This version of the page http://www.intelvlas.com.ua/2011-05-20-15-20-06.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-10-21. The original page over time could change.
Інтелектуальна власність — Інновації та інвестиції

Науково-практичний журнал

Інтелектуальна власність,
2011, № 8

Актуально

  • «Гіркий» піар італійських солодощів

  • «Обчислення в хмарах» — електрифікація 21-го століття

  • Брендові, контрафактні і безіменні товари. Що обере суспільство?

  • Медіація як вихід із глухого кута конфлікту

Засновники журналу

  • Міністерство освіти і науки України
  • Державна служба інтелектуальної власності України
  • Національна академія наук України
  • Український інститут промислової власності

Важливо

Розроблений Держінвестицій законопроект щодо єдиного інвестиційного вікна схвалений Урядом і внесений до Парламенту

Кабінет Міністрів України схвалив розроблений Державним агентством України з інвестицій та розвитку (далі – Держінвестицій) на виконання відповідних доручень Президента України та Прем’єр-міністра України проект Закону України «Про підготовку та реалізацію інвестиційних проектів за принципом «єдиного вікна».

Уряд поверне пільги технопаркам - Ніколаєнко

Питання інноваційної політики що мали бути розглянуті Кабінетом Міністрів 13 липня перенесено на окреме засідання уряду яке проходитиме під головуванням Юлії Тимошенко. Про це повідомив міністр освіти і науки України Станіслав Ніколаєнко в інтерв ю тижневику Дзеркало тижня .

За словами міністра уже є домовленість щодо двох моментів — буде скасовано митний збір на ввезене устаткування й матеріали для технопарків і запроваджено нульову ставку ПДВ .

Тижнем раніше міністр обіцяв що 13 липня уряд перегляне своє ставлення до науки технопарків інноваційної політики.

У справі про етикетки суд став на бік заводу

Господарський суд Києва прийняв рішення на користь заводу шампанських вин «Новий світ» у його суперечці з «Кримським торгово-промисловим домом» за етикетки для пляшок. 4 липня суд визнав недійсним патент на промисловий зразок комплекту етикеток до пляшки що був зареєстрований на КТПД у 2003 році.

Згідно із заявою ЗШВ «Новий світ» в основу рішення суду лягли результати судової експертизи котру проводив Київський НДІ судової експертизи. «Ми довели що етикетка була відомою до подання заявки [на патент]» - розповіла кореспонденту «ІВ» Ніна Шпорт юрисконсульт ЗШВ «Новий світ» - «Ми надали для експертизи документальні докази з 2000 року».

Юрисконсульт «КТПД» Марина Семенова повідомила «ІВ» про наміри торгового дому оскаржити рішення суду в апеляційному порядку однак не пояснила в чому саме полягає незгода представників компанії з рішенням суду.

Між «КТПД» який продає коньяк «Новый свет» та державним заводом «Новий світ» у різних судах триває боротьба за промислові зразки та комерційні позначення пов язані з назвою «Новый свет».

Незадовго до того як у 2003 році завод залишив попередній директор у часи керівництва якого з «КТПД» були налагоджені тісні ділові зв язки у склад власників трьох свідоцтв на знак «Новый свет» було записано директора торгового дому. Керівник торгового дому зареєстрував на себе фірму у Сімферополі під назвою «ТМ «Новий світ» яка фігурувала як компанія-замовник виробництва шампанського «Новый свет» виробленого під Одесою.

За повідомленням ЗШВ «Новий світ» У Солом янському райсуді Києва на початок серпня заплановано розгляд апеляційної скарги «КТПД» на рішення у справі про торговельні марки. Невідомо чи у зв язку з рішенням суду першої інстанції чи з інших причин - на сьогодні веб-сайт «КТПД» novisvet.com.ua на якому просувалися коньяки під маркою «Новый свет» не працює.

