This version of the page http://diaspora.ukrinform.ua/center_krim.shtml (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-04-16. The original page over time could change.
Єдина-Україна
  Новини  | Фотосервіс  | Укрінформ-аудіо  | Про нас  | Контакти   


Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
Notice: Undefined variable: output in /usr/local/www/Project/diaspora/calendar.php on line 112   Notice: Undefined variable: output in /usr/local/www/Project/diaspora/calendar.php on line 112   Notice: Undefined variable: output in /usr/local/www/Project/diaspora/calendar.php on line 112   Notice: Undefined variable: output in /usr/local/www/Project/diaspora/calendar.php on line 112   Notice: Undefined variable: output in /usr/local/www/Project/diaspora/calendar.php on line 112   Notice: Undefined variable: output in /usr/local/www/Project/diaspora/calendar.php on line 112   1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
 




















АДМІНІСТРАТИВНИЙ ПОДІЛ

- АРК
- Вінницька
- Волинська
- Дніпропетровська
- Донецька
- Житомирська
- Закарпатська
- Запорізька
- Івано-Франківська
- Київ
- Київська
- Кіровоградська
- Луганська
- Львівська
- Миколаївська
- Одеська
- Полтавська
- Рівненська
- Севастополь
- Сумська
- Тернопільська
- Харківська
- Херсонська
- Черкаська
- Чернівецька
- Чернігівська

АВТОНОМНА РЕСПУБЛІКА КРИМ

Крим особливий не тільки цілющим кліматом і непорушною красою могутніх гір, але й різноманіттям культур.

Свого часу на Кримському півострові розташовувалися столиця царських скіфів - Неаполь Скіфський, античні міста: Херсонес, Пантикапей, Німфей, Керкінітида, Киммерік, візантійські поселення: Горзувити, Алустон. Крим багатий архітектурними пам'ятками зі змішаними стилями Близького Сходу, Візантії й Вірменії.

Попри те, що Кримський півострів вважається автономією України, його територія є прабатьківщиною іншого народу - татарського. Сьогодні важко повірити в те, що протягом 15- 17 століття на цій землі панувало Кримське ханство, яке в 1475-1774 рр. було васалом Туреччини.

Криваві баталії з українськими козаками увічнилися на сторінках історії нашої країни. Саме за часів турецько-татарської навали з України було вивезено в Крим понад 2 млн. українських бранців, які асимілювалися з місцевим населенням.

Нинішній Крим гостинніший…Тепле море, погожі сонячні дні, повітря насичене ароматами цілющих трав створюють найкращі умови для літнього відпочинку. Сьогодні Крим асоціюється з відпусткою, гірським туризмом, музичними фестивалями.

Історія.

Історія свідчить, що в Х-ХІ ст. Східний Крим (Тмутараканське князівство) підтримував політичні і торговельні зв'язки з Київською Руссю.

У XIII ст. в Крим вдерлися орди Батия, і він став улусом Золотої орди. Після її розпаду виникло Кримське ханство (1443-1783 рр.), яке в 1475-1774 рр. було васалом Туреччини.

У XVI-XVII ст. проти турецько-татарських нападників вели героїчну боротьбу запорозькі козаки. У 1783 р. Крим приєднано до Росії, де в 1797 р. він увійшов до складу Новоросійської губернії, з 1802 р.- до Таврійської.

На початку XX ст. основну частину населення Криму становили росіяни, українці, татари.

У листопаді 1917 р. Українська Центральна Рада проголосила, що Таврія належить УНР. У січні 1918 р. в Криму була встановлена радянська влада, а згодом утворена Радянська Соціалістична Республіка Таврида.

У жовтні 1921 р. утворена автономна Кримська РСР у складі РРФСР, хоч спільних кордонів з нею Крим не мав. Однак Крим підтримував з Україною тісніші зв'язки, ніж з Росією, зокрема одержував енергоносії та водні ресурси, що було втратно для України. Із включенням Криму до складу України постало ряд нових економічних, політичних і міжнаціональних проблем.

