THE ST. SOPHIA CATHEDRAL MUSEUM
MONASTIC BUILDINGS
METROPOLITAN`S RESIDENCE
THE GOLDEN GATE MUSEUM
THE ST. CYRIL'S CHURCH MUSEUM
ARCHITECTURE
PAINTING
THE ST. ANDREW'S CHURCH MUSEUM
HISTORY
ARCHITECTURE
THE SUDAK FORTRESS
 
 
 
              
Start
English

Для дослідників

Національний заповідник «Софія Київська» - багатопрофільна наукова установа. Поряд зі своїми найголовнішими завданнями таких як збереження підпорядкованих пам’яток та їхнє вивчення і популяризація, заповідник має іншу, як би здавалося незначну, функцію, а саме – створення оптимальних умов доступу і наукового вивчення рухомих і нерухомих пам’яток Заповідника та його відомчого архіву для широкого кола наукової громадськості. Допущення і сприяння колегам-науковцям у дослідженні пам’яток є неписаним, моральним обов’язком керівництва і наукових співробітників Заповідника. І, слід зазначити, це завдання успішно виконується на практиці. Для отримання доступу проведення науково-дослідних робіт у Заповіднику, застосовуються загальноприйняті на території України вимоги – подання керівництву Національного Заповідника «Софія Київська» листа-прохання від наукової установи щодо надання такого дозволу дослідникові і документа, засвідчуючого особу. Дослідники, за бажанням, мають змогу отримати консультацію науковців-співробітників Заповідника, які вивчають ці пам’ятки багато років. Політичні, релігійні, національні переконання, громадянство, наукові судження дослідника, не впливають на отримання доступу для проведення наукових розвідок у пам’ятках Національного Заповідника «Софія Київська». Свідченням цього є 30 дослідників, що відвідали фондосховище Заповідника від початку 2010 року до 30 березня (для такого невеликого за своїми матеріалами сховища ця цифра є великою), окрім цього, чимало науковців досліджували, безпосередньо, видатні пам’ятки Заповідника. Щирі слова подяки, зверненні до керівництва і наукових співробітників Заповідника, які уможливили науковцям здійснення наукових пошуків знаходимо не тільки у вітчизняних, але і зарубіжних вчених. Авторський колектив «Истории русского исскуства в 22 томах»[1; C. 12] серед яких О.І. Комеч, Д.В. Трубочкін, Є.І. Левашов, Л.І. Ліфшиц, Г.Г. Поспелов, М.В. Сіповська, Г.Ю. Стерін, О.М. Фельдман, а також дослідниця Євдокімова О.О. [2; С. 4] дякували за отриману можливість ретельного і безперешкодного дослідження, фотофіксації і асистенцію наукових співробітників Заповідника. Кредо будь-якої наукової установи полягає у заохоченні дослідників до дослідження, адже у підсумку, результати наукових розвідок сприяють спільній меті всіх науковців – реконструювати минуле. Національний заповідник «Софія Київська» завжди готовий посприяти у науковому дослідженні. Запрошуємо всіх до співпраці.

1. История русского искусства в 22-х томах. Том 1. Искусство Киевской Руси IX — первой четверти XII века./ред.кол. А.И. Комеч, Д.В. Трубочкин, Є.И. Левашов и др. – М., «Северный паломник». 2007, - 664 с.

2. Евдокимова А.А. Языковые особенности греческих графити Софии Киевской. Автореферат на соискание ученой степени кандидата филологических наук: спец. 10.02.20 «Сравнительно-историческое, типологическое и сопоставительное языкознание»/ Евдокимова А.А. – Спб., 2008. - 24 с. (http://iling.spb.ru/dissovet/old-abstracts/evdokimova/abstract.pdf)

Софійський собор
Архітектура
Монументальний живопис
Некрополь
Шедеври бароко
Ансамбль Софійського собору
Золоті ворота
Кирилівська церква
Історія заснування
Архітектура
Фрески
Живопис ХVІІ - ХІХ ст.
Реставрація настінного живопису
Живопис М.О. Врубеля
Іконостас Кирилівської церкви
 
Андріївська церква
Історія Андріївської церкви
Архітектура Андріївської церкви
Внутрішнє оздоблення
Ремонти та реставрація
Судацька фортеця
Історична довідка