This version of the page http://mobile.tyzhden.ua/News/6205 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-11-20. The original page over time could change.
Український тиждень
Неділя, 20 листопада
31 грудня, 2010  

Львівська міськрада вимагає припинення повноважень російського генконсула. За провокації

Львівська міськрада звернулася з вимогою до Міністерства закордонних справ України вжити заходів для дострокового припинення консульських функцій Генерального консула РФ у Львові Євгенія Гузєєва.

Звернення 30 грудня підтримали депутати міської ради.

Подаємо текст заяви дослівно:

«16 грудня Генеральний консул РФ Євген Гузєєв дозволив собі публічні провокаційні заяви, які свідомо принижують національну гідність українців. Зокрема, він заявив, що «українську мову принесли більшовики сюди зі Сходу України. Вони організували тут українські школи і назвали вашу руську мову українською мовою»; «треба навчати дітей у школах, щоб вони розмовляли нормальною українською мовою – не суржиком галицьким, а нормальною українською мовою»; «проект «Україна» створили австріяки для вас, щоб відірвати вас від Росії, від Русі. Розділили нас».

Ми розглядаємо подібні брутальні провокації не сумісні із статусом Генконсула, так як такі, що цілеспрямовано ображають честь та гідність українського народу, розпалюють міжнаціональну ворожнечу і містять ознаки втручання у внутрішні справи України. Слід зазначити, що провокаційні витівки такого штибу російський консул дозволяє собі не вперше. Так, 24 вересня 2010 року на прес-конференції в Ужгороді він висловився на підтримку діяча, який відкрито закликав до порушення територіальної цінності України. Віденська конвенція про консульські зносини 1963 року зазначає, що однією з функцій консула є підтримка дружніх стосунків між країною, яка посилає консула, і країною, яка приймає. Цілком очевидно, що образливі і провокаційні заяви пана Гузєєва не сумісні з духом і буквою цієї конвенції.

Вимагаємо від Міністерства закордонних справ вжити заходів для дострокового припинення консульських функцій Генерального консула РФ у Львові п. Є. Гузєєва».

Нагадаємо, 24 грудня Міністерство закордонних справ України запевнило, що належним чином відреагує на заяви Генерального консула РФ у Львові Євгена Гузєєва.

МЗС обіцяло привернути увагу російського керівництва до заяв Євгена Гузєєва – зокрема, посла Росії в Україні Михайла Зурабова, що координує роботу консульств.


© 2007-2010 Український тиждень