Волинська ОДТРК http://voltv.com.ua сайт телерадіокомпанії Mon, 09 Jul 2012 06:24:25 +0000 en hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.3.2 Сьогодні одне з найпоетичніших свят українського обрядового календаря —Івана Купала http://voltv.com.ua/sohodni-odne-z-najpoetychnishyh-svyat-ukrajinskoho-obryadovoho-kalendarya-ivana-kupala/ http://voltv.com.ua/sohodni-odne-z-najpoetychnishyh-svyat-ukrajinskoho-obryadovoho-kalendarya-ivana-kupala/#comments Sat, 07 Jul 2012 11:57:32 +0000 redaktor http://voltv.com.ua/?p=14355 Церква цього дня відзначає Різдво Івана Хрестителя. Шляхом злиття християнських та язичницьких традицій і утворилося свято Івана Купала. Гарно відзначають його і на Волині. Наприклад, жителі Локачинського району з’їхалися до Затурець. Тут вміють святкувати Івана Купала. Все за народними традиціями. Русалки, водяники, усяка інша нечисть, щоправда, цього дня вона позитивна.

Дівчата пускали на воду віночки, а хлопці займалися головною розвагою вечора – стрибали через багаття. Хоча розвагою це стало зараз, а от раніше цьому ритуалові надавали магічного значення. Скажімо, якщо стрибнути найспритніше, то у Вас буде гарне здоров’я, коли вдало перескочать через полум’я закохані, то вони скоро поберуться. І не дай Вам Боже вскочити у вогонь – біди протягом року не уникнути. Стрибнути через вогнище — означає очиститися. Саме так роблять на Івана Купала.

]]> http://voltv.com.ua/sohodni-odne-z-najpoetychnishyh-svyat-ukrajinskoho-obryadovoho-kalendarya-ivana-kupala/feed/ 0 Оздоровчо-відпочинковий табір імені Олега Кошового — ювіляр http://voltv.com.ua/ozdorovcho-vidpochynkovyj-tabir-imeni-oleha-koshovoho-yuvilyar/ http://voltv.com.ua/ozdorovcho-vidpochynkovyj-tabir-imeni-oleha-koshovoho-yuvilyar/#comments Sat, 07 Jul 2012 07:44:57 +0000 redaktor http://voltv.com.ua/?p=14349 Табір імені Олега Кошового, що в селі Дачне Луцького району, зустрічає своїх правнуків. Цей оздоровчий заклад відзначив шістдесятилітній ювілей. За цей час тут побувало близько сорока тисяч дітей різних поколінь, а це – кожен 30-й житель області. Історія табору розпочалася у повоєнний час. Зараз  тут житловий комплекс, харчоблок, клуб, медичний корпус, ігровий зал, спортивний комплекс, відкритий басейн.

Табір імені Олега Кошового розташований в екологічно чистій зоні посеред соснового лісу на площі чотири з половиною гектари. Дітей забезпечують п’ятиразовим харчуванням. А щоб вони не сумували – організовують навчально-розважальне дозвілля. Батьки перебуванням дітей у таборі задоволені: крім цікавого відпочинку, нових знайомств, діти стають більш відповідальні і самостійні.

]]>
http://voltv.com.ua/ozdorovcho-vidpochynkovyj-tabir-imeni-oleha-koshovoho-yuvilyar/feed/ 0
День споживчої кооперації http://voltv.com.ua/den-spozhyvchoji-kooperatsiji/ http://voltv.com.ua/den-spozhyvchoji-kooperatsiji/#comments Sat, 07 Jul 2012 05:59:36 +0000 redaktor http://voltv.com.ua/?p=14339 Першої суботи липня професійне свято відзначають працівники споживчої кооперації. Волинських кооператорів з цієї нагоди під час урочистих зборів у приміщенні Луцького кооперативного коледжу вшанували представники влади та громадськості. До слова, 2012-й, за рішенням Генеральної Асамблеї ООН, проголошений Міжнародним роком кооперативів.

