This version of the page http://www.shatsk.info/ozera.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-04-21. The original page over time could change.
Відпочинок на шацьких озерах.Готелі,пансіонати,бази відпочинку,приватний сектор...
Відпочинок на шацьких озерах.Готелі,пансіонати,бази відпочинку,приватний сектор
Трускавець   Моршин   Східниця   Поляна.Солочин.Свалява   Хмільник   Яремче   Драгобрат   Крим


www.shatsk.info

ШАЦЬК-ІНФО

Відпочинок на шацьких озерах
  • Шацьк
  • Світязь
  • Пульмо
  • Острів'я
  • Пулемець
  • Піща
  • Мельники
  •   Головна   Шацький національний природний парк   Озера   Фотогалерея
    Відпочинок на Шацьких озерах
    Шацьк.Готелі.
    Водограй
    Шацькотель
    Вітязь
    Оберіг
    Шацьк.Ресторани.
    Водограй
    Фелічіта
    Cвітязь.Готелі.Котеджі.
    Галицький двір
    Деревяний будинок
    Котедж з басейном
    Колорит
    Між трьох озер
    Сосновий бір
    Срібні роси
    Cвітязь.Готелі.
    Сосновий бір
    Карта-схема Шацьких озер


    Збільшити карту

    Шацькі озера

    ОЗЕРО СВІТЯЗЬ Найглибше озеро на Україні - Світязь - знаходиться на північному заході Волинської області. Воно входить до групи Шацьких озер і є найбільшим і найглибшим серед них. Озеро займає площу 2.75 тис.га. Довжина берегової лінії озера становить близько 30 км. Об'єм водної маси складає 180.8 млн.куб.м., середня глибина Світязя дорівнює 6.9м. Максимальна глибина - 58.4м (за даними С. Ленцевича) - відмічена в північно-західній частині озера (Ленцевич, 1931). В плані озеро має неправильну форму і витягнуте з південного заходу на північний схід на 9.3км. Максимальна ширина озера 4.8км, мінімальна - 2.3км.На озері є острів, площа якого становить приблизно 7 га. Він знаходиться в центральній частині водойми. Острів простягається в північно-східному напрямку на 800м, максимальна ширина досягає 150-170м.
    ОЗЕРО ОЗЕРЦЕ Озеро Озерце знаходиться на схід від озера Карасинець і на північний схід від селища Шацьк. Ці озера дуже близько розміщені один від одного і з’єднані короткою протокою. Площа озера складає 13,4 га, довжина – 600 м, ширина – 375 м, максимальна глибина – 3,0 м, середня глибина – 1,6 м: об’єм води становить 0,2 тис.м. куб.
    ОЗЕРО МОШНЕ Озеро Мошне знаходиться за 2 км на північ від озера Пісочне, за декілька сотень метрів від кодону з Білорусієсю. Площа озера складає 36 га, довжина – 800 м, ширина – 600 м, максимальна глибина – 3,0 м, середня глибина – 2,0 м, об’єм води становить 0,7 тис.м. куб. Щодо походження озера Мошне, то вважають, що дане озеро є реліктовим і належить до групи залишкових озер. Серед групи Шацьких озер, озеро Мошно вважається найстаршим, і його вік становить приблизно 9800 років. Берегова лінія озера Мошно слабо розвинена. Береги низинні, порослі лісом, заболочені. Вода в озері каламутна, коричневого кольору, має нейтральну реакцію рН.
    ОЗЕРО ОСТРІВ’ЯНСЬКЕ Озеро Острів’янське знаходиться на північний схід від озера Пулемецького. На його східному березі розташоване село Острів’я. Площа озера складає 257 га, довжина-2250 м, ширина-1450 м, максимальна глибина03,8 м, середня глибина –2,3 м, об’єм води становить 5,9 тис.м.куб. Берегова лінія водойми простягається на 9,3 км. Озеро Острів’янське з’єднане каналом з озером Пулемецьким. Має стік через канал у річку Копаївка. Північно-західний берег Острів’янського озера заболочений, захдний берег-припіднятий, піщаний. Дно озера рівне, піщане, вкрите мулом, переважно рослинного походження.
    ОЗЕРО ПЕРЕМУТ Назва озера Перемут походить від російського слова “перемутить”, в зв’язку з тим, що озеро має великі запаси сапропелю, які тут оцінюються в 322х10 куб.тон., і при перемішуванні вода набирає мутного відтінку. Озеро Перемут знаходиться на північний захід по трасі Шацьк-Піща. Протоко озеро з’єднане з озером Луки. Часто в літературі їх об’єднують в одне озеро – Луки-Перемут. Довжина берегової лінії близько 5 км. Береги низькі, заболочені. Площа озера складає 146 га, довжина – 1800 м, ширина- 1300 м, максимальна глибина – 6,7 м, середня – 2,2 м, об’єм води становить 3,2 тис.м.куб.
    ОЗЕРО ЛЮЦИМЕР Озеро Люцимер знаходиться на південний схід від смт. Шацьк. В Шацькому національному природному парку воно займає третє місце по площі після озер Світязь та Пулемець. Площа озера Люцимер складає 443 га, довжина – 3075 м, ширина- 1875 м, максимальна глибина – 11,0 м, середня глибина – 4,4 м, об’єм води становить 19,5 тис.м.куб. Озеро З’єднане штучними каналами з озерами Чорним Великим та Круглим. Берегова лінія плавна, крім південної частини, де вона порізана косами та невеликими затоками. Північний берег Люцимера високий, піщаний, південний-низький. До південно-західного та північно-східного берегів прилягають торфяні болота. На окраїнах боліт-старі берегові вали висотою 0,6-0,8 м. Прибережна лінія озера Люцимер заростає. Вздовж узбережжя очерет і ситник. Ширина смуги заростає 70-150 м. Живиться Люцимер підземними, атмосферними водами поверхневого стоку.
    ОЗЕРО КАРАСИНЕЦЬ Озеро Карасинець знаходиться на пвнічний схід від селища Шацьк. На північ від озера розташоване село Мельники. Озеро з’єднане каналом з озером Озерце, яке лежить на північний схід від нього. Ці озера розміщені близько одне від одного, приблизно на відстані 500 м. Площа озера складає 13,9 га, довжина – 550 м, ширина - 375 м, максимальна глибина – 1,8 м, середня глибина – 1,1 м, об’єм води становить 0,2 тис.м.куб. Берегова лінія озера Карасинець слаборозвинена, заболочена. Рослинність озера небагата. З фітопланктону тут поширені хлорококкові, синьозелені та діатомові водорості. Вища водна рослинність не характеризується високою чисельністю. Тут зустрічаються такі види – очерет звичайний, рогіз вузьколистий, латаття жовте, рдесник, тілоріз, ситник та хорові водорості. Озеро Карасинець мілке, глибини тут заледве досягають 2 м. Водойма добре прогрівається. Добре розвивається рослинність, а багато кормова база для рибного населення озера. З рибного населення тут водяться звичайні види, характерні для малих озер Шацького поозер’я – плотва, краснопірка, окунь, йорж, карась, в’юн, верховодка.
