This version of the page http://conf.ligazakon.ua/conference/nds2009.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2012-01-14. The original page over time could change.
Особенности взимания НДС в 2009 году - Интернет-конференции с экспертами на портале ЛІГА:ЗАКОН.ua
Портал ЛІГА:ЗАКОН СПЕЦПРОЕКТЫ Интернет-конференции Особенности взимания НДС в 2009 году
 
 
 
Архив
19 октября 2009 | 12:00     
Всего вопросов: 27

Особенности взимания НДС в 2009 году

В ходе конференции будут обсуждаться вопросы, связанные с взиманием налога на добавленную стоимость, в частности следующие:

 

- отчетность по НДС в электронном виде;

 

- особенности администрирования НДС;

 

- что нового предлагается плательщикам НДС ( в том числе создание реестра налоговых накладных);

 

- особенности проверок НДС;

 

- аспекты бюджетного возмещения НДС.

 

На вопросы ответит Лилия Манивська, адвокат, начальник юридического отдела ООО "Европейский центр налоговой консультации и документации".

 

 

 

 

ООО "Европейский центр налоговой консультации и документации" входит в состав групы компаний под торговой маркой ECDDP, представительства которой открыты в Польше, Чехии, Украине и на Кипре. В штате компании - опытные работники в отрасли права, налогового планирования, финансов и бухучета, которые владеют польским, английским языками, что значительно облегчает сотрудничество с иностранными партнерами. Компания специализируется в предоставлении услуг комплексного обслуживания в сфере юриспруденции, налогового законодательства, финансов и аутсорсинга (ведения) бухучета.

 
Вся конференция одной страницей
Стенограмма конференции:   по дате ответа / вопроса / по рейтингу  
 
  19.10.2009, 14:05,  Дмитрий

Что ждет НДС в будущем, в Украине и в мире в целом? На мой взгляд, НДС, изжил себя и превратился из налога на добавленную стоимость (за чужой труд и чужие материалы) в оборотный налог в одном направлении. НДС населению не возмещается, как и многим предприятиям. Будет ли НДС трансформирован по сути в новый вид налога ?

            Рейтинг  (0)
     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Лилия Манивська

Думаю, змін чекати нам доведеться ще дуже довго. І ці зміни перш за все мають відбутись в законодавстві розвинених країн світу. І з огляду на тенденції, десь років так через десять, українські нормотворці імплементують ці зміни в нашій країні.

Думаю, що скасування ПДВ в цілому не відбудеться. Максимум на що можна сподіватись в найближчому майбутньому, так це на те, щоб кінцевому споживачу надали можливість відшкодовувати (або не сплачувати) ПДВ при купівлі товарів, послуг.

            Рейтинг (0)
     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  19.10.2009, 14:00,  Юлианна

Здравствуйте! Просим дать разъяснения, облагается ли НДС доход,полученный от нерезидента ,за услуги,связанные с предоставлением права пользования программным обеспечением (роялти). Услуги оказываются по сети Интернет. В справке из статуправления основной вид деятельности предприятия- поставщика услуг 72.20- "разработка программного обеспечения и консультации в этой сфере".Место поставки услуг -Украина.Спасибо.

            Рейтинг  (1)
     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Лилия Манивська

 

За загальним правилом, відповідно до п. 3.2.7 Закону № 168 «Про ПДВ» виплата роялті у грошовій формі не є об'єтом оподаткування ПДВ.

Визначення поняття «роялті» наводиться у п. 1.30 ст. 1 Закону «Про оподаткування прибутку підприємств».

При цьому, Комітет Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності своїм листом від 09.08.2006 р. №06-10/10-375 «Щодо тлумачення поняття «роялті» роз’яснив, що умовою для трактування платежів як роялті є відсутність у ліцензійному договорі умов, що надають користувачеві об’єкта інтелектуальної власності право продавати, передавати або відчужувати такий об’єкт. Цю думку підтримала ДПАУ в листі від 16.08.2006 р. №15426/7/15-0317 «Щодо поняття «роялті».

Тому в ліцензійному договорі із нерезидентом постачальнику послуг слід обов'язково зазначити, що такий нерезидент має право виключно на використання програмним забезпеченням, без права на подальший продаж чи передачу третій особі в користування, і лише в такому випадку, така винагорода, отмана від нерезидента, не буде оподатковуватись ПДВ.

При чому в Довідці із Статистки постачальника таких послуг до основного виду діяльності бути включено вищезазначений вид діяльності (надання в користування програмного забезпечення).

