This version of the page http://www.kinokolo.ua/articles/770/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-12-06. The original page over time could change.
МОЛОДІСТЬ’41. Повнометражний конкурс: Родинні цінності. Інфляція - Статті - KINOKOLO.UA

"Вічне світло незаплямованого розуму"

"Богдан Ступка, актор"

Народився - с. Куликів, Львівська обл. 1961 - Закінчив студію при Львівському театрі.

Кино на пьедестале. «Оскар» и другие награды Америки

Алєксєй Дунаєвський. Кино на пьедестале. «Оскар» и другие награды Америки. – ГЛОБУС-ПРЕСС, 2006. – 864 с. – Російською мовою.



02.12.2011 20:24

CinemaHall-показ у Києві

Прем’єрний CinemaHall-показ у Києві, 3 грудня о 15.00…

29.11.2011 22:18

«Україна. Точка Відліку» в Берліні

30 листопада 2011 року Українськbq Кіноклуб e Берліні демонструватиме документальний фільм Сергія Буковського…

24.11.2011 18:32

Студентський кінофестиваль «ПРОЛОГ»

Від 28 листопада до 1 грудня у столичному Домі кіна пройде Міжнародний студентський кінофестиваль «ПРОЛОГ», що проводиться в рамках святкування 50 річчя кінофакультету КНУТКіТ ім. І. Карпенка-Карого…

05.12.2011 16:14

«Перетинаючи кордон», Вейн Креймер

11 грудня о 01:05 у програмі АРҐУМЕНТ-КІНО на телеканалі «1+1» – драма американського режисера Вейна Креймера «Перетинаючи кордон»...

03.12.2011 16:47

Ніколай Хомєрікі про близькість та самотність

Хомєрікі сьогодні в російському кіні чи не найбільший європеєць. І це стосується не стільки вибору тем для фільмування, скільки самої кінмови…

27.11.2011 18:08

«Казка про темряву», Ніколай Хомєрікі

У програмі 4 грудня о 00:45 – достоту виклична стрічка російського режисера Ніколая Хомєрікі «Казка про темряву»…


31.10.2011 16:30

МОЛОДІСТЬ’41. Повнометражний конкурс: Родинні цінності. Інфляція

Дмитро Бондарчук, KINO-KOЛО

Вісім із двавадцяти фільмів конкурсу пропагують взаємоповагу, взаємолюбов і взаємотерпіння у родині, дві стрічки вище ставлять індивідуальні потреби, але з усіх сил намагаються узгодити їх із сімейними, ще одна – батьківщину, а останній називається «Бидло».


Стрічка, в якій ідеться про невідривність від рідної землі, звісно, українська, принаймні, на чверть. (Насправді фільм, що зокрема знімався в українських локаціях, за творчою складовою перебуває поза українським кіно- та культурним контекстом, окрім кількох другорядних та епізодичних ролей; жодна українська виробнича студія офіційно також не брала участі у створенні картини. – Ред.) «Земля забуття» знята у співвиробництві з кінематографістами Польщі, Німеччини та Франції, ініціювали проект останні.

Головну роль у фільмі, що в ньому йдеться про долі людей до і після аварії на Чорнобильській АЕС, зіграла всесвітньо відома актриса українського походження Ольга Куриленко, славу якій принесла роль дівчини Джеймса Бонда у «Кванті милосердя».

Режисерка стрічки Міхаль Боґанім, що народилася й виросла в Ізраїлі, вже мала досвід фільмування в Україні, її попередня робота – повнометражна документальна картина «Одеса… Одеса!», яка 2005 року отримала нагороду в одній з програм на МКФ у Берліні та змагалася в конкурсі Санденса. Відповідні мотиви й інтереси проявилися і в цій стрічці: персонажі не лише співають «Шаланди, полниє кєфалі», а й героїня Куриленко приїздить до Одеси з французьким коханцем.

«Земля забуття», зрозуміло, фільмувалася до 25 річниці Чорнобильської трагедії, але призначена, скоріше, не для українських глядачів. Річ у тім, що фільм поєднує в собі надто поверхові уявлення про українські етнічні особливості та створений за, сказати б, формальними жанровими прийомами «міжнародного» кіна. Це, можна припустити, робить картину цікавою та легкою для перегляду деінде за кордоном, зате викликає неадекватне сприйняття українського глядача.

Героїня Ольги Куриленко, яка однаково добре розмовляє російською, українською та французькою мовами, втрачає чоловіка у день весілля – його викликають приборкувати радіоактивну пожежу. Через 10 років вона працює екскурсоводом у зоні відчуження, мріє втекти до Парижа, але щоразу, отримуючи таку можливість, повертається ближче до рідної землі.

