This version of the page http://www.datagroup.ua/ua/compabout/history/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-11-06. The original page over time could change.
Історія компанії :: Про компанію :: Датагруп. Оператор рішень
рус
укр
eng
Рішення для офісу
Рішення для дому
Рішення для відпочинку
Loading

Історія «Датагруп» починається зі створення в 2000 році в структурі холдингу ICS телекомунікаційної компанії «Датаком». Оскільки, на думку Олександра Кардакова, глави ICS, на той момент ріст продажів послуг системної інтеграції стримувався відсутністю певних телекомунікаційних послуг, було ухвалене рішення створити компанію-оператора передачі даних «Датаком».

Спочатку наземна мережа «Датаком» будувалася як складова частина великих інтеграційних проектів холдингу.

Першим клієнтом «Датаком» став банк «Аваль», для якого було проведено модернізацію та розгортання корпоративної мережі й IP-Телефонії, що зв'язала між собою 630 філій банку. Незважаючи на те, що мережа створювалася на орендованих каналах, вона надавала не канали самі по собі, а сервіси. І сьогодні головна відмінність «Датагруп» від інших операторів зв'язку в Україні полягає в тому, що компанія не надає канали зв'язку - «Датагруп» надає телекомунікаційні сервіси, що базуються на каналах зв'язку.

У період з 2002 по 2003 рр. «Датаком» завершила розгортання мережі передачі даних по всій Україні й побудову опорної оптоволоконної мережі в Києві. Послуги «Датаком» надавалися в 51-му місті України, серед яких - всі обласні й великі районні центри. Були створені регіональні представництва: Західне - у Львові, Південне - в Одесі, у місті Дніпропетровську - Східне, і в Києві - Центральне представництво компанії. На той момент «Датаком» успішно конкурував з такими відомими гравцями телекомунікаційного ринку України, як «Інфоком» і «Голден Телеком».

Пізніше, в 2001 році, на базі компанії « Сі-Ті-Сі», оператора супутникового мобільного зв'язку, і її молодої, але професійної й амбіційної команди, у структурі ICS була створена компанія «Датасат» - оператор фіксованого супутникового зв'язку. Тоді в Україні вже існувало два супутникових оператори - «Укрсат» і «Інфоком-Ск». Відповідно до бізнес-плану, затвердженого керівництвом компанії, передбачалося протягом п'яти років установити 300 супутникових станцій. Але правильно обрана стратегія праосування послуг супутникового зв'язку дозволила домогтися набагато більшого. Успіх перевершив всі очікування.

До кінця 2003 року «Датасат» упевнено посідає лідируючі позиції на ринку супутникового зв'язку України. За цей час компанія успішно реалізувала поставлені завдання, а саме запустила ряд великих проектів у сферах енергетики, банківської діяльності, транспортних перевезень і логістики. На базі супутникових технологій передачі даних побудовані корпоративні інформаційні мережі для більш ніж десяти великих компаній.

Одним із прикладів виконаних успішних проектів «Датасат» можна вважати введення в експлуатацію унікальної системи корпоративного управління для АК «Харківобленерго». Віддаленість багатьох об'єктів енергетики, нерозвиненість наземної інфраструктури зв'язку визначили вибір на користь супутникової корпоративної мережі. Фахівцями «Датасат» на об'єктах АК «Харківобленерго» було встановлено 35 наземних станцій. Крім того, створено більше тисячі автоматизованих робочих місць, змонтовано структуровані кабельні системи (СКС) у трьох великих диспетчерських пунктах об'єднання, встановлено необхідне додаткове обладнання. У числі достоїнств створеної системи керівниками АК «Харківобленерго» були відзначені її неперевершені гнучкість і масштабованість: нові об'єкти енергетики можуть бути включені в корпоративну мережу протягом 2 днів незалежно від їхньої віддаленості.

Будучи першою в СНД і другою в Європі компанією, що побудувала сучасний центр керування супутникового зв'язку (HUB), компанія «Датасат» розширила центр керування мережею за допомогою новітнього супутникового обладнання Hughes Network Systems DirecWay 6000. Таким чином, з кінця грудня 2003 року «Датасат» почала надавати своїм клієнтам нові послуги й сервіси, що базуються на новітньому обладнанні DW 6000, у придбання якого було інвестовано кілька мільйонів доларів.