18 травня 1944 р.стало днем трауру в історії кримських татар: протягом доби тисячі людей за "зраду Батьківщині і співпрацю з німцями" було вигнано з рідних домівок, посаджено в товарні вагони і відправлено на спецпоселення. Сталінські депортації спричинили економічний хаос у регіоні. Протягом травня-червня 1944 р. з Криму виселено понад 225 тис. татар, болгар, греків, вірмен, представників інших національностей.

На час переходу Криму до УРСР на його території проживало 1,2 млн. осіб, серед них 785 тис. міського і 417 тис. сільського населення. Працювали медичний, педагогічний і сільськогосподарський інститути, низка різних технікумів і науково-дослідних установ. Крим був найбільшою курортною зоною Радянського Союзу.

З розпадом СРСР і створенням співдружності незалежних держав усі країни - учасниці СНД підтвердили непорушність кордонів колишніх радянських республік (грудень 1991 р.). Але вже 23 січня 1992 р. Верховна Рада Російської Федерації, ігноруючи ратифіковану нею угоду про недоторканість кордонів, ухвалила переглянути конституційність актів 1954 р.

У заяві від б лютого 1992 р. Верховна Рада України розцінила ці дії як такі, що можуть призвести до дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні і в Росії. Проте парламент Росії постановив, що рішення Президії Верховної Ради СРСР від 19 лютого 1954 р. і Верховної Ради СРСР від 26 квітня 1954 р. про виведення Кримської області зі складу РРФСР не мають юридичної сили. Хоч це рішення не мало практичних наслідків, воно спричинило зростання напруженості в українсько-російських відносинах, яке зберігається й сьогодні (питання розподілу Чорноморського флоту і статусу Севастополя).

Географія

Площа Кримського півосторова складає 27 тис. кв. км. На заході і півдні АРК омивається водами Чорного, на сході - Азовського морів. Річки Криму маловодні; найважливіші - Чорна, Бельбек, Кача, Альма, Салгир. На річці Салгир розташоване Сімферопольське водосховище. У північній частині півострова - Північно-Кримський канал, вода в який надходить із Дніпра. Є кілька великих солоних озер - Сакське, Акташське, Тобечицьке, Чокрацьке, Красне, Айгульське та ін.

Кримський півострів відрізняється різноманітністю природних ландшафтів. Північна його частину займає степ; південні райони півострова - це покриті лісами Кримські гори. Гірська система протягнулася трьома грядами від Севастополя до Феодосії. Найбільші висоти відзначені в межах Головної, або Південної, гряди. Тут знаходиться найвища гірська вершина Кримського півострова - гора Роман-Кош (1545 м).

Клімат у північній частині півострова помірно-континентальний, середня температура січня - 1-2 градуси, липня +24 град. С. На Південному березі клімат середньоземноморського типу, середня температура січня +4 град. С, липня +24 град. С. За кількістю тепла і вологи Крим відноситься до числа відносно сприятливих районів для розвитку землеробства. Вздовж південного узбережжя Кримських гір лежить прибережна смуга (від 2 до 5 км), де розміщені відомі курорти: Ялта, Алупка, Симеїз, Гурзуф, Місхор, Лівадія, Форос, Алушта. Санаторії зосереджені здебільшого на Південному березі Криму та в Євпаторії. Водночас у Південно-Східному Криму розташована велика кількість пансіонатів, а в гірському Криму розвинута мережа турбаз. Курортні ресурси півострова унікальні, оскільки тут, крім сприятливих кліматичних умов та багатої природи, є лікувальні мінеральні води та грязі.

Населення

Загальна чисельність населення регіону складає 2135 тис. чоловік, щільність - 82 чоловіки на 1 кв. км. У Криму розташовано 16 міст, 56 селищ міського типу, 957 сільських населених пунктів. Адміністративно Автономна Республіка Крим поділяється на 14 районів: Бахчисарайський, Білогорський, Джанкойський, Кіровський, Красногвардійський, Красноперекопський, Ленінський, Нижньогорський, Первомайський, Раздольненський, Сакський, Сімферопольський, Совєтський, Чорноморський. Одинадцять міст - Сімферополь, Алушта, Армянськ, Джанкой, Євпаторія, Керч, Красноперкопськ, Саки, Судак, Феодосія, Ялта - мають республіканське підпорядкування.