23/01/2006 - Завод шампанських вин Новий світ обвинувачує колишнього партнера у підробці

Автор: Маркіян Перетятко «Інтелектуальна власність»

Уряд опрацює питання щодо визначення Держінвестицій головним у сфері ІВ

Кабінет Міністрів має у тримісячний строк опрацювати питання щодо визначення Державного агентства з інвестицій та інновацій спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері охорони інтелектуальної власності. Про це йдеться в указі Президента України від 11 липня.

Цим указом введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 6 квітня «Про стан науково-технологічної сфери та заходи щодо забезпечення інноваційного розвитку України».

Серед іншого глава держави доручив уряду «опрацювати у тримісячний строк питання щодо вдосконалення структури державного управління у сфері науково-технологічної та інноваційної діяльності зокрема визначення Державного агентства України з інвестицій та інновацій спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері наукової науково-технічної інноваційної діяльності трансферу технологій та охорони інтелектуальної власності».

У цей же строк Кабмін має вжити заходів з удосконалення системи захисту прав інтелектуальної власності зокрема щодо охорони майнових прав інтелектуальної власності формування цивілізованого обороту об єктів права інтелектуальної власності; творення сприятливих умов для трансферу технологій у тому числі технологій подвійного використання та комерціалізації майнових прав інтелектуальної власності; розроблення нормативно-правових актів з питань реалізації прав держави на результати наукової та науково-технічної діяльності.

Крім того міністерствам та відомствам разом з НАН доручено підготувати у місячний строк та подати на затвердження методику оцінки майнових прав інтелектуальної власності.

Автор: «Інтелектуальна власність»

Найбільше винахідників у Молдові

У Молдові зареєстровано 3168 винахідників які отримали свідоцтва про винаходи у Державному агентстві щодо захисту інтелектуальної власності (AGEPI).

За даними цієї організації це один з найбільших показників у світі за щільністю винахідників на душу населення в країні.

Так у 2006 р. підприємства у Молдові впровадили близько 70 винаходів економічний ефект від яких склав близько $2 4 тис. Представники агентства вважають що справжня кількість впроваджених винаходів набагато більша але багато компаній вважаючи такі дані комерційною таємницею не розголошують їх.

У січні-травні була подано 161 заявка на реєстрацію винаходів і видано 114 свідоцтв. У 2006 р. подали 289 заявок а свідоцтв про винаходи – 288.

Відкриття Північно-західного регіонального центру інноваційного розвитку

6 липня 2007 року у Луцьку Голова Державного агентства України з інвестицій та інновацій Віктор Івченко взяв участь в урочистому засіданні з нагоди відкриття Північно-західного регіонального центру інноваційного розвитку. Організатори заходу — Волинська обласна рада та обласна державна адміністрація.

Відкриття сьогодні першого в Україні регіонального центру інноваційного розвитку є демонстрацією реальної підтримки інноваційного розвитку з боку центральної та регіональної влади — підкреслив Голова Держінвестицій Віктор Івченко.

Державна бюджетна установа Північно-західний регіональний центр інноваційного розвитку утворена Держінвестицій з метою забезпечення інформаційно-аналітичної методичної організаційної та іншої підтримки інноваційного розвитку Волинської та Рівненської областей.

Північно-західний регіональний центр інноваційного розвитку проводитиме аналіз інноваційного потенціалу та забезпечуватиме наукову та іншу підтримку впровадження програм і проектів інноваційного розвитку регіону у тому числі через механізм програмно-цільового фінансування відповідно до законодавства на конкурсній основі науково-технічних програм і окремих розробок спрямованих на реалізацію пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки. Серед інших завдань новоствореної установи — сприяння розвитку інформаційно-консалтингового забезпечення інноваційної діяльності та інноваційного розвитку підтримка процесу становлення та розширення регіональної інноваційної інфраструктури а також реалізація відповідно до законодавства України пріоритетних напрямів інноваційної діяльності. Центр також відповідатиме за організацію взаємодії науково-дослідних інноваційних підприємств установ та організацій органів державної влади щодо інноваційного розвитку регіону.

