This version of the page http://www.loe.lviv.ua/ua/dity/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-10-21. The original page over time could change.
Львівобленерго Електроенергія. Що це таке?

11.10.2011
Володимир Романишин

До осінньо-зимового періоду — готові!
>>

Електроенергія. Що це таке?

Світять лампочки в помешканнях, працює телевізор, гуде комп’ютер, шумить пральна машина та порохотяг, вмикається холодильник… Усе це відбувається завдяки тому, що вже понад століття у наших домівках мешкає Пані Електроенергія. От задумайся: електроенергія – це науковий винахід чи закляття величного мага, який колись вирвав зі своєї бороди три волосинки і промовив: «Нехай буде світло»? Звичайно, магії тут немає. Електроенергія — це наукове відкриття і результат копіткої праці та зусиль багатьох розумних людей.

Ще в давнину зауважили, що вовняна тканина може електризуватися, тобто притягувати до себе малесенькі предмети, наприклад, волосинки. Ти можеш сам у цьому переконатися. Розірви папір на дрібні шматочки і поклади на стіл. Піднеси кулькову ручку до волосся і потри кілька секунд. Тоді піднеси ручку над шматочками паперу. Папір притягнеться до ручки, бо вона «наелектризувалася».

Правила електробезпеки вдома

Правила електробезпеки на вулиці

Правила поведінки в небезпечних ситуаціях
 

Помітити просто, але перетворити це в потужну електричну силу зовсім інша справа. Тож на це у наших пращурів пішло кілька сотень років. Вчені встановили, що великий потік заряджених електронів утворює електричну енергію, яка може служити людям. Людство навчилось виробляти електричну енергію в потрібній кількості та передавати її на великі відстані за допомогою ліній електропередачі.

Для цього по всіх населених пунктах до кожного будинку збудовано мереживо ліній електропередачі. Саме цими лініями Пані Електроенергія потрапляє до Твого дому. Проте електроенергія в цих дротах під дуже високою напругою. Тому перед тим, як потрапити у Твій дім, вона робить ще зупинку у трансформаторі. Це обладнання знижує напругу до потрібної для «вжитку» електричними приладами та лампочками.

Коли ж заснувала своє королівство Пані Електроенергія у Львові?

Своє королівство у Львові Пані Електроенергія заснувала ще в далекому 1894 році. Саме тоді було збудовано першу електростанцію постійного струму та лінії електропередачі, якими побіг струм, що оживив перший електричний трамвай. Натхненна праця багатьох людей, які називаються «енергетиками», зробила чудо: в 1960-1975 роках Львівщина була повністю електрифікована.

Щоденно Пані Електроенергія продовжує надихати людей на створення нових винаходів, технологій, на покращення умов життя. Та як і кожна велика сила, Вона може бути й небезпечною, використовуючи свій потенціал для захисту від стороннього, недружнього та невмілого втручання у її володіння, і за це можна заплатити життям, якщо порушити заборонені кордони.

 

Чи все навколо нас є провідником електричного струму?

Заряджені електрони, рух яких створює електричний струм, може проходитися не по всіх матеріалах. Ті матеріали, наприклад, метал, вода, які проводять електричний струм, називаються провідниками. А ті, через які струм не проходить – ізоляторами. Скло, кераміка, пластмаса, гума – це ізолятори. Тож електричні прилади і обгортають пластмасою або гумою, щоб зробити їх безпечними.

Як дізнатись про небезпеку ураження електричним струмом?

Друже, для цього є застережні знаки і плакати! Застережні знаки і плакати обов’язково встановлюються на приміщеннях електроустановок та в місцях підвищеної небезпеки. Запам’ятай їх! Вони попереджають Тебе про небезпеку!


© ПАТ "Львівобленерго" 2011.
Розробка сайту ДП "Львівенергософт"