This version of the page http://imi.org.ua/law (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-08-01. The original page over time could change.
Медіа-право | Інститут Масової Інформації
EN UA
Моніторинг | Наші партнери
Образливі оціночні судження: чи це можливо і до якої міри
16 Травень, 11:08
Останнім часом українські політики все менше добирають слів, оцінюючи особисті якості та дії одне одного. Деякі журналісти від них не відстають, а то й перевершують політиків за «жорсткістю» висловлювань. Іноді такі висловлювання стають підставою для судових позовів. Оскільки в статті 47-1 Закону України «Про інформацію» від 2 жовтня 1992 року зазначено, що образа не може бути оціночним судженням, то виглядає, що усі такі позови просто безпрограшні. Але тільки в Україні, поки що.
Як зареєструвати друковане видання
15 Травень, 09:52
В Україні існує дозвільний порядок реєстрації друкованих засобів масової інформації, тобто, щоб почати випуск видання, його необхідно зареєструвати в органах Міністерства юстиції України. Хоч такий порядок і викликає критику деяких іноземних спеціалістів у тому плані, що від органу влади залежить чи виходитиме видання, чи ні, але поки що такими є вимоги законодавства України. Сама процедура реєстрації не є особливо складною, але іноді до нас все ж звертаються за роз’ясненнями з цього приводу. Крім того, відповідні підзаконні акти зазнають змін чи не щороку.
Що заважає судитися з Інтернет-ЗМІ
14 Травень, 11:34
Часто доводиться чути, що діяльність Інтернет-сайтів в Україні майже не регулюється, а їх власники (може навіть правильніше називати їх володільцями) не несуть юридичної відповідальності за контент своїх ресурсів. Позови до володільців Інтернет-сайтів дійсно подають не часто. Але це ще не означає, що на Інтернет-ресурси не
поширюється дія жодних законів.
Верховний Суд оновлює практику розгляду інформаційних спорів. Частина 2
11 Травень, 10:48
У першій частині ми ознайомили читачів з позицією Верховного Суду України щодо
Верховний Суд оновлює практику розгляду інформаційних спорів. Частина 1
10 Травень, 10:33
27 лютого 2009 р. Верховний Суд України прийняв нову постанову, яка систематизувала практику розгляду справ за позовами про захист честі, гідності та ділової репутації. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 28 вересня 1990 року № 7 “Про застосування судами законодавства, що регулює захист честі, гідності і ділової репутації громадян та організацій” визнана такою, що втратила чинність.
Закон про інформацію. Не ідеальний, але оновлений
8 Травень, 12:03
Нову редакцію Закону України «Про інформацію» парламент прийняв разом із законопроектом «Про доступ до публічної інформації». Нова редакція базового закону в інформаційній сфері зазнає критики і це природно, але в основному така критика виглядає відірваною від попередньої практики застосування Закону України про інформацію. В цій статті викладено погляд одного зі співавторів тексту нової редакції Закону про інформацію на те, які нові можливості вона дає і, чому вона не є такою невдалою, як вважають скептики.
Як працює доступ до інформації. Серія "Інструкція для журналістів"
7 Травень, 12:50
Механізм доступу до публічної інформації можуть використовувати всі. Але, безумовно, особливо важливий він для журналістів, оскільки від нього часом прямо залежить можливість виконання професійних обов'язків. Отже, нижче подані рекомендації, як подати інформаційний запит в такий спосіб, аби мінімізувати можливість відмови та уникнути  перешкод в отриманні інформації.
Доступ до публічної інформації: як і коли звернутися до прокуратури?
6 Травень, 23:08
Чим може бути корисною прокуратура, якщо ви маєте проблеми з доступом до інформації? Так, будь-яке порушення органом влади закону "Про доступ до публічної інформації" є приводом для звернення до прокуратури. А прокуратура має вагомі засоби впливу на порушників закону.

Крім того, якщо відповідь прокурора вас не задовольнить, це не забороняє потім звернутися також і до суду.

Коли звертатися?

Суд розгляне апеляцію у справі студента Індило
13 Березень, 12:23
Апеляційний суд 21 березня почне розгляд скарги на рішення Деснянського райсуду Києва у справі про смерть студента Ігоря Індило у травні 2010 року у Шевченківському РУВС столиці.

Про це повідомив адвокат сім'ї Індила Олександр Заруцький, повідомляє „Сегодня”.

Юрист уточнив, що вимагає дорозслідування цієї справи.

Нагадаємо, Ігор Індило загинув при загадкових обставинах в травні 2010 року в Шевченківському РУВС столиці. 

Проект існує за підтримки:
Відродження