This version of the page http://www.centrenergo.com/about/history/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-04-14. The original page over time could change.
Історія компанії
  • Історія компанії
  • Органи управління
  • Керівництво
  • Рада профспілкових комітетів
  • Ліцензії
  • Контакти та реквізити
  • Графік акцій Центренерго (Українська біржа)

Історія компанії


ПАТ „Центренерго” існує вже більш як 15 років. Але станції, на базі яких створено підприємство, починають свою історію з 60-70 років. Це історія багатотисячного колективу будівельників, робітників експлуатації, які вдень і вночі на вахті, з пультів управління електростанцій керують складним обладнанням та устаткуванням, усувають несправності, реалізують нові технології, забезпечують надійне електропостачання промисловості і населення України.

З 1955 року починала відлік часу свого існування Зміївська ТЕС, коли було затверджено проектне завдання будівництва великої базисної ДРЕС поблизу міста Харків. У 1960 році було введено в експлуатацію перший енергоблок, в 1969 році вона вийшла на проектну потужність - 2400 МВт і стала однією з найбільших теплових електростанцій СРСР. У 1979 році вироблено 200-мільярднний кіловат електроенергії. З квітня 1995 року Зміївську ДРЕС було виведену зі складу ВЕО “Харківенерго” і передано до сформованої Державної акціонерної енергетичної компанії “Центренерго».

Будівництво Трипільської ДРЕС розпочато у 1963 році на Дніпровському березі в 45 км від Києва. Станція споруджувалася в дві черги. У грудні 1969 року перший енергоблок електростанції був поставлений під промислове навантаження. 1972 року Трипільська ДРЕС була повністю введена в експлуатацію. На станції було встановлено шість енергоблоків потужністю по 300МВт кожний.

У 1966 року затверджено розпорядження про будівництво в 1967-1977рр Вуглегірської ДРЕС потужністю 3600 МВт. 31 грудня 1972 о 19 годині 25 хвилин перший енергоблок потужністю 300МВт включений в мережу. 1973 – введені в експлуатацію енергоблоки № 2,3,4, і встановлена потужність першої черги досягла проектної - 1200МВт. У 1981 році досягнуто проектне виробництво електроенергії 22 млрд кВт / год на рік. У зв'язку з реструктуризацією галузі Вуглегірська ДРЕС у 1995 році вийшла зі складу ВЕО "Донбасенерго" і увійшла до складу ДАЕК "Центренерго".

Протягом експлуатації обладнання електростанції піддавалися необхідним ремонтам, реконструкції та модернізації. Паралельно з розвитком та нарощуванням потужностей станцій виросли і міста-супутники, розвивалася соціальна інфраструктура регіонів, які обслуговують найбільші енергогенеруючі підприємства України.

Наказом Міністерства енергетики і електрифікації України № 49 від 17 березня 1995 року в результаті реструктуризації і приватизації енергетичного сектора України на базі Зміївської, Вуглегірської та Трипільської ТЕС створене Державне підприємство "Центренерго". У цьому ж році відбулося його перейменування в Державну акціонерну енергогенеруючу компанію "Центренерго" (ДАЕК "Центренерго").

У 1996 році Міністерством фінансів України зареєстрована емісія акцій ДАЕК "Центренерго" та прийнято рішення щодо приватизації корпоратизованого підприємства ДАЕК "Центренерго". На перших загальних зборах акціонерів у 1998 році було прийнято рішення про перереєстрацію ДАЕК "Центренерго" у Відкрите акціонерне товариство "Державна енергогенеруюча компанія "Центренерго" (ВАТ "Центренерго"). Згідно вимог закону України «Про акціонерні товариства» 29 березня 2011 року ВАТ "Центренерго" перейменовано в Публічне акціонерне товариство "Центренерго" (ПАТ „Центренерго”).

Сьогодні ПАТ „Центренерго” впевнено іде вперед, забезпечуючи стабільне виробництво електроенергії, підвищуючи ефективність експлуатації діючого обладнання шляхом його модернізації та реструктуризації, впроваджуючи нові технології та вдосконалюючи стандарти соціальної відповідальності. Традиції, що закладені попередніми поколіннями енергетиків, зберігаються та примножуються.

Пуск першої черги Зміївської ДРЕС

Зведення димової труби Зміївської ДРЕС

Пуск 2-го енергоблоку Вуглегірської ДРЕС

Спорудження основних цехів Вуглегірської ДРЕС

Зведення інжектуючого пристрою Трипільської ДРЕС

Зведення головного корпусу Трипільської ДРЕС

 

 

Дизайн от Conus