This version of the page http://www.ut.net.ua/History/24362 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-10-19. The original page over time could change.
Шляхи різні, незалежність одна - Історія - Український тиждень
Середа, 19 жовтня Мобільний RSS
Укр Eng
Увійти
НовиниПолітикаЕкономікаСвітСуспільствоКультураІсторіяПодорожіКолонкиАрхівЖурналПошук
22 червня, 2011  ▪  Олександр Пагіря  ▪  97
-25

Шляхи різні, незалежність одна

Визвольні рухи стали закономірною відповіддю поневолених народів на окупацію
Матеріал друкованого видання
№ 23 (188)
від 9 червня
Фотогалерея: Аналоги УПА серед партизансько-повстанських утворень першої половини ХХ століття (зображень: 4)

З’явившись в умовах польського панування на західноукраїнських землях у міжвоєнний період, Українська військова організація та Організація українських націоналістів спиралися на попередній досвід діяльності таємних революційних угруповань бездержавних націй у ХІХ – на початку ХХ століть. ОУН не була класичною партією парламентського зразка, а виникла як політичний рух із власною оригінальною ідеологією та методами боротьби. Сама модель конспіративної організації була запозичена з практики діяльності таємних товариств балканських народів, які боролися за возз’єднання своїх земель і звільнення від османського та габсбурзького панування. Серед історичних аналогів ОУН згадаємо грецьку «Філікі Етерію», болгарські Комітети, Внутрішню македонську революційну організацію (ВМРО), Призрінську лігу, Комітет визволення Албанії, сербські «Чорну руку» та «Народну Оборону». Поряд з цим можна також провести паралель із діяльністю ірландських таємних національно-визвольних організацій, які мали тривалий досвід боротьби проти британської колоніальної адміністрації за національні права Ірландії з кінця XVIII століття: «Об’єднанні ірландці», «Молода Ірландія», рух феніїв, Ірландське республіканське братство. Для більшості з них були характерні: наявність чіткої ієрархічної організаційної структури, власної символіки, ритуалів посвят (див. нижче «Порівняння»), клятв, суворої конспірації, військової дисципліни, а також орієнтація на підпільні та партизанські методи боротьби, підготовку повстань, застосування терористичних засобів боротьби проти чиновників колоніальних адміністрацій.

Вояки УПА на Перемищині

У лавах революційних організацій гуртувалися радикально налаштована молодь, представники інтелігенції, селяни та військові. Однак чи не найбільш наближеною до українських історичних реалій була діяльність польських національно-визвольних підпільних рухів ХІХ – початку ХХ століть (Патріотичне товариство, Польське демократичне товариство, Об’єднання польського народу, Загальна конфедерація польської нації, Ліга Народова, Польська військова організація), які в різні періоди створювали свої структури також на західноукраїнських землях. Саме польський досвід мав чи не найбільший вплив на формування засад українського підпілля у 1920–1930-х роках.

З ДОПОМОГОЮ СИЛЬНІШОГО

Застосування у міжвоєнний період індивідуального терору УВО та ОУН проти чиновників польської адміністрації, урядовців і поліцаїв, здійснення актів саботажу (підпалів майна, руйнування телеграфних і телефонних сполучень), диверсій на комунікаціях, підкладення бомб та експропріація майна державних установ (так звані екси) на той час були доволі поширеною тактикою. Тут можна згадати російських народників, есерів, більшовиків, анархістів, польських соціалістів у Російській імперії, хорватських усташів у Югославії, Внутрішню македонську революційну організацію на Балканах, В’єтнамську націоналістичну партію в Індокитаї, Ірландську республіканську армію на Британських островах. Терор в українському випадку виступав не як самоціль, а лише як засіб політичної боротьби. ОУН не пере­оцінювала і не абсолютизувала індивідуального терору й стверджувала, що шлях до самостійної України прокладуть тільки загальні дії мас, українська національна революція. Цим вона, наприклад, відрізнялася від групи «Народна воля» у царській Росії.

Наполелн Зервас та офіцери грецької EDES

Під час Варшавського судового процесу 1935–1936 років над членами ОУН, звинуваченими в організації вбивства міністра внутрішніх справ Польщі Броніслава Перацького 15 червня 1934-го, деякі представники польської громадськості порівнювали теракт оунівців із терористичною діяльністю Бойової організації ППС під керівництвом Юзефа Пілсудського в Російській імперії на початку ХХ століття.

Спроби ОУН залучити Німеччину до вирішення української проблеми напередодні та на початковому етапі Другої світової війни теж не були винаходом, що постав виключно на українському ґрунті. До пошуку союзників у таборі ворогів країн-поневолювачів вдавались у різні історичні періоди національно-визвольні рухи та організації багатьох бездержавних народів. Тут можна навести приклад ірландців, які не раз шукали зовнішньої підтримки в боротьбі за національні права власного народу: у наполеонівській Франції під час антибританського повстання в Уексфорді 1798-го, у Німеччині під час Пасхального повстання 1916-го, у Сполучених Штатах під час війни за незалежність 1919–1921 років. Знову-таки Юзеф Пілсудський та очолювана ним революційна фракція ППС від початку Першої світової війни до 1917-го робили ставку на Німеччину та Центральні держави у відродженні незалежності Польщі, а згодом опинились у таборі переможців. У роки Другої світової лідери багатьох національно-визвольних рухів азійських народів шукали зовнішньої підтримки в мілітаристській Японії на противагу європейським колонізаторам.

НЕЛЕГІТИМНИЙ ГРАВЕЦЬ

З високою ймовірністю можна говорити про визвольну боротьбу недержавного народу як про «нелегітимного гравця» міжнародної політики. Такі народи дотримувалися власних зовнішньополітичних орієнтирів і розрахунків залежно від зміни розстановки сил на геополітичній «шахівниці». Й український незалежницький рух тут не був винятком. Завдяки збройній боротьбі УПА проти німців та їхніх союзників у 1943–1944 роках на території Західної та Правобережної України український самостійницький рух став невід’ємною частиною загальноєвропейського резистансу в Другій світовій війні. Однак його природа і завдання мали більш складний і багатовекторний характер.

