуках. Чарівні експерименти із словом продовжуються у майстернях Академії мистецтв, і нам хочеться розказати про черговий із них – на вірш Д. І. Хармса «День».

Усього лиш двадцять книжок, які, на мою сьогоднішню думку, варто прочитати, не занурюючись у глибини століть, для того, щоб скласти більш-менш приблизне уявлення про українську літературу, із акцентом на прозових творах.

Залиш коментар про цю книжку >>

Журнал для тих, хто не боїться напруги

Вже десяту свою річницю відсвяткував журнал «PRO электричество» – видання з оригінальною назвою у поєднанні з обкладинкою, на якій від номера до номера з’являються екзальтовано-чарівні феї. Слоган про це немов би попереджає: журнал для тих, хто не боється напруги. Номер один у Білорусі, номер один в СНД.

КнигиЧасописиCамвидавЕ-чтивоЕлементи
НовиниФетишЕпічний геройВиданеМісцяЕкспериментСтандарти

Олег Шинкаренко, письменник, кіноаматор, журналіст

    У рюкзаку: Це збірка програмних статей італійських режисерів-неореалістів, видана ще за часів СРСР. Того дня я проводив кіноклуб та розповідав про Роберто Росселіні. А чи знаєте Ви? Італійським кінопроцесом за часів народження неореалізму керував син Муссоліні Вітторіо – він сам писав сценарії та був головним редактором фахового журналу про кіно. Перші фільми Росселіні були просякнуті духом італійського фашизму і згодом він казав, що йому за них зовсім не соромно. Звичайно, у цій книзі всього цього немає, і Росселіні представлений як прихильник комунізму, якими у нас автоматично вважали всіх антифашистів по принципу «хто не з нами – той проти нас».
    .
    .
    На черзі: У мене загрозливо збільшується черга книжок для негайного прочитання, бо роботи все більше, а часу – все менше. Наразі це:
    1. Георгій Дарахвелідзе «Ландшафти сновидінь. Кінематограф Майкла Пауелла та Емеріка Прессбургера». Майже 1000-сторінкове дослідження 23-річного (!!!) московського кінознавця, видане чомусь в українському видавництві «Глобус-Пресс».
    2. Джаред Даймонд «Зброя, мікроби і харч». Антропологічне дослідження про основи нерівномірного розвитку окремих народів: чому, наприклад, росіяни завоювали чеченців, а не навпаки?
    3. О.І. Герцен «Былое и думы» – страшенно цікавий автобіографічний твір російського письменника.
    4. Мішель Фуко «Історія божевілля у класичну епоху».
    5. Jill Walker Rettberg «Blogging». Історія англомовної блогосфери.
    6. Бертран Рассел «Людське пізнання. Його історія та межі». Моя улюблена цитата звідти: «Припустимо, що ви бачите половину кобили у той момент, коли вона з’являється з-за рогу; вас це може зацікавити дуже мало, але якщо друга половина виявиться такою, що належить корові, а не кобилі, ви, ймовірно, перебуватимете у стані крайнього здивування, яке буде майже безмежним. Варто визнати, що така подія логічно цілком ймовірна».
    7. Бертран Рассел «Історія західної філософії».
    8. Двотомник сучаної китайської прози – дуже якісна література без присмаку соцреалізму.
    9. Роман «Лом» мого приятеля Юрія Шинкаренка, який він видав власним коштом.
    Читати намагаюсь їх всі, час від часу повертаючись.
    .
    Вибір книжки: Я маю вже великий читацький досвід, тому мені важко догодити. Останнім часом обираю все менше белетристики, тому що вона зазвичай низької якості: більшість письменників просто копіюють сюжети та стиль творів попередників, сподіваючись, що ніхто цього не помітить, але я одразу помічаю, тому намагаюся шукати книжки, де є щось для мене нове та незнайоме. На щастя, їх багато, але здебільшого в царинах філософії, антропології та соціології – раніше я ніколи туди не забирався.

    28.01.2011



    Залишити відгук

    Чільна Наші акції Про нас Друзі та партнери Реклама Карта сайту Контакти



    info@chytomo.com
    icq 353 833 630
    © Читомо, 2009-2010 ідея Іри Батуревич та
    Оксани Хмельовської