Найбільші з них - Сімферополь, Євпаторія, Севастополь (адміністративно не входить до складу АР Крим), Керч, Джанкой, Феодосія, Ялта.

Промисловість

У структурі промислового виробництва АР Крим найбільшу питому вагу мають харчова, хімічна і нафтохімічна галузі, машинобудування та металообробка, паливна промисловість.

У структурі виробництва товарів народного споживання частка продовольчих товарів складає 60%. Загалом у регіоні на самостійному балансі перебуває 291 промислове підприємство, функціонує 1002 малих промислових підприємства.

Основними галузями сільського господарства в АРК є рослинництво - вирощування зернових, овочівництво, садівництво, виноградарство; тваринництво - молочне скотарство, птахівництво, вівчарство.

Історико -культурний комплекс

Історико-культурний потенціал краю представлений Кримським республіканським краєзнавчим музеєм, Сімферопольським художнім музеєм, Лівадійським музеєм-палацом, будинком-музеєм А.П.Чехова, Кримськотатарським музеєм мистецтв, Бахчисарайським державним історико-культурним заповідником.

Серед визначних пам'яток Сімферополя - столиці АР Крим- парк "Салгірка" (ХVІІІ ст.); Український музичний, Кримськотатарський музично-драматичний, Ляльковий театр і філармонія; Кримський краєзнавчий і художній музеї.

Над Алупкою височіє одна з найпривабливіших гір Криму - Ай-Петрі. У місті розташований один з найкращих палаців і парків України - Палац Воронцова і парк 1830-1846 рр.

У Бахчисараї збереглися Ханський палац (ХVІ-ХVІІІ ст.), в приміщенні палацу - Бахчисарайський історико-археологічний музей. Успенський печерний монастир (VІІ-ХІХ ст.), у комплексі монастиря - вирубана в скелі Успенська церква VІІІ ст., при дорозі Чуфут-Кале. Мечеть Тохталі-Джамі 1707 року. Фортеця і печерне місто "Чуфут-Кале" (Х-ХVІІІ ст.).

Ялта із сусідніми селищами і містами є найбільшим всесвітньо відомим курортом Криму. Туристів приваблюють "Ластівчине гніздо" 1911-12рр.; Вірменська церква 1909-17рр.; палац 1831-36рр.; Полукоровський пагорб - місце поховання визначних діячів історії і культури; палацовий комплекс ХІХ-ХХ ст. у Лівадії на схилі гори Могабі.

Феодосія заснована в VІ ст. до н.е. Найцікавіші об'єкти туризму - Вірменська церква Св. Архангелів Михаїла і Гавриїла (1408р.); Генуезька фортеця (ХІV ст.); Міська фортеця (ХІV ст.).

Всього в Криму нараховується 3820 пам'яток історії та культури.

На гору

УКРАЇНЦІ У СВІТІ


Книга - морська глибина,
Хто в ній пірне аж до дна,
Той хоч і труду мав досить,
Дивнії перли виносить...

(І. Франко)


Студент увійшов до їдальні, підсаджується до викладача, а той йому:
– Гусь свині не товариш!
– Ну, тоді я полетів.
Викладач затаїв образу, думає – помщуся на іспиті. Питає студента:
– Ось ви йдете дорогою та бачите два мішки: один з розумом, другий з грошима. Який візьмете?
– З грошима.
– А я б узяв з розумом.
– Кому чого бракує.
Викладач зі злості пише в заліковій: «козел».
Студент дивиться, потім повертає:
– Професоре, ви тільки розписалися, а оцінку поставити забули.




АСТРОЛОГІЧНИЙ ПРОГНОЗ
від Оксани Лисенко
на 20 -26 жовтня

Завтра в Києві
 вдень  +8°C +10°C
 вночі  +5°C +7°C
Детальніше

Завантажую...



   Зробити стартовою сторінкою | Про проект | Карта сайту | Посилання | Зворотний зв'язок | На головну
Всі права застережені. © Ukrinform 2009.
При використанні матеріалів посилання на сайт є обов'язковим.
З усіх питань звертайтесь за тел.:
+ 38 (044) 244-90-71
+ 38 (044) 279-88-41
E-mail: resurs@ukrinform.com