Сорочинський ярмарок
Танго життя
Фіалка Монмартру
Канкан (Балет театру)
Кофейная кантата
Маріца
Фіалка Монмартру (Карамболина)
Принцеса цирка
Летуча миша
Баядера
Моя чарівна леді 2
Моя чарівна леді
Концерт Украіни в піснях і романсах
Весілля в Малиновці
Таке єврейське щастя
Вперше в Україні 22, 23 жовтня - прем’єра унікального «Балу у Савойї» Пауля Абрахама

22 жовтня о 19:00 на сцені Київського національного академічного театру оперети прем’єра сезону – всесвітньовідома оперета угорського композитора Пауля Абрахама «Бал у Савойї».

Сюжетну основу «Балу у Савойї» у компанії з Фріцем Леннер-Беда написав відомий лібретист Альфред Грюнвальд, який до Абрахама вже створив разом з Імре Кальманом, Францем Легаром такі оперети, як «Принцеса цирку», «Баядера», «Маріца», «Фіалка Монмартру» та багато інших. Ідею вистави мимоволі подарував сам Пауль Абрахам. Оспівуючи красу та високе кохання у своїй музиці, він і в житті прагнув прекрасного, влаштовуючи у своїй новій віллі у Берліні найвишуканіші вечірки для вищого світу та богеми.

Прем`єра «Балу у Савойї», шостої з оперет Пауля Абрахама, відбулася 23 грудня 1932 року у берлінському Великому театрі Райнхарда. Слава і гроші перетворили колись маловідомого композитора з Будапешта, що писав духовну музику, на справжнього світського лева.

За кілька тижнів після прем`єри у Німеччині стався політичний переворот і до влади прийшов Адольф Гітлер. Виставу з репертуару було знято через джазовий стиль негритянського походження, який фюрер ненавидів. Єврей Пауль Абрахам, щоб не опинитись у концтаборі, змушений був терміново покинути Німеччину і згодом, після багатьох поневірянь, опинився у Сполучених Штатах Америки. На жаль, він так і не зміг відновити свою блискучу кар`єру в Америці - царина мюзиклу була щільно зайнята Джорджем Гершвіном та Колом Портером. І тільки в Лондоні, починаючи з 1933 року у Королівському театрі Друрі-Лейн з успіхом йшла його вистава «Бал у Савої», що давало змогу композиторові зводити кінці з кінцями. Але друга світова війна поклала край і цим надходженням. Злидні, зневіра та відчай настільки охопили Абрахама, що у композитора почались розлади психіки і друзі змушені були покласти його у 1946 році до психіатричної лікарні. За десять років західно-німецька музична спільнота зібрала кошти - і композитора перевезли до психіатричної лікарні у Гамбурзі. У 1960 році, через 30 років після свого першого тріумфу, Пауля Абрахама не стало. Однак залишились його мелодії, його оперети, його «Бал у Савойї», який знову і знову йде у багатьох театрах світу. Адже цей твір - синонім високого стилю, витонченості та гармонії. В ньому вишуканість і шик, зворушливість і чуттєвість.

Варто зазначити, що «Бал у Савойї» - явище унікальне. Це остання європейська оперета 20-го століття, після якої настає час мюзиклу. А також - це перший шедевр Пауля Абрахама, який українські глядачі зможуть оцінити вже під час прем’єри 22 і 23 жовтня у Київському національному академічному театрі оперети.

Режисер-постановник – з. д. м. України Б. Струтинський
Диригенти-постановники – І. Ярошенко, С. Голубничий
Хореографи-постановники – М. Булгаков, Н. Скуба, В. Прокопенко
Художник-постановник – С. Павліченко
Художник з костюмів – І. Давиденко
Хормейстер-постановник – І. Ярошенко
Художник по світлу – М. Євдокименко
Концертмейстери – з. а. України О. Опанасенко, А. Поліщук, М. Нога
Помічники режисера – О. Жмура, О. Ісаєва, Л. Штатська