Держінвестицій вже заснувало дев ять регіональних центрів інноваційного розвитку а саме: у Дніпропетровську Ужгороді Києві Вінниці Луцьку Харкові Донецьку Севастополі та Миколаєві. Вісім із них вже офіційно зареєстровані і найближчим часом розпочнуть свою роботу — повідомив Голова Держінвестицій Віктор Івченко. — Створення мережі регіональних центрів інноваційного розвитку яка охоплюватиме всі області України та Автономну республіку Крим має поліпшити інноваційну інфраструктуру у регіонах забезпечити сприятливі умови для збереження розвитку і використання вітчизняного науково-технічного та інноваційного потенціалу .

Фінансування роботи регіональних центрів інноваційного розвитку відбуватиметься за рахунок бюджетних коштів. Зокрема на 2007 рік на їх утримання а також на впровадження регіональних та галузевих інноваційних програм у державному бюджеті передбачено 50 млн. грн.

На засіданні були також презентовані стратегії розвитку Волинської та Рівненської областей.

В урочистому засіданні з нагоди відкриття Північно-західного регіонального центру інноваційного розвитку взяли участь Голова Державного агентства України з інвестицій та інновацій Віктор Івченко Перший заступник Голови Держінвестицій Анатолій Заєць віце-президент Українського союзу промисловців та підприємців Тетяна Степанкова Голова Волинської обласної ради Анатолій Грицюк Голова Волинської обласної державної адміністрації Володимир Бондар керівники Рівненської обласної ради та обласної державної адміністрації начальники головних управлінь економіки ОДА керівники територіальних відділень УСПП представники ділових кіл та ЗМІ.

Виставка винаходів на Міні-Давосі продемонструє рівень володіння англійською

Виставка досягнень національної науки і техніки що відбудеться у рамках Міні- Давосу пройде 16-17 червня в Експоцентрі України .

Як повідомили кореспонденту Інтелектуальної власності у відділі організації та проведення тематичних виставок УкрНТЕІ МОН виставка організована на виконання доручення уряду Національною академією наук та Міністерством освіти і науки в рамках економічного форуму інвесторів Міні-Давос .

На виставці яка пройде у 23 павільйоні виставкового комплексу підприємства та організації представлять свої розробки в таких розділах: енергетика і енергозбереження; паливно-сировинні ресурси та пов`язані з ними технології; металургія машинобудування приладобудування; інформаційні системи та технології; медицина і охорона здоров`я; агропромисловий сектор; охорона довкілля.

Яким чином відбуватиметься процес ознайомлення іноземних інвесторів - учасників Міні-Давосу з вітчизняними науково-технічинми досягненнями поки невідомо. Єдине що вдалося взнати – обов язковою вимогою для того щоб вітчизняна організація могла представити свої розробки досягнення на виставці було володіння експонента англійською мовою.

Колегія МОН схвалила Концепцію підтримки винахідництва

Колегія Міністерства освіти і науки 2 червня ц.р. ухвалила Концепцію нової державної політики підтримки винахідницької діяльності для виробництва конкурентоспроможної продукції повідомила прес-служба Державного департаменту інтелектуальної власності.

Головною метою Концепції є побудова в Україні інноваційної економіки та прискорена інтеграція в світові економічні системи. Документ передбачає створення єдиної програмно-модульної системи збору обробки аналізу та просування іновацій викорисатння системи міжнародних інформаційно-торговельних проектів.

Фундаментом та опорою інноваційних процесів згідно з концепцією повинна стати тільки держава яка має створити засади для народження та розвитку нової економіки . Зокрема пропонується провести аналіз технологій що використовуються сьогодні та скласти перелік діючих підприємств усіх форм власності існуючі технології яких не відповідають вимогам енергозбереження екологічної безпеки світовому рівню технологічної культури та інноваційної перспективності самого підприємства. Вибрати підприємства готові до технологічних нововведень та переоснащення виробництва для визначення доцільності державної підтримки інноваційного процесу на конкретному підприємстві - йдеться у тексті Концепції розміщеному на веб-сайті ДДІВ.

