This version of the page http://tsn.ua/analitika/orda.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-03-26. The original page over time could change.
Орда - Погляди - ТСН.ua
  • Канал 1+1 up_down
  • Канал 2+2
  • Канал ТЕТ up_down
  • Канал СИТИ
  • ТСН.ua
  • Женский портал
  • Автомобильный портал
  • Голос країни
  • Пекельна кухня
  • Міняю жінку 4
  • Зірки в опері
Архів RSS
  • Реєстрація
  • Вхід up_down
Топ Новини
  • Азаров заприсягся не допустити дефіциту ліків в Україні

    1/12
  • Випуск ТСН-тиждень: головні події тижня, що минув

    2/12
  • Опозиція вже знає, коли Порошенко піде у відставку

    3/12
  • 80% студентів мріють проміняти Україну на роботу за кордоном

    4/12
  • Мілевський купив собі розкішний Ferrari-кабріолет (фото)

    5/12
  • У Донецьку знайшли гігантське звалище убитих собак (фото, відео)

    6/12
  • Російські екологи пророкують людству "водну кризу"

    7/12
  • Один з ґвалтівників Макар був скінхедом і закликав "мочити" чорних

    8/12
  • Сьомін пояснив, чому гра з "Іллічівцем" була не видовищною

    9/12
  • В Україну повертається зима з морозами і мокрим снігом

    10/12
  • Допоможіть врятувати життя 6-місячній Іринці!

    11/12  
  • Топ-10 світових секс-рекордів

    12/12

Орда


Україна, 13 листопада, 16:19 Друкувати

Погортайте істориків, які описують ординські каганати, – не знайдете нічого про настрої мешканців. Їх ніхто до уваги не брав. Лише про єдину важливу особливість устрою Орди пам'ятає історія - велике значення родоплемінних зв'язків хана.

Роман Чайка
У ці дні чомусь пригадалися прогнози перших тижнів після президентських перегонів-2010. Телеполітики оптимістично розтікалися «мислю по древу», що Президенту доведеться рахуватися з опозиційною більшістю у Верховній Раді та активним громадянським суспільством, яке не дасть собі накласти на голову після майдану-2004. Уже через рік ті самі персонажі описували дійсність, порівнюючи ситуацію з російською моделлю кремлівської вертикалі влади. Ще через півроку – відшукували схожість із білоруською «бацьківщиною» Лукашенка. Теревені про дикий капіталізм, родом із донецьких 90-их, також швидко зійшли на нуль. А останні кадрові ротації команди «євроінтеграторів та реформаторів» змусили відкрити енциклопедію на розділах «орда» і «канганат».

Тип ранньосередньовічної монархії, історичного суспільно-політичного і військового утворення. «Назва походить від тюрського хакан (каган) — великий хан. Хакан, це титул на зразок царя, до певної міри аналог імператорського, і має означати правителя могутнішого за простого хана. Відповідно каганат - це не просто кочове політичне утворення, це ханство, яке претендує на гегемонію в регіоні, кочова імперія».

Усе вірно – кочівництво макіївсько-єнакївської орд вже на завершальній стадії. Каганат створено й укріплено. До нашої ранньофеодальної дійсності додають останні мазки рукою хакана.

Кадрові рокіровки силовиків-розбійників остаточно укріпили «сім'ю», як єдине легітимне владне формування. Чітка вертикаль влади набрала остаточних рис орди. Єдиний улус – «батя і сини». Навіть Юрі Єнакієвському вказали на його місце в табелі про ранги та в грошових потоках, і вкотре нагадали решті олігархів, включно з Ахметовим-Фірташем, хто в Межигір'ї господар. Нічого особливого, стверджують знавці тераріуму на Банковій, - чергове перебалансування і стримування різних організованих злочинних формувань у всенародній владі. Але з іншого боку, Гарант і його «молода команда», яку тренує новоспечений стоматолог-олігарх Саня Вікторович, своїми діями по концентрації влади і потоків вже викликає підсвідомий страх серед мільярдерів-мільйонерів. Від олігархів тепер вимагається небагато: не фінансувати політичні проекти (особливо з опозиційним душком), не брати участь у перерозподілі власності там, куди Саня-стоматолог вже нагострив зуба, відмовитися від власного недоторканного мандату-2012. І звичайно ж - не лізти перед батька у зовнішню політику. Взагалі – у політику.

