This version of the page http://ksf.openukraine.org/ua/2011 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-11-07. The original page over time could change.
KSF :: 2011
укр eng
 
Головна — ↓ 2011



Учасники круглого столу в Одесі обговорили безпеку в Чорноморському регіоні

Учасники круглого столу «Чорноморський регіон: геополітична дилема чи високо-пріоритетний простір», який пройшов в Одесі у середу 25 травня, обговорили безпеку Чорноморського регіону.

Захід організований Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» проходив в рамках Київського Безпекового Форуму за підтримки Чорноморського трасту регіональної співпраці Фонду Маршалла.

Під час дискусії директор Центру міжнародних та європейських досліджень Університету Кадира Хаса (Туреччина) Дімітріос ТРІАНТАФІЛЛОУ закликав розвивати співпрацю Чорноморського регіону з іншими.

«Потрібно намагатися розвивати транс-регіональну співпрацю. Потрібно розвивати зв’язки між регіонами (Середземномор’я-Чорноморський регіон)», — сказав він.

Він також відзначив, що Чорноморський регіон не є питанням особливої пріоритетності ані для ЄС, ані для США. «В той же час він ним є для інших гравців, таких, як Російська Федерація», — сказав Дімітріос ТРІАНТАФІЛЛОУ. Він також попередив, що триває процес маргіналізації регіону.

Директор Міжнародного курсу тренінгів із безпекової політики  Женевського центру з безпекової політики (Швейцарія) Пал ДУНОІ говорячи про регіон в контексті «холодної війни» та сучасного етапу міжнародних відносин відзначив, що Чорноморський регіон завжди був і є цікавою лабораторією взаємовідносин. «В Чорноморському регіоні існує багато викликів, проте лише небагато з них можна вважати антагоністичними, за винятком декількох територіальних конфліктів», — сказав він.

За його словами, енергетична безпека є основним конфліктним джерелом в регіоні.

«В Європі існує обмежений рівень довіри до Росії як джерела енергетичних ресурсів та України як їх транзитера», — відзначив Пал ДУНОІ.

Директор Центру запобігання конфліктам та раннього попередження  (Румунія) Юліан КІФУ назвав, на його думку, 3 основні загрози безпеці в регіоні. «Основні 3 загрози безпеки в Чорноморському регіоні: заморожені конфлікти, загроза тероризму в розширеному чорноморському регіоні та російський чорноморський флот в Севастополі», — сказав він.

Генеральний Секретар Постійного міжнародного секретаріату Організації чорноморського Економічного співробітництва Леонідас ХРИЗАНТОПУЛОС відзначив, що «в Чорноморському регіоні ми зараз перебуваємо на стадії зведення разом об’єднавчих моментів». Він також попередив про можливість конфліктів в Європі: «Те, що трапилось в Північній Африці, може легко трапитися в Європі: Греція на грані вибуху, Іспанія на грані вибуху».

Директор військових програм Центру економічних та політичних досліджень ім. Разумкова Микола СУНГУРОВСЬКИЙ у своєму виступі відзначив, що Чорноморський регіон як геополітична цілісність на даний час не сформований.

«Країни регіону мають більше загальних проблем, ніж спільних інтересів, що загалом сприяє не повномасштабному партнерству, а загостренню конкуренції в доступі до ресурсів, є серйозним стримуючим фактором і перешкодою для реалізації регіональних інтеграційних проектів», — сказав він. На думку експерта у розв’язанні однієї з головних проблем регіону — «заморожених» конфліктів — доцільно змінити підходи: перенести акценти з питань статусу самопроголошених утворень на питання підвищення якості життя населення, зміцнення демократичних основ.

«Чорноморський регіон, маючи значні ресурси та потенціал розвитку, є водночас зоною нестабільності, загроз і ризиків, які заважають їх використанню», — підсумував Микола СУНГУРОВСЬКИЙ.

