Главная

Новини

Документи E-mail


Організація
Керівництво
Статут союзу
Цілі та завдання організації
Умови вступу до союзу
Нормативно-правові акти
Зв'язки
Члени банківського Союзу
Документи

НОВИНИ

10 cерпня 2012

ІНФОРМАЦІЯ
про проведений 03 серпня 2012 року семінар
«Проблемні питання по кредитних правовідносинах та участі банківських установ в процедурі банкрутства»

За ініціативи Правової Ради Харківського Банківського Союзу 03 серпня 2012 р. в конференц-залі ПАТ «Мегабанк» проведено семінар на тему «Проблемні питання по кредитних правовідносинах та участі банківських установ в процедурі банкрутства». Семінар проводили:

  • Дроздов Олександр Михайлович, генеральний директор корпорації «Правники України», кандидат юридичних наук, адвокат;
  • Гончаров Михайло Сергійович – директор департаменту договірної та претензійної діяльності ПП «АСАД Юридична компанія», адвокат;
  • Стєбєлєв Антон Михайлович – Генеральний директор ПП «АСАД ЮРИДИЧНА КОМПАНИЯ», адвокат, магістр права.
  • До участі в семінарі запрошено 28 банківських установ, фактично взяли участь 44 працівники 21 банківської установи – це банки - члени НАБУ та ХБС. Окрім 7 харківських банків – юридичних осіб були присутні працівники ПАТ «Укрсоцбанку», АИ «Укрексімбанку», ПАТ «Ощадбанку», ПАТ «ПУМБ», АТ «Райффайзен Банк Аваль», ПАТ КБ «Приватбанку», АТ «Банк «Фінанси та Кредит», АБ «Експрес-Банку», АТ «Брокбізнесбанку», ПАТ «Промінвестбанку», ПАТ «Кредитпромбанку», ПАТ «ВТБ Банк», ОТП Банку, ПАТ АТ «Укргазбанку». Крім того у роботі семінару взяли участь начальник юридичного відділу та два юрисконсульти Управління НБУ в Харківській обл., а також директор та провідний юрисконсульт Харківського інституту банківської справи УБС НБУ, усього 49 слухачів. По закінченні слухачі отримали Сертифікат про участь в практичному семінарі Корпорації «Правники України».

    На семінарі лекторами проведено правовий аналіз рішень Верховного суду України, Вищого господарського суду України, Вищого спеціалізованого суду України про визнання недійсними договорів іпотеки та поруки, про звернення стягнення на рухоме майно боржника, а також боргу, у тому числі за рахунок іпотеки. Активна дискусія та велику зацікавленість слухачі проявили під час розгляду питань щодо доказування в судовому порядку законності одночасності вимог про звернення стягнення на предмет іпотеки та виселення його мешканців, у тому числі, коли в цьому приміщенні мешкають діти. Розглядалися питання з оформлення права власності на земельну ділянку під іпотечним майном, яке було стягнуто банком та залишилось у його власності, інші проблемні питання, які виникають у банків під час звернення стягнення на нерухоме майно. Цікавими та слушними для банків були питання захисту інтересів банківських установ у процедурі банкрутства, правові підстави для зупинення нарахування банком процентів за кредитом за різних підстав.

    В цілому слухачі позитивно оцінили організацію та інформацію, отриману на семінарі. Але висловили побажання в подальшому надавати більше практичного матеріали із практики судочинства з вищенаведених проблемних питань. Також прийнято пропозицію на слідуючий семінар запросити працівників юстиції, виконавчих служб, судів, правоохоронних органів.

    19 липня 2012

    Харківський банківський союз провів семінар і круглий стіл

    13 липня Харківський банківський союз, який є регіональним представництвом Незалежної асоціації банків України (НАБУ), спільно з Харківським інститутом банківської справи УБС НБУ організували та провели семінар для працівників банківських установ. Тема семінару - "Актуальні питання організації та здійснення фінансового моніторингу в банках". За ініціативою Правової ради союзу також відбувся круглий стіл, присвячений проблемі роботи банків з проблемними активами.

