This version of the page http://lead9.com/?p=433 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-09-06. The original page over time could change.
LEAD9 Mobile Marketing. Агенція мобільного маркетингу. Агентство мобильного маркетинга. SMS promo, Mobile web-sites, iPhone, Android Mobile Applications

5 мобільних трендів нового року від LEAD9

Грунтуючись на багаторічному досвіді у сфері мобільного маркетингу, вивченні українського технологічного середовища і досвіді роботи з місцевими рекламодавцями, агентство LEAD9 представляє бачення найактуальніших мобільних трендів нового року.

Назар Гриник, директор LEAD9, з цього приводу зазначає: «На початку 2011 року ми традиційно прогнозували мобільні тренди і треба зізнатися дещо переоцінили, а дещо недооцінили. Зокрема, доповнена реальність поки так і залишається забавкою без ефективних комерційної та медіа складових. Гальмує процес дороговизна розробки, низька якість спеціалістів та поки що обмежені можливості масових мобільних пристроїв. А от недооцінив я мобільну комерцію та близьку реальність введення мобільних платежів в Україні. Ще восени 2011 року MasterCard ввела у нас свою систему PayPass, що відкриває прямий шлях для використання телефона як гаманця. Але про все по-порядку. І почнемо з баянів:)

Тренд 1.  SMS чи мобільні апи?

Як тільки стало можливим «чатитись» через інтернет в обхід SMS-переписці, багато хто почав пити або співати «за упокій» послузі коротких повідомлень . Але завдяки 70% абонентів, що досі користуються народними «трубками» з мінімальним функціоналом, мобільні оператори продовжують виконувати бізнес-плани по SMS. Саме через простоту і високий рівень покриття ця послуга все ще популярна і серед просунутих користувачів. Хоча молодь, яка найперша задумується про економію коштів, усе частіше обирає Вконтакте, Facebook, Foursquare та інші програми.

Тому якщо хочете покрити масову аудиторію, використовуйте SMS. Але якщо задача стоїть зацікавити активну молодь, починайте з SMS, а далі переводьте діалог у веб та апи (в тому ж SMS вказуйте лінк на сайт, де вказані усі ваші соц-мережі). Так піде більше ресурсів, адже помітних соц-мереж як мінімум 5, але що ж поробиш, наступила ера персоналізації і все решта це «ацкій ацтой» .

А фанатам SMS-маркетингу не варто забувати, що в Україну в дію вступив Закон про захист персональних даних, що вносить серйозні корективи в персональну комунікацію рекламодавця зі споживачем.

Тренд 2.  Мобільну версію – кожному сайту

На сайтах клієнтів агентства LEAD9 зі сфери FMCG і рітейлу близько 5% трафіку – заходи зі смартфонів, планшетів, тощо. Число щасливих володарів таких пристроїв зростає на понад 100% на рік, тому не адаптовувати сайти під них просто недалекоглядно.

Сайт для смартфона і комп’ютера – це «дві великі різниці». Над мобільною версією потрібно добре попрацювати – спростити, змінити навігацію, виділити головне. Інакше користувач навряд чи дочекається завантаження сайта в мобільному браузері, а якщо йому і пощастить, то побачить він, швидше за все, не сайт, а маленький шматочок великого пазла. І головне – мобільна версія повинна бути синхронізована з основною, і завантажуватися тільки при заході з мобільного пристрою.

Якщо у вас немає мобільної версії, не біда, ще не пізно її зробити. Адже навіть такі монстри як Google та Facebook ще досі не до кінця відточили свої мобільні сайти та апи, що вже казати про нас простих смертних. Просто працюйте над собою, вдосконалюйтесь і все буде добре:)

Тренд 3.  Nokia, Symbian, MeGo, Windows Mobile… ммм, і все це – Nokia?

Фінський мобільний гігант повільно, Але впевнено втрачає лідерство в сегменті смартфонів, поступаючись молодим та агресивним Android і iPhone. І судячи з усього, Nokia не особливо вдається поправити ситуацію. Оптимізму численним користувачам Nokia не вселяють і «гарячкові похорони» Symbian, і запуск MeGо, ну і, нарешті, альянс з Microsoft. Разом зі смартфонами «старого світу» відійшли на задній план і такі технології як Bluetooth і MMS. Але поживемо-побачимо. Поки що зарано скидати з рахунків фінів – у розпорядженні Nokia тепер є потужний маркетинговий ресурс Microsoft, з яким, хоч і в муках, але можна створити гідний продукт, що претендватиме на почесне третє місце.

Тренд 4.  Мобільна комерція – NFC (Not Fully Cooked

Якщо банківський сектор і рітейл уже почали освоювати мобільні платежі, то споживач поки що до цих нововведень не готовий. Адже для користування мобільними платежами потрібен NFC-чіп в телефоні (або спеціальна наклейка), і програма мобільних платежів, наприклад Google Wallet. І якщо перше стало можливо вирішити з виходом в Україну PayPass і появою ряду телефонів від Nokia, Samsung, і Google з вбудованими чіпами NFC, то з мобільним гаманцем ситуація поки що сумна – навряд чи незабаром його грамотно адаптують під нашу країну, і, що важливіше, навчать українських споживачів їм активно користуватися. Взагалі, мобільна комерція ще як мінімум два-три роки буде “стравою, яке готується на слабкому вогні”.

Тренд 5.  EURO 2012 – значний стимул для розвитку мобільних технологій!

Чемпіонат Європи з футболу невблаганно наближається, а за ним поспішають і маси туристів зі всього світу, пристрасно намагаються зрозуміти «чим же відрізняються станції метро Республіканський стадіон і Олімпійська і як добратися від пабу до стадіону і назад». Які мобільні технології допоможуть ЄВРО-2012? По-перше це англомовна інформація про готелі, бари, ресторани, стадіони на мобільних сайтах, в додатках і браузерах реальності під QR-кодами. Також, промо-активність в самих закладах, наприклад, бонуси від ресторану мобільним користувачам Facebook і Foursquare або використання QR-кодів в печатках на руку при вході в нічний клуб. По-друге – це аудіо, відео та текстові гайди по країні. Наприклад, Львів уже почав розміщувати QR-коди на відомих пам’ятках архітектури та культури і зробив мобільну програму Lviv Places. Ну і по-третє, це власне, сам футбол: програми та мобільні сайти з прогнозами, статистикою, фото, відео-репортажами, конкурсами і можливістю спілкування фанів. Для українських старт-апів тут відкривається чимало нових можливостей. Чи зможемо їх використати? Поживемо-побачимо, залишилося зовсім недовго!



Lead9 presentation 2011
View more presentations from Nazar Grynyk.


__________________________________________________________________________________________________________
Офісний телефон: +38 044 362 75 05 LEAD9 на Facebook LEAD9 на Wikipedia