ПЕРИНАТАЛЬНИЙ ЦЕНТР – У КОЖНІЙ ОБЛАСТІ

Про­тя­гом 2010—2013 ро­ків у хо­ді здій­сне­ння На­ці­ональ­но­го про­ек­ту «Но­ве жи­ття» в Ук­ра­їні бу­де ство­ре­но 27 ви­со­ко­те­хно­ло­гі­чних ре­гі­ональ­них пе­ри­на­таль­них цен­трів. За­галь­ний ко­што­рис про­ек­ту ста­но­вить 320 млн грн, фі­на­нсу­ва­ння здій­сню­ва­ти­меть­ся з де­ржа­вно­го та мі­сце­во­го бю­дже­тів, а та­кож за ко­шти при­ва­тно­го бі­зне­су й міжна­ро­дної до­по­мо­ги.

«За­вда­ння про­ек­ту — про­тя­гом 3-х ро­ків пе­ре­об­ла­дна­ти й ство­ри­ти но­ві су­ча­сні пе­ри­на­таль­ні цен­три ІІІ рі­вня у ко­жній з 27 об­ла­стей Ук­ра­їни, щоб от­ри­ма­ти які­сну ме­ди­чну до­по­мо­гу міг ко­жний жи­тель Ук­ра­їни», — ска­за­ла пе­рший за­сту­пник гла­ви Ад­мі­ніс­тра­ції Пре­зи­де­нта Іри­на Акі­мо­ва.

Во­на за­зна­чи­ла, що про­ект «Но­ве жи­ття» є ва­жли­вою скла­до­вою мо­де­рні­за­ції си­сте­ми охо­ро­ни здо­ров’я. Про­ект осо­би­сто па­тро­нує Пре­зи­дент Ві­ктор Яну­ко­вич.

Іри­на Акі­мо­ва під­кре­сли­ла, що в хо­ді здій­сне­ння про­ек­ту не ста­ви­ло­ся за­вда­ння ство­ри­ти «з ну­ля» но­ві при­мі­ще­ння цен­трів. За її сло­ва­ми, «у нас є ба­зо­ві цен­три, ко­трі за до­по­мо­гою про­фе­сій­ної а­уди­торс­ь­кої ко­ма­нди оби­ра­ють­ся в ко­жно­му ре­гі­оні для пе­ре­ос­на­ще­ння за ос­та­ннім сло­вом те­хні­ки». Дру­га скла­до­ва про­ек­ту — за­бе­зпе­че­ння їх но­вим су­ча­сним об­ла­дна­нням. «Це за­вда­ння ми бу­де­мо ­розв’язу­ва­ти з на­ши­ми пар­тне­ра­ми», — за­зна­чи­ла пе­рший за­сту­пник гла­ви АП. Тре­тя, най­ва­жли­ві­ша, скла­до­ва про­ек­ту, на ду­мку І. Акі­мо­вої, — пі­дго­то­вка су­ча­сних ка­дрів. То­му про­ект пе­ре­дба­чає пе­ре­пі­дго­то­вку лі­ка­рів-не­она­то­ло­гів і ство­ре­ння спе­ці­алі­зо­ва­ної ме­ре­жі, яка об’єд­нає фа­хі­вців з усіх ре­гі­онів Ук­ра­їни та за­ко­рдо­нних лі­ка­рів для ро­бо­ти в ре­жи­мі он­лайн.

На пре­зе­нта­ції про­ек­ту за­зна­ча­ло­ся, що вже за­твер­дже­но ре­гі­ональ­ні ро­бо­чі гру­пи зі ство­ре­ння цен­трів пе­ршої че­рги та ро­бо­чий про­ект Кі­ро­во­градс­ь­ко­го пе­ри­на­таль­но­го цен­тру, а та­кож ро­зпо­ча­то про­ек­ту­ва­ння у Дні­про­пе­тровс­ь­кій, Ха­рківс­ь­кій та Одесь­кій об­ла­стях. Ро­зро­бле­но й про­ект ста­ндар­тно­го па­ке­та ме­ди­чно­го об­ла­дна­ння для пе­ри­на­таль­но­го цен­тру ІІІ рі­вня на­да­ння ме­ди­чної до­по­мо­ги. Ок­рім то­го, ро­зро­бле­но план пі­дго­то­вки ка­дрів у ре­гі­онах пе­ршої че­рги здій­сне­ння про­ек­ту, а 30 про­ві­дних фа­хі­вців у га­лу­зі пе­ри­на­то­ло­гії ви­вчи­ли до­свід ін­ших кра­їн — Ні­ме­ччи­ни, Іта­лії, Ки­таю, Ро­сії, Гру­зії, Бі­ло­ру­сі — в цій га­лу­зі.

На­дія ЮР­ЧЕ­НКО,

кор. Ук­рі­нфо­рму.

©”Ваше Здоров’я” №24 за 2011 р.

 

Медицина третього тисячоліття, Реформування галузіPermalink

Comments are closed.