Драматичний сюжет фільму постає цілісним, але розгублює свою серйозність через грубий символізм та в окремих банальних кадрах. Проте ненав’язлива екскурсія Прип’яттю, закинутими бібліотекою, школою, басейном, квартирами – справляє враження.

"Кімната самогубців"

В польському фільмові, «Кімната самогубців» Яна Комаса, теж є місце для українського персонажа, більш звичного для європейців – у будинку родини головного героя нелегальна міґрантка з України працює хатньою робітницею. Проте її роль другорядна, в центрі сюжету – син успішних батьків, який ховається від реального життя в нетрях інтернету.

Осоромившись перед однокласниками, юнак зачиняється в себе у кімнаті й з головою поринає у спілкування з іншими асоціальними й незадоволеними життям підлітками, що об’єдналися у своєрідний клуб самогубців та ведуть відповідні суїцидальні розмови.

 

"Піднесення"

Автори доволі хитко підводять основну мораль фільму до важливості родини. Це особливо відчутно у сцені, коли підліток каже батькам, що для нього інтернетні друзі як справжня родина. Окрім того, стрічка помітно страждає на тематичну й візуальну вторинність, скажімо, в порівнянні з культовим американським фільмом «Гарольд і Мод» Гела Ешбі, та поступається виразністю засудження медійної залежності молоді, що проступає в картині «Чат» Гідео Накати.

Подібне негативне ставлення до інтренету в шведському «Піднесенні» Лізи Ланґсет виражене однією неймовірно змістовною фразою симпатичної героїні з минулим досвідом повії: «Я перестала робити мінети і заходити на фейсбук». Хоча, з іншого боку, інтернет допоміг дівчині виправити своє життя на краще, вона випадково натрапила на «Реквієм» Моцарта на YouTube. Відтоді захоплюється класичною музикою, ба навіть випадково влаштовується на роботу в оперний театр, де стає коханкою диригента.

Та саме через інтрижку вона змушена покинути робоче місце. Дівчина перетворюється на настирливу психічно неврівноважену екс-коханку, від якої не можливо позбутися. Уподібнившись до подібної героїні з «Фатального потягу» Едріана Лайна, дівчина не доводить себе до самознищення, натомість, у приступі гніву, вбиває чоловіка. Роботу їй повертають, музика все така ж прекрасна, героїня пропагує її серед молоді. Дивовижним чином авторка уникає засудження чи виправдання вчинку, залишаючи лише «піднесення» героїні над реальністю. Цікаво, що убивство чоловіка підштовхує героїню до примирення з матір’ю, яку вона до цього ненавиділа.

У різних сюжетах, але модель «через смерть до родинного щастя» використана і в низці інших фільмів.

 

"Вулкан"

Ісландський «Вулкан» Рунара Рунарссона, який номінувався як найкращий режисерський дебют на МКФ у Канні й отримав кілька інших помітних нагород, розповідає історію злегка гемінґвеївського (зовнішністю, грубістю, думками про самогубство, старістю, морем) героя. Власні діти його не люблять, внуки бояться. Дружина після інсульту прикута до ліжка й повільно вмирає. З наближенням смертного часу родина возз’єднується.

Як і в «Вулкані», останній епізод німецьких «Лічених днів» Пії Штрітманн – поховання дружини й матері, увесь фільм до цього – неврівноважений конфлікт між батьком і двома дітьми. Ідентичні персонажі, хоч і в провінційніших обставинах, у чесько-словацькому «Домі» Зузани Ліової. Тільки тепер донька у перехідному віці хоче не тату, а виїхати до Лондона, а старший брат, який давно не живе з батьками, стає одруженою сестрою. Смертельна небезпека набуває дещо розмитіших рис, у батька сімейства лише підозра на смертельну хворобу, а поштовхом до примирення стає смерть друга сім’ї зі схожим діагнозом.

 

"Дім"

У «Маленькій кімнаті» Стефані Шуа й Веронік Реймон, який був названий найкращим швейцарським фільмом 2011 року, смерть ненародженої дитини штовхає до зближення доглядальниці та хворого літнього чоловіка. Фільм опосередковано, але програмово зачіпає питання, яке вже досить давно хвилює дослідників: старіння Європи – відсоток пенсіонерів віком від 65 років із кожним роком збільшується, в той час, коли кількість працездатних поповнюється переважно іміґрантами.

Але цікаву і «свіжу» проблему обрамлено в доволі пересічну форму. Рідні діти, звісно, хочуть здихатися батька й відправити до притулку, а доглядальниця забирає старого до себе додому. Майже ідентична ситуація поставала в німецьких «Морозних візерунках» студентського конкурсу. Проте ідею студентський фільм мав трішки іншу – молодий чоловік у літній пані вбачав для себе нову маму, героїня ж повнометражної стрічки замінює втрачену дитину.

