This version of the page http://lis.kr.ua/inf/chornoliska-lisna-shkola (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-11-16. The original page over time could change.
Сайт Кіровоградського ОУЛМГ: Чорноліська лісна школа: Чорноліська лісна школа
Увага!
Дізнатися більше...
Лісівники області щиро  вітають інженера з охорони ... Дізнатися більше...

Для содержимого этой страницы требуется более новая версия Adobe Flash Player.

Чорноліська лісна школа

  У кожного навчального закладу є свої неповторні риси, особливості, своя славна історія. Свою історію Чорноліська лісна школа розпочала ще з кінця XIX століття.

   Рішення про відкриття Чорноліської лісної школи було прийняте  Лісовим Департаментом Міністерства  державного майна Росії 3 червня 1888 року, і в цьому ж році,  у вересні місяці, до неї було прийнято перших 10  учнів.  Текст наказу зберігся  в Кіровоградському облдержархіві.  

  До початку Першої світової війни учні навчалися за казенні кошти. На одного учня держава виділяла 160 рублів. Кілька учнів навчалися за власний рахунок і платили за навчання і утримання 370 рублів на рік.  

  Школа мала статус нижчого спеціального навчального закладу і готувала лісових кондукторів для казенної лісової служби, що відповідає сучасному статусу майстра лісу.  

     Оскільки школа була створена при Чорноліському лісництві, її керівником  і одночасно викладачем призначався лісничий. Першим завідуючим школою був лісничий Яшнов, а потім її очолив І.І.Чижов.     

Навчальною базою школи був увесь лісовий масив, розділений на 20 дільниць. Кожна така дільниця закріплялась за окремим учнем. Оскільки спеціальних підручників тоді ще не було, а лісівнича наука в цілому ще переживала період свого становлення, основна увага приділялась практичним заняттям безпосередньо на лісових ділянках. Навчальний рік розпочинався у жовтні і тривав до серпня.  Термін навчання був розрахований  на два роки.  За перші 30 років свого існування – з 1888 по 1919 рік – Чорноліська лісна школа випустила 250 лісових кондукторів для служби у казенних лісах держави.  У 1929 році лісну школу було реорганізовано у Чорноліський лісний технікум з 3-річним терміном навчання. На той час директором лісгоспу був Л. Д. Шляханов. Саме йому довелося керувати і Чорноліським лісовим технікумом. Леонід Дмитрович читав лекції студентам, проводив практичні заняття, наголошуючи при цьому на необхідності детального вивчення набутого за багато років досвіду лісовирощування.  

  Відбулося три випуски лісових техніків, які роз’їхалися для роботи у багатьох лісництвах України, поповнивши ряди молодших спеціалістів лісового господарства.  

 Але у 1933 році названий технікум було розформовано, а його учні були переведені у Кам’янець-Подільський лісний технікум. А у селищі Водяно, в приміщенні, де розміщувався технікум, було влаштовано піонерський табір для дітей Знам’янського району. У 1938 році тут організовано школу ФЗН.  

  Навесні 1946 року лісна школа була відновлена, термін навчання у ній визначено у 2 роки. Школа готувала молодших лісоводів і бригадирів тракторних бригад для лісового господарства. Із 1949року додатково відкрито відділення по підготовці техніків-механіків.  

  З 1955 року школа перейшла на однорічний термін навчання і готувала виключно молодших лісоводів.  

   З роками поновлювалася навчальна база, впорядковувалася її територія. У 1951 році було споруджено новий типовий навчальний корпус, у 1964 році – двоповерховий гуртожиток на 120 місць.  

  Викладачами лісної школи протягом всієї історії її існування були як відомі науковці, так і досвідчені практики лісового господарства. Серед них – відомий вчений-лісівник, професор Шмідт В.Є., який працював тут у 1918 – 1925 роках, лісоводи-експериментатори Чижов І.І. та Сидоров В.Є., кандидати сільськогосподарських наук Шабаров А.І. та Шабарова С.І., відомі практики-лісоводи .Шляханов Л.Д, Сазанський Ю.Я., Мамалига В. Ф., Четверик І.І., Волков В.П. та інші.  

  Досить тривалий час в лісній школі  працювали висококваліфіковані та досвідчені викладачі Малиновська Н. В. , Дорошенко К. В., Буряк Л. Г.  

  Колектив лісної школи гордиться своїми випускниками, більшість з яких активно працюють в лісовій галузі. Багато випускників отримали середню спеціальну та вищу освіту, працюють або працювали  на виробництві, в системі управління, галузевої науки, в навчальних закладах. Серед них: доцент Львівського лісотехнічного інституту Мельник А. С., колишній начальник управління Мін лісгоспу України Андрусишин В. С., викладач лісної школи Нечепуренко Є.І., старший бухгалтер Чорноліського лісгоспу Губенко Н. В.  