Мінпромполітики хоче підпорядкувати собі Державну інноваційну компанію

Мінпромполітики вирішило отримати статус спеціально уповноваженого органу в системі центральних органів виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної промислової політики в сфері інноваційної діяльності. Таке рішення прийнято на колегії міністерства 31 травня ц.р. повідомили у прес-службі Мінпромполітики.

Міністерство також починає роботу з підпорядкування собі Державної інноваційної компанії. Через цю компанію Мінпромполітики збирається запровадити пільгове кредитування інноваційних проектів у промисловості у т.ч. у галузі високих технологій.

Крім того на колегії яка пройшла під головуванням міністра Володимира Шандри вирішено сприяти реєстрації нових технопарків Текстиль та Наукові навчальні прилади . У прес-релізі відзначено що до 8 технологічних парків які існують сьогодні в Україні мають додатися ще 7 серед яких і два згаданих що відносяться до сфери діяльності Мінпромполітики.

З огляду на скасування пільг колегія Мінпромполітики підтримала ініціативу народного депутата Ігоря Юхновського внести зміни до Закону Про спеціальний режим інноваційної діяльності технологічних парків щодо надання суб єктам технопарків цільової субсидії яка не може бути меншою за суму оподаткувань що виникають при реалізації інноваційного проекту тобто запровадити компенсаційний механізм. 19 травня зазначений законопроект підтримали і на круглому столі в Міністерстві освіти і науки в якому взяли участь представники технопарків.

Мінфін роз яснив як інтелектуальну власність вводити в активи підприємства

Міністерство фінансів роз яснило на основі яких документів об єкт інтелектуальної власності можна визнати нематеріальним активом та ввести в господарський обіг підприємства.

У відповіді на запит підписаній 11 квітня заступником міністра фінансів Василем Регурецьким вказано що при ідентифікації об єктів НМА комісія підприємства до складу якої повинні входити компетентні фахівці з питань інтелектуальної власності перевіряє наявність та чинність документів які є підставою для оприбуткування об єкта НМА документів які засвідчують правомірне набуття права авторства права власності права на використання об єкта НМА а саме: патентів – для винаходів корисних моделей промислових зразків; свідоцтв – для комерційних найменувань торговельних марок об єктів авторського права компонування інтегральних мікросхем; дипломів – для наукових відкриттів; ліцензій (ліцензійних договорів авторських договорів); договорів про передачу права власності на об єкт НМА; виписок з відповідних державних реєстрів які підтверджують права на НМА; актів приймання-передачі прав на об єкти НМА; інші документи які пов язані з ідентифікацією прав на об єкти НМА .

Комісією підприємства на підставі обґрунтованих розрахунків приймається рішення щодо відповідності придбаних активів критеріям встановленим Положенням бухгалтерського обліку 8 для зарахування їх до складу нематеріальних активів що зазначається в Акті введення в господарський оборот об єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів затвердженому наказом Мінфіну від 22.11.04 № 732 зазначено в листі Мінфіну № 31-34000-10-10/7377.

Автор: Інтелектуальна власність

Стратегія розвитку національної інноваційної системи — запорука конкурентоспроможності України

У зв язку з підготовкою до проведення парламентських слухань 14 червня 2007 року відбувся круглий стіл «Реалізація державної інноваційної політики в Україні» організатором якого виступило Державне агентство України з інвестицій та інновацій.

Захід відкрив перший заступник голови Держінвестицій України Анатолій Заєць зазначивши значну роль інновацій в сучасній економіці. Пан Заєць відмітив що при визначенні концептуальних засад формування і розвитку національної інноваційної системи України потрібно враховувати основні завдання державної стратегії з цього питання світовий та вітчизняний досвід щодо комплексного підходу до інноваційної сфери розвитку збалансованість заходів на усіх рівнях державного управління стосовно інноваційної активності незалежних економічних суб єктів.