    Семінар проводили працівники Державної служби фінансового моніторингу України та управління НБУ в Харківські області: А.М. Білик, начальник Управління фінансових розслідувань у сфері грошового обігу, зовнішньоекономічної діяльності та операцій з цінними паперами Департаменту фінансових розслідувань Державної служби фінансового моніторингу України; О.О. Копистко, начальник відділу узагальнення адміністративних даних Департаменту взаємодії та координації системи фінансового моніторингу Державної служби фінансового моніторингу України; О.Ф. Кіценко, в.о. начальника відділу банківського нагляду Управління Національного банку України в Харківській області.

    У заході взяли участь представники 24 банківських установ Харківської, Дніпропетровської, Донецької, Луганської та Полтавської областей, зокрема ПАТ "Мегабанк", ПАТ "Укрсиббанк", АТ "Меркурій", АТ "Золоті ворота", ПАТ "Банк Грант", АТ "Регіон-Банк", ПАТ "РЕАЛ БАНК", ПАТ "Ощадбанк", АТ "Райффайзен Банк Аваль", ПАТ "КБ "Приватбанк", АТ "Банк "Фінанси та Кредит", АБ "Експрес Банк", АТ "Брокбізнесбанк", ПАТ "Всеукраїнський Банк Розвитку", ПАТ "Акцент Банк", ПАТ "АКБ Банк", ПАТ "АКБ "КОНКОРД", ПАТ "ПУМБ", ПАТ "КБ "Промекономбанк", ПАТ "Універсал Банк", ПАТ АКБ "Аркада", ПАТ "Східно-Промисловий Комерційний Банк", ПАТ "Кредитпромбанк", ПАТ "Укрінбанк".

    Головними темами семінару стали:

    • актуальні питання дотримання банками вимог законодавства щодо організації та здійснення фінансового моніторингу, перспективи розвитку фінансового моніторингу;
    • кількісні критерії ознак внутрішнього фінансового моніторингу;
    • порядок ідентифікації клієнтів та вивчення їх фінансової діяльності;
    • проведення банком оцінки фінансового стану клієнта, повнота та достатність проведення банком щоквартального аналізу фінансових операцій за рахунками клієнтів, включаючи вивчення фінансової діяльності клієнтів;
    • типові порушення, що виявляються за результатами перевірок банків та їх відокремлених підрозділів.

    Найактивнішу дискусію викликала тема порядку ідентифікації клієнтів.

    Було проведено анкетування слухачів, які в своїх анкетах висловили побажання на наступному семінарі приділити більше уваги питанням моніторингу операцій з кодів внутрішнього моніторингу.

    По завершенні семінару, який отримав загалом позитивну оцінку, кожен слухач отримав Сертифікат.

    Того ж дня Харківський банківський Союз провів круглий стіл, на якому розглядалися питання роботи банків з проблемними активами. Учасниками першої частини стали керівники 23 банківських установ, другої частини - 30 банківських працівників, відповідальних за роботу з проблемними активами банків.

    За згодою керівників банківських установ-членів ХБС Президія ХБС ухвалила рішення перше засідання круглого столу на тему роботи з проблемними активами провести без присутності суддів, аудиторів, колекторів тощо. Натомість у ньому взяли участь В.М. Ладоненко, заступник начальника Управління НБУ в Харківській області; К.М. Поветкіна, заступник начальника відділу банківського нагляду та А.Ю. Сидоренко, головний юрисконсульт юридичного відділу управління.

    26 червня 2012

    Шановні колеги!

    Щиросердно вітаємо Вас, Ваші родини із визначним загальнодержавним святом ДНЕМ КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ!

    Прийняття Основного Закону України ознаменувало втілення прагнень багатьох поколінь народу України до незалежного, мирного існування на засадах законності і справедливості заради світлого майбутнього. Засади, закріплені Основним Законом України – це запорука нашої демократії, стабільності, процвітання нашої держави. У цей святковий день бажаємо Вам здоров’я, доброботу, щастя, миру, творчого натхнення та нових успіхів на благо рідної України.