Серби із «Чорної руки»

Антигітлерівські рухи Опору в Західній, Центральній та Південній Європі постали в результаті окупації Німеччиною та її союзниками країн континенту й запровадження на їхній території людиноненависницького нацистського режиму. Одні з них спиралися на підтримку національних урядів у вигнанні та матеріально-фінансову й політичну допомогу західних союзників («Вільна Франція» Шарля де Голля, Армія Крайова в Польщі, «Югославські війська на батьківщині» Драже Міхайловіча, Національна республіканська грецька ліга (EDES) Наполеона Зерваса, підпільні організації в Чехословаччині тощо). Їхнє головне вістря спрямовувалося проти німецької окупації за відновлення суверенного державного статусу власних народів. Водночас комуністичний рух Опору в Європі, організований і спонсорований Кремлем, був не тільки фактором антинімецької збройної боротьби поза лінією фронту, а й потужним знаряддям утвердження комуністичних режимів у повоєнному світі. Національно-визвольна армія Югославії (НВАЮ), Національно-визвольна армія Греції (ELAS), Народно-визвольна повстанська армія (НВПА) у Болгарії, Армія Людова в Польщі, Рух національного визволення (LNC) в Албанії, комуністи в Італії, Франції та Бельгії працювали не тільки на повалення фашизму, а й на поширення світової комуністичної революції у світі.  

Армія Крайова під час Варшавського повстання

Разом із тим боротьба УПА в роки війни була не лише виявом загальноєвропейського антинацистського резистансу, а й одним із етапів українського визвольного руху (в його національних і соціальних формах) за здобуття Української незалежної держави та водночас різновидом антиколоніального збройного руху бездержавної нації. Це була єдина повстансько-партизанська формація в період війни, яка виникла без будь-якої зовнішньої підтримки і яка спиралась у своїй діяльності тільки на допомогу місцевого населення та сили організованого націоналістичного підпілля. 

Від моменту свого формування антинімецький фронт у діяльності УПА був одним із головних, однак не визначальним. Бої та збройні акції українських повстанців спрямовувалися на перешкоджання нацистському колоніальному визиску України та її господарському пограбуванню, звільнення від окупаційного адміністративного апарату цілих територій. Водночас стратегічним завданням, яке визначало дії УПА на завершальному етапі Другої світової війни, було, з одного боку, не допустити повернення радянської влади в Україну, а з іншого – протидіяти намаганням польського підпілля та еміграційного лондонського уряду відновити польський режим на західноукраїнських землях.

ВІД ПСЕВДОДЕРЖАВНОСТІ ДО НЕЗАЛЕЖНОСТІ

Наріжним ідейним постулатом діяльності УПА був широкий антиімперіалістичний та антиколоніальний опір двом тоталітарним системам: нацистській Німеччині й Радянському Союзу. Шлях до повалення цих держав-«монстрів» вбачався у скоординованій боротьбі поневолених народів за свою самостійність проти будь-яких форм залежності. До неї українські повстанці закликали приєднатись усі народи Європи та Азії з метою визволення їх від колоніалізму, побудови нової кооперативної моделі міжнародних відносин, яка ґрунтувалася б на співпраці між незалежними країнами, створеними на основі етнічних кордонів. Оунівці активно виступали на захист національних та соціа­льних прав усіх поневолених народів світу. Зважаючи на це, пошук історичних паралелей у діяльності українського національного резистансу слід вести не тільки в західноєвропейських рухах Опору, а й в антиколоніальній національно-визвольній боротьбі бездержавних народів Азії. 

Приміром, національно-визвольний рух в Індонезії отримав потужний поштовх на завершальному етапі Другої світової війни. Капітуляція Японії послугувала сигналом для проголошення незалежності Республіки Індонезія 17 серпня 1945-го, на чолі якої став лідер Національної партії Ахмед Сукарно.

У післявоєнний період збройний опір УПА і націоналістичного підпілля радянському режиму в Західній Україні на теренах Центрально-Східної Європи не був поодиноким. До 1947-го підпільну боротьбу за незалежність Польщі продовжували залишки Армії Крайової (відділи «Воля і Незалежність»), що не змирилися зі встановленням підконтрольної Москві влади Польської Народної Республіки. У країнах Балтії до середини 1950-х проти комуністичного режиму виступали литовські, латиські та естонські «лісові брати». Окремі спалахи антирадянської боротьби в повоєнний період також спостерігалися на землях Західної Білорусі, у Болгарії, Румунії, Словаччині та Угорщині. Однак найпотужнішою за своїм розмахом і масштабами, тривалістю, організаційними формами, ідеологічними й програмними засадами була діяльність націоналістичного підпілля в Україні. Керівництво ОУН та УПА намагалося перебрати на себе роль лідера та організатора антирадянської збройної боротьби на теренах усієї Центрально-Східної Європи. Платформою для об’єднання антикомуністичних рухів Опору мала слугувати розроблена в середовищі українського підпілля концепція антитоталітарних революцій поневолених народів Європи та Азії за свою незалежність. Незважаючи на те що в 1940–1950-х ця боротьба зазнала поразки, визвольні інтенції народів Центрально-Східної Європи все ж були успішно реалізовані під час хвилі антикомуністичних революцій уже в 1989–1991 роках.

ПОРІВНЯННЯ

Присяга члена сербської революційної організації «Об’єднання або смерть» («Чорна рука»):

«Я…, вступаючи до лав організації «Об’єднання або смерть», клянуся сонцем, яке мене зігріває, та землею, яка мене годує, Богом та кров’ю моїх предків, своєю честю та всім своїм життям  від цього моменту і аж до смерті, що я вірно служитиму меті організації і буду завжди готовим піти задля цього на будь-які жертви. Клянуся Богом, честю і своїм життям, що заберу із собою в могилу всі таємниці організації. Нехай Бог та мої товариші судять мене, якщо я свідомо або ненавмисно порушу цю клятву  вірності або не зможу її виконати».

Присяга члена ОУН:

«Пpиpікаю і зобов’язуюся пеpед Богом, пеpед укpаїнським наpодом – пеpед власним сумлінням, як член Революційної ОУH – пpацювати й боpотися за Укpаїнську Самостійну Собоpну Деpжаву, за здійснення ідей і Пpогpам ОУH, для добpа й величі Укpаїни, укpаїнського наpоду, людини, а чеpез це – для добpа всього людства. Пpиpікаю в тій пpаці й боpотьбі віддати свої сили для всього, що вона вимагає в кожну хвилину, і, як тpеба, своє життя. Зобов’язуюся точно і совісно сповняти всі обов’язки члена ОУH та виконувати всі її накази й доpучення. Так мені, Боже, допоможи».


Матеріали за темою:
  • У Києві вшанували пам'ять засновника ОУН Євгена Коновальця
  • Нещодавно знайдений на Львівщині архів УПА передали до музею
  • Історія з істориками
  • Простір підпілля
  • Обличчям до Сходу

національний визвольний рух, ОУН, УПА
Поділитися|
Реклама
Новини за темою
  • У Києві вшанували пам'ять засновника ОУН Євгена Коновальця (ФОТО), 108
  • Нещодавно знайдений на Львівщині архів УПА передали до музею (ФОТО)
Публікації за темоюзгорнутирозгорнути
  • Історія з істориками
    Шалений пропагандистський шквал хвиля за хвилею ось уже понад десятиліття накочується на нас із Росії
    6 травня, Сергій Грабовський, 20
    Велика Вітчизняна війна, Голодомор, Друга світова війна, історія, УПА
  • Простір підпілля
    Історія криївки
    7 березня, Іван Патриляк, 4
    війна, криївка, опір, ОУН, партизани
  • Обличчям до Сходу
    Підпільна діяльність ОУН у Центральній, Південній та Східній Україні під час німецької окупації та після війни спричинила якісні зміни як у політиці самої ОУН, так і в свідомості жителів цих регіонів
    20 січня, Олександр Пагіря, 8
    гестапо, німецька окупація, ОУН, УПА
Останні публікаціїзгорнутирозгорнути
  • Жадан в академічному виконанні. Чекаємо на оперу?
    Проект «Транзит», втілений у рамках ХVII Міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасти», дивував слухачів грою на пюпітрі і віршами Сергія Жадана у поєднанні з академічною музикою
    сьогодні, Тетяна Терен
  • Як Кучма і Янукович втратили довіру Вашингтона
    Зоряним часом у відносинах між Україною та США був 1994 рік. Однак історичний шанс було втрачено. Нинішні настрої у США щодо подій в Україні – від Конгресу до впливових громадських організацій – спонукають Обаму дистанцюватися від авторитарного хазяїна Межигір’я
    сьогодні, Аркадій Сидорук, 3
  • Сигнал до відступу
    Полярна крига в Арктиці тане швидше, ніж прогнозують кліматичні моделі. Чому?
    сьогодні, The Economist
  • Ucrainica Italiana
    Італійська славістка та україністка Джованна Броджі-Беркофф про стан україністичних студій в Україні та світі
    сьогодні, Ганна Трегуб
  • Темна справа: в Україні процвітає чорний ринок людських органів
    Черговий трансплантаційний скандал: правоохоронці звинувачують лікарів у викраденні очей у померлих. Медики дивуються: мовляв, вони не знали, що скоюють злочин.
    сьогодні, Андрій Ткач, 22
Коментарі
Редакція не несе відповідальності за зміст коментарів, не обов'язково поділяє думки коментаторів. На сайті працює пост-модерація коментарів.
У коментарях заборонено нецензурну лайку, повідомлення расистського та ксенофобського характеру, особиста образа коментаторів або інших осіб. Особи, які нехтуватимуть цими правилами будуть позбавлені права коментувати на нашому сайті.
Сторінка 1 з 3
123
Коментарів: 97 — Додати коментар
Teresa22 червня, 14:05LinkIP: 95.132.74.***
У написах на фото: "інтелегенція", "інтелигенція", "бородьба"... Де коректор? Де літредактор? Ганьба!
  Відповісти
Думай - время пошло22 червня, 18:30LinkIP: 199.243.243.***
Kaкиe цели создания "проекта украина"? они существуют по умолчанию, а не по оглашению. Оттого и вводятся в заблужнение некоторые разумные люди мнимым отсутствием этих самых целей. Цели эти неприглядны и в целом чётко выполнены. Цели эти - скрытая колонизация земель западом, вырождение,геноцид, сокращение населения т.н. украины, направленная дебилизация остатков населения, использование их в качестве дешёвого рабочего скота. Все они за 20 лет псевдо-независимости достигнуты. Помимо того, что проект этот оказался растянут на полтора века, многих также вводит в заблуждение исторический феномен существования благополучной и счастливой Украины в составе СССР. Но он в полной мере объясняется обычной консервацией гибельных идей украинства и сдерживания их в рамках социалистической идеологии. Как только рамки исчезли, энергия разрушения начала работать. Чтобы создаваемые благие цели были настоящими, нужна ликвидация украинства как такового. Только ликвидация украинства даёт шанс на выживание
  Відповісти
Европa -" кладбище народов"22 червня, 18:30LinkIP: 199.243.243.***
Находясь в плену евроцентричной мифологии, мы совершенно забыли что после культур-трегерской деятельности крестоносцев с лица земли исчезли полабские славяне и пруссы, бритты и пикты. Та же участь несколькими веками позже постигла могикан и инков в Америке, тасманийцев в Океании. Планы геноцида, предложенные Гитлером и Розенбергом, вовсе не были какой-то новацией в западноевропейской культуре. Напротив, это была привычная практика, только поставленная на рельсы индустриального века
  Відповісти
10сs8522 червня, 19:33LinkIP: 188.230.18.***
А як щодо колонізації Сибіру і Аляски? Чи там не винищувалось корінне населення? А голодомор? Це тобі не хрестоносці 1000 років назад і не Інки 500 років назад (і до речі основною причиною вимирання американських аборигенів була не зброя - а завезені з Європи віруси)
  Відповісти
Анонім22 червня, 22:06LinkIP: 199.243.243.***
Количество либерастического говна просто зашкаливает - сколько сил положили эти дегенераты на алтарь СШП и англосаксов! Вот только тошнит уже от всей этой херни - сегодня только распоследний идиот и западэнец не понимает, откуда всё это дерьмо исходит и какой цели служит! У либерастов - явный кризис жанра - за последние 20 лет они ТАК и не придумали ничего качественно нового, продолжая нести всё ту же откровенно скучную херню! И вот уже даже слово "Эуропа" чётко ассоциируется со скотством, чванством и чрезмерным увлечением двойными стандартами...
  Відповісти
10сs8523 червня, 09:42LinkIP: 188.230.18.***
* видалено модератором — інше *
  Відповісти
10сs8523 червня, 10:10LinkIP: 188.230.18.***
Чому видалили мій комент, а попередній лишили? А для тебе анонім безіменний повторюю - я не ліберал, я - БАНДЕРІВЕЦЬ!!! Отож засохни!
  Відповісти
Цусыма23 червня, 10:23LinkIP: 194.44.198.***
У комуністи з атеїстів припадочно оправославилися:)) НОВИЗНА неабияка:)
  Відповісти
Анонім23 червня, 14:47LinkIP: 99.238.127.***
Галычина не удачный прект в основе которого лежала переидентификация малороссов и Галицких русинов в т.н.«украинцев». Кстати, ни у «умеренного» русофоба Тараса Шевченко, ни у«махровой»Леси Украинки нет таких терминов, как «украинец»,«украинская нация»,а есть славяне, малороссы, русины. Иван Франко говорил, что ...."Галичина - это не украинский Пьемонт, а Вандея, откуда ползёт в Украину всё самое мракобесное, хуторское и невежественное". И сегодня поисками самоидентичности заняты головы не удавшихся украинцев. Такие опыты даже над животными наверное бы дали отрицательные результаты, а тут вроде как люди, правда потерявшиеся в истории, они напоминают жертву аборта, живёт, но калека на всю жизнь.
  Відповісти
10cs8523 червня, 14:52LinkIP: 188.230.18.***
Як понесе з України У синєє море Кров ворожу... отойді я І лани, і гори - Все покину і полину До самого Бога Молитися... а до того Я не знаю Бога. Це не слова Шевчека? А Леся Українка не знала про Україну? Вас там що в тролі вже й ідіотів неписемних беруть?
  Відповісти
Ортеп2 липня, 14:59LinkIP: 194.44.123.***
Де ж в Україні є така тайга, що в ній водяться дикуни, проте знайомі з інтернетом? Це плем'я має явну відсутність логіки і здатності навчатися, бо кожен індивід його керується шлунком, а не розумом і серцем.
  Відповісти
Анонім23 червня, 14:46LinkIP: 99.238.127.***
Бред и Галичина-близнецы братья. Мы говорим -Бред подразумеваем Галичина Мы говорим-Галичина подразумеваем Бред. Галичина проиграла войну-поэтому для Вас это день траура. А Украина ,которая находилась в составе СССР -эту войну выиграла. Поэтому вас,поппелевское отребье-никто спрашивать не будет. Завесим весь Львов красными стягами. Ждите нас ,мы у себя дома,на Украине. Это Вы у нас в гостях благодоря "тирану" Джугашвили
  Відповісти
10сs8523 червня, 14:57LinkIP: 188.230.18.***
"тирану" - в тебе в лапках? Про що з тобою можна дискутувати? Ти або олігофрен, або комуніст (що практично одне і те саме), або сам без жодних моральних настанов, який масового вбивця, а замолоду звичайного - бандита, припідносиш. Це певно такі як твої батьки стояли в загороджувальних загонах, відбирали хліб і морили голодом справжніх українських селян (а не заїжджих кацапів, яких селили після голодомору в хати померлих), такі як твій проклятий рід розстрілювали людей за 3 колоски. Щоб ти здох, ублюдок кацапський. кажемо кацап - розуміємо ублюдок і олігофрен!!!
  Відповісти
10cs8522 червня, 19:34LinkIP: 188.230.18.***
Цілі створення України - жити на своїй Богом даній землі, а таких як ти давити як клопів - якими ви і є, не створивши нічого нового і великого ви кацапи століттями паразитуєте на інших народах і землях!
  Відповісти
чем больше ложь, тем легче в нее поверить - Геббельс22 червня, 21:59LinkIP: 199.243.243.***
ну что западенские гниды, продолжаем пропаганду по Геббельсу: чем больше ложь, тем легче в нее поверить? Не бывать по-вашему... Русь стоит уже много веков, а враги ее удобряют землю Русскую... и если сволота у нас такая принципиальная, почему не требует от России разрыва пакта Риббентропа-Молотова? в Польше этих освободителей бы быстро в стройло загнали, как и в Румынии... только нам могут свой гонор показывать... да и то только потому, что мы с убогими не воюем... а, видать, время смены отношения к галициям уже грядет
  Відповісти
О величии Советской Армии23 червня, 03:43LinkIP: 99.238.127.***
* видалено модератором — реклама *
  Відповісти
10сs8523 червня, 09:45LinkIP: 188.230.18.***
Комуно-кацапи цитують свого побратима Гебельса, цього і слід було очікувати, адже ці режими ідентичні.
  Відповісти
Анонім24 червня, 11:35LinkIP: 195.69.223.***
Ти хоч читаєш що пишеш ,Геній .чем больше ложь, тем легче в нее поверить - Геббельс
  Відповісти
ПРАВДА22 червня, 22:10LinkIP: 199.243.243.***
Весь трагизм галицких "украинцев" состоит в том, что они хотят присоединить "Великую Украину", 35 мил., к маленькой "Западной Украине", (так они стали называть после первой мировой войны Галичину) - 4 миллиона.Да и эти четыре миллиона галичан нужно разделить надвое. Более или менее половина из них, те, которых полякам и немцам не удалось перевести в украинство, считают себя издревле русскими.Они всегда стремились объединению к с Россией, как с Русью, с которой они жили одной государственной и культурной жизнью до неволи. Из других двух миллионов галичан, называющих себя термином, насильно внедряемым немцами, поляками и Ватиканом, нужно отнять порядочный миллион несознательных и малосознательных "украинцев", не фанатиков, которые, если им так скажут, будут называть себя опять рускими или русинами. Остается всего около полмиллиона "завзятущих" галичан, которые стремятся привить свое украинство (то есть ненависть к России и всему русскому) 35-ти миллионам русских людей Южной России
  Відповісти
10сs8523 червня, 09:47LinkIP: 188.230.18.***
Сволота яка пише на мові окупантів не має права приймати участь в вирішенні долі України, так як є люмпеном і зрадником як власного народи так і власних батьків і дідів, яких за цю мову гнобили і вбивали. Це звичайно якщо ти не маєш гордої фамілії 'Іванов' і не пишиш з білокамяної помийки.
  Відповісти
Анонім23 червня, 14:49LinkIP: 99.238.127.***
Если приглядется с генетической точки зреня,то гомосексуализм нам засадили рагули-униаты!Они таким образом подрывали продолжение рода украинского. Это так сказать одна сторона медали,а вот другая гораздо глубже вырожала проблемму гомосексуализма. Как известно,что гомосексуалы подозделяются на две категории ода-посивная и другая активная. Вот рагули-униаты как раз относился к посивной категории. Нациков защищает Гей-скотоложец Тягныбок. Оказывается всякий уважающий себя националист просто обязан трахать коров и коз. Это видите ли модно в свободном западном обществе. Кроме того, так поступали вояки УПА в лесу; нападали на колхозных коров и удовлетворяли свои скотские потребности... Скотоложество -- любовь к Украине. Вот формула рагулeи-униатов!
  Відповісти
10сs8523 червня, 14:59LinkIP: 188.230.18.***
До лікаря давно по таблетки не заходив? Сходи шиза вирвалась з під контроль...
  Відповісти
Анонім23 червня, 16:16LinkIP: 82.144.206.***
Гомосексуаалізм запрвадив ВАШ Петро І-й, кривавий маньяк і вбивця. І так всіх ВАС Росіян пасивно "драв", що аж мізки повилітали... так досі й не зберете, на генетичному рівні!
  Відповісти
Одессит24 червня, 00:12LinkIP: 195.93.191.***
Никак Ильенко насмотрелся, хвантазии разыгрались? До Петра никакого гомосексуализма (в том числе на Руси), конечно, не было, он ввел. Лично. :))
  Відповісти
"СBІДОMI"мавпи - Правда о Бандeр-Логах24 червня, 03:54LinkIP: 99.238.127.***
* видалено модератором — інше *
  Відповісти
Ортеп2 липня, 15:08LinkIP: 194.44.123.***
Ти й справді потребуєш лікаря, бо мислиш, як бичок. Похабщина - оце й уся твоя "великая русская культура"
  Відповісти
Сіверянин26 червня, 13:18LinkIP: 81.23.22.***
Поцілуй свою росію в дупу й язичком полоскочи. От ти кажеш Росія,а до 18 століття була Московія. Всі тогочасні європейські карти то фіксують. Терени сучасної України іменувлись-Русь,а люди,що тут жили-русини,русичі. Таж московія не хотіла бути нащадком Золотої орди(а нащадком орди вона і є)і у 18 столітті вивезла всі літописи з Києва-сфальшувала їх,пілсля чого взяла собі за назву Ро сія(грецьку транскрипцію слова Русь). Виходить Росія вкрала в України назву її земель. Усвідом-якщо українці пронесли крізь століття свою мову,культуру,звичаї,прагнення до волі й власної держави й боролися за це-знчить сучасна Україна втілення цих прагненнь. Україна не повчає росіян як їм жити на що сподівється й від них.
  Відповісти
зa Сталинa!22 червня, 18:52LinkIP: 199.243.243.***
У нациков память отшибло! Или забыли они о планах Гитлера о уничтожении славянских народностей? Или они не причисляют себя к оным? Может быть они считают себя наследниками бесноватого арийца, которому клялись в верности. Пусть скажут спасибо идиоту Горбачеву и пьянице Ельцину за незалэжность. Могут они отыскать на карте Украины, хоть клочок земли присоединённой их идолами: Мазепой, Бандерой, Шухевичем. Бывают ли победы без жертв? Разве, что "победы" вояк УПА, над безоружным населением. Галицaи из Львова обыкновенный презерватив на члене Украины. Сейчас их в очередной раз используют и затем выкинут. Это очередное поколение убогих идиeтов не жалко - предав один раз предки обрекли своих нащадков на жалкую жизнь.
  Відповісти
10сs8522 червня, 19:30LinkIP: 188.230.18.***
Цікаво, а що робив сталін зі слов'янами в ГУЛАГу? Чи кацапи як не мали пам'яті так і не мають її?
  Відповісти
хохмач22 червня, 19:35LinkIP: 46.119.82.***
а у них новый миф про Русских которые всех победят и сами победители везде и всегда:)
  Відповісти
Анонім23 червня, 00:53LinkIP: 199.243.243.***
Хотите всю жизнь прожить пapaзитами на Украине (Maлoросии)? Все! Халява кончилась! Придется за постой платить! Kaкиe цели у свидотни и бандервы? - чистить унитазы у эуроппи и дебилизация (украинизaция)Maлoросийcкого населения. Оранжежопая Бандерва - Это фaшиcткие оккупанты, пришедшие с карпaтских гор. Никогда Украина не будет единой с бандеровской скотиной. Западэнсктие твари и есть самые главные украинофобы - вы, падлы всю свою сознательную историю пахали то на "доброго цисаря", то на пшеков, то на "вызволытэля Адольфа Хитлэра, теперь вот, гниды, на англо-саксов пашете. Впрочем,Оранжежопыe обезьяны - будьте здоровы, и не ешьте на ночь зеленых бананов
  Відповісти
10сs8523 червня, 09:49LinkIP: 188.230.18.***
Кацапи - паразити №1 в Світі, які паразитують на 1\6 планети, адже 90 % території сучасної Росії не етнічні землі, а захоплені в інших народів - поневолених, або знищених!
  Відповісти
Анонім23 червня, 14:50LinkIP: 99.238.127.***
Если приглядется с генетической точки зреня,то гомосексуализм нам засадили рагули-униаты!Они таким образом подрывали продолжение рода украинского. Это так сказать одна сторона медали,а вот другая гораздо глубже вырожала проблемму гомосексуализма. Как известно,что гомосексуалы подозделяются на две категории ода-посивная и другая активная. Вот рагули-униаты как раз относился к посивной категории. Нациков защищает Гей-скотоложец Тягныбок. Оказывается всякий уважающий себя националист просто обязан трахать коров и коз. Это видите ли модно в свободном западном обществе. Кроме того, так поступали вояки УПА в лесу; нападали на колхозных коров и удовлетворяли свои скотские потребности... Скотоложество -- любовь к Украине. Вот формула рагулeи-униатов!
  Відповісти
10сs8523 червня, 14:59LinkIP: 188.230.18.***
* видалено модератором — інше *
  Відповісти
10cs8525 червня, 13:22LinkIP: 188.230.18.***
'Если приглядется с генетической точки зреня,то гомосексуализм нам засадили' - фраза повного імбицила, маєш дані якихось генетичних досліджень? Чи забув що ваші комуняки називали генетику - 'лженаукою'? То як ти можеш посилатись на цю 'лженауку'???
  Відповісти
Cлободжанин8 липня, 01:10LinkIP: 93.79.23.***
Йолопе, цікаво на якій землі ти проживаєш? Якаж тебе мати породила, коли в тебе скшльки ненависті до України і всього українського. Краще займайся тишко-нишком своєю дебільною кацапетивкою. Я проклинаю вашу нечисть. Єдь в свою "МАСКВУ" від назви якої в меже чешуться руки щоби бородт
  Відповісти
Цусыма22 червня, 19:46LinkIP: 194.44.198.***
о планах Гитлера о уничтожении славянских народностей А словаки, болгари і хорвати в тупу схему не помістилися?:)
  Відповісти
10cs8522 червня, 20:05LinkIP: 188.230.18.***
Так, вони ще забули про поляків і чехів, чи вони вже не слов'яни?
  Відповісти
Цусыма22 червня, 20:09LinkIP: 194.44.198.***
Ну про болгарів, словаків і хорватів це більше в десятку:)
  Відповісти
хохмач22 червня, 20:14LinkIP: 46.119.82.***
ну с Мазепой этот тупой бот в обще загнул. Они для себя хотят Брежнева а для остальных Сталина-- Шандарович был прав:)
  Відповісти
за Сталина!22 червня, 23:11LinkIP: 199.243.243.***
Не забываем. что ВОВ серьезнейшее социально - историческое и политическое событие. В первую очередь попытка мирового империализма уничтожить , первое в мире и весьма успешно развивающееся социалистическое государство, как серьезного конкурента капитализму на мировом рынке. Германия во главе с Гитлером лишь орудие, и всего навсего косвенный зачинщик. Во вторых - это борьба двух идеологий. Коммунистической и нацистской (читай фашистской, либерастической, дерьмократической). Сейчас для меня любой, кто наезжает на Сталина в лучшем случае дурак и не потому что я ярый сталинист ,а потому, что цели у этого наезда не Сталин, а наш Русский мир.
  Відповісти
10сs8523 червня, 10:14LinkIP: 188.230.18.***
Підписуйся краще 'за маразм і ідіотію!' Ніхто в твої бредні навіть ти сам в наш час не повірить, 40-70 ще могли вірити, але не в наш час! Час сталінів відійшов і якби твої ляльководам і роботодавцям медвепутям не хотілось стати новими 'вождями' їм це не вийде, принаймні на Україні, а в Росії як було повно бовдурів - так і лишилось...
  Відповісти
хохмач23 червня, 11:09LinkIP: 46.119.67.***
что цели у этого наезда не Сталин, а наш Русский мир...ну прост придурок, ты часом забыл про цену и последствия гуталинных реформ не веришь посмотри Сванидзе исторические хроники там всё показано и рассказано а гуталин и Гитлер по натуре, одинаковы оба людоеды просто усами различались уроды.
  Відповісти
ПРАВДА22 червня, 22:09LinkIP: 199.243.243.***
Весь трагизм галицких "украинцев" состоит в том, что они хотят присоединить "Великую Украину", 35 мил., к маленькой "Западной Украине", (так они стали называть после первой мировой войны Галичину) - 4 миллиона.Да и эти четыре миллиона галичан нужно разделить надвое. Более или менее половина из них, те, которых полякам и немцам не удалось перевести в украинство, считают себя издревле русскими.Они всегда стремились объединению к с Россией, как с Русью, с которой они жили одной государственной и культурной жизнью до неволи. Из других двух миллионов галичан, называющих себя термином, насильно внедряемым немцами, поляками и Ватиканом, нужно отнять порядочный миллион несознательных и малосознательных "украинцев", не фанатиков, которые, если им так скажут, будут называть себя опять рускими или русинами. Остается всего около полмиллиона "завзятущих" галичан, которые стремятся привить свое украинство (то есть ненависть к России и всему русскому) 35-ти миллионам русских людей Южной России
  Відповісти
10сs8523 червня, 10:14LinkIP: 188.230.18.***
Сволота яка пише на мові окупантів не має права приймати участь в вирішенні долі України, так як є люмпеном і зрадником як власного народи так і власних батьків і дідів, яких за цю мову гнобили і вбивали. Це звичайно якщо ти не маєш гордої фамілії 'Іванов' і не пишиш з білокамяної помийки.
  Відповісти
Анонім23 червня, 14:50LinkIP: 99.238.127.***
Если приглядется с генетической точки зреня,то гомосексуализм нам засадили рагули-униаты!Они таким образом подрывали продолжение рода украинского. Это так сказать одна сторона медали,а вот другая гораздо глубже вырожала проблемму гомосексуализма. Как известно,что гомосексуалы подозделяются на две категории ода-посивная и другая активная. Вот рагули-униаты как раз относился к посивной категории. Нациков защищает Гей-скотоложец Тягныбок. Оказывается всякий уважающий себя националист просто обязан трахать коров и коз. Это видите ли модно в свободном западном обществе. Кроме того, так поступали вояки УПА в лесу; нападали на колхозных коров и удовлетворяли свои скотские потребности... Скотоложество -- любовь к Украине. Вот формула рагулeи-униатов!
  Відповісти
хохмач24 червня, 13:16LinkIP: 46.119.73.***
ой а православные византийского обряда святы сколько сука певчих мальчиков патриарх в евнухи отдал при захвате Константинополя а -500 али 1000 источники европейские расходятся.
  Відповісти
Анонім23 червня, 00:26LinkIP: 195.69.223.***
Весь трагізм у тому що є єдина Україна і хоч ви усріться ,вона буде
  Відповісти
Анонім23 червня, 03:22LinkIP: 99.238.127.***
это недоразумение под названием окраина скоро само упадет к ногам России. За 20 лет долбанной независимости результат на лице. Половина украинцев мыслит на уровне национально-озабоченных агиток, а остальное оранжевое стадо млеет за Тягнибоком. Обьединение спасет нас.Иначе глобалисты сделают из Украины 8 - 10 млн.рабов, остальные уйдут по причине : водка, наркотики, уровень медицины,зарплаты и пенсии,травматизм (45-50 тыс. в год на дорогах),болезни и т.д.
  Відповісти
10cs8523 червня, 10:15LinkIP: 188.230.18.***
Дивись як би ви не впали під ноги Китайцям і Кавказці молодці - щемлять вас вже не тільки на Кавказі, але вже і в самій Москві)))
  Відповісти
Анонім23 червня, 12:02LinkIP: 195.69.223.***
Обэдіненіе спасет Расею від повного загибання , та поверне часи радянського періоду
  Відповісти
Олекса9 серпня, 12:41LinkIP: 195.177.125.***
Бачу, ти з таким "упоением" розповідаєш про стан справ у нашій державі...))) Чи не тому, що у вас в Росії - справжнє жахіття, порівняно з Україною.?))) (Лише офіційно по тюрмах сидить 1000 000 чол.)! Але вас тут ніхто не чекає. Не подобається наш народ - мовчіть собі тихенько!
  Відповісти
Вінцеслав23 червня, 00:59LinkIP: 77.93.41.***
наш Русский мир.-ваш Русский мир,ваш-собі його і заберіть,їжте з булочкою. Ваш "мир"-це несвобода,пригнічення людської гідності,московсько-попівське тупе мракобісся,шалена корупція,жирування одиниць і жебрацтво міліонів.суцільна фікція,алкоголізм та моральна деградація.
  Відповісти
украинская статистика23 червня, 03:20LinkIP: 99.238.127.***
В Украине миллион уличных и привокзальных проституток, зарегистрированных приводами в райотделы милиции. Еще примерно миллион украинок этим тяжким трудом молотят баксы, евры, шекели и прочую не-деревянную валюту в странах Европы и Азии. К вполне здоровым телом миллионам украинских секс-тружениц добавим два миллиона душевнобольных украинцев. Почти 2 миллиона – наркоманы. 2 миллиона носителей ВИЧ-инфекции уже болеют СПИДом. А сколько блуждает по стране не выявленных носителей ВИЧ-инфекции? По словам директора Детского фонда Алиханова, количество детей-сирот Украины превысило показатель послевоенного мая 1945 года. В Украине по оценке Всемирной организации здравоохранения, число алкоголиков равняется 10-15 миллионам человек. крах Украины - это вопрос одного года, максимум двух лет.
  Відповісти
10сs8523 червня, 10:18LinkIP: 188.230.18.***
отож йди зніми собі якусь придорожну триперну повію і залийтесь горілкою, в очікуванні 'падіння України' і приходу 'Великой и неделимой рассеи' в які повій - 0, СНІД - лише в книжках, а алкоголь - табу!
  Відповісти
Олекса9 серпня, 12:44LinkIP: 195.177.125.***
То катай до РФ, хто тебе тут тримає!))))))))))) (Нам тут ще бракувало 5-ї колони!) Швидко тоді оціниш Батьківщину! І нарешті, окрім критики сам, може, зробиш шось корисне, окрім скиглення в очікуванні "доброго царя-важдя-фюрера", який за тебе тут наведе порядок.
  Відповісти
Анонім23 червня, 19:03LinkIP: 109.201.255.***
Можно подумать ,что в Украине ЭТОГО ГОВНА нет.Ан, нет ,народ уже захлебывается
  Відповісти
О величии Советской Армии23 червня, 03:49LinkIP: 99.238.127.***
Семьдесят лет прошло со дня начала Великой Отечественной войны. Как почтить память тех, кто защищал нашу страну? Какими были их противники, и что позволило нашей Армии победить?
  Відповісти
О величии Советской Армии23 червня, 03:50LinkIP: 99.238.127.***
* видалено модератором — реклама *
  Відповісти
10сs8523 червня, 10:29LinkIP: 188.230.18.***
'и что позволило нашей Армии победить?' - однозначно не сталін і не молотов, не жуков і навіть не червоний прапор - а безглузді смерті мільйонів людей, яких кидали в безглузді атаки, залишали захищати нічого не вартувавші об'єкти без зброї і амуніції, зате в ім'я 'партії і сталіна', загороджувальні загони, які вбивали своїх 18-річних беззбройних новобранців які рятували життя від німецьких танків і досвідчених та підготовлених солдат... А може майже 1 000 000 власних розстріляних солдат і навіть з них менше третини за рішеннями 'трибуналів' (бо судом це назвати важко), а решта як завжди 'без суда и следствия'...
  Відповісти
хохмач23 червня, 11:03LinkIP: 46.119.67.***
или про конно- механизировнную группу генерала Болдина напомнить она в 3 дня на белостокском балконе перестала существовать в 41г разбежалась побросав всю технику а это боле 1000 танков и броне машин:)Или "Брдское побоище" где немцы по громили мех корпуса сотношение потерь 2500 на 189 по танкам:)Причём советские танки не уступали и даже превосходили немецкие по своим ткх:)
  Відповісти
10cs8523 червня, 11:49LinkIP: 188.230.18.***
Звичайно на початок війни німецькі броне-танкові війська не були оснащенні такими грізними бойовими машинами як 'Тигр' (Panzer VI «Tiger I») і 'Пантера' (Panzer V «Panther»), а значно слабшими легкими і середніми танками, при цьому СРСР мав вже в розпорядженні і Т-34 (ранніх версій) і тяжкі танки КВ - 1. Як в кількості так часто і в якості радянські танкові війська перевершували німецькі, проте мати ці танки - цього було замало, треба було вміти грамотно їх використовувати разом як і всю армію - а от цього бракувало... Катастрофічні втрати техніки (а найгірше людей) показали недолугість радянського командування практично на всіх рівнях - а чого можна було очікувати після сталінських чисток і частого юезглуздого керування з Москви справами на місці, коли лейтенант боявся відвести всій взвод на 100 м., бо його за це розстріляють... про які маневри можна говорити, лише самогубні лобові атаки і окопування на невдалих позиціях...
  Відповісти
хохмач23 червня, 12:23LinkIP: 46.119.67.***
10cs85 рекомендую Марка Солонина хороший историк и публицист кстати про людей мой дед войну начинал как раз на западной и в Бродском побоище принял командование танковой ротой потому что ротный урод из Одессы родом на полуторке с боеприпасами с бежал в тыл.Потом уже в 43 на Букринском плацдарме когда людей и технику в тупую кидали в лоб ротный всплыл стой стороны фронта в частях роа.Да и про войну он не рассказывал много как некоторые ветераны красных уголков.Про Букрин у него кошмары были до конца его дней от него я узнал про Днепровский берег у Букрина который полностью одна сплошная могила.
  Відповісти
10сs8523 червня, 15:02LinkIP: 188.230.18.***
Такі люди воювали і винесли перемогу на своїй крові і кістках, а сталіни та інші лише користались плодами їхніх геройств і приписували перемогу собі, так як це зараз роблять медвепути...
  Відповісти
хохмач23 червня, 16:57LinkIP: 46.119.67.***
так флаг им в руку меведутам, мутанты московские какой герб такие и правители:)Мозгов нет а одна идеология осталась:)
  Відповісти
Олекса9 серпня, 12:47LinkIP: 195.177.125.***
Спасибі за рекомендацію! Обов*язково гляну. Від себе ж - раджу Віктора Суворова (хоча, його Ви, мабуть, теж знаєте)).
  Відповісти
10сs8523 червня, 15:03LinkIP: 188.230.18.***
Підсумовуючи, видно що тут коменти крім декількох нормальних людей лишають лише боти і тролі, які навіть власної думки не можуть сформулювати...
  Відповісти
Анонім23 червня, 18:47LinkIP: 94.178.161.***
... визвольні інтенції народів Центрально-Східної Європи все ж були успішно реалізовані під час хвилі антикомуністичних революцій уже в 1989–1991 роках............... В Україні, за логікою історії, така визвольна революція теж відбудеться.
  Відповісти
Одессит24 червня, 00:50LinkIP: 195.93.191.***
. Шлях до повалення цих держав-«монстрів» вбачався у скоординованій боротьбі поневолених народів за свою самостійність проти будь-яких форм залежності.****Ух ты, повалення. А поработить весь мир они не мечтали? :)
  Відповісти
Олекса9 серпня, 12:49LinkIP: 195.177.125.***
Судячи з іронії, тобі нема чим суттєвим відповісти. )))))
  Відповісти
Одессит24 червня, 00:53LinkIP: 195.93.191.***
До неї українські повстанці закликали приєднатись усі народи Європи та Азії з метою визволення їх від колоніалізму, побудови нової кооперативної моделі міжнародних відносин, яка ґрунтувалася б на співпраці між незалежними країнами, створеними на основі етнічних кордонів. Оунівці активно виступали на захист національних та соціа­льних прав усіх поневолених народів світу.****Шо вы говорите! А можно как-нибудь документально подтвердить подобные призывы народам Европы и Азии? Африку, видать, они оставили на потом, Африка интересовала их значительно меньше. Интересовала, но значительно меньше. И, главное, кто хотя бы услышал подобные призывы, не говоря уж о том, что обратил на них внимание? Или прокукарекать достаточно, а там хоть не рассветай? :)
  Відповісти
Олекса9 серпня, 12:51LinkIP: 195.177.125.***
Остання фраза - це сама твої пости (в яких, доречі, я (не лише тут) не помітив жодного хоч скільки-небудь суттєвого посилання на документа))). Зате понтів!!!))) Так, немовби нормальні люди мають перед тобою виправдовуватися...)
  Відповісти
Одессит24 червня, 00:55LinkIP: 195.93.191.***
. Керівництво ОУН та УПА намагалося перебрати на себе роль лідера та організатора антирадянської збройної боротьби на теренах усієї Центрально-Східної Європи. ****Да что там Европы, берите выше! Всего мира! Обитатели вшивых скронов, вылазившие по ночам, подобно тараканам, чувствовали себя не затравленными и гонимыми бандитами, а вершителями судеб мира!
  Відповісти
Коментарів: 97 — Додати коментар
Сторінка 1 з 3
123
Робота в Києві
Загрузка...
 
работа донецк погода полтава 10 дней видикон сумы новости смотреть мультфильм приколы автомобили kia
©2007-2011 «Український тиждень»
Передрук або будь-яке інше комерційне використання сайту можливе лише з дозволу редакції. Передрук, копіювання або відтворення інформації, яка містить посилання на агентства «Українські новини» та «УНІАН», в будь-якому випадку суворо заборонено.
Зворотний зв'язок
Рекламодавцям
Передплата
Про видання
Мобільна версія
RSS
Інформер
E-mail розсилка