Завідуюча відділом Інституту економічного прогнозування НАН України Любов Федулова у своєму виступі присвяченому проблемам державного управління інноваційною діяльністю зазначила що відсутність стратегії економічного розвитку України стримує розвиток національної інноваційної системи. Любов Іванівна підкреслила що вирішення завдань щодо створення цієї системи підтримки її подальшого функціонування моніторингу стану інноваційної діяльності доцільно зосередити в єдиному уповноваженому державою центрі який би зосереджував діяльність на проблемах стратегічного характеру таких як збільшення конкурентоспроможності України та налагодження зв язків між наукою освітою і бізнесом.... (читати далі)

Автор: Вероніка Березанська заступник головного редактора ІВ з питань експертизи

Зінченко закликає створювати українські силіконові долини

Державний секретар Олександр Зінченко закликав до розробки комплексної концепції створення в Україні інформаційних кластерів подібних до американської Силіконової долини . Про це йшлося під час зустрічі держсекретаря з фахівцями Інституту кібернетики НАН України повідомив УНІАН.

Як відомо Силіконова або Кремнієва долина – це перший і найбільший у світі технополіс що був створений у 50-ті роки в США в штаті Каліфорнія поблизу Сан-Франциско. Тут розміщено понад дві тисячі підприємств переважно електронної промисловості. Основою розвитку технополісу є багатомільярдні обсяги фінансування науково-дослідних і проектних програм з боку держави і приватного капіталу і податкова політика. На всіх рівнях стягування податків (федеральному штату графства і округу) електронна промисловість має істотні переваги. Податки скорочуються на 20-25% якщо капітали вкладаються в наукові і проектні розробки. Держава забезпечує підготовку кадрів інженерів-електронщиків розвиток інфраструктури території яка здається в оренду.

////

Сервіспак для Вісти повстане проти піратів

Пакет відновлень що готується до випуску для операційної системи Windows Vista буде ефективним засобом боротьби з піратами обіцяють у корпорації Microsoft. Зараз SP1 знаходиться у стадії тестування — добровольці перевіряють його на сумісність із новими комп ютерним залізом — а публіці його покажуть у січні 2008 року.

Однак головною фішкою стануть антипіратські нововведення повідомляє Вебпланета. Наприклад замість режиму обмеженої функціональності що активувався після спливання строку активації або у випадку виявлення нелегальності копії операційної системи тепер буде видаватися спеціальний попереджуючий екран а шпалери на робочому столі — перемінятися чорним тлом (добре що без веселого Роджера ). Попередження буде виводитися щогодини натякаючи юзеру що корисно б зареєструвати свою копію операційної системи або відмовитися від неї перейшовши скажімо на Linux.

Загалом цей сервіспак краще не встановлювати власникам піратської копії Vista. Тому що до всього перерахованого вище він ще займається й тим що виявляє засоби обходу системи захисту по типу програм які продовжують активацію на два роки вперед.

Цікаво що ще навесні цього року якийсь Ітан Аллен опублікував більше сотні патчів (па?тч (англ. patch — латка) — частина програми або невелика окрема програма що використовується для усунення проблем у програмному забезпеченні) які за його даними увійдуть в Windows Vista Service Pack 1. Новий софт він одержав від джерела близького до Microsoft.

Конференція світових лідерів ІТ-індустрії EMC і Microsoft: разом — краще!

У рамках спільної конференції фахівці EMC і Microsoft представили спектр інтегрованих рішень. Спільне використання програмних продуктів EMC і Microsoft дає можливість партнерам і клієнтам скористатися перевагами інновацій лідерів ринку.

Третього грудня 2007 року Київське представництво корпорації ЕМС і компанія Майкрософт Україна організували в Україні першу спільну конференцію EMC & Microsoft Integration Day присвячену інтегрованим програмним рішенням спрямованим на поліпшення керування інформаційними ресурсами підприємства.

Розширюючи взаємодію в рамках стратегічного альянсу укладеного лідерами ІТ-індустрії EMC і Microsoft у лютому 2000 року компанії докладають спільних зусиль по інтеграції своїх розробок щоб запропонувати клієнтам можливості використання переваг додаткової функціональності відомих і добре зарекомендували себе на ринку рішень.

