This version of the page http://www.oldkiev.info/modern_literature2.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-03-25. The original page over time could change.
Современная литература о Киеве :: "Вашъ Кіевъ"
  • Вашъ Кiевъ
  • Киевские прогулки

  • прогулки улицами Киева
    Святыни Киева
    памятные места и фонтаны Киева
    водные просторы города
    киевские мосты
    окраины Киева
    утерянные сокровища
  • Жизнь Киева

  • Киев и его жители
    учебный отдел
    события киевские
    О, чудо техники
    праздники в Любимом Городе
    правила светских приличий
    гардероб или модные тенденции
    развлечения по-киевски
    стихийные бедствия
  • Деловой Киев
    промышленность, финансы, торговля, услуги

  • Реалии городской жизни

  • Киев в воспоминаниях

  • Пресса Киева

  • статьи
    о чем писала пресса (первоисточники)
    рекламные взгляды в прессе
  • Галерея

  • виды Киева
    выставка старинных открыток
  • Старинная литература

  • старые книги о Киеве
    киевские путеводители
  • Карты и планы Киева

  • Изречения о Киеве
       
  • Современная литература
  • Музеи современного Киева
       
  • о нашем проекте
  • сувенирная продукция
  • контакты
  • гостевая книга
  • форум
  • ссылки

1 : 2 : 3

"Київський іподром" 1867-2007 рр.

Автор-упорядник Л. М. Леонтьєва
Видавництво "Атмосфера", 2008 р.

У запропонованому альманасі висвітлені численні аспекти історії Київського іподрому, його сучасної діяльності, а також найважливіші проблеми, вирішувати які належить кіннотникам - професіоналам і аматорам. Крім того, у виданні надані біографії знаменитих наїзників Київського іподрому, їхні складні шляхи до найвищих досягнень та рекордів у рисистому спорті. А також історії практично всіх видатних рисаків, що будь-коли виступали та ще й досі виступають тут. Численні прихильники рисистого спорту розповідають про своє ставлення до коней, про те, як вони опинилися на іподромі, і що для них є рисистий спорт.
Творці альманаху доклали значних зусиль для того, щоб читати його було цікаво та пізнавально не лише справжнім шанувальникам коней і рисистого спорту, а й усім, хто просто любить природу та весь навколишній світ!
Книгу присвячено 140-річчю Київського іподрому!



СПОГОДИ КОЛЕКЦІОНЕРА

Богдан Ханенко
Київ 2008

Перед Вами-вперше опубліковані спогади видатного українського колекціонера і мецената кінця 19-початку 20 століття Богдана Івановича Ханенка, що стосуються історії створення заснованого ним музею світового мистецтва. Вони були написані на прохання друзів і впродовж століття залишалися відомими лише вузькому колу дослідників.
Мистецькі скарби України є невід'ємною складовою європейської культури. Оскільки інтеграція нашої спадщини у культурний простір Європи відбувається сьогодні як ніколи інтенсивно, дуже важливо згадати ті традиції, що сприяли становленню культурної свідомості та духовному збагаченню поколінь українців. В цьому контексті чи не ключовою, є постать Богдана Ханенка - засновника найгрунтовнішого в Україні зібрання світового мистецтва - київського Музею мистецтв, якому тепер повернуто ім'я колекціонера. Після десятиліть безпам'ятства ми відновлюємо сьогодні традиції меценатства та благодійництва, які він так яскраво в собі уособлював. Сподіваюсь, що перша публікація мемуарів Богдана Ханенка буде не тільки даниною пам'яті цієї непересічної особистості, але й стане в нагоді науковцям, шанувальникам мистецтва та всім, хто є небайдужим до історії вітчизняної культури.



Київ. 1943 – 1970. Фотоальбом

У виданні, присвяченому Києву 1943 - 1970-х р.р. XX ст., відтворено картини його минулого: вулиці, площі, парки, будівлі та люди.
У хронологічному порядку простежується історія відродження міста після страшної війни. Серед понад 200 фотографій є багато унікальних, рідкісних, на яких місто постає в руїнах, таким, яким його побачили сучасники та автори цих знімків. Фотоальбом зацікавить і фахівців-києвознавців, і простих киян, яким небайдуже їнхє місто.