 Яскрава сторінка в історії Чорноліського лісгоспу пов’язана з іменем Бориса Володимировича Романського. Свою лісівничу біографію він розпочав, ще будучи учнем Чорноліської лісної школи у 1948-1950 роках.  

 У 1973-1975 роках Борис Романський – директор Чорноліського лісгоспу, потім – начальник Кіровоградського управління лісового господарства. У пам’яті багатьох лісівників, в обліку зелених насаджень з’явилося поняття „культури Романського”, як означення тих зелених лісонасаджень, які проектувалися та здійснювалися під безпосереднім керівництвом Бориса Володимировича.  

   У вересні  1988 року Чорноліська лісна школа відзначила 100-річчя з дня заснування. На святі були присутні лісівники з  різних куточків України.  

   З цього ж року у Чорноліський лісній школі було запроваджено курси підвищення кваліфікації робітничих професій, а саме лісників, єгерів та вальників лісу з місячним терміном навчання.  

  Влітку 2002 року лісна школа стала підрозділом Державного підприємства  „Чорноліське навчально-виробничого лісове господарство”.  

  Школу очолює Ольга Іванівна Бойчук – гарна, повна сил та енергії жінка з великим практичним досвідом та глибокими теоретичними знаннями лісівничої науки.  

 На даний час, згідно ліцензії  в школі проводиться підготовка та підвищення кваліфікації слідуючих робітничих професій:  

 лісник  

єгер  

 лісоруб  

 бджоляр  

 рамник

 верстатник деревообробних верстатів  

 стропальник  

   Головне завдання лісної школи – це підготовка кваліфікованого лісівника. Для цього навчання в ній викладачі намагаються наблизити до вимог сьогодення.  Багаторічний досвід показав, що поєднання теорії та  практики дає позитивний результат у підготовці робітничих професій.  

   Досить велика увага приділяється практичним заняттям, а саме посадці та догляду за лісовими культурами, рубкам догляду в молодняках, захисту лісу від шкідників та хвороб, боротьбі з лісовими пожежами.  

   При підготовці майбутніх єгерів значна частина часу приділяється ознайомленню студентів з тваринним світом, тобто вивченню на практиці біології лісових звірів та птахів, підгодівлі їх в зимовий період та підрахунку чисельності тварин в угіддях держлісгоспу.  

    Оскільки, учні школи отримують додаткову професію - лісоруб, вони проходять досконалу практику з використанням сучасних мотокущорізів марок STIL, DOLMAR, JONSERED та бензомоторних пил Мотор Січ - 270 і STIL - 260. Всі учні під час проведення практичних занять забезпечуються спецодягом та спеціальними захисними засобами.  

   Слід зазначити, що Чорноліська лісна школа турбується не тільки про освітній рівень, а й про належні побутові умови учнів та слухачів. До їх послуг гарний гуртожиток, їдальня, спортивний комплекс та кінозал. У вечірні часи учні мають можливість користуватися бібліотекою, у якій налічується понад вісімнадцять тисяч книг. 


 УМОВИ  ПРИЙОМУ  НА НАВЧАННЯ  В  ЛІСНУ ШКОЛУ

 ДП  ЧОРНОЛІСЬКЕ  НАВЧАЛЬНО – ВИРОБНИЧЕ   ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО  

 

      Чорноліська лісна школа являється одним з найстаріших лісівничих навчальних закладів України. Вона була заснована в 1888 році. На даний час проводиться підготовка фахівців за спеціальністю: „ Лісник, єгер” з наданням додаткової спеціальності „ Лісоруб”. Форма навчання – денна.

      За бажанням також можна отримати спеціальність „Бджоляр” (послуги платні).  

       На навчання приймаються особи віком від 16 до 35 років з освітою на базі 9 та 11 класів.  

       Зарахування на навчання проводиться без вступних іспитів.  

  

 Перелік необхідних документів:

  1.  Заява.  
  2.  Автобіографія.
  3.  Документ про освіту (оригінал).
  4. Довідка про стан здоров’я ф. 086-у, довідка про щеплення.
  5. 2 фото розміром 3х4.
  6. Направлення на навчання від ДПЛГ (при наявності).
  7.  Ідентифікаційний код.
  8. Копія паспорта, а також копія військового квитка при наявності такого.  

     

     

Початок занять – 1 вересня.

 Термін навчання – 10 місяців.  

 До послуг учнів школа надає гуртожиток, їдальню, бібліотеку.  

 

Випускники лісної школи приймаються на навчання  в лісні технікуми без сертифікатів незалежного зовнішнього тестування та вступних іспитів.

 

Наша адреса: ДП Чорноліське НВЛГ (лісна школа),   вул. Мічуріна, 2 ,    с. Водяне   Знам’янського р-ну Кіровоградської обл., 27413.  

 Тел. 8(05233) 93-2-41. Проїзд: до ст. Знам’янка.