 

"Подих"

Австрійський, відзначений у Канні, «Подих» (або, що вірогідніше, «Дихання») Карла Марковіца розповідає про підлітка в колонії для малолітніх. Маючи надію на дострокове звільнення, герой днями працює в бюрі ритуальних послуг та починає пошуки матері, яка покинула його немовлям. Подібна близькість і наочність смерті грає не останню роль у примиренні юнака з віднайденою матір’ю.

Смерть і реінкарнація сімейних цінностей. Схоже, кінематографісти вирішили користати один із найактуальніших сучасних страхів людства – нестачі часу, аби «робити світ кращим», мовляв, любіть рідних і близьких, бо можете не встигнути.

Арґентино-іспанський фільм «Акація» Пабло Джорджеллі, який у цьому році на Каннському кінофестивалі отримав «Золоту камеру» за режисерський дебют, та норвезький «Шалено щасливі» Анни Севітскі, продовжуючи вести про важливість сімейних цінностей, відмовляються від повчального фаталізму і схиляються в жанрові рамки дорожнього кіна (роад-муві) та ексцентричної комедії, відповідно.

 

"Акація"

Головний герой «Акації» – далекобійник, який має підвезти жінку з немовлям з параґвайського Асунсьйона до арґентинського Буенос-Айреса. Шлях у півтори тисячі кілометрів зближує героїв, а цнотливість і психологічне хитросплетіння стосунків та присутність дитини окреслюють між героями не так любовні зв’язки, як перспективу на родинне щастя.

Натомість відзначені в Санденсі «Шалено щасливі» зі скандинавською іронією розповідають історію двох сімейних пар, з яких складається любовний чотирикутник. Проте після низки комедійних ситуацій та сексуальних пошуків герої знову повертаються до спокійного життя.

Іранський фільм «У дзеркалі» Неґари Азарбаяні – другий у програмі з ухилом в індивідуалізм після «Піднесення». Дві головні героїні, жінка, що змушена працювати таксистом і транссексуалка, яку замість операції зі зміни статі насильно хочуть видати заміж. Таксистка, перейнявшись проблемами нової знайомої, береться допомагати їй ховатися від батька. Та попри невирішеність конфлікту, фільм пронизаний родинними шанобливими традиціями сходу.

 

"Бидло"

Останній, унікальній у всій повнометражній програмі фільм, це бельгійсько-нідерландське «Бидло» (чи «Бикоголовий») Майкла Р. Роскама. В ньому йдеться про гормональну мафію. У картині є вбивство слідчого, спеціальні агенти, зрадники-інформатори, викрадачі автівок, бійки, любов – усе для справжнього кримінального кіна. Проте акцент зміщений із зовнішніх подій на власне характер головного героя. Саме ця специфіка знищує «Бидло» як ґанґстерський фільм, але створює виразного персонажа. І байдуже, що з ним чи довкола відбувається, важливий сам факт його існування.




02.11.2011 21:17

Молодість`41: Свіже дихання

Молодість`41 через фінансові проблеми не перетворилася на феєрію з червоних доріжок, світових кінозірок та голосних прем’єр, проте виправдала себе цікавими фільмами конкурсних програм, що їх рівень не постраждав від нестачі грошей...

27.10.2011 15:35

МОЛОДІСТЬ’41: Забіг на коротку дистанцію

Короткометражний конкурс цьогорічної «Молодості», у який увійшло 23 фільми, контрастує зі студентською програмою своєю відвертою сексуальністю, різкістю, а інколи й брутальністю тем і кутів їх подачі. Предметами для іронії стають релігійні канони та медицинські страхи, а режисери безсоромно стилізують свої роботи під документальне кіно і змушують щиро вірити в нього глядача...

25.10.2011 16:15

Студентське кіно на «Молодості»: нескінченність та вічність

26 студентських фільмів з 17 країн світу було запропоновано глядачам і журі цьогорічної «Молодості». Абсолютним лідером виявився німецький кінематограф, він представлений 3 стрічками і ще однією у співвиробництві з Польщею. Ще два фільми, угорський і шведський, освячені найпотужнішим німецьким МКФ – вони змагалися в конкурсній програмі цьогорічного Берлінале. Та кожна стрічка, попри численні спільні мотиви та настрої молодих режисерів, настільки виразна і самобутня, що про якусь домінантність говорити не доводиться...

23.10.2011 18:19

Варшавська битва під «Молодістю»

На відкритті 41 Київського МКФ «Молодість» був продемонстрований перший польський 3D-фільм «Варшавська битва 1920» Єжи Гоффмана, знайомого більшості українських глядачів своїм «Вогнем і мечем» за Генриком Сенкевичем... Гоффмана вже неодноразово і небезпідставно називали майстром кітчу, кіна не так поганого, як глумливого, проте добре завуальованого під загальну серйозність. Окрім того, подібні фільми вимагають технічної, часто надмірної та показової, досконалости, чого в режисера – теж не відібрати...