Відкриваючи конференцію Дмитро Шимків директор по роботі з корпоративними клієнтами і партнерами компанії Майкрософт Україна сказав: Стратегічний альянс Microsoft та EMC дає можливість скористатися перевагами додатків і платформ Microsoft для доступу та спільного використання рішень EMC. У той же час співробітництво наших корпорацій в області спільних розробок сервісів і підтримки дозволяє спростити процеси впровадження скоротити пов язані із цим витрати й підвищити ефективність використання сучасних ІТ-рішень .

Впроваджуючи сьогодні інтегровані рішення від обох корпорацій клієнти всього світу одержують значні конкурентні переваги при роботі з добре знайомими що використовуються щодня додатками функціональність кожного з яких окремо тепер стала повнішою — додав Олександр Красін керівник представництва ЕМС в Україні. — Особливо приємно що вже й в Україні нам надається можливість не тільки розповідати нашим замовникам і партнерам про новітні технологічні можливості але й спільно розробляти й впроваджувати серйозні значимі проекти з їх використанням .

Представляючи спектр інтегрованих рішень ЕМС і Microsoft у спільних доповідях фахівці обох компаній багато уваги приділяли стратегічним цілям альянсу і тому як саме можна збільшити функціональність відомих продуктів використовуючи їх спільно. Зокрема про:

— оптимізацію зберігання даних і використання додатків Microsoft. У рамках цього напрямку EMC представила спектр утиліт і рішень що підвищують ефективність використання Microsoft SQL Server 2005 і Microsoft Exchange Server 2007. Нові пропозиції EMC приносять значні переваги корпоративним клієнтам що використовують платформу Microsoft;

— спільне використання Microsoft SharePoint Server 2007 і EMC Documentum для підвищення ефективності керування корпоративною інформацією. Мова йшла про консолідацію рішень Microsoft як лідера в області побудови користувальницьких і портальних рішень для великих організацій і EMC Documentum лідера в області побудови захищених і масштабованих рішень;

— створення архівів електронної пошти Microsoft Exchange Server. Поліпшення керування даними за допомогою архівування електронних повідомлень і файлів покликано знизити ризики скоротити операційні видатки оптимізувати багаторазове використання інформації резервне копіювання й відновлення;

— вигідну взаємодію Microsoft System Center Operations Manager 2007 і SMARTS. EMC і Microsoft поєднують свої провідні технологічні продукти й пропонують ефективні рішення для комплексного керування мережами й системами.

Учасники конференції відзначили що партнери й клієнти EMC і Microsoft давно мали потребу в ефективних інтегрованих рішеннях які б могли об єднати ІТ-платформи в єдине інформаційне середовище. Спільні зусилля EMC і Microsoft дають можливість надати корпоративному ринку унікальні комплексні рішення в області керування інформацією.

USAID планує у 2008 р . виділити 80 млн грн для реалізації проектів в Україні

Агентство міжнародного розвитку США (USAID) у 2008 р. для реалізації проектів в Україні планує виділити 80 млн грн.

Про це РБК-Украина повідомив керівник регіональної місії USAID в Україні Білорусії та Молдавії Ерл Гаст. Він уточнив що кошти будуть направлені на подтримку трьох основних напрямків — правової реформи створення сприятливих умов для бізнесу і адміністративної реформи.

З усіх цих позицій є загальна думка політичних сил представлених у парламенті і ми маємо надію що вони будуть її здійснювати — сказав Е.Гаст.

Ринки капіталу в Україні потребують системного реформування

6 серпня 2007 року у Будинку Уряду відбулося перше засідання Координаційно-моніторингового комітету з питань модернізації інвестиційного середовища та розвитку інфраструктури ринків капіталу (далі – Комітет). Учасники засідання розглянули і схвалили розроблений Держінвестицій проект Концепції Державної цільової економічної програми модернізації ринків капіталу в Україні (далі – Концепція).

Ринки капіталу в Україні розвиваються непропорційно і неспроможні повністю задовольнити потреби національної економіки та бізнесу у доступних кредитах інвестиційних ресурсах у тих обсягах яких потребує реальний сектор економіки і соціальна інфраструктура країни — зазначив голова Комітету Перший віце-прем єр-міністр України Міністр фінансів України Микола Азаров відкриваючи засідання. – У цій ситуації вкрай важливо вирішити питання щодо об єднання зусиль усіх центральних органів виконавчої влади регуляторів саморегулівних організацій і учасників ринку капіталу .