Вимогу щедро ділитися з єнакіївським улусом даниною за останні два роки вже відпрацьовано до рефлекторного автоматизму. Новітні собаки Павлова в діамантових ошийниках. Але за це їм, власникам «заводів-пароходів», на словах гарантується дозвіл і далі стригти собі мільйони на теренах ханства й офшорити потроху. Правда, заробляти лише у межах власних маєтків – до бюджету зась. Гарантія звичайно ж хитка: пацан сказав – пацан забрав слово. Хоча без такої гарантії взагалі ханА від Хана настане. Цікаво, чи ці вітчизняні феодали на своєму «сходняку» в Куршавелі-2009, коли вирішувалася їх підтримка кандидата в Гаранти, передбачали саме таку схему перетворення держави на закрите акціонерне підприємство?

Яким має стати ЗАТ «Ханство Україна» вже видно на прикладі Кримської автономії. Сміятися треба на слові «автономія». Призначення макіївського мєнта Могильова в Крим, вихованого на справжніх цінностях сім'ї радянських військових і поняттях справедливості, закладених ще покійним консільєрі Васьою «Бітою» в часи його бурхливого мерства у Макіївці, викликає особливе захоплення. Кримсько-макіївська орда, загартована арештами і посадками місцевих вірних членів партії регіонів, знову вкотре стрепенулася. Більшість місцевих регіоналів остаточно ізольована від владно-бюджетного корита. Частина в бігах, частина залягла «на матраси», дехто пробує сісти на московські грошові потоки, конкуруючи з місцевими сталіністами та різними фашистськими фронтами. Але більшість мовчки підлаштовується під цілковито макіївську бригаду, у якій навіть цвинтарем у Сімферополі вже керує ординець із Макіївки.

ЗАТ Україна рухається саме до кримсько-макіївської схеми управління. Нацбанк, митниця, податкова, міліція – усюди опричники Сані-олігарха. Генпрокуратура – теж сімейна вотчина. На черзі – прибрати бріолін із СБУ. І все – абсолют в абсолюті.

Погортайте істориків, які описують ординські каганати, – не знайдете нічого про настрої мешканців. Їх ніхто до уваги не брав. Лише про єдину важливу особливість устрою Орди пам'ятає історія - велике значення родоплемінних зв'язків хана.

Навіть за абсолютних європейських монархій існувала антимонарша фронда, а її виступи підтримували міщани й селяни. А в ординському каганаті існувало лише право хана та спадкові інтереси його улусу...

_________________________________________________________________________________

Роман Чайка
Читайте також:

Грона

Уже не до жартів – ще крок і почнуть ловити новітніх троцьких, каменєвих із зінов'євими та решту рикових та бухаріних: реформи виконані "наполовину" і то лишень на папері.

Теги: Роман Чайка
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Розмістити у блозі Переслати Друкувати
За матеріалами:
Сортувати по:
даті    
популярності    
  • 43 коментарі
  • Коментувати
  • CCCР 15 листопада, 08:06
    9  
    не згоден
     
    згоден
    Круче и смачней чем вы сами на голову нагадить после майдана 2004г. никто б не смог. Вот есть у вас такая черта из - конфетки дерьмо сделать. Рома пишет и сам собой любуется - какой я патриЁт, как заказы отрабатываю.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Торонто 15 листопада, 01:55
    5  
    не згоден
     
    згоден
    Маричка Розтулинога Вчора, 21:42 Тарас Сьогодні, 07:04 Недавно почав практикувати відсилати друзям із Франції статті із ТСН і коментарі до них. Друзі в шоці від коментів кацапів, вони вважали кацапів людьми, та завдяки мені змінили свою думку. Треба їм іще написати що кацапи, це ніякі не руськіє, а мордва болотяна. Бо руськіє, це ми - українці! Московської Русі не було, була тільки Орда. 5 балів Чайці!А ПРОСТИТУТКИ КАКЛУШКИ ХОРОШО ЗАРАБАТЫВАЮТ ПОД ФРАНЦУЗАМИ ?????
    Простітутки бувають з України, але чомусь розмовляють мордовською....
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Роман 15 листопада, 00:48
    4  
    не згоден
     
