This version of the page http://www.gismeteo.ua/smal.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-02-24. The original page over time could change.
GISMETEO.UA: Олег Смаль: О пользе плохой погоды для веселого жанра

Информация

  • О проекте
  • Информация для СМИ
  • Информация для WEB
  • О рекламе на сайте
  • Часто задаваемые вопросы (FAQ)
  • Гостевая книга
  • Карта сайта
  • Контакты

Погода за окном

Киев

Киевская область / Украина

Пасмурно
+3°C
737мм рт.ст.
З
6м/с
86%

Олег Смаль: О пользе плохой погоды для веселого жанра

Олег Смаль – известный политический карикатурист, на его счету более 10 тысяч опубликованных работ... Без его «картинок» трудно представить «Зеркало недели». По образованию я архитектор, но с 1991-го как политический карикатурист и внеполитический журналист сотрудничаю с многими отечественными и зарубежными изданиями. Участник и призер конкурсов карикатуры Бельгии, Болгарии, Италии, Ирана, Северной Кореи, Польши, Турции, Украины, Франции и Японии.

 

Родное государство оценило мой скромный труд, приняв судебный иск на газетную карикатуру на сумму 120 000 000 000 (да, именно миллиардов) гривен», - рассказывает о себе Олег. Годах в девяностых Олег выиграл премию на конкурсе в Иране Выиграл, но не получил – надо было ехать за ней лично в Тегеран. Вскоре мы его поздравляли с очередной победой на конкурсе в Тюмени: эту ты скорее получишь, ведь Тюмень ближе. «А вы циркулем по карте мерили?» - грустно улыбался Олег. - География на настроение не влияет". А влияет ли картинка за окном на настроение и сюжеты его карикатур? И вообще есть ли в погоде хоть что-нибудь смешное?

Олег Cмаль: "Про користь поганої погоди для веселого жанру".

Якщо індуси праві, то я в минулих реінкарнаціях був ведмедем або, радше, бабаком. Тільки но з дерев падає останній листок, як в мене виникає непереборне бажання знайти теплий барліг чи затишний закуток в глибокій нірці і завалитись в сплячку без сновидінь аж до перших будильників-жайворонків. Особливу неприязнь в мене викликає демісезонний період між глибокою осінню і ранньою зимою. Звісно, і в цьому стані природи можна видивитись (особливо за межами впливу великих міст) якісь ознаки гармонії. Проте насуплені низькі сірі хмари, чорні мокрі дерева створюють у мене настрій приблизно еквівалентний спогляданню похоронної процесії.

Не люблю довгі зимові прогулянки, навіть аристократичні гірськолижні. Правда, в цьому випадку причини не естетські, а прозаїчніші – фізіологічні. Я відтарабанив строкову службу в Радянській Армії в мотострілецьких військах і намерзся на полігонах на все майбутнє життя. Тоді я добре зрозумів сенс фрази із «Записок из мертвого дома» Федора Достоєвського - «Я замерзал до мозга костей…» До речі, армійський період залишив у пам’яті і дивний алгоритм поведінки погоди: на небі сонечко, жодної хмаринки, повний штиль, але тільки ми вишиковуємось перед марш-кидком на стрільбище – небесна канцелярія вмикає тумблер, що запускає стихії дискомфорту. Починає лити холодний дощ, поєднаний з рвучким вітром, земля перетворюється в липке місиво, а шинель, мов памперс, починає вбирати воду в безмежних обсягах. Я навіть в подібних ситуаціях намагався займатися медитацією – коли закрити очі, краплі, що барабанять по стальному шолому, створюють ілюзію того, що ти в прихистку під дахом... Іноді можна вичитати дурниці про те, що для ескімосів нема більшого щастя, ніж ганятись в – 40С за білими ведмедями, а бедуїни, мов саламандри, ніжаться посеред палючого хамсину. Цілком поважні вчені не полінувалися проаналізувати діапазон комфортних температур для мешканців усіх кліматичних поясів. Виявилося, що представники всіх рас і народів найліпше почуваються при +20-22С. Так що людство зобов’язане перебратись на Канари. Тіснувато, правда, буде….
Якщо цікаво, розповім про дві пригоди, пов’язані з погодою. Перша трапилася кілька років тому. Ще навіть грудень не прийшов, а Київ почало активно засипати густим лапатим снігом. Ми сім’єю вирішили, що таку красу краще споглядати посеред автентичної природи – швидко зібрали термос з гарячим чаєм, бутерброди, прихопили фотоапарат і гайнули в Бориспільський ліс. Хуртовина не тільки не вщухала, а навіть набирала оберти – ми неначе опинилися в епіцентрі танкової битви – щосекундно з багатодецибельним тріском ламалися великі і малі гілки, а з періодичністю у кілька хвилин, з гуркотом падали столітні сосни, піднімаючи стовпи білої куряви. Ми з острахом озираючись , перебіжками залишили місце, на якому зійшлись до герцю стихії неба і сили лісу.

Втім, натискати на кнопку фотоапаратами не забули. Ще одна пригода трапилася в січні 2010 року в Єгипті. Ми з дружиною влаштували собі канікули в добре відомій українцям Хургаді . Син залишився у Києві, готуючись до університетської сесії. Через пару днів приходить від нього SMS « вночі з 17 на 18січня дощ і гроза». Перепитуємо «в Києві?». Відповідь «в Києві –20C». Єгиптяни прогноз із Києва сприйняли дуже весело: « Дощ в Хургаді? Тут за останні 15 років з неба жодної краплі не впало!». Під вечір над горизонтом з’явилися темні смужки. Посеред ночі загуркотів грім, Червоне море почали підсвічувати спалахи блискавок. І розпочалося! Злива стіною! Із стелі нашого бунгало заструменіла вода. З вуличних ліхтарів полетіли іскри через короткі замикання – місцеві електрики і гадки не мали, що їхня ізоляція буде коли-небудь буде боротись з потопом… Вранці персонал готелю вже розкланювався з нами мов із жрецями фараона, що вміють управляти небесами.

А на вулицях міста муніципальні служби відпомповували величезні калюжі… Яка ж користь карикатуристу від поганої погоди? Ну, звісно, ти змушений сідати за робочий стіл і вигадувати веселі картинки, періодично поглядаючи у вікно, в сподіванні на те, що врешті з’явиться сонечко, яке нагадає, що можна вже закинути олівець в шухляду і рушити куди-небудь на природу, подалі від суєти і персонажів, монотонно і щоденно препарованих в карикатурі.

Гришина Оксана
24.12.2010

Наши проекты

  1. Gismeteo.Месяц мы предлагаем Вашему вниманию прогноз по ряду городов Украины с заблаговременностью 45 дней, начиная с 13-х суток от текущих. Благодаря использованию скользящего режима отображения, каждый день прогноз сдвигается на одни сутки вперед.
  2. Gismeteo.Новости новостной аналитический сайт посвященный погоде. На его страницах можно найти информацию о стихийных бедствиях, народных приметах, изменении климата и многом другом.
  3. Gismeteo.Туризм один из ведущих туристических сайтов, на котором вы можете найти полную информацию о путешествиях, в том числе и экзотических, экскурсиях, ценах на авиа и железнодорожные билеты, гостиницах и визах в другие страны.

Информация о сайте