This version of the page http://www.centrenergo.com/divisions/zmey/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-04-14. The original page over time could change.
Зміївська ТЕС
  • Зміївська ТЕС
  • Вуглегірська ТЕС
  • Трипільська ТЕС
  • ВП "Ременерго"

Зміївська ТЕС


Зміївська теплова електрична станція сьогодні входить в п’ятірку найпотужніших українських ТЕС. Вона розташована поблизу м. Харкова в економічно розвиненому регіоні України, де на даний час не існує значних альтернативних джерел забезпечення електроенергією. Електростанція є найбільшим енергогенеруючим об'єктом Слобожанщини. З 1995 р. Зміївська ТЕС входить до складу ПАТ "Центренерго" як відокремлений структурний підрозділ.

Основним видом діяльності є виробництво електричної енергії, що відпускається в електричну мережу по лініях 110 кВ та 330 кВ, а також централізоване теплопостачання, водопостачання та водовідведення селища енергетиків Комсомольське, де зараз проживає близько 17 000 чоловік, та прилеглих промислових підприємств.

Встановлена проектна потужність - 2 400 МВт. На даний час її встановлена електрична потужність складає 2 200МВт, склад устаткування 6х175МВт + 3х275МВт + 1х325МВт, що дозволяє виробляти за рік до 16 млрд. кВт*год. електроенергії. Сумарна теплова потужність станції складає 339 Гкал/год.

Основним паливом для ТЕС служать вугілля марок "А" та "П", на якому можуть працювати всі енергоблоки електростанції.

З вересня 2005 року введений в експлуатацію механізований шнековий пробовідбірник UNI-SAMPLER для відбору проб вугілля, що надходить на станцію. Це значно полегшило працю персоналу та зменшило похибку випробування якості вугілля, що дало економічний ефект при розрахунку за поставлене вугілля в частині визначення його достовірної якості.

Усі основні технологічні процеси роботи енергоблоків ТЕС керуються дистанційно. Для кожного блоку передбачений необхідний рівень технологічного захисту, систем технологічної, аварійної сигналізації та реєстрації аварійних подій.

Система технічного водопостачання заснована на принципі кругообігу води в системі, з використанням ставка-охолоджувача, який штучно створений на місці старичного озера Лиман. Джерелом поповнення безповоротних витрат води є річка Сіверський Донець.

У 2005 році вперше в Україні успішно завершено реконструкцію енергоблоку №8 Зміївської ТЕС. Проект реконструкції здійснювався та фінансувався за участі консорціуму західних компаній і банків, передусім німецьких. Консорціум очолювала компанія Siemens. В результаті реконструкції енергоблоку № 8 встановлену потужність блоку підвищено з 275 МВт до 325 МВт, досягнута робота котлоагрегату на вугіллі без підсвічувального палива, істотно поліпшено екологічні і економічні показники блоку, подовжено його ресурс на 15-20 років.

За 51 рік роботи Зміївська ТЕС виробила понад 533 млрд. кВтгод. електричної енергії. На сьогодні у складі енергетичної системи України діючими є всі 10 енергоблоків ТЕС, а підприємство залишається стабільним виробником на енергетичному ринку України.

Сьогодні ПАТ «Центренерго» та Зміївська ТЕС готуються до подальшої реконструкції, реалізації другого етапу реконструкції восьмого енергоблоку та реконструкції ще одного блоку 275 МВт і одного блоку 175 МВт. На 2013-2014 рр. заплановано реконструкцію енергоблоку №1 із спорудженням обладнання сіркоочищення.

Реалізовуючи ці проекти, буде подовжено строк експлуатації обладнання ТЕС. А це значить, що Зміївська ТЕС і в майбутньому утримуватиме статус одного із провідних підприємств енергетичної галузі України.

Історична довідка

 

31 грудня 1960 року було введено в експлуатацію перший енергоблок потужністю 200 МВт. Зміївська ТЕС в той час була найбільшою електростанцією в системі ВЕО "Харківенерго".


У 1965 році завершено будівництво першої черги електростанції, яка досягла потужності 1200 МВт. Розпочато будівництво другої черги електростанції.


У 1969 році Зміївська ТЕС досягла запланованої проектної потужності 2400 МВт і стала однією з найбільших теплових електростанцій СРСР.


У 1995 році під час реорганізації електроенергетики Зміївську ТЕС було виведено зі складу ВЕО "Харківенерго" і введено до складу ДАЕК "Центренерго".


У 1999 р. керівництвом станції за погодженням Міністерства енергетики було прийнято рішення про виведення блока № 8 на реконструкцію.


У 2005 році проект реконструкції енергоблоку № 8 в цілому завершено.


31 грудня 2010 року - 50 років з дня пуску першого енергоблоку 200 МВт Зміївської ТЕС.

 

 

Плотніков Сергій Іванович -
директор ТЕС






Контактна інформація

Україна, 63460, Харківська обл.,
Зміївський р-н, смт. Комсомольське,
вул. Балаклійське шосе, 2

Телефон: +38 (05747) 5-67-04
Факс: + 38 (05747) 5-35-85

E-mail: kanc@zmtes.kh.energy.gov.ua



Дизайн от Conus