Страницы долгой жизни

Инесса Мирчевская, 2008

Повесть рассказывает о жизни ровесницы прошлого века, славной женщине Марии. Она пережила все революции и войны 20 века. Ее жизни коснулся страшный голод 1932-1933 года. Чудом ее семью обошла мясорубка сталинских репрессий, хотя многие из ее друзей погибли в ней.
В годы оккупации родного Киева Мария с дочерью пережила все ужасы этого периода: злодеяния нацистских властей над мирным населением: голод, и наконец, насильный угон в Германию, где они с ребенком были рабами ІІІ рейха и чудом выжили.
В повести рассказано ужасное положение Марии с дочерью после возвращения из рабства домой. Все сложности тяжелой жизни на сломили Марию. Она очень любила людей и помогала им. И люди любили ее и тянулись к ней.



Такі часи
українська фотографія


Олександр Ранчуков, 2008

«Можливо, цей фотоальбом доцільніше було назвати «У пошуках теперішнього часу»?..»
Олександр Ранчуков

«Фотографії Києва Олександра Ранчукова нагадали порізаний на якнайтонші клаптики час. Гігантський прихований світ у маленькій латочці Київа. У Ранчукова те саме. Монохромний відбиток, смужка плоті міста завтовшки в мить – на перший погляд, нічого такого, що може схвилювати. Але якось не хочеться відривати погляд. І поступово проникає в тебе історія, стикається минуле і майбутнє міста. Ранчуков фотографував місто багато й по-різному в 1970-х, на початку 2000-х. Він зафіксував місто, що знесилило й тихо вовтузиться саме в собі на останньому видиху. Дуже мирні фотографії, дуже безтурботний і красивий занепад старого міста, і якийсь особливо закоханий у цю ілюзію краси погляд. Чудова провінційна столиця, що не підозрює про сім'я Чужого, яке вже зріє в районі Хрещатика, відбиваючись в очах Канчукова, проживає свої останні дні в цій книжці».
Анна Войтенко

«Фотограф говорить, що його альбом про типове. Мовляв, у будь-якому місті в той самий час можна зняти щось таке: благуватого на перехресті, натовп біля іномарки, тіток із клунками... Певно, так і є, але то будуть не київські тітки, машини, юродиві. Час буде теж не київський. І Житнього ринку там немає, і взуттєвої будки такої... Я закриваю альбом. Відкладаю. Через якусь годину знову гортаю. І щоразу розумію: готовий написати ще одну статтю і ще... і ще... І пишу. Дивний альбом».
Олександр Ляпін



Кияни.Війна.Німці

Дмитро Малаков, 2008

До цієї збірки увійшла широко відома книга "Оті два роки... у Києві при німцях", шо її видав "Амадей" у 2002 році, і котра набула надзвичайної популярності та викликала широкий розголос по всьому світі, а також нони праця заступника директора Музею історії Києва Дмитра Малакопа, в якій він продовжив опис життя киян після визволення їхнього міста від гітлерівської окупації. Книгу проілюстровано малюнками, зробленими і натури та за свіжими спогадами заслуженим художником України Георгіїєм Малаковим.
Десятиліттями тема окупації залишалася "забороненою зоною", хоч,і відповідь на запитання: "Як жив? Яким чином вижив? Яким було житія після визволення міста?" - завжди цікавила і хвилювала людей. Ця книга проливає світло на, можливо, найтяжчий період у житті простих киян. Точний текст читається легко, а інтрига розповіді утримує напругу до останньої крапки. Пожежа Хрещатика. Підрив будинків. Гітлерівська воєнна машина і її пропаганда. Торгівля на базарах. Робота у німців. Пошук їжі, мила, одягу. Взаємини між киянами і окупантами. Преса і чутки. Кохання і ненависть. Спротив і покора. Визволення. Перемога. Дорожнеча. Скрута. Ніщо не приховане і ніщо не забуте.



... И он подарил мне маму

Инесса Мирчевская, 2005

Повесть рассказывает о девочке, в жизнь которой ворвалась война, когда ей было 8 лет. Она повествует о злодеяниях нацистских властей в годы Великой Отечественной войны над минным населением - взрослыми и детьми. Рассказывает о рабском подневольном труде в Германии, об искалеченном войной детстве.