Директор Інституту регіональних та міжнародних досліджень (Болгарія) Оґнян МІНЧЕВ висловив песимізм щодо ролі малих держав в безпековому діалозі в регіоні. «Ми насилу можемо говорити про існування діалогу в Чорноморському регіоні у сфері безпеки. Регіон був останніми роками значно дезінтегрований…США частково усунулися з регіону. НАТО теж вже не є варіантом….», — відзначив він.

На його думку, ЄС не володіє реальними інструментами допомоги процесам трансформацій в країнах, які не є кандидатами на членство. За словами МІНЧЕВА, програма ЄС «Східне Партнерство» не є вирішальним та реальним  інструментом співпраці через невеликі об’єми фінансування.

Керівник з питань політики та стратегії Чорноморського банку торгівлі та розвитку (Греція) Панайотіс ҐАВРАС вислвоив переконання, що  одним із основних завдань у регіоні є покращення бізнес-середовища, й запропонував зосередитися на питанні, чи регіональна співпраця може сприяти економічному зростанню?

Посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Андрій ВЕСЕЛОВСЬКИЙ висловив подібну думку. Він відзначив, що регіону необхідно зробити акцент на економіку. Це, на його думку, той важіль, що зміг би зрушити із місця розвиток Чорноморського регіону.

Він також закликав учасників дискусії сконцентрувати зусилля на тих структурах, що існують, замість того, аби створювати нові.

Нагадаємо, що ви можете ознайомитися із повним текстом аналітичних матеріалів, підтговолених спеціально для круглого столу:

Скачати

Неузгодженість стратегій майбутнього та ризики для європейської стабільності: регіон Чорномор’я
Clashing Identities and Risks to European Stability: Black Sea Region Dimension
Підсумки дискусії Круглого столу з безпеки чорноморського регіону В рамках Київського Безпекового Форуму "Чорноморський регіон: геополітична дилема чи високо-пріорітетний простір?"
Програма Круглого столу з безпеки чорноморського регіону В рамках Київського Безпекового Форуму "Чорноморський регіон: геополітична дилема чи високо-пріорітетний простір?"

 




Фонд «Відкрий Україну» спільно із Центром Разумкова провели у Стамбулі дискусію щодо українсько-турецьких взаємовідносин

Фонд Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» спільно із Центром Разумкова провели у Стамбулі (Туреччина), 13-го травня 2011 року міжнародну конференцію «Поширення безпеки в Чорноморському регіоні та перспективи турецько-української двосторонньої співпраці».

Партнером у Туреччині щодо організації цього форуму виступив Центр міжнародних і європейських досліджень Університету Кадира Хаса. Захід відбувся за фінансової підтримки Чорноморського трасту регіональної співпраці Фонду Маршалла.

Під час дискусії наголошувалось на тому, що Чорноморський регіон дедалі більше цікавить провідні держави світу та Євразії з погляду енергетичної безпеки, врегулювання конфліктів, міграції та інших ключових сфер політики. Учасники конференції з України та Туреччини провели змістовне обговорення та дійшли згоди, що Чорноморський регіон, в якому обидві країни відіграють важливу роль, потребує зосередження спільних зусиль у зміцненні безпеки та стабільності.

Присутні обмінялися думками про стан і перспективи співпраці між Україною й Туреччиною та шляхи виведення відносин між двома державами на новий рівень.

Тема європейської інтеграції України та Туреччини також стала важливим предметом обговорення, оскільки Україна має намір до кінця 2011-го року завершити переговори з ЄС щодо Угоди про асоціацію, включно із поглибленою та всеохоплюючою зоною вільної торгівлі. Українська сторона підкреслила важливість врахування досвіду Туреччини, яка є членом Митного союзу ЄС з 1996-го року, а з 1964-го року є  асоційованим членом ЄС.

Ректор Університету Кадира Хаса професор Мустафа Айдин і заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий висловили сподівання, що проведення конференції стане важливим кроком для розвитку партнерства на  рівні наукових та експертних кіл двох країн, що стане додатковим елементом реалізації досягнутих на офіційному рівні домовленостей та перспектив взаємодії Туреччини та України.