У травні 2004 року Олександром Кардаковим було ухвалено рішення об'єднати дві компанії, що динамічно розвиваються, – «Датаком» і «Датасат» – під однією торговельною маркою «Датагруп». Головна мета об'єднання - збільшення обсягу надання послуг, їхня якість, гнучкість, а також впровадження нових продуктів. Крім того, це дозволило уникнути конкуренції між компаніями усередині корпорації. Це рішення себе повністю виправдало. Утворилася група комунікаційних компаній «Датагруп», що «з одних рук» запропонувала клієнтам весь набір сервісів за існуючими технологіями наземної й супутникової мережі.

У складі групи компаній був створений об'єднаний департамент продажів, об'єднані служби експлуатації й впровадження, які повинні були значно поліпшити якість обслуговування клієнтів. Першим результатом новоствореної торговельної марки повинне було стати збільшення обсягу надання телекомунікаційних послуг більш ніж удвічі в порівнянні з 2003 роком. Плани по розвитку «Датагруп» в підсумку повністю виправдалися.

На початку 2004 року компанія ввела в експлуатацію 900 VSAT-станцій мережі Direcway 6000, а буквально за два місяці оператор підключив тисячного абонента. За підсумками 2004 року «Датагруп» виявилася безперечним лідером за кількістю інсталяцій VSAT терміналів у сегменті супутникового зв'язку. Компанія впевнено обійшла інших вітчизняних операторів, які працювали на ринку майже сім років.

В 2004 році кількість компаній, що входять у телекомунікаційну групу «Датагруп», збільшилась. Після успішної роботи на роздрібному ринку послуг зв'язку в м. Києві компанії, що також входила в сферу інтересів акціонерів компаній «Датаком» і «Датасат», було ухвалене рішення про її інтеграцію в телекомунікаційну групу «Датагруп». Це була компанія «Крокус Телеком» - оператор фіксованого телефонного зв'язку. У цей же час був поглинений і приєднаний оператор зв'язку «Кол». У результаті угоди столичний сегмент всеукраїнської наземної мережі передачі даних «Датаком», що входить у «Датагруп», збільшився більш ніж на третину. Включення настільки істотного сегмента в інфраструктуру групи телекомунікаційних компаній дозволило значно розширити спектр і географію надаваних нею послуг у місті Києві. Технічні роботи з інтеграції потужностей компаній «Крокус-Телеком» і «Кол» у структуру «Датагруп» і їхнє налаштування були сплановані й проведені таким чином, щоб не переривати обслуговування клієнтів двох телефонних компаній.

Через рік, відповідно до обраної стратегії експансії «Датагруп» у регіони країни, у структуру телекомунікаційної групи ввійшли ще дві телефонні компанії, тепер уже регіональні – «Ремекс Телеком» і «Миколаївська телефонна компанія». Компанії мали ліцензії на створення власної телефонної мережі на території Вінниці й власної телефонної мережі на території Миколаївської області. На базі цих компаній були розвинені власні оптоволоконні мережі.

Фактично в той же час група компаній «Датагруп» поповнилася великим харківським оператором зв'язку - ТОВ НВП «Телепорт СВ». Цей оператор очолював групу компаній, що надають телекомунікаційні послуги під торговельними марками TeleportSV, «Інтерпорт» і Traffic і що володіють оптоволоконною цифровою SDH-мережею передачі даних, що охоплює всі райони Харкова із сумарною пропускною потужністю - 622 Мбіт/с.

Компанії, що входять у харківську групу, надавали послуги телефонії, підключення до мережі Інтернет, організації міжміських і міжнародних каналів передачі даних, а також послуги банківського зв'язку: SWIFT, Reuters, Western Union, Sprint, УПЦ, ПФТС.

Завдяки входженню зазначених підприємств група телекомунікаційних компаній «Датагруп» збільшила потужність власної всеукраїнської оптоволоконної мережі передачі даних і розширила свою присутність у східних регіонах країни.