Карамельный век

Пещеренко П.Н., 2008

От улицы к улице, от адреса к адресу, от имени к имени, неторопливо рассуждая о происходящем, автор проведет Вас по городским «кондитерским» маршрутам начала двадцатого века. Как возникли первые киевские конфетные мастерские и кофейни? Были ли конкуренты у знаменитой фабрики «Валентин Ефимов»? Что стало с ними в дальнейшем? Ответы на эти и другие, порой поставленные самой судьбой вопросы, Вы найдете в незамысловатых историях о служителях «сладкой» индустрии, ждущих своего читателя под этой обложкой, где всё - «чистая правда», здесь «почти нет вымысла».
Оказывается, конфетных фабрик в городе Киеве когда-то было не одна, не две, а много больше... забуте.



"Мой Киев"
Воспоминания о любимом городе
Виталий Баканов, 2006

Предлагаемая читателю книга-продолжение цикла материалов о киевской послевоенной жизни.
Продолжаю эксперимент о представлении истории, нагруженной элементами быта.
Данная книга дополнена воспоминаниями очевидцев нашего быстротекущего времени. Среди откликов на предыдущие книги, я бы выделили высказывания о малом количестве фотоматериалов. Поэтому эта книга достаточно дополнена фотографиями, как также бесценными материалами ушедших лет.
Виталий Баканов.

где купить?
книгу можно приобрести в магазине "Коллекционер"



"Будинки Києва в стилі МОДЕРН"
Дослідження історії та архітектури
Юлія Івашко
Київ, ГОПАК, 2006

В науковій праці досліджується історія будівництва та архітектура житлових будинків модерну, побудованих в Києві в кінці XIX - на початку XX століть. По кожному з будинків наводяться факти з історії будівництва, відомості про власників та архітекторів-авторів проектів. Автору вдалося уточнити дати зведення деяких будинків. В книзі розглядаються особливості архітектури цих будинків - композиція та декор фасадів, типи планів поверхів, принципи планування просторів і інтер'єрів. Наукова праця доповнена примітками, переліком архівних джерел, словником спеціальних термінів, які зустрічаються в тексті, і переліком прізвищ архітекторів, які працювали в стилі модерн.



""Доктор Булгаков"
Второе издание исправленное и дополненное
Ю. Г. Виленский
Киев
2005

Монография посвящена исследованию влияния медицины на жизнь и творчество выдающегося писателя - врача Михаила Афанасьевича Булгакова. Прослеживаются и выделяются деонтологические мотивы в его произведениях. Описывается врачебная деятельность М. Булгакова. Представлены документы, отражающие медицинские доминанты в биографии писателя.
Мастер - личность вне времени, и внимание к его нравственному портрету остается неизменным.



"Весь Булгаков
в воспоминаниях и фотографиях
Киев
"Мистецтво"
2006

Книга создана коллективом научных сотрудников Литературно - мемориального музея М. А. Булгакова в Киеве. "Весь Булгаков…" - это реконструкция биографии писателя по воспоминаниям и фотографиям. Основу издания составляют известные, малоизвестные и ранее не публикуемые воспоминания. В книгу также вошли более 200 иллюстраций, в том числе все фотопортреты Михаила Булгакова, портреты с автографами писателя.
Книга предназначена для всех, кто интересуется жизнью и творчеством М. А. Булгакова.



"Киевский цирк:
люди, события, судьбы"
М. А. Рыбаков
Киев 2006
Издание второе, дополненное и исправленное

Данная книга - первая и пока единственная по истории крупнейшего и ведущего цирка страны - Киевского, единственного в Украине, имеющего статус Национального. Книга рассказывает об истории возникновения цирка (вернее - цирков) в Киеве, его развитии, успехах, роли в культурной жизни города. Книга написана не искусствоведом, а историком - краеведом и рассчитана на массового читателя, интересующегося историей родного города, в частности историей культуры Украины.