Центр Разумкова презентував позиційний матеріал: «Українсько-турецькі відносини: зміцнення безпеки та стабільності в Чорноморському регіоні» та запропонував партнерам з Туреччини долучитися до вироблення спільних рекомендацій урядам двох країн.
За результатами конференції, планується публікація на тему розвитку двосторонніх відносин України і Туреччини у контексті зміцнення безпеки Чорноморського регіону.

 



Фонд «Відкрий Україну» визначив науковців–переможців, які відвідають Міжнародний симпозіум сусідства в Туреччині

Фонд Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» визначив переможців серед молодих науковців, які в якості нагороди відвідають Міжнародний симпозіум сусідства, що проходитиме 28-го червня — 3-го липня 2011-го року  у Туреччині.

За результатами конкурсу дві роботи розділили перше місце із однаковою кількістю балів від Ради Експертів, а третя робота — посіла друге місце.

Саме автори перших двох робіт будуть нагороджені стипендією для участі в Міжнародному симпозіумі сусідства.

Переможцями стали:

Цотне ЗУРАБІАНІ, (Грузія, Бременська вища школа, магістр в галузі європейських досліджень) та Маріана КОНСТАНТІНОВА (Молдова, Бременська вища школа, магістр в галузі європейських досліджень) за роботу «Російська м’яка сила щодо Чорноморського регіону»;

Маріус СТРОЯ (Румунія, інспектор поліції, Командир патрульного судна, Районна прикордонна служба округу Констанца, Військово-морська група Мангалія) та Константіна КЕРАМІЦІ (Греція, лейтенант поліції, Начальник управління оскарження адміністративних рішень, Іноземне управління в Салоніках) за роботу «Співпраця в Чорноморському регіоні для подолання нелегальної імміграції»;

Євгенія КРУГЛОВА (Україна, студентка 4-го курсу, факультет Міжнародної економіки, Кримський економічний інститут Київського національного економічного університет ім. Вадима Гетьмана) та Елліна КАБАНОВА (Росія, студентка 4-го курсу, факультет Романо-германської філології, Воронезький державний університет) за роботу «Міжнародна економіка Чорноморського портового сектору: суперництво між Росією та Україною».

Конкурс наукових робіт проходив у рамках Київського Безпекового Форуму, за підтримки Чорноморського трасту регіональної співпраці — проекту Фонду Маршалла (США). У ньому брали участь молоді науковці (віком до 35 років) з прибережних країн Чорноморського регіону, а також всіх країн-членів Організації чорноморського економічного співробітництва.

Цим конкурсом ми прагнули посилити регіональне співробітництво у дослідницькій сфері серед молодих науковців із Чорноморського регіону. Нагороду  отримали ті науковці, які на наш погляд підготували найбільш інноваційний та комплексний аналіз спільних безпекових проблем у Чорноморському регіоні, представляючи найбільш оригінальний підхід до їх вирішення.

Представляємо Вашій увазі роботи переможців конкурсу серед молодих науковців, який проводив Фонд Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» в рамках Київського Безпекового Форуму.  Метою конкурсу було посилення регіонального співробітництва у дослідницькій сфері серед молодих науковців із Чорноморського регіону. Нагороду  отримали ті науковці, які підготували найбільш інноваційний та комплексний аналіз спільних безпекових проблем у Чорноморському регіоні, представляючи найбільш оригінальний підхід до їх вирішення.

Скачати

Russian Soft Power toward the Black Sea Region. TSOTNE ZURABIANI, GEORGIA, MARIANA CONSTANTINOV, MOLDOVA
Cooperation in the Black Sea Region to Combat Illegal Immigration. MARIUS STROIA, ROMANIA, KONSTANTINA KERAMITSI, GREECE
International Economy of Black Sea Port Sector: Rivalry between Russia and Ukraine. EUGENIA KRUGLOVA, UKRAINE, ELLINA KABANOVA, RUSSIA