Проголошуючи 2012-й роком кооперативів, Організація Об’єднаних Націй визнала важливість і ефективність кооперації  у боротьбі з бідністю та у становленні національних економік. Адже, як зазначають кооператори, саме така система господарювання допомагає поєднати особисті, колективні й суспільні інтереси. Кооперативний рух в Україні зародився майже півтора століття тому. На Волині перші товариства з’явились в Устилузі 1902-го, а вже за рік — у Луцьку. У радянські часи споживча кооперація була ефективною господарською системою і, подолавши важкі 90-ті часи минулого століття, залишається такою і нині.

Сьогодні у сфері споживчої кооперації працює майже 3 тисячі волинян. На урочистих зборах з нагоди Міжнародного дня споживчої кооперації найкращих працівників сфери відзначили грамотами та подяками обласної держадміністрації та облради, міської ради, федерації профспілок області та правління облспоживспілки. Найвищою нагородою правління Укоопспілки – орденом “Знак пошани” – за багаторічну успішну працю відзначено Мирославу Ковальчук. У споживчій кооперації вона 35 років. За цей час пройшла шлях від товарознавця до голови правління Маневицької райспоживспілки.

Кращими серед райспоживспілок на урочистих зборах назвали Маневицьку і Ківерцівську, а також Цуманське, Гірниківське та Берестечківське споживчі товариства. А Луцький ринок облспоживспільки визнали кращим на державному рівні — він посів перше місце в конкурсі-огляді серед ринків обласних центрів.

Цього року в усьому світі відзначають 90-ту річницю  кооперативного руху. Нині масштаби діяльності кооперативів варіюються від скромних приватних підприємств до великих компаній. І надалі, сподіваючись на належну підтримку держави, українські кооператори працюватимуть на благо громади.

]]>
http://voltv.com.ua/den-spozhyvchoji-kooperatsiji/feed/ 0
Вони воювали за Ковель http://voltv.com.ua/vony-voyuvaly-za-kovel/ http://voltv.com.ua/vony-voyuvaly-za-kovel/#comments Fri, 06 Jul 2012 12:10:57 +0000 redaktor http://voltv.com.ua/?p=14346 6 липня 1944 року – день визволення Ковеля від німецько-фашистської окупації. Битва за місто залізничників тривала 127 днів і ночей.  Десятки тисяч життів. Покалічені долі. Вщент зруйновані будинки та заміновані вулиці. Колишні воїни-визволителі і досьогодні пам’ятають, якою була ціна мирного сьогодення міста над Турією. Кадри німецької кінохроніки, доступної тепер в інтернеті, дають можливість побачити, як відбувались бої за Ковель. 127 днів і ночей тривала битва за місто залізничників. Фашисти перетворили Ковель на потужний опорний пункт з оборонними укріпленнями за останнім словом техніки. Майже кожен будинок і підвал служив дотом або укріпленням для багатотисячного гарнізону армії “Центр”.

Щороку 6 липня на міському меморіалі Слави відбувається мітинг з нагоди дня визволення Ковеля. До підніжжя стелли і вічного вогню лягають квіти. Як знак нашої пам’яті. Про тих, кого не повернути. Чий героїзм та самопожертва забезпечили нам мирні будні.