    згоден
    УКРАЇНЦІ НАСТІЛЬКИ ЛЮБЛЯТЬ СВОЮ ВЛАДУ, ЩО ЗАРАДИ ДОБРОБУТУ ВЛАДИ ЗГІДНІ ЖИТИ У ЗЛИДНЯХ.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Тарас 14 листопада, 07:06
    6  
    не згоден
     
    згоден
    история Сьогодні, 07:01 каклы обсериваются а русские их спасают
    Ти мордва. Ніякий ти не руський, забудь.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Тарас 14 листопада, 07:04
    10  
    не згоден
     
    згоден
    Недавно почав практикувати відсилати друзям із Франції статті із ТСН і коментарі до них. Друзі в шоці від коментів кацапів, вони вважали кацапів людьми, та завдяки мені змінили свою думку. Треба їм іще написати що кацапи, це ніякі не руськіє, а мордва болотяна. Бо руськіє, це ми - українці! Московської Русі не було, була тільки Орда. 5 балів Чайці!
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    ghost8839 14 листопада, 12:33
    5  
    не згоден
     
    згоден
    То троллі, ідіот, а ти один із них......
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • О ТО Є ПРАВДА Вуйку !!! 14 листопада, 00:49
    1  
    не згоден
     
    згоден
    біда тій Україні ...
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • О ТО Є ПРАВДА Вуйку !!! 14 листопада, 00:42
    3  
    не згоден
     
    згоден
    ... Усе вірно – кочівництво макіївсько-єнакївської орд вже на завершальній стадії... Здулись вони ...
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Египетская сила 13 листопада, 23:06
    10  
    не згоден
     
    згоден
    Чайке респект!! Как всегда отличная статья!! (С юмором). ..Порвут на цитаты..Так например "макевско-енакиевские орды"...Шикарно сказано!. .Совсем недавно слыхал в общественном транспорте (и это в Одессе!) как вчерашние рьяные "прихильники" ПР и лично Хана(Хама) всея Украина султана Межигорья кляли их "святейшество" последними словами и сокрушались по поводу своей глупости во время выборов в 2010 году..Они также обсуждали последние "инициативы" местного сине-жопого губернатора Матвейчука-Оглы.."Нард решает-власть делает!" ...Самое интересное ,что для обсуждения этих "инициатив" сгоняют в холодные и пустые клубы население окрестных деревень .Народ тупо НЕ ИДЕТ добровольно..Так что с популярностью у "каганата" -проблемы...И видимо мнение подданных" все таки важно для Орды...Ведь выборы хоть и формальность, но ...кто знает..что там получиться...
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Египетская сила 13 листопада, 23:10
    10  
    не згоден
     
    згоден
    Что касается истории,то каганаты тоже не вечны..Тем более ,что в те времена дворцовые перевороты были не редкостью. Ну, а самых тираничных и деспотичных правителей резали как свиней (или баранов), или травили..Причем собственная родня(окружение)...Все ради власти...Вот так то.."Зло поедает само себя!"...
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • никита 13 листопада, 22:04
    7  
    не згоден
     
    згоден
    Ну не маразм ли.. Чем вы занимаетесь? Интернет-воины? Вы на заднице не сидите, и о вас гляди напишет какой-нибудь полудурковатый осветитель неизвестностей..
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • земля обертаеться... 13 листопада, 21:26
    4  
    не згоден
     
    згоден
    Далеко куцому до зайця !!! Це звичайне хамське бидло, добралося до корита! В історії занадто багато достовірних свідчень, коли для таких (януковичів та інш.) - усе закінчувалось трагічно...!!! Ця банда не є виключенням...!!! А Роману дякую за цікаву статтю !
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
123
  • Відеоблог
  • Аналітика
  • Фотоблог
  • Вконтакте
  • Канал Youtube
  • Facebook
  • TWITTER
  • GOOGLE
Новини партнерів
  • Умер Роман Симаков
  • Мальдивы-2: Волочкова сняла бюстгальтер
  • Стала известна причина смерти Уитни Хьюстон
  • Чорновил: Крах Партии регионов начнется через два года
  • "Мокрые" украинские топ-модели (фото)
Loading...
    Loading...