 

            Рейтинг (1)
     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  19.10.2009, 15:13,  Наталья

1. ФЛП на общей системе с НДС приобрел несколько квартир для сдачи в аренду . имеет ли он право на : - налоговый кредит по НДС (накладные есть) ; - валовые расходы по приобретению квартир , выполнению ремонтных работ , коммунальным платежам ? 2. При ввозе товара ФЛП может ли воспользоваться имеющимся налоговым кредитом по НДС ( по строке 26 Декларации по НДС )? Спасибо.

            Рейтинг  (0)
     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Лилия Манивська

Стосовно першого питання:

- право на віднесення сплачених сум до податкового кредиту ФОП має у загальному порядку, встановленому п. 7.4 Закону «Про ПДВ».

- стосовно валових витрат, то дане запитання не відноситься до даної теми конференції, але коротко зазначу, що доходи ФОПа, не платника єдиного податку  від надання ним нерухомого майна в оренду оподатковуються за правилами, встановленими  розділом IV  Декрету Кабінету Міністрів України від 26.12.92 р. N 13-92 "Про прибутковий податок з громадян». Статтею 13 зазначеного Декрету визначено, що оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між валовим доходом (виручка у грошовій та натуральній формі) і документально підтвердженими витратами, безпосередньо пов'язаними з одержанням доходу. До складу витрат, безпосередньо пов'язаних з одержанням доходів, належать витрати, які включаються до складу валових витрат або підлягають амортизації згідно із Законом «Про оподаткування прибутку підприємств».

 

Стосовно другого питання, то після скасування податкових векселів, значення рядка 26 декларації, по іншому як пересести у зменшення ПК наступного періоду  на сьогодні неможливо.

            Рейтинг (1)
     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  17.10.2009, 13:50,  Евгений

ГНАУ своими письмами, которые даже невозможно обжаловать в суде, искажает текст п.7.4.1 ст.7 ЗУ об НДС, произвольно дописав, что обычной ценой при продаже товаров, ранее импортированных, является "таможенная стоимость". Налоговики, используя эти письма, доначисляют налоговые обязательства по НДС, если товар продан по цене ниже таможенной стоимости, указанной в ГТД. Как с этим бороться и имеются ли судебная практика в пользу налогоплательщиков по этому вопросу? Спасибо.

            Рейтинг  (0)
     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Лилия Манивська

Пунктом 4.1. Закону № 168 чітко визначено, як визначається база оподаткування, тобто договірна ціна, але не нижче звичайної. Пунктом 4.3. визначається база оподаткування при імпорті. Жодних взаємозв'язків між пунктами 4.1. та 4.3 закону № 168 немає, а тому посилання податківців на що база оподаткування при поставці товарів, що були раніше імпортовані, повинна бути не менша від їх митної вартості неправомірна.

            Рейтинг (1)
     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  18.10.2009, 23:20,  Наталья

ФЛП приобрел несколько КВАРТИР для сдачи в аренду . Имеет ли он право на : - налоговый кредит по НДС , - амортизацию ОФ , - бюджетное возмещение по НДС ; - а также возможность относить затраты на ремонт этих квартир, обснащение ,коммунальные платежи к валовым затратам ?

            Рейтинг  (1)
     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Лилия Манивська

Якщо фізична особа підприємець, яка не є платником єдиного податку, та має свідоцтво платника ПДВ, то право на податковий кредит та бюджетне відшкоджування— має.

            Рейтинг (0)
     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  16.10.2009, 13:04,  Савва

Щоб включити до декларації з ПДВ податковий кредит на підставі запізнілої податкової накладної, на вимогу податківців, слід підтвердити її надходження до контрагента! Якщо податкова накладна прийшла по пошті - питань нема, а якщо її привіз менеджер або інший працівник підприєимства?

            Рейтинг  (2)
     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Лилия Манивська

Відповідь на Ваше запитання вже висвітлено

            Рейтинг (0)
     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  19.10.2009, 11:17,  Диана

За результатами проведення планової виїзної перевірки підприємства був складений акт, в якому податковим органом серед іншого зроблений такий висновок: «Встановлено порушення пп. 7.4.1 п 7.4 ст. 7 Закону України від 03.04.97 № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» із змінами та доповненнями, в результаті чого завищено значення рядку 26 «Залишок від’ємного значення, який після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту наступного податкового періоду» декларацій з податку на додану вартість…». Не погоджуючись із висновком, викладеним в акті перевірки, який зазначений вище, підприємством було надане заперечення до акта планової виїзної перевірки. Податковий орган надав підприємству відповідь щодо результатів розгляду заперечень, згідно з якими не було внесено змін щодо результатів перевірки, відображених в акті. З результатами розгляду заперечень підприємство не згодне. Податковим органом не було прийнято жодного іншого рішення з цього приводу. Яка процедура оскарження дій податкового органу у цьому випадку?