]]>
http://voltv.com.ua/vony-voyuvaly-za-kovel/feed/ 1
Медицина потребує реформ, але відбуватися вони повинні поступово http://voltv.com.ua/medytsyna-potrebuje-reform-ale-vidbuvatysya-vony-povynni-postupovo/ http://voltv.com.ua/medytsyna-potrebuje-reform-ale-vidbuvatysya-vony-povynni-postupovo/#comments Fri, 06 Jul 2012 12:06:24 +0000 redaktor http://voltv.com.ua/?p=14343 “Медицина потребує реформ, але відбуватися вони повинні поступово”, – така основна теза прозвучала на черговому засіданні Луцького міськвиконкому. На думку фахівців, реформування медичної галузі в нашому обласному центрі відбуватиметься набагато простіше, ніж, скажімо, у Дніпропетровську чи Вінниці, де впроваджуються пілотні проекти. У Луцьку практично завершено перший етап реформування медичної галузі. Незважаючи на те, що Волинь не потрапила до областей, де запроваджують пілотні проекти, зміни у медицині, за словами Федора Кошеля, начальника управління охорони здоров’я Луцької міської ради,  розпочалися кілька років тому.

Зараз  у Луцьку функціонує 4 поліклініки та 2 амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Амбулаторно-поліклінічні заклади мають статус окремої юридичної особи. Це дало можливість раціонально розподілити бюджетні кошти. Основний акцент — на сімейну медицину, запевняє головний лікар Луцької міської поліклініки №1 Ігор Гнетньов.

За словами головного лікаря Луцької міської поліклініки №2 Ганни Кравчук, відокремлення поліклінік від лікарень, тобто перший етап реформування, не минув безболісно. Це й зрозуміло, адже лише в обласному центрі він стосувався понад тисячу працівників медицини. Нині завдання інші -  привчити людей, що перший крок, який вони повинні зробити — йти до сімейного лікаря. Другий крок — зміцнення матеріально-технічної бази центрів. Третій крок — фінансування.

Саме про фінансування говорив і перший заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук. Якщо реформування медицини зведеться лише до зміни фінансування, тобто міські лікувальні установи фінансуватимуться не з міського, а з обласного бюджету, то сенсу в цьому небагато. Міська влада думає над тим, щоб створити в обласному центрі ще дві амбулаторії.

Завдання реформи медичної галузі зрозумілі. Багато невідомих, поки що, у питанні фінансування. Медичне обслуговування стосується кожного, але про яку якість можна говорити, якщо середня заробітна плата сімейного лікаря трошки  більша від мінімальної і становить 1300 гривень.

]]>
http://voltv.com.ua/medytsyna-potrebuje-reform-ale-vidbuvatysya-vony-povynni-postupovo/feed/ 0
У Луцьку продовжується реконструкція Меморіалу Слави http://voltv.com.ua/u-lutsku-prodovzhujetsya-rekonstruktsiya-memorialu-slavy/ http://voltv.com.ua/u-lutsku-prodovzhujetsya-rekonstruktsiya-memorialu-slavy/#comments Fri, 06 Jul 2012 09:43:08 +0000 redaktor http://voltv.com.ua/?p=14336 До Дня Перемоги було укладено бруківку на центральній алеї. Зараз ремонтують обеліски. Кошти на ці роботи надали спонсори, зокрема, фонд Бориса Клімчука “Рідна Волинь”. На інших алеях Меморіалу замінять плити за кошти, які отримало місто як субвенцію з державного бюджету. Загальна вартість робіт із заміни покриття доріжок становить понад 3,5 мільйона гривень, а попередня вартість ремонту обелісків — 700 тисяч. Завершити капітальний ремонт на Меморіалі Слави планується до кінця цього року.

Начальник управління транспорту і зв’язку ОДА Леонід Кирильчук запевнив, що жодних кардинальних змін на меморіальному комплексі не відбудеться. Буде лише кардинально відновлено те, що збудоване раніше.