27.09.2011 20:08

Тату і табу

Навіть у середині 1990-х, коли в прайм-таймі по телебаченню ще можна було побачити хороші фільми, діалог Вінсента і Джоді з Тарантінівського «Кримінального чтива» чомусь неминуче вирізали. Я досі не розумію чому. Можливо, тодішні телевізійні перекладачі не знали, що таке fellatio?..

17.09.2011 19:33

Кіноцефал із гір

У Карпатах за 75 км від Воловця почалися зйомки містичного трилера «Синевир». Сценаристи-режисери-оператори – брати Альошечкіни, Сергій та Олександр. Вони ще 2004 року зафільмували короткометражний горор «Говерла» як складову короткометражного циклу «Любов – це…»...

10.09.2011 21:03

«Український пацієнт»: З днем українського кіна!..

Цього року на студії TV.Boys автором-режисером Дмитром Авдєєвим було створено тридцятихвилинний фільм із назвою «Український пацієнт», жанр якого на деяких інтернет-сайтах не без чорного гумору подається так: "документальний, жахи"...

30.08.2011 15:25

«Крос»: Втрата суб’єктності

Марина Врода створила картину, геть не схожу на українське радянське кіно, хоч би яким воно було – чи офіціозним кіностудії Довженка, чи «поетичним», як у класиків Параджанова – Іллєнка – Миколайчука, чи підкреслено авторським, як у Кіри Муратової. «Крос» явно належить європейській традиції…

23.08.2011 13:37

Кіно: мистецтво чи пропаганда?

Кіно має занадто значну силу переконання чи навіювання і надто багато вимагає коштів та зусиль, щоб не бути пропагандистським. Мистецьке кіно – це теж своєрідна пропаганда, але пропаганда мистецтва чи, як ще кажуть – «прекрасного»...

24.05.2011 13:44

Українське кіно під «Золотою пальмою»

Короткометражний «Крос» Марини Вроди отримав у Канні «Золоту пальму». Вітаючи Марину й усю знімальну групу з великим фестивальним кінодосягненням – більшого, сказати б, не буває – маємо осмислити цей кіносюжет і відповісти на питання: «А що робити далі?». Цей сюжет бере свої початки не вчора, себто 22 травня, коли було оголошено про каннський тріумф Марини Вроди та її «Кросу»…

08.05.2011 15:05

Ювілей Юрія Іллєнка

9 травня Юрію Іллєнкові виповнилося б 75 літ. 15 червня минулого року його душа одлетіла в кращі світи – якраз у день народження Івана Миколайчука. Чи не покликав той разом відзначити родинне свято? Хто б те знав?..

05.03.2011 16:16

«Україно, goodbye!»: новий кінопроект Володимира Тихого

Стартують зйомки кінопроекту «Україно, goodbye!». Це другий проект у циклі українського безбюджетного кіно після торішньої збірки короткометражок «Мудаки. Арабески»...

05.03.2011 15:57

Німе кіно. Державну премію імені Довженка вирішили сховати під сукно?

Історія проста. Від 1995 року в Україні присуджується Державна премія імені Олександра Довженка — за видатний внесок у вітчизняне кіномистецтво. Її лауреатами є Борислав Брондуков, Кость Степанков, Юрій Іллєнко, Кіра Муратова, Маргарита Криницина, Леонід Осика, інші визначні кінематографісти. Минулого року премію присуджено авторам документального фільму «Освідчення в любові». Її мали вручити ще 12 вересня 2010 року, в Довженків день народження. Одначе відповідного президентського указу не дочекалися…

05.03.2011 15:45

Від «Суботи» до суботи. Чому на Берлінале проігнорували наш фільм про Чорнобиль

Для бекграунду „Суботі“ підійшов би будь-який умовний катаклізм. Чорнобиль необхідний Міндадзе драматургічно, щоб побільше розширити провалля між маленькою людиною і невідворотним фатумом. Приватна драма на тлі соціальної катастрофи стає тоншою і напруженішою. Отож ставити „на Чорнобиль“ на фестивалі, який віддає перевагу не метафорам, а конкретиці, вочевидь, спірно...

01.03.2011 17:39

International Film Guide 2011

На Європейському міжнародному кіноринку під час 61 Берлінського міжнародного кінофестивалю презентували черговий річник Міжнародного кіноґіда, в якому зібрано інформацію про всі світові кінематографії. Четвертий рік поспіль у виданні друкується інформація про стан українського кіна, підготовлена головним редактором нашого порталу, зокрема, оглядова стаття…


Новости кино ukrfilm.com