This version of the page http://www.expres-neruhomist.com.ua/?z2=b,871 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-10-19. The original page over time could change.
Портал недвижимости Луцька: недвижимость, недвижимость Волыни, недвижимость Луцка. Портал нерухомості Луцька: нерухомість Волині, нерухомість Луцька

Головна Робота в Луцьку Новини Оголошення Пошук нерухомості Пропозиції агентств Статті Контакти Реклама на портале
 

> Статті > Статті. Нерухомість

Доступне житло в Українi. Це «фiг» вам чи реальна можливiсть забезпечити людей квартирами?

Переглядів: 1774

Чимало з нас пам’ятає ще совєцький лозунг «Кожнiй радянськiй сiм’ї – окрему квартиру до 2000 року». Вiн так i залишився лозунгом, як багато iнших. Пiдприємливi українцi, зрозумiвши, що на державу в нових умовах взагалi не можна надiятися, житлову проблему почали вирiшувати самi, подавшись заробляти грошi у Європу.

Для тих, хто зумiв розвинути бiзнес в Українi або хто вмiє залiзти у чужу кишеню, не стало проблемою забезпечити себе елiтним житлом. А вже пiсля 2000 року навiть не надто заможнi громадяни теж стали купувати квартири – частiше за рахунок позик у банках. I тут влада ще й заговорила про доступне та соцiальне житло, вимальовуючи перед малозабезпеченими райдужнi перспективи (особливо, коли це звучить з вуст Юлiї Володимирiвни)... Але чи є в українцiв реальний шанс придбати для себе доступне помешкання – як це можуть зробити громадяни усiх цивiлiзованих країн?

Обiцянки Президента i Прем’єрки

Указ Президента «Про заходи щодо будiвництва доступного житла в Українi та полiпшення забезпечення громадян житлом», виданий в листопадi минулого року, став «дороговказом» для прийняття ряду постанов уряду й мiсцевих програм, якi вже конкретнiше виписують план будiвництва доступного й соцiального житла. Його поява – закономiрне явище, адже, за офiцiйними даними, 1,3 мiльйона українцiв стоять на квартирних чергах (реальна цифра значно бiльша). Президент бачив реалiзацiю свого Указу таким чином: 30 вiдсоткiв вiд вартостi доступного житла платитиме держава, а 70 – громадяни, взявши кредит в комерцiйних банках строком на 20 рокiв пiд 15 вiдсоткiв рiчних. Сiм’я, яка придбала б таке житло (виходячи з середньої 18-20 кв. м. загальної площi на одного члена сiм’ї), платила б щомiсячно 1 тисячу 400 гривень впродовж 20 рокiв.
Вiдразу пiсля виходу президентського Указу свої намiри стосовно нього висловила Прем’єр-мiнiстр:
– Це питання, над яким працюємо зараз. Ми лише три мiсяцi при владi, i зробити все за три мiсяцi неможливо. На сьогоднi лише побудували модель доступної iпотечної установи до дешевих кредитiв i доведення цих дешевих кредитiв, зокрема й через державнi банки, за мiнiмальною цiною до того, хто хоче отримати такий довгостроковий кредит. Нам потрiбно приблизно два мiсяцi для того, щоб той варiант iз дешевими довгостроковими кредитами для купiвлi квартир став реальнiстю. Я думаю, це буде темою для звiту наступних ста днiв.
Для введення Указу Президента в дiю необхiдно було прийняти ще ряд законопроектiв, в тому числi про безкоштовне видiлення земельних дiлянок пiд будiвництво такого житла. Також Кабмiн мав передбачити у проектах держбюджету на 2009 та наступнi роки видатки на будiвництво доступного житла в обсязi не менше нiж 0,5 вiдсотка ВВП (майже 6 мiльярдiв гривень). Минув рiк, але указ, постанови й програми залишилися «добрими намiрами» – реально нiчого не зроблено (можна порадiти тим, де пiд такi забудови хоча б видiлена земля, примiром, у Вiнницi бiльше шести гектарiв пiд цiлий житловий масив). Лише полтавчани спромоглися у вереснi здати один 100-квартирний будинок, вiдкриття якого, зрозумiло, не обiйшлося без Юлiї Тимошенко, де вона заявила, що на наступний рiк пiд цю програму видiлено 9 мiльярдiв гривень.
Але чи не чекає доступне й соцiальне житло доля молодiжного? Скiльки було багато обiцянок, а в результатi молодi сiм’ї «фiг» отримали. Тi грошi, якi видiляються пiд «Житло для молодi», наприклад, на Волинi, – це реальна вартiсть однiєї трикiмнатної квартири (400 тисяч гривень).
Лише нинiшньої осенi Кабмiн заговорив про те, що треба зробити, аби здешевити житло мiнiмум на 45 вiдсоткiв. Прем’єрка назвала усi «накрутки», якi роблять його надто дорогим: передача мiсту складає 7-20 вiдсоткiв, передача для службового користування – 2 вiдсотки, пайовий внесок на розвиток iнфраструктури – 10 вiдсоткiв, оплата засобiв у цiльовий фонд мiського бюджету – 5 вiдсоткiв, вiдрахування на розвиток i укрiплення матерiальної бази пожежної охорони – 2 вiдсотки, оплата за пiдключення до електромереж (обленерго) – 10 вiдсоткiв. Юлiя Тимошенко пообiцяла, що всi цi побори будуть лiквiдованi.

Грошей на програму нема
Навiть якщо й так, то все одно залишається запитання: де громадяни мають взяти грошi, аби сплачувати отих 70 вiдсоткiв, де та обiцяна «модель доступної iпотечної установи для дешевих кредитiв»? Такi кредити частина банкiв перестала видавати навiть пiд комерцiйне житло, iншi їх значно скоротили, а деякi над цими питаннями задумуються. Так Приватбанк заявив, що iпотечна тема їм не цiкава i не планується нарощувати обороти з видачi таких кредитiв й залучати нових клiєнтiв. У вереснi 10 банкiв практично одночасно пiдняли ставки на 1-2,5 вiдсотка за позики на купiвлю житла, й таким чином iпотечнi кредити подорожчали до 21,51 вiдсотка рiчних. Розмiр початкового внеску за iпотекою в середньому становив 20 вiдсоткiв, тепер деякi банки вимагають 30-40 вiдсоткiв. Фiнансовi експерти говорять, якщо ситуацiя на свiтових ринках стабiлiзується наступного року, то кредити подешевшають в кiнцi 2009. Та захiднi аналiтики прогнозують, що криза затягнеться до 2010 року. В такому випадку чимало банкiв можуть взагалi закрити програми iпотечного кредитування.
Хоча Мiнiстерство регiонального розвитку й будiвництва України вже цього року планувало розпочати реалiзацiю пiлотних проектiв. За словами мiнiстра Василя Куйбiди, при сучасних технологiях на будiвництво вистачить три мiсяцi, а на зведення багатоповерхiвки вiд восьми мiсяцiв до року. При цьому вiн заявив, що громадянам надаватимуть кредити пiд 4-6 вiдсоткiв рiчних тi пiльговi установи, з якими укладатимуться вiдповiднi домовленостi. Мiнiстр навiть сказав, що вже цього року вони введуть в експлуатацiю 75 тисяч квартир.
Здається, це розмови з роздiлу фантастики. Яка фiнансова установа погодиться зараз давати кредити пiд такi вiдсотки?! Хiба що за рахунок держбюджету, та про це мова, наскiльки вiдомо, не йде. Окрiм того, на перший внесок теж потрiбнi державнi кошти. Але таких грошей в бюджетi нема.
Для прикладу, цього року Волинська область i мiсто Луцьк ще не отримало пiд програму «Доступне житло» жодної копiйки. Як сказав Антон Кривицький, начальник головного управлiння мiстобудування, архiтектури i ЖКГ у Волинськiй областi, зараз лише ведуться перемовини про видiлення землi для будiвництва такого житла, точнiше цiлого комплексу за 13 км вiд Луцька (у напрямку мiста Кiверцi). Луцька “Програма формування житлового фонду – доступне житло” передбачає вже в цьому роцi будiвництво 72-квартирного будинку, орiєнтовна вартiсть якого 21,4 мiльйона гривень (всього на квартирнiй черзi в мiстi 13 тисяч осiб). Наступного року його вже мають здати в експлуатацiю. А будуватимуть за рахунок коштiв мiського бюджету, iнвесторiв i тих, хто отримуватиме це житло (36 квартир продадуть за ринковою цiною). Це все на паперi… Щоб виконати програму доступного житла, однiєю з умов луцька влада вважає «участь в розробцi державної програми стимулювання банкiв для зниження процентної ставки на довгострокове будiвництво житла; збiльшення обсягiв державного фiнансування на компенсацiю вiдсоткових ставок банкiв для молодiжного будiвництва i т. д. »

Владу нашi проблеми турбують найменше
Цiкаво, хто зараз з можновладцiв буде думати над цими питаннями, якщо головними для них залишаються мiжпартiйнi «розборки» й намагання кожної полiтичної сили дорватися до влади чи залишитися при нiй. Доступне житло хiба що послугує агiтацiєю у передвиборнiй кампанiї – всi розпинатимуться й обiцятимуть кожнiй сiм’ї квартиру. Навiть якщо припустити й повiрити, що влада згадає про бiдного українця й почне щось для нього робити, аби це житло будувалося, виникає запитання: з чого цей українець сплачуватиме iпотечний кредит? У всiх розвинутих державах на житло вiд доходiв громадян витрачається третя частина. Один iз волинських чиновникiв минулого року заявив, що при зарплатi 1600 гривень людина зможе придбати таке житло. Чесно кажучи, важко уявити, як при такiй платнi навiть прожити... Зрештою, чиновники ще й самi толком не розiбралися, для кого саме передбачене доступне житло. У луцькiй мiськiй програмi говориться, що насамперед – молодим сiм’ям, одиноким батькам i матерям, якi виховують одну i бiльше дiтей, працiвникам установ i органiзацiй, що фiнансуються з бюджету i перебувають на квартирному облiку при мiськiй радi. Але в Луцьку молодiй сiм’ї, яка має маленьку дитину i проживає у двокiмнатнiй квартирi з батьками, таке житло не свiтить – її не вiзьмуть на чергу. Чому? У мiськрадi пояснюють, що на кожну особу припадає 6 кв. м. Якщо дитинi бiльше 9 рокiв, тодi ще ваше звернення можуть розглянути й поставити на чергу. Тобто не йдеться про забезпечення кожної сiм’ї житлом. Тих кiлька метрiв на лоба вистачає – i жодних проблем. Хочеш полiпшити якiсть життя? Купуй квартиру за комерцiйними цiнами. Тобто тiшити себе надiєю, що нарештi настане час, щоб мати свiй куток, здається, не варто. Коли нашi громадяни нарештi отримуватимуть достойнi зарплати, тодi можливе реальне полiпшення i їхнiх житлових умов. А поки що за рiвнем життя ми пасемо заднiх, зате Україна на 5 мiсцi у свiтi за темпами зростання приватного капiталу пiсля Китаю, Iндiї, Бразилiї та Росiї. Хочемо жити в Європi, але за азiатськими правилами...
Ольга ЖАРЧИНСЬКА

Ситуацiя за кордоном
США
За багатьма критерiями житло американцiв можна вважати найкращим у свiтi. Їхнi будинки в середньому на 20-40 вiдсоткiв бiльшi, нiж у пiвнiчнiй Європi, i на 10, нiж у Канадi та Австралiї. У США витрачають на житло бiльше, нiж у будь-якiй iншiй країнi. Втiм, на вiдмiну вiд бiльшостi iнших країн, як багатих, так i бiдних, американське житло здебiльшого будується й фiнансується приватним сектором без залучення прямих державний субсидiй. Перша програма iз забезпечення бiдних доступним житлом з’явилася у США наприкiнцi Великої депресiї 1937 року. Програма передбачала надання бiдним соцiального житла в оренду за невелику плату. В 60-тi роки уряд США розпочав державну програму. Влада укладала з приватними домовласниками довгостроковi угоди про те, що вони будуть здавати житло незабезпеченим громадянам за низькими цiнами, i одержувати за це компенсацiю вiд держави. Поступово програми iз субсидування малозабезпечених громадян розширювалися, а програми, якi передбачали довгостроковi контракти з власниками соцiального житла, скорочувалися. Важливою перевагою такої замiни є велика гнучкiсть програм iз забезпечення бiдних доступним житлом: у випадку збiльшення прибуткiв реципiєнта програми немає необхiдностi його виселяти, припиняється лише видача йому субсидiї. У США громадяни реально можуть розрахуватися за своє житло за 3-4 роки.
Нiмеччина
Умовно стандартна схема придбання власного житла тут має такий вигляд: для отримання кредиту ви повиннi мати 20 вiдсоткiв власних коштiв. Середня вартiсть стандартного будинку для сiм’ї з 4 осiб (це 150-200 кв. м) – 400 тисяч євро. Кредит видається банком термiном на 20 рокiв пiд 5 вiдсоткiв. Отже, ви маєте сплатити за житло власних 80 000 євро. Iншi 320 000 євро вам надасть банк (з поверненням впродовж 20 рокiв), якому вам необхiдно буде сплатити 160 667 євро загальної суми вiдсоткiв по кредиту. Нiмцi реально можуть розрахуватися за житло за 8-10 рокiв.
Iспанiя
Кредит надається пiд заставу житла, що купується, на 60-70 вiдсоткiв вiд вартостi покупки пiд 3-4 вiдсотки рiчних строком до 30 рокiв. Для оформлення кредиту потрiбний паспорт i довiдка про заробiтну плату, бажано англiйською або iспанською мовами. Кредит оформляється протягом 15-20 днiв (з оцiнкою нерухомостi фахiвцем, якого запрошує банк).
Iталiя
Трохи менш привабливi умови в Iталiї, де iпотека надається також на суму до 70 вiдсоткiв, але пiд 4-6 вiдсоткiв рiчних строком до 10 рокiв. Перш нiж подати клопотання про надання iпотечного кредиту, необхiдно знайти майбутнiй об’єкт власностi.
Францiя
Приблизно такi ж умови пропонуються i тут, де для отримання iпотечного кредиту потрiбна як мiнiмум довiдка про доходи. Якщо покупець працює за контрактом, то надаються довiдки про заробiтну плату за останнi три мiсяцi i документ про стан банкiвського рахунку за останнi шiсть мiсяцiв. У разi роботи не по найму потрiбнi копiї висновку аудиторської перевiрки за останнi дванадцять мiсяцiв i виписки з персонального рахунку за останнi 6 мiсяцiв. Сума iпотечного кредиту цiлком залежить вiд доходу, оскiльки виплати по iпотецi не повиннi перевищувати 40 вiдсоткiв мiсячного доходу позичальника.

Полтавський експеримент
Замовником будiвництва тут виступило управлiння капiтального будiвництва мiськвиконкому. Загальна площа 10-поверхового будинку на 100 квартир складає 5012 кв. м. Будiвництво розпочали в листопадi 2007 року. Квадратний метр у вказаному будинку вартує для громадян, що перебувають на квартирнiй черзi при мiськвиконкомi – 2324 грн. За рахунок громадян на сьогоднi профiнансовано 4,614 млн. грн. Полтавчани розпочали фiнансування вже й другого будинку. Зрозумiло, що на таке житло попит великий, але лише на одному будинку мiський бюджет Полтави втрачає до 10 мiльйонiв гривень. Отож, без фiнансової участi держави в реалiзацiї цiєї програми не обiйтися – так вважають мiсцевi керiвники.

, джерело: http://www.visnyk.lutsk.ua/,


Додати коментар

Підпис:
E-mail:
Введіть код:
Зберегти    
 
Розробка - Студія дизайну "ArtEast"
 
ERA.COM.UA
интернет портал

Баннерная сеть Недвижимость Комфорт