    ОЗЕРО ПУЛЕМЕЦЬКЕ Пулемецьке озеро розміщене на північний захід від озера Світязь, між селами Пульмо і Пулемець. За площею водної поверхні і об’ємом води поступається тільки озеру Світязь . Довжина берегової лінії близько 16 км. Площа озера 1640 га, довжина 6,1 км, ширина – 3,5 км, максимальна глибина – 19,2 м, середня – 4,1 м. Берегова лінія озера слаборозчленована. Південні і північно-західні береги піщані, припідняті на 5-6 м над рівнем води. З півночі і північного сходу озеро оточують торфові болота, які згодом переходять в мокрі, а далі – в сухі луки. Дно озера піщане, рівне, має дві продовгуваті западини, між якими розміщений підводний пагорб, Пулемецьке озеро має великі запаси сапропелю і торфосапропелю. Тут вони оцінюються в 37 млн.м.куб. Живиться озеро підземними водами, а також атмосферними опадами і поверхневим стоком. Озеро з’єднане каналапми з озерами Острів’янське та Луки.
    ОЗЕРО СОМИНЕЦЬ Озеро Соминець знаходиться поблизу озера Світязь, за 1,2 км на північний схід від нього. Площа озера складає 43 га, довжина озера 1175 м, ширина – 525 м, максимальна глибина – 2,8 м, середня глибина – 1,7 м, об’єм води становить 0,7 тис.м.куб. Береги озера низькі, порослі лісом, південно-східний берег піщаний. Значна частина водного дзеркала вкрита рослинністю. Площа водозбору озера становить 1,33 км.кв., частково зайнятого сільськогосподарськими угіддями, які безпосередньо прилягають до озера. Стік з цих полів поступає в східну частину озера. Водозбір практично не осушується.
    ОЗЕРО ЛИНОВЕЦЬ Озеро знаходиться безпосередньо в с.Світязь – на південь від оз.Світязь, з яким з’єднане канавами. Площа водного дзеркала озера 9,5 га, довжина – 450 м, ширина – 325 м, максимальна глибина – 3,7 м, середня – 1,0 м, об’єм води в озері – 95,7 тис.м.куб. Живлення озера відбувається за рахунок атмосферних опадів та поверхневого стоку. Берегова лінія зливається з оточуючими болотними масивами. Донні відклади представлені мулами, в яких відмічається високий вміст органічних речовин, тому їх відносять до сапропелей. Товщина мулу в озері сягає до 10 м – озеро знаходиться в гіперевтрофному стані /заростаюча фаза озера/. Цьому сприяє дуже сильний антропогенний прес на водойму – це і стоки з сільськогосподарських полів, розорення водоохоронних зон, зниження рівня водойми через осушувальну меліорацію.
    ОЗЕРО ЧОРНЕ ВЕЛИКЕ Озеро знаходиться в південно-західному напрямку від селища Шацьк. Власне саме озеро займає крейдову котловину. Низьким перешийком відокремлене від озера Люцимер, яке лежить від нього на схід. Площа озера складає 82 га, довжина озера 1375 м, ширина, максимальна глибина – 3,2 м, середня глибина – 2,5 м, об’єм води в озері становить 2,5 тис.м.куб. Довжина берегової лінії близько 3,7 км. Живиться озеро Чорне підземними водами та атмосферними опадами. Північний берег озера піщаний, південний та південно-східний низькі, сильно заболочені. Влітку озеро заростає водоростями в прибережній зоні – очерет, рогіз, ситник. В озері Чорному активна реакція Рн коливаєтьсяч від 7,5-8,5 поверхні до 6,9-7,4 біля дна.
    ОЗЕРО ЛУКИ Озеро Луки знаходиться біля села Затишшя. Воно має складну берегову лінію, довжиною близько 21 км. З’єднане природною протокою з озером Перемут. Часто їх вважають одним озером, об’єднуючи їх назви в Луки-Перемут. Площа озера складає 673 га, довжина – 5950 м, ширина – 1400 м, максимальна глибина – 3,2 м, середня – 2,1 м. Береги озера Луки низькі, заболочені. На захід від озера знаходяться прибережні вали висотою до 1 м. Поблизу південно – західного берега в озері є 6 заболочених, сплавинних островів. Живлення озера здійснюється за рахунок підземних і поверхневих вод.
    ОЗЕРО КРИМНО Озеро Кримно знаходиться приблизно за 3 км на схід від озера Пісочне /недалеко від села Мельники на півдні від кордону з Білоруссю на півночі/. Площа озера складає 145 га, довжина – 2175 м , ширина – 925 м, максимальна глибина – 2,9 м, об’єм води в озері становить 4,2 тис.м.куб. В озеро Кримно впадають два водостоки. На півночі з Білорусі впадає річка Рита, південним водостоком озеро з’єднане з озером Плотиччя. На озері є невеликий острів, який придає озеру привабливий та неповторний вигляд. Довжина берегової лінії озера близько 6,3 км. Тут виділяються наступні типи берегів:
    ОЗЕРО ПІСОЧНЕ Озеро пісочне знаходиться на північний схід від Шацька. Площа озера складає 189 га, довжина – 1750 м, ширина – 1450 м, максимальна глибина – 16,2, середня глибина – 6,9, об’єм води становить 13,0 тис.м.куб. Озеро Пісочне в плані має двоовальну форму. Котловина озера складається з двох конусоподібних заглиблень, які розділені підводним підвищенням. Активна реакція води /pH/ є однією із важливих гідрохімічних показників водної маси, в значній ступені характеризує кількість і якість органічних і мінеральних речовин. Озеро Пісочне середньої глибини і, в основному, добре прогрівається. Для басейнів з такими умовами характерні коливання pH у вертикальному розрізі і на поверхні. Було встановлено зміну pH під впливом життєдіяльності рослинних організмів.
    Додаткова інформація
    Бальнеологічні курорты.Карпати.
    Трускавець
    Моршин
    Східниця
    Сонячне Закарпаття
    Поляна
    Солочин
    Відпочинок в Карпатах.
    Курорт Яремче
    Яремче
    Ворохта
    Микуличин
    Поляниця /Буковель/
    Татарів
    Яблуниця
    Курорт Драгобрат
    Драгобрат
    Ясіня
    Лазещина
    Кваси
    Свалявський р-н.
    Сонячне Закарпаття
    Поляна
    Солочин
    Відпочинок в Криму.
    Крим
    Алушта
    Утес 
    Малий Маяк 
    Сотера 
    Сонячногірське 
    Малоречінське 
    Рибаче 
    Канака 
    Морське 
    Судак 
    Коктебель 
    Феодосія 
    Ялта 
    Гурзуф 

