This version of the page http://conf.ligazakon.ua/conference/ndfl2.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-08-26. The original page over time could change.
Налогообложение доходов физлиц (в т.ч. частных предпринимателей) - Интернет-конференции с экспертами на портале ЛІГА:ЗАКОН.ua
Портал ЛІГА:ЗАКОН СПЕЦПРОЕКТЫ Интернет-конференции Налогообложение доходов физлиц (в т.ч. частных предпринимателей)
 
 
 
Архив
07 февраля 2011 | 11:00     
Всего вопросов: 96

Налогообложение доходов физлиц (в т.ч. частных предпринимателей)

В рамках интернет-конференции будут рассматриваться вопросы налогообложения доходов физлиц, полученных вследствие трудовых и гражданских правоотношений, полученных как наследство, подарки, призы, выигрыши; обложение НДФЛ депозитов и т.д.; а также налогообложение физических лиц-предпринимателей.

Кроме того, предлагается обсудить администрирования данных налогов и положений Налогового кодекса в части указанных налогов.

Уважаемые участники конференции, в связи с большим количеством вопросов и актуальностью темы, ЛІГА:ЗАКОН организовала для вас еще одну конференцию по НДФЛ. Если вы не получили ответ на данной конференции, предлагаем задавать свои вопросы тут.

На вопросы отвечали:

Екатерина Вознесенская, юрист ЮФ "Ильяшев и Партнеры"

Екатерина Вознесенская окончила Киевский национальный университет им. Тараса Шевченко, юридический факультет. Екатерина имеет пятилетний опыт профессиональной деятельности в сфере налогового права, в частности, специализируется на защите интересов клиентов в административных судах, а также оказывает правовую помощь при проведении проверок контролирующими органами. Кроме того, Екатерина предоставляет консультации украинским и международным компаниям в сфере налогового планирования, международного налогового структурирования, консультирует по вопросам налогообложения физических лиц. Автор публикаций по налоговому праву и административному судопроизводству.

Александр Серпокрылов, юрист ЮФ "Ильяшев и Партнеры"

Магистр права, окончил с отличием юридический  факультет Киевского национального университета имени Тараса Шевченко. Специализируется на финансовом и корпоративном праве, а также представительстве интересов компаний и физических лиц в судах общей юрисдикции. Имеет обширный опыт защиты интересов клиентов в отношениях с государственными органами и учреждениями. Также предоставляет консультации клиентам в сфере гражданского, хозяйственного, финансового права и судопроизводства.

Юридическая фирма "Ильяшев и Партнеры"  основана в 1997 году. Фирма входит в число самых известных и наиболее авторитетных юридических фирм Украины. Фирма достигла этого благодаря привлечению лучших специалистов в различных отраслях права, инновационности и неуклонному соблюдению этических стандартов в отношениях с клиентами.

Среди специализаций фирмы – корпоративное, налоговое, трудовое, воздушное право, представительство в судах, международных арбитражах и др. ЮФ "Ильяшев и Партнеры" представляет интересы более 350 клиентов в Украине и за рубежом. Фирма рекомендована международными рейтингами The European Legal 500, Chambers Global, IFLR 1000, PLC Which Lawyer?, Who’s Who Legal: CIS 2010.

Кроме главного офиса в Киеве, с 1999 года функционирует офис в Харькове.

Аналитика
 
Аналитика
01 января 0001
Подборка новостей, аналитических и нормативных материалов по теме "Налоговый кодекс"
  Свернуть
http://news.ligazakon.ua/_site/src/register_form.aspx' target="_blank" style="font-size:12px;">зарегистрироваться на портале ligazakon.ua, либо авторизоваться, если Вы уже регистрировались на портале ранее.
 
Вся конференция одной страницей
Стенограмма конференции:   по дате ответа / вопроса / по рейтингу  
 
  04.02.2011, 01:20,  Елена

Физическое лицо с апреля 2011 года планирует сдать свою квартиру в аренду юридическому лицу согласно договора аренды. 1.Скажите пожалуйста какие налоги он должен будет платить по новому законодательству? 2.Сможет ли юридическое лицо согласно новому Налоговому кодексу ст. 142.1 относить на свои затраты эту сумму?

            Рейтинг  (6)
     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Александр Серпокрылов

Згідно  п. 170.1.2 ПК України податковим агентом платника податку - орендодавця під час нарахування доходу від надання в оренду об'єктів нерухомості є орендар.

