This version of the page http://rights.unian.net/ukr/detail/4789 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-10-20. The original page over time could change.
УНIАН - Право - Експерт: ліквідувати районні ради в Києві можна лише ліквідувавши районний поділ столиці
ЧЕТВЕР, 20 жовтня 2011

 
    |  ФОТОСЕРВІС  |  ПРОДУКЦІЯ  |  ПОСЛУГИ  |  ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЇ  |  ПРЕС-РЕЛІЗИ  |  СЕМIНАРИ  |  КОНТАКТИ  |   ПЕРЕДПЛАТНИКАМ  |  
    
   Кращий досвід | Конфлікти | Законодавча творчість | Міжнародне право | Законодавчі колізії | Пригоди | Ініціативи | Судівництво | Виставки і конференції | Хабарництво
[01.09.2010 14:43]  

Експерт: ліквідувати районні ради в Києві можна лише ліквідувавши районний поділ столиці


Звернення Київської міської ради до Верховної Ради України з питання внесення змін до Закону «Про столицю України – місто-герой Київ» щодо можливості утворення чи не утворення районних рад у місті Києві виглядає досить необґрунтованим з юридичної точки зору.

Таку думку висловив в коментарі УНІАН партнер Адвокатського об’єднання «Актіо», адвокат Віталій СЕРДЮК.

“В першу чергу, увагу привертає досить довільне тлумачення депутатами Київради рішення Конституційного Суду України від 13 липня 2001 року у справі про адміністративно-територіальний устрій. Слід зауважити, що у цьому рішенні КСУ справді визначив, що під поняттям «організація управління районами в містах», що міститься в частині 5 статті 140 Конституції України, в системному зв`язку зі статтями 142, 143 Конституції треба розуміти повноваження міських рад як органів місцевого самоврядування в містах з районним поділом приймати рішення, зокрема, щодо матеріально-фінансового та організаційного забезпечення здійснення місцевого самоврядування в районах міста; утворення чи неутворення в місті районних рад та в разі їх утворення визначення обсягу і меж повноважень районних рад”, - сказав В. СЕРДЮК.

Він зазначив, що КС також встановив, що аналогічним чином необхідно розуміти поняття «організація управління районами в місті Києві», що вживається в ч. 1 ст. 11 Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ», за винятком повноважень приймати рішення щодо неутворення районних рад у місті, які відповідно до цього Закону (статті 6, 7, 8, 9) є обов`язковою складовою системи місцевого самоврядування в місті Києві.

У той же час, КС у згаданому рішенні визнав, що межі повноважень міських рад, зокрема щодо утворення і ліквідації районів у місті Києві, законами України чітко не визначені і не віднесені до компетенції будь-яких інших органів. У зв’язку з цим, такі питання, виходячи із спеціального конституційно-правового статусу міста Києва як столиці України, може вирішувати Київська міська рада.

Отже, згідно з рішенням КСУ Київська міська рада може ліквідовувати районні у місті ради тільки за умови ліквідації самого району. Нагадаємо, що на практиці ліквідація районних у місті Києві рад разом з районами уже відбувалась під час укрупнення районного поділу, проведеного у 2001 році. Тоді кількість районів, а відповідно і районних рад, у Києві була скорочена з 14-ти до 10-ти.

“Таким чином, повна ліквідація районних у місті Києві рад теоретично можлива на сьогодні тільки за умови цілковитої ліквідації районного поділу міста. Однак, ст. 2 Закону «Про столицю України – місто-герой Київ» передбачає, що систему адміністративно-територіального устрою міста Києва складають райони в місті. Видається малоймовірним, що Київрада разом з парламентом підуть на руйнацію фундаментальних основ організації системи місцевого самоврядування в столиці заради ліквідації потенційно опозиційних районних рад”, - вважає експерт.

Крім того він зазначив, що, якщо парламент внесе зміни, зокрема, до ст. 7 Закону «Про столицю України – місто-герой Київ», вилучивши з переліку обов’язкових елементів системи місцевого самоврядування Києві районні ради. Після таких змін Київрада отримає цілком достатні юридичні можливості для ліквідації районних рад.

В той же час, на думку експерта, така реформа місцевого самоврядування у Києві буде суперечити основним засадам Європейської хартії місцевого самоврядування. У ч. 3 ст. 4 цього міжнародного акту зазначається, що муніципальні функції, як правило, здійснюються переважно тими властями, які мають найтісніший контакт з громадянином. Наділяючи тією чи іншою функцією інший орган, необхідно враховувати обсяг і характер завдання, а також вимоги досягнення ефективності та економії.

“Ліквідація районних рад, навпаки, віддалить органи місцевого самоврядування Києві від кінцевих адресатів усіх муніципальних функцій, тобто від киян. Централізація місцевого самоврядування у багатомільйонній столиці призведе до зниження ефективності управління містом, оскільки постраждають багатоманітні інтереси локальних громад київських районів, які міська рада просто не в змозі буде відслідковувати та забезпечувати”, - наголосив В. СЕРДЮК.

Як повідомляв УНІАН, 25 серпня 2010 року Київська міська рада за рішенням 65 депутатів звернулася до Верховної Ради України з проханням внести зміни до Закону "Про столицю України – місто-герой Київ" щодо ліквідації районних рад.


постiйна адреса статтi:
http://rights.unian.net/ukr/detail/4789

коментарі (1)

   ОСТАННІ НОВИНИ
02.02.11   Австрію закликають визнати приєднання України до Гаазької конвенції

Щодо викрадення дітей

02.02.11   ОЗГ, яка створила в Києві мережу гральних салонів, піде під суд

Прокуратура затвердила обвинувальний висновок

02.02.11   Президента просять взяти під контроль випадки смерті після допитів

2 громадян померли в Лозівській міліції

02.02.11   Південна митниця не коментує звинувачень у рекеті та хабарництві

Звинувачують перевезники

02.02.11   Тарифи на ЖКП у Києві підвищено незаконно?

Заява «Інституту міста»

02.02.11   У Дніпропетровську створено муніципальну гвардію

Окремим підрозділом стане „Фінансова гвардія”

02.02.11   У Києві засуджено підприємця, який заволодів коштами Міноборони

На суму понад 2,5 млн. грн.

02.02.11   Порушено справу проти заступника начальника Львівської митниці

За хабарництво

02.02.11   Україна вивчає можливість визнання проїзного документа Інтерполу

На прохання Інтерполу

01.02.11   Київський суд скасував розпорядження Броварської РДА

Про виділення 90 га природоохоронних земель

01.02.11   Прокуратура через суд вимагає скасування рішень Київради

Інформує столична прокуратура

01.02.11   СБУ порушила справу щодо екс-голови Держкомрезерву Поживанова

За фактами розкрадання

01.02.11   У Чернігові за хабар затримано викладача ВНЗ

За скаргами студентів

01.02.11   На Дніпропетровщині за підробку адмінпротоколів порушено справу

Проти посадовців райвідділу міліції

01.02.11   Правоохоронці вилучили з магазину посібники художників-класиків

Як продукцію «еротичного характеру»

усі новини »»»
   АРХІВ
Жовтень 2011
ПнВтСрЧтПтСбНд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
«««  •  »»» 
Експорт в RSS+JS |  КОНТАКТИ |  УНІАН-монітор  |  ПЕРЕДПЛАТНИКАМ