This version of the page http://koda.gov.ua/region (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-03-31. The original page over time could change.
Регіон - КОДА
  • З ювілеєм, Київщино!
  • Загальна
  • Міські ради
  • Обласна рада
  • Обласні організації
  • Районні державні адміністрації
  • Районні ради
Державні закупівлі Центр законодавчих ініціатив Комітет з економічних реформ Громадська рада Сприяння розвитку громадянського суспільства Молодіжна громадська рада Євро 2012 в Україні Публічна інформація Консультації з громадськістю Проекти регуляторних актів Регіональна рада підприємців
Телефон довіри
Київської облдержадміністрації (044) 286-85-54 в робочі дні (044) 286-17-48 у вихідні та святкові дні
Відділ звернень громадян
(044) 286-84-11
Гаряча лінія
з питань соціального захисту населення при оплаті житлово-комунальних послуг (044) 206-74-75
Гаряча лінія
щодо якості медичного обслуговування населення Київщини (044) 484-17-57
Урядова телефонна «гаряча лінія»
0 800 507-309
Відділ з питань запобігання та протидії корупції Київської облдержадміністрації (044) 284-82-25
Гаряча лінія
з питань легалізації виплат заробітної плати (044) 206-74-74 (044) 206-74-88

Регіон

  • З ювілеєм, Київщино!
  • Загальна
  • Міські ради
  • Обласна рада
  • Обласні організації
  • Районні державні адміністрації
  • Районні ради

 

Географічні дані області

Київська область розташована у північній частині України - у басейні ріки Дніпро та його приток - Росі, Десни, Ірпеня, Трубіжу, Прип'яті та інших. Адміністративно область розподіляється на 25 районів. До її складу входять 10 міст обласного та 14 районного значення, 30 селищ міського типу, 1220 сільських населених пунктів. Територія області - 28,4 тис.кв.км (4,7% площі України). Межує з Житомирською, Вінницькою, Черкаською, Полтавською, Чернігівською областями, а також з Гомельською областю республіки Білорусь. Населення - 1808,3 тис.чол. (3,7% жителів України). Міське населення становить 58,1%, сільське 41,9% загальної чисельності. Густота населення - 65 чол. на 1 кв.км

Природно - кліматичні умови.

Рельєф області - переважно рівнина. У південній частині її територію перетинають яри та балки. Ґрунт здебільшого чорноземно-лучний, дерново-підзолистий та лесовидно-суглинчастий (понад 60% - сільгоспугіддя). Клімат - помірно континентальний. Середня температура січня -6 °С, липня +19 °С. Річна кількість опадів становить 570-610 мм. Корисні копалини: торф, буре вугілля, пісок для виробництва скла, вапняки, цегельно-черепична глина, граніт. Є родовище бурштину.

Символіка Київської області

Головним елементом Герба Київської області і Прапора Київської області є зображення святого Юрія Змієборця (Георгія Переможця).

Герб Київської області

Герб Київської області складається з великого щита, увінчаного золотою князівською діадемою. Щит Герба має класичну форму із загостреною посередині нижньою частиною і розділений на верхнє (блакитне) та нижнє (зелене) поле. Нижні лівий і правий кути щита заокруглені, загострення посередині нижньої частини направлене зовні від щита.

На верхньому полі щита розміщується зображення святого Юрія-Георгія на білому коні в золотому облаштунку та шоломі, пурпуровому плащі із списом у руках та німбом навколо голови.

Постать вершника повернута до глядача правим боком у русі зліва направо. Піднята права рука святого Юрія-Георгія тримає списа, ліва на рівні пояса - спис і вуздечку. Права нога у червоному чоботі закладена в стремено. Збруя і сідло оздоблені деталями червоного і коричневого кольорів.

Зображення коня і вершника розміщується на верхньому і частково на нижньому полях. Кінь стоїть на нижньому полі з піднятим правим переднім копитом. Тут же зображено повергнутого коричневого змія із складеними крилами і червленими очима та пащею, яка пронизана списом, який тримає святий Юрій-Георгій. Голова змія з висунутим язиком знаходиться у правому нижньому куті щита і повернута до глядача своєю лівою стороною. Хвіст змія проходить між задніми ногами коня і закінчується у лівому нижньому куті щита.

Унизу щит прикрашений двома дубовими гілками з зеленим листям та коричневими жолудями, а також шістьма колосками пшениці, які розташовані симетрично по три колоски з обох боків щита. На кожен з двох нижніх колосків зліва та справа від щита частково-накладаються по одному листку відповідної дубової гілки.