 

]]> http://voltv.com.ua/u-lutsku-prodovzhujetsya-rekonstruktsiya-memorialu-slavy/feed/ 0 Естонці потрапили до Книги рекордів України http://voltv.com.ua/estontsi-potrapyly-do-knyhy-rekordiv-ukrajiny/ http://voltv.com.ua/estontsi-potrapyly-do-knyhy-rekordiv-ukrajiny/#comments Fri, 06 Jul 2012 09:41:52 +0000 redaktor http://voltv.com.ua/?p=14333 Уже 10 років поспіль  вони відроджують українську культуру.  У місті Маарду, що розташоване неподалік від столиці  Таллінна,  з 2000 року відбувається  етнофестиваль – «Сорочинський ярмарок». Дійство не є копією свята у Великих Сорочинцях Полтавської області, але теж передбачає виступи колективів, продаж українських виробів та куштування національної української кухні. Заслужений діяч мистецтв України лучанин  Віталій Іваницький  нещодавно повернувся з Естонії, де зустрічався із натхненником фестивалю – Миколою Швецем і  вручив йому сертифікат від Книги рекордів України. Видання вирішило нагородити засновників заходу за популяризацію української культури.  До речі, в Естонії проживає 29 тисяч українців, є тут і Конгрес українців Естонії.

]]>
http://voltv.com.ua/estontsi-potrapyly-do-knyhy-rekordiv-ukrajiny/feed/ 0
Селище Луків Турійського району починає поступово оновлюватися http://voltv.com.ua/selysche-lukiv-turijskoho-rajonu-pochynaje-postupovo-onovlyuvatysya/ http://voltv.com.ua/selysche-lukiv-turijskoho-rajonu-pochynaje-postupovo-onovlyuvatysya/#comments Fri, 06 Jul 2012 06:38:28 +0000 redaktor http://voltv.com.ua/?p=14327 Тут на 50 місць розширили місцевий дитячий садочок, проклали до нього асфальтовану дорогу. Ремонтують будинок культури, а наступного року розпочнуть реконструкцію школи. Оглянути об’єкти соціально-економічного розвитку до селища завітав голова облдержадміністрації Борис Клімчук.

У Лукові Турійського району голова облдержадміністрації Борис Клімчук найперше побував у дошкільному навчальному закладі. Тут   завершили  реконструкцію двох груп, тепер садочок збільшився на 50 місць і може прийняти  170 діток. Його завідувачка   Олена Коваль повідомила, що садочку цього року виповнюється 40 років. Педагогічний колектив сумнівався, чи відбудеться свято, адже приміщення було  занедбане.

До садочка заасфальтували дорогу, а в самому закладі замінили усі вікна на металопластикові. Згідно із планами другої черги реконструкції ще замінять дах та відремонтують фасад будівлі. Будівельники обіцяють оновити садочок  до Дня Незалежності України.

Борис Клімчук, поспілкувавшись із працівниками дитячої установи, відзначив, що у Лукові зникла черга на влаштування дітей у садочок.

Наступний об’єкт, який у Лукові оглянув Борис Клімчук, це  сільськогосподарське підприємство. Тут буде сертифікований склад для зберігання зерна. Спеціалісти управління контролю якості с/г продукції, карантинної служби та служби захисту рослин проводять сертифікатну перевірку на відповідність послуг зберігання зерна у складських приміщеннях.

Директор сільськогосподарського підприємства Євген Дудка зазначив, що в Лукові планують створити сушильний  комплекс та реконструювати елеватор для того, щоб надавати послуги зі зберігання зерна та вузькоколійкою транспортувати його у Європу.

Кипить робота на будівельному майданчику будинку культури. Місцева влада відшукала кошти на його реконструкцію.

Ввести в експлуатацію будинок культури луківчани планують восени. Тоді й відбудеться перший концерт у відновленому закладі. Прийнято рішення  закупити  стільці у зал  та сценічні костюми. А Борис Клімчук пообіцяв посприяти у виділенні  коштів з обласного бюджету на котельне господарство. Місцевий аматорський фольклорний колектив «Волинські вечори» та Борис Клімчук привітали голову Турійської районної державної адміністрації Олександра Дишлюка з 55-річчям.

]]>
http://voltv.com.ua/selysche-lukiv-turijskoho-rajonu-pochynaje-postupovo-onovlyuvatysya/feed/ 0