    Президія Харківського банківського Союзу
    26 червня 2012 року

    22 червня 2012 року у конференц-залі ПАТ БАНК «МЕРКУРІЙ» проведена звітно-виборча конференція Харківського банківського Союзу. На конференції були присутні керівники банківських установ – членів банківського Союзу, Начальник управління Національного банку України в Харківській області Качук В.В.

    Під час конференції було розглянуто ряд організаційних питань щодо діяльності Харківського банківського Союзу, зокрема, звіт про роботу за 2009 – 2011 роки, обрання Президента, Президії та ревізора Харківського банківського Союзу, були розглянуті та прийняті Основні напрямки діяльності на 2012 – 2015 роки.

    Під час обговорення звіту Президента Харківського банківського Союзу учасники конференції оцінили позитивно його роботу та в котре обрали на цю посаду ВОЛОКА Анатолія Михайловича, який з листопада 1995 року є незмінним Президентом нашої громадської організації.

    Віце-Президентом обрано СОЛОВЙОВА Василя Пилиповича – Голову Правління ПАТ Банк «МЕРКУРІЙ», членами Президії:
    Жукову О.М. – Голову Правління ПАТ «Мегабанк»
    Сороколіту О.В. - Управляючого Філією – ХОУ ПАТ «Ощадбанк»
    Симов’яна В.С. - Віце-Президент ПАТ Банк «ГРАНТ»
    Тридід О.М. - Директор Харківського інституту банківської справи УБС НБУ

    15 травня 2012 року Харківський банківський Союз (ХБС) підписав Генеральну угоду про співробітництво та організацію взаємовідносин з Асоціацією "Незалежна асоціація банків України" (НАБУ). Предметом та метою Угоди є спільна  діяльність двох громадських організацій, спрямована на створення умов для максимального розвитку ХБС та НАБУ, посилення їх іміджу в нашому регіоні, а також сприяння всебічному розвитку банків та банківської системи України в Харківському регіоні.

    Незалежна асоціація банків України - громадська організація, яку було створено 4 листопада 2011 року. На сьогоднішній день об'єднує 79 банків і представляє всі 4 групи банків за класифікацією НБУ. Своєю метою визначає захист та представництво інтересів членів Асоціації у відносинах з держорганами та установами; формування консолідованої позиції членів Асоціації з питань функціонування банківської системи, сприяння створенню в Україні дієвої нормативної бази для ефективного функціонування банківської системи; активну участь у розробці державних програм банківської системи, рішення конкретних завдань і загальних проблем, які виникають у банківській сфері та впливають на права та інтереси членів Асоціації, створення позитивного іміджу банківської системи України тощо.

    При Асоціації створено п'ять робочих Комітетів - Комітет з питань грошово-кредитної політики і валютного регулювання, Комітет з питань оподаткування та обліку, Комітет з питань регуляторної політики та нагляду, Комітет з питань захисту прав кредиторів та Комітет з питань банківської інфраструктури і платіжних систем.

    Асоціація підписала Меморандуми про партнерство та співпрацю з Національним банком України, Комітетом Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики, Державною податковою службою України та Асоціацією платників податків України, Асоціацією Платників Податків України.

    Головою Ради НАБУ обрано Бориса Тимонькіна, Голову Правління ПАТ "Укрсоцбанк" UniCredit Bank(tm), його заступниками - Юрія Блащука, Голову Наглядової Ради PlatinumBank і Світлану Скосирську, Голову Правління банку ПАТ "АКБ "Київ"". Виконавчий директор НАБУ - Сергій Мамедов, Голова Правління ПАТ АБ "Укргазбанк". Про структуру та діяльність Незалежної асоціації банків України можна дізнатися на її сайті http://www.nabu.com.ua

    22 червня 2012

    Змінився перелік банків-членів банківського союзу

    21 червня 2012

    Змінився зміст сторінки "Зв'язки"

    16 листопада 2006

    У підрозділі "Документи" розміщені два листа

    Організація |  Керівництво |  Статут союзу |  Цілі та завдання |  Умови вступу |  Нормативно-правові акти |  Зв'язки |  Члени Союзу |  Документи