      Головна   Шацький національний природний парк   Озера   Фотогалерея

    Додаткова інформація Крим:  Крим  ·  Алушта  ·  Партеніт  ·  Утес  ·  Малий Маяк  ·  Сотера  ·  Сонячногірське  ·  Малорічінське  ·  Рибаче  ·  Канака  ·  Привітне  ·  Морське  ·  Новий Світ  ·  Судак  ·  Курортне  ·  Коктебель  ·  Феодосія  ·  Ялта  ·  Гурзуф  ·  Сімеїз  ·  Форос  ·  Євпаторія  ·  Саки  ·  Миколаєвка  · Додаткова інформація Яремче: ·Яремче ·Ворохта ·Микуличин ·Поляниця/Буковель/ ·Буковель ·Татарів ·Яблуниця · Додаткова інформація Драгобрат: ·Драгобрат ·Ясиня ·Лазещина Додаткова інформація Cвалява:  Cвалява  ·  Сонячне закарпаття  ·  Поляна  ·  Солочин  ·

    Інформаційний туристичний інтернет-каталог про відпочинок на шацьких озерах.Готелі,пансіонати,бази відпочинку,приватний сектор:шацькі озера. Шацький національний природний парк.Озера Світязь,Пулемецьке,Луки,Люцемір,Пісочне...

    копіювання матеріалів www.shatsk.info інтернет-сайтами та поліграфічними видавництвами заборонено © 2010-2012 INFOTOUR