            Рейтинг  (0)
     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Лилия Манивська

Чекайте на податкове-повідомлення рішення та оскаржуйте його в апеляційному (до вищестоящих податкових органів) або в судовому порядку.

Оскільки сам Акт перевірки відповідно до законодаства оскаржувати Ви не маєте права.

            Рейтинг (0)
     Комментарии (2)
 
Юлия
21 10 2009 17:03
именно так, решение при снятии 26 строки не принимается, как и при уменьшении убытков,нужно обжаловать акт проверки в административном суде
     
     Рейтинг (1)
Диана
19 10 2009 18:23
Шановна Ліліє! Дякую за Вашу відповідь. При цьому звертаю Вашу увагу на те, що чекаємо на податкове повідомлення-рішення з травня поточного року, а воно у даному випадку взагалі не приймається. І що ж тоді треба робити далі? Заздалегідь дякую за Вашу відповідь.
     
     Рейтинг (0)
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  19.10.2009, 12:31,  Татьяна

Подскажите, никто почему то не возмущается насчет разъяснения ГНАУ от 11.09.09 №19694/7/16-1517, в котором она предлагает международным перевозчикам заполнять экспорт услуг в графу 8 вместо 9, как все делали раньше, до выхода в свет этого разъяснения. При этом если побуквенно сравнить на что ссылается ГНАУ , то получается что п.6.2.4 является подпунктом п.6.2, а значит надо ссылаться на п.12.8 Порядка заполнения налоговой накладной №165 от 30.05.97: «12.8. графа 9 - база оподаткування при здійсненні експортних операцій, які підлягають оподаткуванню податком на додану вартість за нульовою ставкою (пункт 6.2 статті 6 Закону)» Второй вопрос. Что подразумевает законодатель когда в Законе 1451-VI от 04.06.09 пишет пункт (место )таможенного оформления - это населенный пункт или это улица и дом(адрес), потому что получается что если имеется ввиду не населенный пункт, то в случае загрузки автомобиля и затаможки в одном городе, к перевозке от места загрузки до таможни (а иногда это всего 5 или 10 или 20км по городу из 3000км общего расстояния) необходимо применять ндс 20%.

            Рейтинг  (3)
     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Лилия Манивська

Стосовно першого питання: думаю пан Чекашкін, який підписав лист від  11.09.09 №19694/7/16-1517, в якому вказано заповнюватити  графу 9 податкової накладної, «недочитав» Порядку № 165 а також своїх попередніх роз'яснень. Тому сподіюваюсь, рано чи пізно, цей лист було відкореговано (замінено новим листом Чекашкіна).

 

Стосовно другого питання: то думки юристів наразі розбігаються і буде так поки ДПА не надасть свого чергового роз'яснення (або не будуть внесені поправки до Закону про ПДВ.

Відповідно до нової редакції пп. 3.1.1. Закону № 168 «Про ПДВ» об'єктом податкування ПДВ є операції з: поставки послуг з міжнародних перевезень автомобільним транспортом, а також міжнародних відправлень будь-яким видом транспорту на відрізку від пункту їх відправлення (прийняття для перевезення) на митній території України до пункту їх митного оформлення, і навпаки.

На мою думку, пункт відправлення це конкретна адреса (місце знаходження складу, наприклад). Тобто, ставки виглядатимуть так:

- від місця відправлення (м. Київ, вул. ........ ) до місця замитнення (м. Бориспіль) - ставка ПДВ 20%;
- від Борисполя до кордону України по території України - 0%;
- поза межами України - 0%

            Рейтинг (1)
     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  19.10.2009, 13:56,  Ольга

Здравствуйте,скажите,пожалуйста,облагается ли НДС импорт юридических услуг.

            Рейтинг  (1)
     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Лилия Манивська

Якщо місце надання їх буде на території України то - так, якщо за кордоном, - то ні.

            Рейтинг (0)
     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  19.10.2009, 13:58,  Юрий

Уважаемая Лилия! Каким образом получить экспортный НДС, если налоговая не собирается этого делать ссылаясь на Кабмин и Казначейство

            Рейтинг  (0)
     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Лилия Манивська

Декларуйте ці показники в декларації та Додатках, і у разі зняття податковою цих сум по акту перевірки — оскаржуйте в судовому порядку.

            Рейтинг (0)
     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
1   2   3   следующая страница

Топ-предложения

По итогам конференций

10.03.2011 | 15:26

Публичная информация: особенности доступа

О некоторых аспектах Закона "О доступе к публичной информации"
 
21.02.2011 | 17:15

Ипотека: у кого есть шансы на кредит?

Некоторые аспекты практики ипотечного кредитования
 
17.02.2011 | 13:00

Проект Трудового кодекса: о необходимых реформах и возможных трудностях

Некоторые аспекты изменений отечественного трудового законодательства
 
Все материалы