This version of the page http://www.archives.gov.ua/News/pr_2010_11_10.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-10-18. The original page over time could change.
Документальна виставка

Головна сторінка | Архів новин | Архіви в світі | Корисні посилання | Контакти | Карта порталу

Прес-реліз
Державного комітету архівів України

Міжвідомча розширена нарада
за участі Міністра Кабінету Міністрів України Анатолія Толстоухова
з питань дотримання чинного законодавства щодо поповнення НАФ аудіовізуальними документами

10 листопада 2010 року о 17.00 у Синій залі Будинку кіно (вул. Саксаганського, 6, м. Київ) відбудеться міжвідомча розширена нарада з питань дотримання чинного законодавства щодо поповнення Національного архівного фонду (НАФ) України аудіовізуальними документами та забезпечення їх збереженості.

Від початку створення у 1932 р. Центральний державний кінофотофоноархів України (ЦДКФФА) імені Г. С. Пшеничного займає особливе місце серед державних архівних установ України. Це єдина в Україні спеціалізована архівна установа, що зберігає документи на нетрадиційних носіях інформації за період з кінця 50-х років ХІХ ст. до сьогодення. Документальні зібрання архіву складають понад 440 тис. одиниць обліку, в яких специфічними засобами кіно, фотографії та звуку відтворено події вітчизняної та світової історії. Від з 1998 р. архів комплектується відеодокументами, що відображають суспільне, економічне та культурне життя періоду незалежної України.

Серед фондоутворювачів ЦДКФФА України ім. Г. С. Пшеничного – тобто тих установ, що створюють та передають аудіовізуальні документи на постійне зберігання до архіву відповідно до вимог Закону України "Про обов'язковий примірник документів", – інформаційні агентства, телерадіокомпанії та студії різних форм власності, зокрема: Українське національне інформаційне агентство (Укрінформ), Національна телекомпанія України (НТКУ), Національна радіокомпанія України (НРКУ), ТОВ "Національні інформаційні системи" (телеканал "Інтер"), ЗАТ "Міжнародний медіацентр "СТБ", ТРК "Київ", ТОВ студія "ВІАТЕЛ" тощо.

Однак, далеко не всі телерадіокомпанії та друковані періодичні видання дотримуються національного законодавства, що ставить під загрозу забезпечення збереження відеоантології періоду незалежної України.

Від з 2005 р. це питання неодноразово порушувалося у зверненнях ЦДКФФА України до Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, на парламентських слуханнях та перед Державним комітетом телебачення і радіомовлення України, однак залишалося неурегульованим.

У зв'язку з цим 31 серпня 2010 р. Міністр Кабінету Міністрів України А. В. Толстоухов доручив Держкомархіву, Держкомтелерадіо та Міністерству культури і туризму України детально вивчити питання стосовно забезпечення виконання вимог законодавства щодо регулювання інформаційних відносин, пов'язаних з поповненням Національного архівного фонду України, та про результати поінформувати Кабінет Міністрів.

На виконання цього доручення Держкомархівом організовано міжвідомчу розширену нараду за участі зацікавлених центральних органів виконавчої влади та представників медіа, мета якої полягає в опрацюванні механізмів подальшого вирішення питання реалізації вимог Закону України "Про обов'язковий примірник документів" та забезпечення збереженості аудіовізуальної спадщини для майбутніх поколінь.

Обговорюватиметься, зокрема, проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення доставляння обов'язкового примірника документів", підготовлений Держкомтелерадіо з метою встановлення відповідальності за порушення порядку доставляння обов'язкового примірника документів та розроблення відповідних дієвих заходів у цьому напрямку.

У рамках наради буде також презентовано спільні проекти Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г. С. Пшеничного із джерелами формування НАФ (фондоутворювачами) архіву, наприклад, спільний проект з фондом Миколи Томенка "Рідна країна" з підготовки навчальних посібників для середніх шкіл (фонохрестоматії з української літератури та кінохрестоматії з історії України), співпрацю архіву з Київським міжнародним фестивалем документальних фільмів "Кінолітопис" у напрямку популяризації документального кінематографу.

Державна служба контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України передасть на постійне зберігання до ЦДКФФА фонодокументи з колекції видатної громадської діячки, правозахисниці, журналістки Надії Світличної, сформована нею під час роботи в Закордонному представництві Української Гельсінської Спілки та Українській редакції радіо "Свобода". Таким чином, цілий пласт невідомих досі широкому загалу документів зарубіжної україніки після їх детального опрацювання стане доступним користувачам у читальному залі архіву.

Гарним прикладом виконання вимог Закону України "Про обов'язковий примірник документів" стане підписання угод:

У роботі міжвідомчої розширеної наради планується участь Міністра Кабінету Міністрів України А. В. Толстоухова, голови Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності В. О. Яворівського, заступника Міністра культури і туризму України Т. Г. Кохана, Голови Держкомархіву О. П. Гінзбург, першого заступника голови Державної служби кінематографії Міністерства культури і туризму України І. М. Зосимова, першого заступника голови Держкомтелерадіо А. Л. Мураховського, Генерального директора Національного інформаційного агентства "Укрінформ" В. Ф. Чамари, Генерального директора Національної радіокомпанії України Т. Г. Аврахова, голови Національної спілки кінематографістів України С. В. Тримбача, в. о. генерального директора ДП "Національний центр Олександра Довженка" Г. П. Чміль, відповідальних працівників державних архівних установ України, установ та організацій різних форм власності (фондоутворювачів ЦДКФФА України ім. Г. С. Пшеничного), представників ЗМІ.



Конт. особа з акредитації ЗМІ –
Романович Світлана Володимирівна
273-30-54, 097-14-90-493,

sromanovich@archives.gov.ua


На початок