This version of the page http://hors.org.ua/horshistory (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-02-04. The original page over time could change.
Школа Бойового Гопака "ХОРС", м.Павлоград :: Історія ШБГ 'ХОРС'

Школа Бойового Гопака 'ХОРС'

м.Павлоград


Меню

Новини
Бойовий Гопак
Засновник стилю
Історія ШБГ "ХОРС"
Керівництво ШБГ "ХОРС"
Статті
Фото
Відео
Контакти
Посилання
Форум
Гостьова книга

Оголошення

Найближчі заходи

Форма входу



  • Забули свій пароль?
  • Забули своє Ім’я Користувача?
  • Зареєструватися

Останні новини

  • Чемпіонат Дніпропетровської області з кік-боксингу, м. Павлоград
  • Чемпіонат України з Бойового Гопака
  • Репортаж телеканалу "Інтер"
  • Спортивні збори
  • Навчально-вишкільний табір "ГАРТ"

Ми Вконтакті

Випадкове фото

Наші друзі

Дружні сайти

 

 

Наша кнопка

<код кнопки>

Лічильник

Історія ШБГ 'ХОРС'
Школа Бойового Гопака "ХОРС" була заснована 15 вересня 2004 року в місті Павлоград, що на Дніпропетровщині. Історія цієї Школи невідривно пов"язана з становленням та розвитком її керівника – інструктора Бойового Гопака Сергія Тіщенко.
Вивчати козацьке бойове мистецтво Сергій почав ще восени 2002 року в м. Дніпродзержинськ, в славетній на той час Школі Бойового Гопака ім. Святослава Хороброго. Майбутньому інструктору надзвичайно пощастило, адже він мав змогу тренуватись в талановитого тренера та виховника – Б.С. Кухарука (на той час – одного з тренерів львівської Школи "Оберіг").
Перші тренування відбувались в колишньому дитячому садочку, де гопаківці після наполегливих пошуків змогли отримати в користування маленьку кімнату, яку згодом перетворили на справжню вишкільну спортивну залу. Спільними зусиллями її було обладнано мішками для відпрацювання ударів, штангами, гантелями та іншим приладдям, що необхідне для тренувань в спортивному напрямку. Окрім того гопаківці щомісяця загартовували себе у вишкільних одно-та дводенних таборах, де окрім фізичного гарту отримували знання про спортивне орієнтування, виживання в екстримальних умовах та інші навики, що сприяли козацькому вишколу молодих бійців.
В липні 2003 року в Дніпродзержинську відбувся навчально-вишкільний семінар з Бойового Гопака, що тривав цілий місяць. Для Сергія це була серйозна перевірка знань, адже на семінарі відбулась його перша здача іспиту на рівень майстерності "Жовтяк", перша перемога в змаганнях з "Забави", перші серйозні контактні поєдинки. На цьому-ж семінарі Сергій познайомився з Верховним Вчителем Бойового Гопака Володимиром Пилатом. Саме завдяки пану Володимиру Сергій усвідомив своє покликання – бути вчителем Бойового Гопака.
"По завершенні семінару – розповідає Сергій Олексійович, - на шикуванні з урочистого закриття вишколу, ми отримували дипломи про здобуття або підвищення рівня майстерності. Вручав їх особисто Володимир Пилат. Коли настала моя черга отримувати диплом, Верховний Вчитель потиснув мені руку зі словами: "Я знаю – ти ще заснуєш свою Школу!", й вже тоді мені стало зрозумілим, яким шляхом необхідно йти."
Після завершення навчання в Дніпродзержинську Міжнародна федерація скерувала Сергія Тіщенка в м. Павлоград, для подальшого розвитку козацького бойового мистецтва в області. За сприяння ШБГ ім. Святослава Хороброго в Павлограді у вересні 2004 року у Центрі з позашкільної роботи та валеологічного виховання дітей були проведені показові виступи, після чого розпочався набір учнів до Школи.
Першим в Павлограді почав швидко розвиватись фольклорно-мистецький напрямок. У 2005 році з кращих учнів Школи була створена показова команда, яка розпочала свою діяльність у показових виступах на міських заходах, святах тощо. Всього за період існування ШБГ "ХОРС" гопаківцями фольклорно-мистецького напряму було проведено близько 350 показових виступів. Першу велику славу ХОРСівці здобули в Києві, на пісенному фестивалі "Євробачення-2005". Виступи на Майдані Незалежності, в Українському Домі, на Трухановому острові разом з виступами інших Шкіл Бойового Гопака були феєричними та незабутніми. Близько п"ятнадцяти Шкіл брали в той час участь у демонстрації краси та величі козацького бойового мистецтва.