"Растрепанные воспоминания о странном детстве"
Валентин Терно
Киев 2003
Издательство "КИЙ"

И как завидуешь тому, кто раскроет эту книжку и нырнет в нее, в наш город, в "дикцию сказителя" Валентина Терно, ибо мало, до боли мало подлинных, идущих из самых чистых родников человеческой души свидетельств истории нашего прошлого, нашего города и вообще всего нашего…

Я. И. Бердичевский



"Киевский ветер"
В. Баканов
Киев 2006

В этом сборнике собраны очерки, рассказы, статьи, разбросанные по разным киевским изданиям, напечатанным в период 2004-2005 гг.и представлены в авторском варианте.
Все они объединены единым целым - любовью и неравнодушием к истории Киева. Ведь любой материал или воспоминание - это своего рода документ эпохи. Ценность его заключается в подлинности восприятия обычного человека.
Приглашаю Вас окунуться в благословенную киевскую атмосферу далекого прошлого и послевоенного времени середины ХХ века, о котором, к сожалению, так мало написано.
Автор.

Виталий Баканов родился в 1948 году в городе Киеве. Закончил школу № 158, что была на Подоле и Киевский политехнический институт. Живет и работает в Киеве.



"Киев. Подол."
В. Баканов
Киев 2002

Человек слаб, а время жестоко.
В пору обесценивания былых идеалов и потрясений, которые пережили люди в последние годы, мне сначала показалось, что собирание крупиц быта послевоенного киевского Подола никому не нужно. Однако никто никогда не устанавливал критериев отбора литературы. Поэтому отваживаюсь предложить Вам вещь, даже для нашего безумного века не вполне привычную, чтобы Вы сами приняли решение отвергнуть ее или принять. Это попытка представить историю в бытовых красках и оттенках.
Автор.



"Двадцять архітекторів, які будували Київ"
Лев Кудрявцев

Київ 2003

Книга розповідає про історію архітектури Києва. Це розповідь про життя та працю видатних діячів міста, які внесли свій вагомий внесок в скарбницю зодчества і культури.
В ній подані світлини багатьох споруд міста. Книга розрахована як на фахівців у газузі архітектури, так і на широкий читацький загал.



"История губернаторства в Киеве и Украине"
Лев Кудрявцев

Киев 2003
"Издательский центр "Друк"

"История мстит всем, кто ее забывает"
В предлагаемой научно-популярной, художественной книге дается политический, экономический и социальный обзор истории нашей страны за период с 1700 по 1919 годы.
Основное внимание уделяется двадцати наиболее известным, характерным губернаторам Киева и губерний Украины, правивших в свое время в Юго-Западном крае.
В книге излагается происхождение, жизнь и деятельность крупных администраторов, государственных мужей, стоявших у власти. Представлены редкие портреты, а также рисунки и фотографии тех времен. Это история освещаемого периода, с ее событиями, эпизодами, полными драматизма, крутыми поворотами, трагическими случаями, происходившими в Украине.
В этом издании использована литература и мемуары библиотек Киева, Одессы, Воронежа, документы, материалы из архивов.



"История одного романса" Жизнь и творчество
композитора и поэта Н. И. Харито
Лев Кудрявцев

Киев 2005

Лев Алексеевич Кудрявцев ставит перед собой задачу - рассказать в этой книге о жизни и творчестве замечательного талантливого композитора начала ХХ ст. Николае Ивановиче Харито. В этой книге можно также найти много интересной информации и о истории Киева, событиях в древней столице, которые тесно переплетались с жизненной тропой композитора Харито. Автор посвящает книгу своей жене, другу и помощнице в создании книги, Людмиле Николаевне Кудрявцевой.
"Подробности жизни этого удивительного человека я собирал буквально по крупицам. Пришлось побывать на его родине в Ялте, а также в Гурзуфе, Симферополе, Партените. К глубокому моему огорчению никаких сведения там о нем не сохранилось.

Много времени я отдал Киеву, тем местам, где когда-то жил, учился и работал Харито…
Книгу, можно сказать, как бы создавало и то окружение, в котором находился наш герой…
Теперь мы можем представить себе, как это было…"
          Лев Алексеевич Кудрявцев



"Будинки Києва
з елементами готики"
Юлія Івашко
Київ 2004

В науковій праці досліджується історія будівництва та архітектура з елементами готики, побудованих в Києві в другій половині ХІХ - на початку ХХ століть. Дослідження складається з двох розділів.
В першому розділі наводяться факти з історії будівництва "неоготичних" житлових споруд, згадуються їх власники та архітектори - проектувальники, проведено датування споруд. В другому розділі розглядаються особливості київських житлових будинків з елементами готики, наведені правові і містобудівні аспекти їх розташування в забудові Києва.