Реформування ринків капіталу незалежної України почалося з Концепції функціонування та розвитку фондового ринку в Україні що була прийнята постановою Верховної Ради України від 22 вересня 1995 року. Там було багато розумного але деякі важливі положення так і не були реалізовані. Нині ринкам капіталу в Україні притаманні низька капіталізація архаїчна інфраструктура ринку та тіньове ціноутворення на основні ресурси. Інші країни поряд з нами за ці 10-12 років трансформацій вже досягли дуже помітних результатів. Причиною невдач реформи ринків капіталу в Україні є хибна доктрина що ринок може самостійно впоратися із необхідними перетвореннями.

Питання концентрації і централізації ринків капіталу є ключовою проблемою на вирішення якої спрямовано розроблений Держінвестицій проект Концепції — наголосив заступник голови Комітету голова Держінвестицій Віктор Івченко. — Хоча Держінвестицій опікується питаннями й інвестиційної й інноваційної діяльності ми вважаємо що Концепцію слід розглядати як інноваційну програму розвитку певної галузі національної економіки. На її основі має бути розроблена державна цільова економічна програма модернізації ринків капіталу в Україні .

У проекті Концепції основну увагу приділено:

  • інституційній реформі ринків капіталу України;
  • розвитку фінансових інструментів;
  • консолідації біржової системи України;
  • реалізації заходів з розбудови депозитарної системи визначених у Державній програмі розвитку Національної депозитарної системи України;
  • розвитку корпоративного законодавства;
  • удосконаленню системи розкриття інформації на ринках капіталу;
  • захисту прав акціонерів;
  • податковому стимулюванню розвитку організованих ринків капіталу;
  • оптимізації реформування системи державного регулювання ринків капіталу в Україні;
  • удосконаленню законодавства України про цінні папери та корпоративне управління;
  • кадровому забезпеченню ринків капіталу та корпоративного сектору економіки.

Модернізація ринків капіталу в Україні передбачає:

  • переведення усіх попередніх випусків цінних паперів з документарної форми у бездокументарну;
  • дематеріалізацію обігу цінних паперів;
  • модернізацію торгової облікової та розрахункової інфраструктури;
  • виникнення та надійне функціонування регульованих ринків:
    • емісійних цінних паперів (в тому числі державних та муніципальних);
    • похідних фінансових інструментів (деривативів).

Внаслідок впровадження програми модернізації національних ринків капіталу в Україні до 2010 року мають з явитися консолідована біржова система потужний центральний депозитарій цінних паперів центральна розрахункова палата а також інформаційна мережа що об єднає професійних учасників депозитарної системи та споживачів її послуг. Одним із завдань модернізації інвестиційного середовища та розвитку інфраструктури ринків капіталу в Україні є наближення в практичній діяльності до кращих практик європейських та світових фінансових інституцій.

Зрозуміло що при розробці й особливо при впровадженні програми нам не обійтися без допомоги міжнародних експертів. Але ми вважаємо за вірне самим запрошувати на чітких договірних умовах іноземних консультантів замість того щоб приймати все те що нам вже багато років пропонують численні експерти виконуючі замовлення урядів не нашої країни — підкреслив пан Івченко. — Проблема вибору завжди буде — нам треба починати робити правильний вибір. І тут нашим завданням стане не тільки розробити вірну програму як спланувати комплекс заходів але й реалізувати заплановані реформи .

У засіданні також взяли участь представники Мінекономіки Мінфіну Мін юсту МВС Міністерства аграрної політики СБУ Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва Державного комітету фінансового моніторингу Пенсійного фонду а також представники підприємств установ та організацій.

Кабмін знову повернувся обличчям до СЕЗ

Вчора урядовий комітет з економічної політики і європейської інтеграції розглянув законопроект що вносить поправки до закону Про загальні засади створення і функціонування спеціальних (вільних) економічних зон .

