This version of the page http://hopak.frankivsk.org/?&showItem=296 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-07-28. The original page over time could change.
Бойовий Гопак - Івано-Франківськ | 2012 – рік героя, рік Олекси Гірника…
Гість [вхід] [реєстрація]
   Бойовий Гопак      Статті     Світлини     Школи     Табори     Відпочинок     Бібліотека     Нагороди  
     
Бойовий Гопак Новини осередку Новини 2012 року
Назад
2012 – рік героя, рік Олекси Гірника…
Дата публікації: 30.01.2012
Кількість переглядів: 5014

«Я ішов простою дорогою, тернистою. Не зблудив, не схибив. Мій протест – то сама правда, а не московська брехня від початку до кінця. Мій протест – то пережиття, тортури української нації. Мій протест – то прометеїзм, то бунт проти насилля і поневолення. Мій протест – то слова Шевченка, а я його тільки учень і виконавець».

Олекса Гірник

27 березня 2012 року країна святкуватиме 100-річчя з дня народження Героя України – Олекси Гірника. Вшанування пам’яті не проходитиме, як завжди один день, адже 2012 рік в Прикарпатті  – рік вшанування пам’яті не тільки Олекси Гірника, але й рік УПА, Пласту, та Ярослава Стецька.

Як переконує голова Фундації ім. Олекси Гірника, його син – Євген, що відзначення 100-річчя з дня народження Олекси Гірника таки матиме всеукраїнський характер, але буде проведене в основному на громадських засадах.

У програмі святкувань: вшанування 21 січня подвигу Олекси Гірника на Тарасовій горі в Каневі за участю делегатів зі столиці та Прикарпаття, відкриття оновленого пам’ятного знаку Олексі Гірнику в Калуші 28 березня, святкові заходи у Богородчанах та Українській гімназії №1 Івано-Франківська, спортивні турніри у квітні, урочистості в Києві 20 травня та вручення лауреатам 2012 року премії Олекси Гірника. Заплановано також уроки пам’яті в школах області, поїздки школярів на Тарасову гору, телевізійний показ художньо-документального фільму про Олексу Гірника, перевидання книг про Олексу Гірника М.Іщенка «Спалився за Україну» і В.Бабія «Вогонь безсмертя».

21 січня делегація з Прикарпаття, куда увійшов Президент ГО «Осередок міжнародної федерації бойового гопака в Івано-Франківській області» Віктор ПАВЛІВ, на чолі з заступником начальника управління культури Василем Тимківим взяла участь в урочистостях на Тарасовій горі, що було передбачено програмою заходів до 100-річчя від дня народження О. Гірника, затвердженою облрадою. Там і відбулося віче, під час якого виступили дослідник життєвого шляху О. Гірника, автор книги про його подвиг «Спалився за Україну» Михайло Іщенко, син героя Євген Гірник та ін.

За словами промовців, колишня радянська влада вміла шанувати своїх  матросових. На жаль, цього не вміє робити українська влада, оскільки  парламентська більшість двічі відхиляла проект постанови про відзначення  100-річчя О. Гірника. Проте українці на громадських засадах гідно  вшановують ювілей Героя України, втілюючи в життя заходи, розроблені  Фундацією ім. О. Гірника.

 

Речник МФБГ

В Івано-Франківській обл.

Ядощук Вікторія

 
  Новини осередку
  - Новини 2012 року
  - Архів новин
  Бойовий Гопак
  Звернення до батьків
  Школи осередку
  Гопаківські вірші
  Наші партнери
  Наші контакти
  Законодавство

Книга відгуків
Школи Бойового Гопака:
Дружні сайти:
Наша кнопка:
Радіо Молоде:
 
Головна сторінка | Наші контакти | Наші осередки | Карта сайту
© 2008 Осередок Міжнародної Федерації Бойового Гопака
в Івано-Франківській області

Створення сайту: LesHOST