"Дерев'яне церковне ЗОДЧЕСТВО КИЇВЩИНИ"
Юлія Івашко
Київ 2003

Проаналізовано складний багатовіковий процес становлення народної дерев'яної архітектури Київської, Черкаської, частково Житомирської та Вінницької областей, фактори, які вплинули на формування народної архітектури. Систематизовано ті церкви, про які залишилися відомості, виявлено їх містобудівні, функціонально - типологічні, планові, конструктивні, акустичні, художньо - образні особливості, обмежено і окреслено кордони регіональних шкіл народного зодчества. Проаналізовано саме поняття "Київщина".



"Все моє з собою"
Ірина Левитська
Київ 2004

"Ці ескізи з минулого я присвячую киянам, які пережили жахливі часи і в серці зберегли той неповторний Київ, що поступово розчинився в сьгоднішніх реаліях життя..."
Ірина Левитська(художник-монументаліст, графік, автор малярських полотен, а також нарисів про Київ і киян, статей з проблем мистецтва)



"Старовинні маєтки України"
Іван Родічкін, Ольга Родічкіна
Київ "Мистецтво" 2005

У виданні вперше так повно і всебічно розглядається унікальний пласт культури - історія розвитку старовинних маєтків і садиб, садів і парків на території України. Багатий образотворчий матеріал, свідчення мемуаристів, архівні дослідження, поетичні рядки дають можливість відчути зв'язок епох, оцінити працю видатних творців налацово-паркових ансамблів, ознайомитися як з широковідомими маєтками та парками України, так і з тими, що не збереглися до нашого часу, але мають велику історичну цінність.



"Святий Київ наш великий"
Дмитро Лавров
2002 г.

Ця книга - сповідь про любов до древньго Києва-нинішньої столиці незалежної України. Протягом багатьох століть славетне місто над Дніпром було осередком паломництва видатних діячів українськой та російської культури, а також представників різних європейських країн. Тут вони черпали натхнення, тут народжувалися геніальні твори.

"Прогулянка старим Подолом"
Ірина Плотнікова
2003 г.

Збірник історичних нарисів про один з найвитаніших районів Києва-Поділ.
Книга зацікавить усіх, хто не байдужий до історії рідного міста, насамперед-учнівську молодь, що вивчає історичне краєзнавство, краєзнавців, музейних працівників, екскурсоводів,-усіх, хто цікавиться історією давнього міста ті його архітектурно-ландшафтних пам'яток.



Київ 1939-1945
Дмитро Малаков
2005 м. Київ, видавництво "Кий"

До 60-річчя завершення Другої світової війни.
Мовою фотографій та кадрів кінохроніки видання розповідає про Київ у роки другої світової війни.
Читач зверне увагу на спрямований порівняльний показ в альбомі не лише впізнаваних куточків Києва, а й деяких сюжетів, котрі повторюються за інших обставин, даючи змогу порівняти схожість ситуацій, у яких опинялися герої знімків, зафіксовані фотоапаратами, що їх тримали в руках і німці, і наши співвітчизники. Тут і бойові епізоди, і прапори (переможні й трофейні), хизування зброєю і трофейна зброя, регулювальники руху, полонені, могили...
Отже, новий погляд на зібраний матеріал, обсяг останнього та новітня інформація дозволили створити нове видання, що охоплює дещо ширший часовий вимір, власне-Київ у подіях Другої світової війни.

Старый Кіевъ
фотоальбом, Київ-2005 г.

Ми дивимось на світ під кутом 360 градусів і розповідаємо історії. Світ такий великий, і щоб пізнати про все його різноманіття, не вистачить і тисячі життів. Але варто спробувати.

Видавець Ашот Арутюнян.



1 : 2 : 3

©«Вашъ Кіевъ», 2005-2007
Для интернет-изданий: при использовании материалов с проекта «Вашъ Кіевъ»
обязательно указывать гиперссылку на сайт «www.oldkiev.info»
Использование фотоматериалов сайта www.oldkiev.info в коммерческих целях ЗАПРЕЩЕНО!
Электронный адрес: info@oldkiev.info


linki

оригинальные туры в Австрию из Санкт-Петербурга от "ФОРТУНА" | Газобетон aeroc (аэрок) - проверенный временем, экологически безопасный и надежный материал.