Як повідомляють Экономические известия цю законодавчу ініціативу вніс міністр економіки Анатолій Кінах за чотири місяці дороблений документ винесли на розгляд комітету.

Уряд має намір частково відновити ліквідовані пільги. Підприємствам що працюють у СЕЗ нададуть можливість отримання податкового кредиту з податку на прибуток. Ще одне спрощення — підприємства розташовані на території СЕЗ звільнять від сплати імпортного мита а також позбавлять від необхідності платити ПДВ на імпортні товари придбані з метою реалізації інвестиційних проектів.

За інформацією з Мінекономіки суб єкти що отримають пільги будуть значитися в окремому реєстрі міністерства а компанії які вже працюють у зонах повинні пройти перереєстрацію на доцільність їхньої роботи. Для тих же суб єктів СЕЗ які порушать умови реалізації інвестпроекта передбачені санкції аж до виключення з реєстру.

Виносити норми по частковій реінкарнації пільг для СЕЗ в окремий законопроект — безглузде заняття вважає перший заступник голови комітету з питань фінансів і банківської діяльності Микола Круглов (Партія регіонів). Він підкреслює що принципово уряд не має наміру відмовлятися від ідеї відновлення пільг незважаючи на відсутність результату в цьому напрямку за рік. «Позиція Партії регіонів зрозуміла досить подивитися на проект Податкового кодексу» — говорить пан Круглов.

Дійсно перший віце-прем єр Микола Азаров передбачив у цьому документі преференції потерпілим від скасування пільг у СЕЗ. Пан Круглов підкреслює що в ході обговорення проекту учасники дискусії у тому числі й пан Азаров прийняли принципове рішення: норми по СЕЗ подавати в рамках проекту кодексу а не окремим документом. Тому нормативні подвижки Мінекономіки за переконанням пана Круглова — не більш ніж бажання використовувати право власної ініціативи із сумнівною перспективою.

Кєрала чекає інвесторів .</em>

Уряд Кєрали (регіон Індії) оголосило про створення пільгової зони для потенційних інвесторів в галузі IT-індустрії інформує PROext .

Адміністрація має намір виділити 1000-акрову зону під будівництво містечка що одержав в народі назву Smart City. У містечко планується залучити кадри численних закордонних компаній що віддають перевагу політиці яка передбачає пошук дешевої робочої сили на території інших країн. На Smart City розмістяться офісні і житлові комплекси торговельні площі і сервісні центри. Компанії що вклали гроші в розвиток і будівництво містечка будуть на 100% звільнені від податків на власність а їх ліцензуванню і захисту інтелектуальної власності будуть створені оптимальні умови.

До Закону України Про державне регулювання діяльності у сфері трансферу технологій

Кабінет міністрів України прийняв Постанову Деякі питання реалізації Закону України Про державне регулювання діяльності у сфері трансферу технологій

1 серпня 2007 року Кабінет міністрів України прийняв Постанову № 995 Деякі питання реалізації Закону України Про державне регулювання діяльності у сфері трансферу технологій у якій йдеть про затвердження Типового положення про структурний підрозділ з питань трансферу технологій інноваційної діяльності та інтелектуальної власності міністерства іншого центрального органу виконавчої влади Національної та галузевих академій наук тощо.

Інноваційна діяльність на підприємстві – публікація О. Бутніка-Сіверського та А.Красовської

Проблема методології інтелектуальної інноваційної діяльності як складової при створенні виробничих систем нового покоління висвітлена у статті Олександра Бутніка-Сіверського та Алли Красовської Теоретичні засади інтелектуальної інноваційної діяльності на підприємстві що опублікована у № 12 журналу Економіка України видання Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції Міністерства фінансів та Національної академії наук України.

Інноваційна діяльність на підприємстві розглядається з позиції політекономічного осмислення формування та руху інтелектуального капіталу трансформації інтелектуальної власності в інноваційний продукт його охороноздатності та ефективної комерціалізації відзначено в анотації до статті поширеній Управлінням взаємодії з громадськістю та ЗМІ міністерства.