This version of the page http://www.archives.gov.ua/News/pr_2009-09-10.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-10-18. The original page over time could change.
Міжнародна книжкова виставка-ярмарок

Головна сторінка | Архів новин | Архіви в світі | Корисні посилання | Контакти | Карта порталу

Прес-реліз Державного комітету архівів України

Спільна українсько-російська документально-книжкова виставка
"Повість полум´яних літ Олександра Довженка" у рамках щорічної зустрічі
керівників державних архівних служб України, Росії та Білорусі

10 вересня 2009 р., 15.00


10 вересня 2009 року о 15.00 у приміщенні Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України (вул. Володимирська, 22-а) відбудеться урочисте відкриття спільної українсько-російської документально-книжкової виставки "Повість полум´яних літ Олександра Довженка", присвяченої 115-річчю від дня народження українського кіномитця.

Інтерес у шанувальників життя та творчості О. Довженка викличуть вперше представлені в Україні копії архівних документів з російських державних архівних установ (Російського державного архіву літератури і мистецтва, Російського державного архіву соціально-політичної історії, Російського державного воєнного архіву). Це насамперед матеріали обвинувачення О. Довженка в "українському буржуазному націоналізмі" за кіноповість "Україна у вогні", протоколи допитів у справі О. Довженка, рапорти, агентурні донесення тощо.

На виставці експонуватимуться архівні документи з фондів центральних державних архівів України (Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, Центрального державного архіву громадських об'єднань України, Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України, Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г. С. Пшеничного), Державного архіву Чернігівської області, Державного архіву м. Києва, Галузевого державного архіву СБУ.

Виставка проводиться у рамках щорічної зустрічі керівників державних архівних служб України, Росії та Білорусі за участі директорів центральних державних архівів України, федеральних архівів Росії, директорів національних та державних архівів Білорусі, що проходить цього року в м. Києві з 10 по 12 вересня.

Програмою заходу 10 вересня передбачено тематичну зустріч архівістів з керівництвом Верховної Ради України з питань культурного співробітництва між трьома державами. Перше робоче засідання, на якому буде розглянуто питання шляхів забезпечення стабільної діяльності архівів у період фінансової кризи та проблем і перспектив роботи електронних архівів, розпочнеться після відкриття виставки у корпусі "Митрополичі палати" (2 поверх) Національного заповідника "Софія Київська" о 16.00.

На наступні дні планується офіційний візит до м. Чернігова та розгляд питань з реалізації спільних видавничих проектів та ролі регіональних архівів у забезпеченні збереженості документів.

На виставку запрошені Віце-прем'єр-міністр України І. В. Васюник, Міністр культури та туризму України В. В. Вовкун, заступник Міністра культури та туризму України М. М. Яковина, Голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності В. О. Яворівський, Голова Державного комітету архівів України О. П. Гінзбург, тимчасовий повірений у справах Росії в Україні В. В. Лоскутов, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Білорусь в Україні В. В. Величко, заступник керівника Федерального архівного агентства (Російська Федерація) В. П. Тарасов, директор Департаменту з архівів та діловодства Міністерства юстиції Республіки Білорусь В. І. Адамушко, працівники Секретаріату Кабінету Міністрів України, Міністерства закордонних справ України, делегації російських та білоруських архівістів (18 осіб), представники академічних та музейних установ, наукових інституцій, апарат Держкомархіву, керівники та фахівці державних архівних установ України, творчих спілок, кінознавці, довженкознавці, літературознавці, письменники, представники засобів масової інформації.


Конт. особа з питань акредитації ЗМІ (на виставку, робочі засідання) –
Романович Світлана Володимирівна
тел. 273-30-54, 8-097-14-90-493
sromanovich@archives.gov.ua


На початок