Діадема має дев'ять сегментів:

У центральному сегменті діадеми розміщується зображення постаті Христа-Спасителя з німбом. У сегментах праворуч від Христа-Спасителя - зображення святого князя Володимира з німбом над головою, за ним - князя Ярослава Мудрого. У сегментах ліворуч від Христа-Спасителя - зображення святої княгині Ольги з німбом над головою, за нею - Анни Ярославівни.У третьому і четвертому сегментах праворуч і ліворуч від Христа-Спасителя зображено стилізований орнамент.

Щит має розміри ширини і висоти у співвідношенні (пропорції) 19 до 23 (h). Верхнє поле має розмір по висоті 18 (h), нижнє - 5 (h). Радіус заокруглення двох нижніх кутів та загострення посередині нижньої частини щита дорівнюють 4 одиниці (h).

Розміри зображення постаті святого Юрія-Георгія від верхівки шолома до стремена - 12 (h), від пальців правої руки до носка чобота - 16h). Розміри коня від правого вуха до правого заднього копита - 18 (h), від правого переднього копита до закінчення хвоста - 16 (h). Від нижнього краю щита до правого заднього копита коня - 3 (h), до правого верхнього вуха - 17 (h). Від верхівки списа до правого заднього копита коня -19,5 (h). Розмір списа 25 (h).

Розміри зображення змія 16,5 на 5 (h). Дубові гілки, що розташовані симетрично з обох боків щита листками догори, мають по 8 зелених листків, які частково накладені один на одного, та по 5 жолудів кожна. Розміри листків - від 4 до 5,5 (h), жолудів - 1,5 (h). Розміри колосків - 7,5 (h). У кожного з них по 9 зернин. Від верхнього краю щита верхівка найвищого з колосків знаходиться на відстані 7 (h), середнього -11 (h), нижнього -14,5 (h).

Діадема має 9 сегментів з розмірами :

  • найбільшого центрального - 2,4 на 3,5 (h),
  • другого від центрального - 2 на 3 (h),
  • третього -1,8 на 2,5 (h),
  • четвертого -1,6 на 2,3 (h),
  • п'ятого - 2 на 1,3 (на початку сегмента) і 0,8 (у кінці) (h).

Зображення на центральному сегменті діадеми має розміри у пропорції 1 на 2,6 (h). Зображення у перших сегментах з правої та лівої сторони центрального сегмента має розміри у пропорції 1 на 2,3 (h), у других - 0,7 на 1 (h), у третіх -1 на 1,5 (h), у четвертих -1,5 (0,5) на 1 (h).

Прапор Київської області

Прапор Київської області являє собою прямокутне полотнище, яке складається з трьох рівних за шириною вертикально розташованих смуг: центральна з них жовтого кольору, крайні - синього. Співвідношенням ширини Прапора до його довжини 2:3 (h). На центральній смузі розмішується зображення постаті святого Юрія-Георгія та змія у пропорціях, які характерні для Герба області. При цьому відстань від верхнього краю смуги до німба навколо голови вершника і від нижнього краю смуги до змія дорівнює 0,5 (h), відстань від лівого краю центральної смуги до плаща - 0,09 (h).

Гімн Київської області

Текст Гімну Київської області:

        Зустрічає сонце співом солов'їним
        Край ланів широких і лісів розмай -
        Київщина рідна - серце України,
        Древній і прекрасний хліборобський край.
        У містах і селах над Дніпром і Россю
        Розцвітай веселкою, щастям розцвітай,
        Щоб в добрі і злагоді нам усім жилося,
        Київщино мила, ти наш рідний край.
        Із твого коріння витоки держави,
        Від часів прадавніх йде твій родовід.
        Працьовиті люди - твоя міць і слава -
        Творять нову повість полум'яних літ.
        Під блакиттю неба в золоті колосся
        Ти побідоносно до вершин злітай,
        Щоб усе намріяне у житті збулося,
        Київщино люба, ти наш славний край.
        Щоб усе намріяне у житті збулося,
        Київщино рідно, розцвітай!

 

Клавір музики Гімну Київської області

 

 

Президент України Верховна рада Урядовий портал АПК України Київщина туристична Інвестиційні проекти Україна для людей Головне управління юстиції у Київській області УкрІнформ Київський обласний центр зайнятості Національне агенство України з питань державної служби Державний фонд сприяння місцевому самоврядуванню Державна податкова служба в Київській області Національна академія державного управління при Президентові України