При цьому, об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди, а доходи від надання в оренду об’єктів нерухомого майна оподатковуються податковим агентом під час їх виплати за їх рахунок. 

Ставка податку становитиме відповідно 15 % та, відповідно, 17 %, якщо загальна сума отриманих фізичною особою у звітному місяці доходів перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року. 

У відповідності до ст. 138 ПК України витрати, що враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування, складаються з, окрім іншого, витрат операційної діяльності, з урахуванням статті 142 ПК України. 

Так, згідно з п.142.1 ПК України до складу витрат платника податку включаються також витрати на оплату праці фізичних осіб за виконання робіт, послуг згідно з договорами цивільно-правового характеру, будь-яка інша оплата у грошовій або натуральній формі, встановлена за домовленістю сторін відповідно до угод. Тобто, якщо юридична особа використовуватиме об’єкт нерухомості у власній операційній діяльності, така юридична особа матиме право віднести на витрати орендну плату за об’єкт нерухомості.   

            Рейтинг (2)
     Комментарии (1)
 
Андрей
11 02 2011 17:55
Юридическое лицо не имеет права относить суму за орендную плату в расходы.
     
     Рейтинг (-2)
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  05.02.2011, 15:13,  Любовь

Я плательщик единого налога. Ответьте ,пожалуйства на 2 вопроса:1.Обязана ли я платить взносы в ПФ и если да ,то как они должны правильно называться в банковском перечислении.2.Почему по указаниям налоговой службы в 1 квартале 2011 г. единый налог мы платим 200 грн. по старому,а не Единый социальный взнос -43%и 57%Какими нормативными документами нужно пользоваться в этих 2х вопросах?Спасибо.

            Рейтинг  (5)
     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Екатерина Вознесенская

З 01.01.2011 набули чинності зміни до Постанови Кабінету Міністрів України № 507 від 16.03.2000, що роз"яснює порядок сплати єдиного  податку. Так, відповідно до вказаних змін з початку поточного року платник  зобов"язаний сплачувати 43 відсотки нарахованого єдиного податку на рахунки відповідного бюджету і 57 відсотків нарахованого єдиного податку на рахунки органів Пенсійного фонду України як частину суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Розподіл сплачених суб'єктом малого підприємництва сум єдиного податку Державною казначейською службою не здійснюється. Наведені норми кореспондують тим, що містяться у підрозділі 8 Перехідних положень ПК України. 

Офіційне роз"яснення  з цього питання надане у листі Державної податкової адміністрації України № 29263/7/15-0117 від 29.12.2010. 

Отже, на наше переконання, орган державної податкової служби неправомірно вимагає сплати 100 відсотків від нарахованого єдиного  податку на рахунок відповідного бюджету.  

У такому самому порядку сплачуватимуться єдиний податок та єдиний соціальний внесок і після 01.04.2011 у разі неприйняття найближчим часом чергових змін до законодавства, що регулює такий порядок.

            Рейтинг (5)
     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  06.02.2011, 23:58,  Евгений

Я являюсь частным предпринимателем. До 2011 года находился на едином налоге. Для того чтобы осуществлять финансово хозяйственную деятельность в т.ч. и с государственными предприятиями с 2011 перешел на общую систему налогообложения и направил в налоговую инспекцию заявление о регистрации в качестве плательщика НДС. Налоговая отказала мне в регистрации, аргументируя это тем, что согласно моего отчета за 2010 год я не осуществлял поставку товаров(услуг) в 2010г.
В связи с этим я хотел бы выяснить у вас, законно ли данное решение налоговой об отказе в регистрации меня плательщиком НДС и стоит ли далее заниматься этим вопросом(обращаться в вышестоящую налоговую, суд и т.д.). Также хотелось выяснить у вас, есть ли какой-либо законный способ выхода из данной ситуации.

            Рейтинг  (1)
     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Екатерина Вознесенская

Згідно  з приписами п. 183.8 ПК України орган  державної податкової служби має право відмовити в реєстрації особи як платника податку, якщо за результатами розгляду реєстраційної заяви та/або поданих документів встановлено, що, окрім іншого, особа не здійснює постачання товарів/послуг.

Звісно, Ви можете оскаржити таке рішення до вищестоящої  податкової, але навряд чи це призведе до позитивного вирішення питання. Так, звичайно, Ви можете оскаржити таку відмову в судовому порядку за наявності підтвердження того, що Вами здійснювалась поставка товарів/послуг в минулих періодах.

