ЛАРИСА БАБІНЦЕВА, ДОЦЕНТ НМАПО ім. П.Л. ШУПИКА

Співробітники підрозділів медичної інформатики і педагогіки та психології провели понад 300 циклів тематичного вдосконалення.
Кафедра проводила виїзні цикли майже в усіх областях України, а за часів Радянського Союзу виїздила й в інші республіки: Росію, Вірменію, Казахстан, Азербайджан.
У 2000 році до складу кафедри увійшов курс педагогіки та психології. Активно впроваджується в навчальний процес напрям «Психологія в медицині». У сучасних умовах ефективними виявилися двотижневі інтенсивні цикли з актуальних питань сучасної педагогіки і психології. Для аспірантів проводиться цикл «Основи педагогіки і психології».
У 2006 році за ініціативи кафедри створено науковий навчально-методичний центр дистанційної освіти (Центр ДО), оснащений сучасним обладнанням. Уперше в Україні розпочато впровадження технологій дистанційного навчання та надання телемедичних консультацій.
Кафедра медичної інформатики нині забезпечує проведення понад двадцяти циклів післядипломного навчання з основ медичної інформатики та кібернетики, математичної обробки статистичних даних медичних досліджень, використання обчислювальної техніки в охороні здоров’я та медичній практиці, з питань новітніх інформаційних технологій, теорії та методики навчання, положень Болонського процесу, дистанційного навчання тощо.
Кожні 5 років колектив кафедри розробляє і видає оновлену уніфіковану програму з основ медичної інформатики та кібернетики в охороні здоров’я для післядипломного навчання лікарів та провізорів.
Щорічно оновлюється перелік циклів тематичного навчання. Тільки за останні два роки розроблено нові навчальні плани для циклів тематичного вдосконалення.
Постійно розробляються та впроваджуються нові технології. Це, зокрема створення дистанційної системи оцінювання рівня знань у післядипломній медичній та фармацевтичній освіті, системи мультиваріантного дистанційного навчання лікарів та провізорів, медичного електронного паспорта громадянина України, обґрунтування автоматизованого робочого місця педагога з фармацевтичних дисциплін та ін.
Кафедра вперше в Європі провела сеанс ДН з проблем діагностики та лікування туберкульозу за участю вчених та фахівців США, Словаччини, Польщі та України. З боку України у ньому  взяли  участь фахівці НМАПО ім. П.Л. Шупика та Запорізького ДМУ, Інституту фтизіатрії та пульмонології АМН України. Знову ж таки вперше в Україні здійснено дистанційну перевірку знань керівників лікувальних закладів, розроблено типову платформу для використання телевізійних каналів передавання інформації.
Серед науково-педагогічних інновацій варта уваги низка вперше запропонованих в Україні розробок, а саме: створення адаптивної блоково-модульної системи самоосвіти для забезпечення заданого рівня якості навчання та багато інших.
Запропоновано систему типових навчальних планів з безперервного професійного розвитку (БПР) викладачів, сценарій проведення підвищення кваліфікації лікарів і провізорів за допомогою технологій дистанційного навчання. Спільно з кафедрою стоматології вперше проведено передатестаційний очно-заочний цикл зі стоматології з елементами дистанційного навчання для фахівців-стоматологів Закарпатської області (2007 р.).
Отримано повноцінний доступ через Інтернет до міжнародних бібліографічних баз наукових публікацій медико-біологічного профілю. У рамках проекту HINARI Всесвітньої організації охорони здоров’я НМАПО отримала безкоштовний доступ до одного з найбільших у світі зібрань медико-біологічної літератури від видавництв Elsevier Science, Springer Verlag та електронних бібліотек BioMedCentral, Cochrane Collaboration та багатьох інших.
Результати інноваційної діяльності кафедри підтверджені значною кількістю авторських свідоцтв і патентів.
У 2006 році за ініціативи професора О.П. Мінцера було відроджено спеціальність «Медична та біологічна інформатика і кібернетика» (медичні та біологічні науки) та створено спеціалізовану вчену раду із захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора (кандидата) наук. У 2007 році засновано новий науково-практичний журнал «Медична інформатика та інженерія».
За участю співробітників кафедри за останні 5 років виконано низку міжнародних проектів.
Кафедра є ініціатором створення Всеукраїнської громадської організації «Асоціація спеціалістів з медичної інформатики, статистики та біомедичної техніки» (ВГО «АМЕТИСТ»), організатором міжнародних конференцій і форумів «Інформаційні технології в охороні здоров’я та практичній медицині», що проводяться щорічно, починаючи з 2001 року, співорганізатором науково-методичної конференції з міжнародною участю «Проблеми безперервного професійного розвитку лікарів та провізорів».
Стратегічними напрямами кафедри сьогодні є: впровадження дистанційних форм підготовки лікарів та провізорів; розробка й обґрунтування методів і засобів підготовки лікарів до ефективної професійної діяльності; впровадження принципів доказової медицини в організацію наукової діяльності; розроблення питань якості та індивідуалізації освіти; впровадження технологій телемедицини; дослідження з питань автоматизованих атестаційних і навчально-контролівних систем, електронної медичної документації та технології електронної медичної паспортизації; розробка і впровадження концепцій єдиного медичного освітнього простору та навчання на робочому місці.
Велику роботу проводить завідувач кафедри професор Озар Петрович Мінцер. Він є радником ВООЗ. Висунув нові концепції вимірювання рівня здоров’я, що їх визнала і підтримує ВООЗ. Ініціатор та ідеолог проведення Всесвітнього фестивалю «Здоров’я в гармонії» (Київ, 1993). Автор та ініціатор принципово нової інформаційної технології «індивідуальний медичний електронний паспорт». Професор О.П. Мінцер має близько 650 друкованих праць, у тому числі 30 монографій, підручників та навчальних посібників, 20 патентів та авторських свідоцтв.

©”Ваше Здоров’я” №17 за 2011 р.

Академія післядипломної освітиPermalink

Comments are closed.