За підсумками 2005 року група телекомунікаційних компаній «Датагруп» поєднувала сім операторів зв'язку - «Датасат» (всеукраїнський оператор супутникової передачі даних), «Датаком» (всеукраїнський оператор наземної передачі даних), «Крокус-Телеком» (оператор телефонного зв'язку, м. Київ), «Кол» (оператор оптоволоконного зв'язку, м. Київ), «НТК» (оператор телефонного зв'язку, м. Миколаїв), « Ремекс-Телеком» (оператор телефонного зв'язку, м. Вінниця) і групи компаній TeleportSV (м. Харків).

Згідно з даними рейтингу «ТОП 100: Найдинамічніші компанії України», «Датагруп» уже двічі визнана оператором зв'язку в Україні, що найбільш стрімко розвивається. В 2005 році «Датагруп» знову домоглася майже дворазового збільшення обороту, що склав 17,7 млн. дол. На 7 грудня 2005 року загальна чисельність співробітників «Датагруп» становила 372 осіб. Розмір капітальних вкладень у розвиток бізнесу виріс у п'ять разів, у порівнянні з 2004 роком, до 16,4 млн. дол.

З огляду на успіхи телекомунікаційної групи «Датагруп», керівництвом компанії наприкінці 2005 року було прийнято стратегічне рішення про реструктуризацію групи компаній у ЗАТ «Датагруп». Компанія твердо посіла лідируючі позиції в корпоративному сегменті професійної передачі даних в Україні. Клієнтами «Датагруп» стали більшість великих українських банків, промислових підприємств, роздрібних торговельних мереж і держструктур.

У 2005 році «Датагруп» обновила свою супутникову мережу. Були запущені в експлуатацію нові мультимедійні супутникові системи зв'язку DirecWay 7000/7700. З їхньою допомогою швидкість передачі даних у зворотному каналі зв'язку виросла до 1 Мб/с. Під кінець року «Датагруп», перевищуючи прийняті плани підключень, установила тритисячну VSAT-станцію.

У червні 2005 року «Датагруп» представила нову торговельну марку на українському ринку - ТМ «Інтернетбум». Мова йде про швидкісний двосторонній супутниковий Інтернет. Дана послуга є чудовою альтернативою наземним виділеним каналам і передбачає підключення до мережі Інтернет у будь-якій точці України шляхом використання винятково супутникового каналу передачі даних.

На основі цих технологій для банківського й промислового секторів, комерційних і державних організацій, навчальних закладів «Датагруп» сформувала унікальний спектр телекомунікаційних послуг по всій країні:

Прикладом унікальних можливостей «Датагруп» можна назвати послуги для фінансового сектора - підключення мобільних банкоматів і POS-терміналів у найкоротший термін і по єдиних тарифах незалежно від географічного знаходження клієнта.

На сьогодні унікальний статус на телекомунікаційному ринку України компанії «Датагруп» ґрунтується на чотирьох позиціях, які початково були закладені в обрану модель бізнесу.

По-перше - використання інноваційних технологій. «Датагруп» інвестує серйозні кошти у свій розвиток і вибір нових технологій. Наприклад, у 2005 році компанією була побудована мережа DWDМ. Після проведення тендера компанією було обрано досить витратне рішення Cisco. Це представляло певний ризик для «Датагруп», оскільки в Cisco це була абсолютно нова невипробувана технологія. У підсумку вона себе повністю виправдала.

Другим прикладом того, наскільки важливим є правильний вибір технологій і інвестицій у якість для забезпечення ринкової переваги, можна вважати те, що «Датагруп» свого часу придбала та інсталювала другий у Європі центр супутникового зв'язку DirecWay, обравши як постачальника американську компанію Huhges Network System. У цьому був певний ризик, але в підсумку компанія змогла надати ті послуги й з тим ступенем надійності, що на території СНД дотепер не може гарантувати ніхто.

Для реалізації своїх телекомунікаційних проектів «Датагруп» завжди використовує надійні рішення вендорів зі світовим ім'ям. В «Датагруп» розуміють, що для клієнтів компанії найважливішими є якість і надійність послуг.

По-друге - безперервний моніторинг, підтримка мережі і якості надаваних послуг, згідно угоди SLA (service level agreement) - 24 години на добу, 365 днів на рік. Компанія володіє необхідною для цього технічною інфраструктурою: парк автомобілів - більше 100 одиниць, відповідальний інженерний персонал - більше 300 чоловік.

У 2003 році «Датагруп» уперше на ринку України почала впроваджувати систему TQM (Total Quality Management). Було проведено серйозне навчання співробітників. Компанія повною мірою застосовує TQM - систему концепцій і практичного досвіду для створення високоякісних продуктів і послуг, задоволення підвищених потреб клієнтів на телекомунікаційному ринку України, що стрімко розвивається.

Спираючись на критерії TQM, «Датагруп» проводить безперервне вдосконалення своїх бізнес-процесів. Це передбачає загальну участь у них кожного співробітника компанії. Зосереджуючись на клієнтах, компанія зберігає увагу до тих, чиї потреби, що змінюються, визначають критерій успіху «Датагруп». Загальна участь співробітників у розвитку компанії вказує на те, що кожний у компанії є «хазяїном процесу», і що участь і майстерність кожного необхідні для того, щоб залишатися конкурентоспроможними на ринку.

Крім того, робота з клієнтом ведеться строго в рамках угоди про якість і доступність послуг SLA (Service Level Agreement). Співробітництво між «Датагруп» і компанією-замовником передбачає, в першу чергу, з'ясування й систематизацію потреб замовника. Робоча група, що складається зі співробітників замовника, як фахівців із внутрішніх бізнес-завдань, і співробітників Датагруп, як фахівців із можливостей мережі, розробляє угоду SLA, де описана низка технічних параметрів, яких повинна дотримуватися компанія-оператор.

У їхньому числі - швидкість передачі даних, стабільність смуги пропускання, затримки й коефіцієнт помилок на каналі, доступність каналу протягом узгоджених проміжків часу. Залежно від специфіки роботи замовника, договір SLA може істотно відрізнятися за суворістю вимог, висунутих до описаних параметрів. Тільки згідно з умовами, зафіксованими в SLA, починається реалізація проекту.

Наявність усіх видів транспорту в «Датагруп» - оптоволокно, супутник, бездротові рішення – забезпечує резервування мережі. Національна транспортна DWDM-мережа «Датагруп» має кільцеву топологію. Обладнання, виявивши неполадку в роботі каналу в кільці, автоматично направить дані в потрібну точку кільця по його робочим частинам, що залишилися. Така топологія дає можливість у випадку обриву швидко відновити функціональність мережі, залишивши порушення цілісності мережі непомітним для кінцевого замовника. Коефіцієнт готовності сервісу мережі «Датагруп» - 50 м/сек.

Крім забезпечення резервування топології, вся інфраструктура мережі передбачає також і забезпечення безвідмовності роботи її вузлів. Особливо ретельно компанія «Датагруп» підійшла до питання забезпечення безперебійного електроживлення на вузлах. Обласні вузли здатні працювати на пристроях безперебійного живлення 12 годин, підсилювальні вузли між містами здатні працювати без зовнішнього живлення, на батареях 24 години. У різних точках на території України, у регіонах, постійно дислокуються 11 мобільних дизель-генераторів. У випадку серйозних неполадок з електроживленням, вони виїжджають на місце аварії й забезпечують живленням потрібний вузол стільки часу, скільки це буде необхідно для відновлення централізованого живлення.

Стратегію компанії зараз умовно можна розділити на дві складові частини. Перша - утримання лідерства компанії на корпоративному ринку професійної передачі даних, а також збільшення. Друга - активний вихід на стратегічний для «Датагруп» ринок приватних користувачів. Основна мета, що поєднує обидві частини стратегії «Датагруп», це – посісти лідируючі позиції на телекомунікаційному ринку України й стати найближчим часом другим оператором фіксованого зв'язку в країні. Безумовно, це складно, але керівництво компанії бачить реальні можливості для їхньої реалізації.

«Датагруп» два роки тому почала активно освоювати ринок приватних користувачів. На даний момент у компанії більше 85 тис. абонентів.

Усвідомлюючи необхідність доступу до кінцевого споживача, компанія «Датагруп» з 2005 року активно поглинає невеликих регіональних операторів фіксованого зв'язку й Інтернет-сервіс провайдерів.

Надаючи послуги корпоративним користувачам по всій території України, «Датагруп» з метою освоєння ринку домашніх користувачів протягом 2006 року вийшла ще в чотири міста України - Луцьк, Дніпропетровськ, Кривій Ріг, Євпаторія. За сім місяців 2007 року компанія розширила географію роздрібних послуг ще на 10 міст країни - Одеса, Черкаси, Ковель, Рівне, Запоріжжя, Хмельницький, Сімферополь, Феодосія, Полтава, Донецьк.

З урахуванням реалізації планів щодо подальшої експансії, до кінця 2007 року за широтою географії надання послуг домашнім користувачам компанія «Датагруп» випередить своїх конкурентів - основних альтернативних операторів.

У стратегічних планах «Датагруп» у найближчому майбутньому планується збільшити кількість роздрібних абонентів компанії до 600 тис., і продовжувати втримувати лідерські позиції в корпоративному сегменті, додаючи його зростання.

Зараз співвідношення в дохідній частині компанії таке: 60% прибутку приносять корпоративні клієнти й 40% - припадає на роздріб. Але очікується, що в наступному році це співвідношення зрівняється - 50/50.

У компанії активно продумується стратегія виходу на ринки супутникових телекомунікаційних послуг Румунії, Болгарії й Молдавії, Грузії, Вірменії й Азербайджану. Мова йде про повний пакет послуг, які «Датагруп» надає жителям України: телефонія, передача даних, Інтернет, відео, дистанційне навчання, банківський і енергетичний сервіс.

Компанія «Датагруп» входить у четвірку найбільших операторів фіксованого зв'язку в Україні. У 2006 році доходи від послуг зв'язку компанії «Датагруп» склали 30 млн. дол. При цьому компанія демонструє один з найвищих показників зросту річної виручки - понад 91% у порівнянні з попереднім роком.

На сьогодні «Датагруп» є безумовним лідером у сегменті передачі даних. За підсумками 2007 року їй належало близько 34% ринку. При цьому ще в 2005 році ринкова частка компанії становила всього близько 21% від загальних доходів у даному сегменті. Істотне збільшення ринкової частки пояснюється випереджувальними в порівнянні з іншими операторами темпами зростання доходів.

На відміну від операторів, які розгортали свою діяльність на основі мереж, розрахованих під окремі послуги (наприклад, провідні мережі телефонного зв'язку, Etherrnet-мережі для надання доступу в Інтернет), компанія «Датагруп» з самого початкуо побудувала свій бізнес на основі мультисервисної IP-мережі.

Це дає компанії ряд стратегічних переваг. Маючи вже готову опорну мережу нового покоління, компанія підготувала базу для Triple-Play послуг, тобто має можливість надавати кінцевим споживачам як весь спектр існуючих послуг фіксованого зв'язку (телефонія, доступ в Інтернет, послуги передачі даних для корпоративних користувачів), так і найбільш інноваційні на сьогоднішній день послуги: VoIP, IPTV, Vo.

На основі мультисервисної мережі передачі даних компанія може надавати такі затребувані послуги як внутрішньокорпоративна IP-телефонія та відеоконференцзв’язок.

«Датагруп» як і раніше залишається компанією номер один на вітчизняному ринку супутникового зв'язку й СНД. Протягом 2003-2007 років доходи компанії «Датагруп» від послуг супутникової передачі даних збільшилися більш ніж у 10 разів, досягши 5,7 млн. дол. За зазначений період доходи від даного типу послуг у компанії збільшувалися в середньому на 105% щорічно.

На 1 липня 2008 року загальна кількість VSAT-станцій компанії «Датагруп» досягла 6,6 тис., що становить близько 87% від загальної кількості VSAT-станцій, інстальованих в Україні.

Фактично, до кінця 2008 компанія планує встановити 7000 VSAT станцій, до 2010 – більше 10000. Надалі «Датагруп» планує встановлювати щорічно 1500 VSAT терміналів.

Крім обслуговування великих корпоративних клієнтів, компанія «Датагруп» орієнтується також на приватних користувачів і сегмент SOHO - послуга «ІнтернетБум». Даною послугою вже користуються близько 600 користувачів.


Версія для друку

© ПрАТ "Датагруп", 2000 – 2011
Інтернет-партнер
Супутниковий ІнтернетADSLПередача даних
ТелефоніяДата-центр
Каталог сайтівІнтернет