This version of the page http://imi.org.ua/consult (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-01-20. The original page over time could change.
Правові консультації | Інститут Масової Інформації
Всеукраїнська ініціатива з саморегулювання ЗМІ
                      
ПРИЄДНАТИСЯ
Інститут Масової Інформації Інститут Масової Інформації
  • EN
  • UA
Юридична підтримка журналістів та ЗМІ
11 Грудень, 01:00
Інститут масової інформації надає безкоштовну правову допомогу:
 

• журналістам, які зіткнулися з цензурою та тиском в редакціях, консультувати та захищати їхні професійні й трудові права у випадку судових спорів.

• ЗМІ та журналістам у випадках перешкоджання їхній законній професійній діяльності.

• ЗМІ та журналістам в разі незаконних відмов та інших питань щодо доступу до публічної інформації.

Правову допомогу надають кваліфіковані медіа юристи та адвокати Інституту масової інформації. Юристи ІМІ мають значній досвід правових консультацій журналістів та ЗМІ, предсавництва їх інтересів у судах, а також супроводження кримінальних справ за участю журналістів.

Журналісти та ЗМІ можуть звернутися по правову допомогу:
за телефоном: (044) 566-1534, 566-30-85, 566-15-34,
або електронною поштою: drabuha@bigmir.net.
 
Ми спробуємо допомогти кожному, хто звернеться, в міру наших можливостей!
Доступ до публічної інформації. Огляд судової практики
2 Жовтень, 17:30
 В травні цього року вступив у силу довгоочікуваний Закон «Про доступ до публічної інформації». За незначний час його застосування українські суди вже розглянули 75 справ по доступу до інформації, а також 5 справ про притягнення чиновників до відповідальності за порушення закону. Огляд цих справ дає можливість зробити перші висновки про те, як реально діє закон, які його норми найчастіше порушуються, та як розуміють закон про доступ судді.
 
Уявна заборона реклами алкоголю
10 Серпень, 02:00
 З 1 січня 2010 року набули чинності положення закону, що забороняють рекламу алкогольних напоїв і тютюнових виробів в друкованих засобах масової інформації. Відтоді в усіх друкованих засобах масової інформації, крім спеціалізованих видань, забороняється реклама алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Але чи реальна ця заборона? І чому шпальти видань сьогодні рясніють яскравими картинками пляшок та цигарок? Наведемо деякі юридичні аспекти і перспективи розвитку ситуації.
 
Журналістські стандарти: нормативна довідка
9 Червень, 12:59

Основними журналістськими стандартами, якими керується журналіст у своїй професійній діяльності є: баланс думок і точок зору, оперативність, достовірність (посилання на джерела), відокремлення фактів від коментарів, точність, повнота представлення фактів та інформації по проблемі.

Доступ до інформації: до і після законодавчих змін (Частина ІІ)
23 Лютий, 13:29

Обов’язкове оприлюднення інформації. Законом "Про доступ до публічної інформації" в статті 15 передбачено обов’язок розпорядників інформації самим оприлюднювати певні категорії інформації для ознайомлення необмеженого кола осіб. Такий обов’язок можна назвати пасивним доступом до інформації (особі не треба звертатися до розпорядника або вчиняти якісь інші юридично значимі дії, щоб отримати певну інформацію розпорядника) і він доповнює активний доступ до інформації (отримання інформації за запитами), а не заміняє його, як уже встигли заявити деякі критики Закону. 

Доступ до інформації: до і після законодавчих змін (частина І)
17 Лютий, 12:28

13 січня 2011 р. під час розгляду в другому читанні й у цілому в Парламенті абсолютно всіма фракціями було підтримано прийняття Закону України «Про доступ до публічної інформації», а також  нової редакції Закону України «Про інформацію».Підтримка даних законодавчих ініціатив не завжди була такою масовою і одностайною, але громадська кампанія по лобіюванню прийняття Закону про доступ до інформації, позиція європейських структур та відсутність концептуальних заперечень з боку влади щодо ідеї розширення правових гарантій доступу суспільства до інформації таки дали змогу досягти компромісу й не лише краще врегулювати доступ до інформації, а й оновити Закон «Про інформацію».

Тепер цензурою буде також і втручання власника ЗМІ в творчий процес
7 Лютий, 12:58

Нова редакція базового закону в інформаційній сфері зазнає критики, і це природно, але в основному така критика виглядає відірваною від попередньої практики застосування норм закону. В цій статті викладено погляд одного зі співавторів тексту нової редакції Закону про інформацію на те, які нові можливості вона дає і чому вона не є такою невдалою, як вважають скептики.   

Як УП посудилася з президентом
23 Листопад, 14:30

Відомості про цінні папери Президента й інших високопосадовців не можуть бути конфіденційними."Українська правда" багато разів досліджувала питання власності відомих політиків і чиновників. Після опублікування Віктором Януковичем декларації про доходи за минулий рік стало відомо, що він володіє акціями номінальною вартістю 6 567 гривень, але назви підприємств, що випустили ці акції, в деклараціях не вказувалися.

Хто і чому не хоче доступу до інформації
28 Жовтень, 14:02

Коли починаєш вивчати західний досвід у сфері доступу до інформації, то частина речей для українця може видатися просто нереальною.

Резолюція: проект концепції суспільного мовлення потребує конкретизації і суттєвих уточнень
7 Вересень, 13:32

Проект концепції суспільного мовлення потребує конкретизації і суттєвих уточнень. Про це ідеться в щойно обнародованій резолюції громадських слухань «Щодо оцінки концепції суспільного мовлення, розробленої Громадською гуманітарною радою при Президентові України», які було ініційовано рухом «Стоп цензурі!» і проведено 2 вересня 2010 року.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • далі ›
  • в кінець »