Вже в квітні 2005 року павлоградські гопаківці вперше прийняли участь у змаганнях зі спортивного напрямку – Чемпіонаті Дніпропетровської області з Бойового Гопака в м. Дніпродзержинську. ХОРСівці вже тоді показали достойний рівень підготовки в змагах "Однотан", "Тан-Двобій", "Забава", та "Борня" завоювавши як срібні, так і золоті медалі.
В грудні 2005 року в Павлограді були проведені перші змагання – Міжрегіональний турнір з Бойового Гопака, де були представлені Школи з м. Хмельницького та м. Дніпродзержинська. Ці змагання для павлоградців стали традиційними, оскільки проводяться тепер щороку навесні, й географія команд-учасників значно розширилась: до участі в турнірі окрім Хмельницької федерації долучились ще гопаківці з Запоріжжя, Києва, Дніпропетровська, Чернівців, Полтави, Рівного, Львова, Кіровограда. Також щороку в листопаді-грудні проводиться відкритий обласний турнір з Бойового Гопака, де можна побачити гопаківців з Дніпропетровська, Дніпродзержинська, Жовтих Вод, Кривого Рогу, Нікополя, Верхівцево, Петриківки та Гуляй-Поля.
В липні 2005 року команда ХОРСівців взяла участь у Всеукраїнському навчально-вишкільному семінарі з Бойового Гопака, що відбувався в м. Ковель на Волині. На цьому семінарі Сергій Тіщенко отримав рівень майстерності "Сокіл" та кваліфікацію "Тренер Бойового Гопака". Нині гопаківці з ШБГ "ХОРС" щорічно беруть участь у семінарах рівнів майстерності "Жовтяк", "Сокіл", "Яструб", та здобувають кваліфікацію тренерів на педагогічних семінарах, виховуються як бійці на спортивно-прикладних семінарах, що проводить МФБГ.
У вересні 2005 року в Павлограді був відкритий ще один осередок Школи "ХОРС" – в ЗШ № 8, й кількість учнів-козачат виросла до п"ятидесяти чоловік. Пізніше були створені осередки у ЗШ № 7, 18, 1. Щороку кількість учнів продовжує неухильно рости, й зараз в ШБГ "ХОРС" нараховується понад сто учнів. За шість років існування осередку в м. Павлоград було виховано, оздоровлено та навчено більше ніж 700 дітей, більшіть з яких й надалі продовжує практикувати козацькі знання.
З червня 2006 року для павлоградських гопаківців повноцінно відкрився оздоровчий напрям. Діти, що займаються у оздоровчих групах вперше побували на таборі з Бойового Гопака, що проходив в лісах мальовничіх Карпат. Тепер павлоградці щороку виїздять на табори, й не тільки оздоровчі, а й спортивно та навчально-вишкільні. У 2008 році зусиллями нашої Школи та Дніпропетровського міського осередку Бойового Гопака був проведений спільний літній табір на р.Самара, й відтоді щороку Школа "ХОРС" організує та проводить дитячі літні табори в Дніпропетровській області.
В 2008 році відбулась реєстрація Дніпропетровської обласної федерації Бойового Гопака, в якій наша Школа посіла гідне місце серед кращих. Вже зараз в ШБГ "ХОРС" на семінари приїздять бажаючі вивчати Бойовий Гопак й з Донецької, й з Харківської областей, з Запоріжжя, Харкова та Кіровограду.
Також в цьому році Школа "ХОРС" розпочала свою спортивну діяльність у змаганнях з кік-боксингу, рукопашного бою, боксу, вільної боротьби та тайландського боксу. Результатами стали перемоги у боях на змаганнях міського, обласного та всеукраїнського рівнів.
В 2009 році збірна команда Дніпропетровської області на чолі з керівником Сергієм Тіщенком здобула І місце на ІІ Міжнародному фестивалі з козацьких та традиційних бойових мистецтв (м.Рівне), та прославила Бойовий Гопак як найпотужніше козацьке бойове мистецтво серед слов"янських народів.
В червні 2010 року Школа "ХОРС" здобула ще одну визначну перемогу – І місце на Всеукраїнському фестивалі з Бойового Гопака "Козацькі Забави" у Києві, чим знову підтвердила свій високий мистецький рівень.
Школа "ХОРС" та Дніпропетровська обласна федерація Бойового Гопака в недалекому часі стануть тією силою, яка відродить козацьке бойове мистецтво на теренах славних запорозьких вольностей, та прославить Україну на цілий Світ! Ми в це свято віримо, ми до того йдемо.

ХОРС - Хай Оживе Рідна Сила!!! - ХОРС
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack