This version of the page http://www.archives.gov.ua/News/pr_2009-10-07.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-10-18. The original page over time could change.
Створення Української козацької держави

Головна сторінка | Архів новин | Архіви в світі | Корисні посилання | Контакти | Карта порталу

Прес-реліз
Державного комітету архівів України
Центрального державного історичного архіву України, м. Київ

Документальна виставка
"Створення Української козацької держави.
До 360-ї річниці укладення Зборівського договору 1649 року" та презентація збірника документів

8 жовтня 2009 р., 14.00


8 жовтня 2009 р. о 14.00 год. у приміщенні Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського (проспект 40-річчя Жовтня, 3, м. Київ) відбудеться відкриття документальної виставки "Створення Української козацької держави. До 360-ї річниці укладення Зборівського договору 1649 року".

Виставку підготовлено на основі документів, що зберігаються в Центральному державному історичному архіві України, м. Київ (ЦДІАК) із залученням актів з Центрального державного історичного архіву України, м. Львів, Державного архіву Тернопільської області, Головного архіву давніх актів у Варшаві та Російського державного архіву давніх актів у Москві.

На виставці експонуватимуться оригінали деяких документів, що зберігаються у ЦДІАК України, а також видання літописів, діаріушів, описів, подорожей в Україну тощо з фондів НБУВ.

Пропонована документальна виставка хронологічно охоплює події 1648 і 1649 років, перші два роки Національно-визвольної війни середини XVII ст. під проводом Богдана Хмельницького, коли у результаті цілої низки блискучих перемог козацького війська над польським більшість етноукраїнських земель, що перебували у складі Речі Посполитої, перейшла під контроль гетьмана і козацької адміністрації. На цій території де-факто розгорнулося державне будівництво. Здобутки Богдана Хмельницького і його соратників, хоч і в урізаному вигляді, закріплено Зборівським мирним договором 1649 р., що поклало початок існуванню Української козацької держави.

Виставка складається з трьох розділів та передмови. Передмова до виставки висвітлює процес зародження ідеї Української козацької держави, основні державотворчі проекти, перші спроби їхньої реалізації. Розкрито роль Богдана Хмельницького і його соратників у виробленні державної програми та її реалізації.

Розділ І виставки ("Національно-визвольна війна. Року 1648 і Року 1649") розповідає про особу та діяльність гетьмана Богдана Хмельницького, основні перемоги козацько-татарського війська над польським, масове покозачення українського населення Речі Посполитої, його самоорганізацію у сотні та полки і утворення козацької адміністрації. Документи свідчать, що воля тоді здобувалася дорогою ціною, істинно "вогнем і мечем".

Розділ ІІ ("Зборівський договір 1649 року") присвячено обставинам укладення договору, ролі в цьому кримського хана Іслама Ґірея ІІІ, затвердження договору на польському сеймі. Наведено тексти договору польською мовою, його тогочасні переклади на російську й англійську мови, а також сучасний переклад українською.

Розділ ІІІ ("Українська козацька держава") розкриває обставини створення цієї держави. Йдеться про її кордони, військо, полково-сотенний поділ, столицю - м. Чигирин, початок становлення центральної та місцевої влади тощо.

По відкриттю виставки буде урочисто презентовано підготовлене Центральним державним історичним архівом України, м. Київ видання "Національно-визвольна війна в Україні 1648-1657. Збірник за документами актових книг".

На виставку запрошені Віце-прем'єр-міністр України І. В. Васюник, Міністр культури та туризму України В. В. Вовкун, Голова Державного комітету архівів України О. П. Гінзбург та апарат Держкомархіву, представники наукових та академічних установ, керівники та фахівці державних архівних установ України, представники засобів масової інформації.


Конт. особа з питань акредитації ЗМІ -
Романович Світлана Володимирівна
тел. 273-30-54, 8-097-14-90-493
sromanovich@archives.gov.ua


На початок