            Рейтинг (1)
     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  07.02.2011, 10:14,  Ирэн

Добрый день!
57 % от ставки единого налога частного предпринимателя могут быть оплачены на расчетные счета ПФ.
Будет ли на эту сумму уменьшен ЕСВ?

            Рейтинг  (2)
     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Александр Серпокрылов

У зв"язку з набранням чинності Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов"язкове державне соціальне страхування" з липня 2010 року підприємці - платники єдиного та фіксованого податку мають здійснювати доплату до Пенсійного фонду України до рівня мінімального страхового внеску. 

При цьому, розмір внеску з урахуванням частини єдиного або фіксованого податку, що перераховується до Фонду, повинен становити не менше мінімального розміру страхового внеску за кожну особу та не більше розміру страхового внеску, обчисленого з максимальної величини фактичних витрат на оплату праці, з якої сплачуються внески. 

            Рейтинг (1)
     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  27.01.2011, 11:18,  fiqra@mail.ru

как удержать НДФЛ с з/пл. 120000 грн.?

            Рейтинг  (2)
     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Екатерина Вознесенская

Нарахувати  податок з доходів фізичних осіб із заробітної плати у розмірі 120 000 грн. у відповідності до норм ст. 167 ПК України слід наступним чином:

  •  
    1. зі 120 000 грн. вирахувати суму єдиного соціального внеску у розмірі, визначеному відповідно до Закону України "Про збір та облік єдиного соціального внеску на загальнообов"язкове державне соціальне страхування";
    2. із суми, одержаної після вирахування суми єдиного соціального внеску, вирахувати десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року. Згідно Закону України "Про державний бюджет України на 2011 рік" розмір мінімальної заробітної плати на 1 січня 2011 року складає 941 грн. Таким чином, сума що підлягає вирахуванню, складає 9 410 грн.;
    3. вирахувати 15 % від 9 410 грн.;
    4. вирахувати 17 % від суми 120 000 грн. за вирахуванням розміру єдиного соціального внеску та 9 410 грн.

    Сума податку  з доходів фізичних осіб дорівнюватиме  сумі результатів дій, зазначених у  п. п. 3 та 4.

            Рейтинг (2)
     Комментарии (1)
 
Наталья
15 06 2011 12:25
А согласно разъяснений ГНА расчёт другой и соответственно результат другой. По их мнению нужно:1)9410-338,76*0,15=1360,69; 2)(120000-169,38-9410)*0,17=18771,51; 3)1360,69+18771,51=20132,20,а согласно Вашему расчёту 20125,42(если например расчёты производились в 1 квартале, во втором, результат другой)
     
     Рейтинг (0)
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  26.01.2011, 13:10,  Юрий

Физическое лицо (резидент) владеет правом собственности на торговую марку и передает право пользования юридическому лицу. Является ли доход, полученный от юр. лица в виде роялти базой для начисления единого социального взноса? каовы особенности налогобложения? Спасибо!

            Рейтинг  (3)
     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Александр Серпокрылов

Згідно зі ст. 170 ПК України роялті оподатковуються  за правилами, встановленими для  оподаткування дивідендів, за ставкою 15 (17) відсотків. Податковим агентом такої фізичної особи є юридична особа, якій передано право користування торгівельною маркою. Такий дохід фізичної особи остаточно оподатковується під час його виплати за його рахунок.

Аналіз положень Закону України "Про збір та облік  єдиного внеску на загальнообов"язкове  державне соціальне страхування" дозволяє стверджувати, що дохід у формі роялті не є базою нарахування єдиного соціального внеску.  

            Рейтинг (1)
     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  27.01.2011, 10:48,  Микола

Яка ставка податку повинна бути застосована для спадкоємця-нерезидента, який членом сім"ї спадкодавця першого ступеня споріднення, і який спадкує від спадкодавця-резидента? Тобто, 0 відсотків або 15 відсотків?

            Рейтинг  (1)
     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Екатерина Вознесенская

Згідно з положеннями ст. ст. 167 та 174 ПК України будь-який об"єкт спадщини, успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента оподатковується за ставкою 15 відсотків від вартості об"єкта спадщини. У разі якщо вартість об"єкта спадщини перевищуватиме десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня поточного податкового року, ставка податку становитиме 17 відсотків суми перевищення з урахуванням податку, сплаченого за ставкою 15 відсотків.

При цьому  слід мати на увазі, що нотаріус вправі видати спадкоємцю-нерезиденту свідоцтво  про право на спадщину лише за наявності  документа про сплату таким спадкоємцем  податку з вартості об"єкта спадщини. 

            Рейтинг (1)
     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  14.01.2011, 17:39,  Wolodja

Я, ФОП на загальній системі оподаткування. Які і скільки податків і внесків буде нараховуватись на заробітну плату працівнику у розмірі наприклад 20000 грн. Дайте арифметичні розрахунок ? Дякую

            Рейтинг  (1)
     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Александр Серпокрылов

з суми заробітної плати у розмірі 20 000 грн. має бути сплачена сума єдиного соціального внеску за ставкою 3,6 %: 20 000 грн. – 720 грн. (3,6 %) = 19 280 грн.

Із суми 19 280 грн. податок з доходів фізичних осіб має бути сплачений наступним чином:

- із частини  суми, що не перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, податок сплачується за ставкою 15 %; сума податку складає 9 410 грн. х  15 % = 1 411,50 грн.

- із частини  суми, на яку перевищено десятикратний  розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, податок сплачується за ставкою 17 %; сума податку складає 9 870 грн. х 17 % = 1 677,90 грн.

Таким чином, загальна сума відрахувань із заробітної плати у розмірі 20 000 грн. складатиме 3 809,40 грн. 

            Рейтинг (-1)
     Комментарии (2)
 
Андрій Тімашов
09 02 2011 17:53
в принципі є 4 варіанти розрахунку ПДФО,різниця звісно невелика, але вона є. Як рахувати побачимо,коли будуть роз'яснення податкової
     
     Рейтинг (2)
Галина Онищенко
08 02 2011 11:28
В соответствии с Законом ЕСВ удерживается из суммы равной 15 мин. з/платам т.е 941,00 х 15 = 14 115,00грн. и = 508,14грн, прежде чем консультироать необходимо изучить Закон<br>
<br>
Галина
     
     Рейтинг (9)
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  20.01.2011, 14:29,  Валентина

будет ли как и раньше возвращаться налог в связи с обучением в вишах и т.д.? Какие документы необходимы по новому кодексу? Будут ли учитываться при этом льготы налоплательщика?.

            Рейтинг  (1)
     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Екатерина Вознесенская

 Податковим  кодексом України передбачено право платника на податкову знижку. Так, згідно зі ст. 166 ПК України платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення власного оподатковуваного доходу за наслідками звітного податкового року суму коштів суму коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати.

      Така  сума не може перевищувати розміру  доходу, визначеного в абзаці першому  підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 цього  Кодексу, в розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.

            Рейтинг (2)
     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  22.01.2011, 23:28,  Иван

не могу понять почему ПФ требует доплату за3 и4кв 2010г у предпренемателей,работающих на фиксированом налоге,если Закон о ЕСВ начал действовать с 01 01 2011г Заранее благодарен

            Рейтинг  (14)
     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Александр Серпокрылов

Відповідно до Закону N 2461-VI від 8 липня 2010 року, який вступив в силу з 17.07.2010 року, встановлено, що Фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), та члени сімей зазначених осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності та не перебувають з ними у трудових відносинах, зобов'язані сплачувати страхові внески до Пенсійного фонду у розмірі, який визначається ними самостійно.

      При цьому сума страхового внеску з урахуванням  частини фіксованого або єдиного податку, що перерахована до Пенсійного фонду України, повинна становити не менше мінімального розміру страхового внеску за кожну особу та не більше розміру страхового внеску, обчисленого від максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, оподатковуваного доходу (прибутку), загального оподатковуваного доходу, з якої сплачуються страхові внески.

      Враховуючи  розмір мінімальної заробітної плати, у 2010 році мінімальний страховий внесок для зазначених осіб становить у:

      липні - вересні - 294,82 грн.;

      жовтні - листопаді - 301,12 грн.;

      грудні - 306,10 грн.

      Таким чином, починаючи з липня 2010 року, фізичні особи СПД - платники єдиного  податку зобов"язані сплачувати внески до Пенсійного фонду.

      За  несплату (несвоєчасну) сплату таких  внесків передбачена відповідальність у вигляді штрафів та пені. 
 

            Рейтинг (2)
     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
1   2   3   4   5   следующая страница